ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Δημήτρης Κουσελάς: «Χρέος όλων μας, να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών!»
O Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού έτους 2011, αναφέρθηκε, κατ’ αρχήν, στην κρισιμότητα της συγκυρίας, στην ανάγκη ανάληψης από όλους των ευθυνών που τους αναλογούν, «στην ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά είπε, «το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου οι θυσίες των πολιτών να πιάσουν τόπο, να μπει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης με προοπτική, που δεν θα στηρίζεται σε σπατάλες και σε δανεικά».
Για τα φορολογικά έσοδα, ο κ. Κουσελάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «δεν νοείται δημοσιονομική εξυγίανση και προοπτική ανάπτυξης, δίχως την αναγκαία ανάταξη των εσόδων, με διεύρυνση, κυρίως, της φορολογικής βάσης και περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Αναφερόμενος διεξοδικά στη φοροδιαφυγή, ο κ. υφυπουργός σημείωσε πως «προσπαθούμε να σπάσουμε ένα φαύλο κύκλο, μια κατάσταση που δυστυχώς δεν μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ένα χρόνο, μια κατάσταση που δημιουργείται από τη συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων ανέλεγκτων υποθέσεων του παρελθόντος, με δυνατότητα ελέγχου μόνο 3% κάθε χρόνο, από την αδυναμία στόχευσης και διασταύρωσης στοιχείων, αλλά και από το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο στην απονομή Δικαιοσύνης, που οδηγούσε σε μια de facto φορολογική ασυλία. Είναι τυχαίο ότι 32 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν λόγω δικαστικών προσφυγών; Η κατάσταση αυτή ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο εντοπισμού και παραδειγματικής τιμωρίας των φοροφυγάδων. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και με φαινόμενα διαφθοράς, εξέθρεψαν τη φοροδιαφυγή, την ανέδειξαν σε... «μαγκιά», σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ειλικρινώς φορολογουμένων πολιτών και επιχειρήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «Από την προηγούμενη Κυβέρνηση παραλάβαμε ένα μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης των εσόδων αποδυναμωμένο και απαξιωμένο. Χρειάστηκε να τον ξαναστήσουμε στα πόδια του. Να αναδιοργανώσουμε το ΣΔΟΕ. Να βάλουμε στόχους, να ελέγχουμε καθημερινά την κατάσταση στις ΔΟΥ. Να ξαναδούμε σε βάθος τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις δυνατότητες βελτίωσής του. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, με τις αλλεπάλληλες και σημαντικές επιτυχίες του ΣΔΟΕ και τη βελτίωση της απόδοσης των ΔΟΥ».
Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ ενέτεινε τους ελέγχους και εντόπισε, στο 11μηνο, πάνω από 200.000 παραβάσεις. Έλεγξε επαγγελματίες, που δήλωναν ελάχιστα, αλλά είχαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων, ακριβά ακίνητα ή σκάφη. Διενήργησε ελέγχους και κατάσχεσε πολυτελή σκάφη και έλεγξε τις offshore.
Εντόπισε κυκλώματα έκδοσης πλαστών παραπεμπτικών σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, υπερτιμολογήσεις, τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ, εικονικές συνταγογραφήσεις.
Συνολικά στο 11μηνο του 2010, το ΣΔΟΕ εντόπισε παραβάσεις και απόκρυψη ΦΠΑ, στα οποία αντιστοιχούν πρόστιμα εκτιμώμενου ύψους 4 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο 11μηνο του 2009.
Στη συνέχεια ο κ. Κουσελάς διαβεβαίωσε πως «με τα εργαλεία του νέου φορολογικού νόμου, την ανασυγκρότηση των ΔΟΥ, την επιτάχυνση εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων και με τα νέα κριτήρια στοχευμένου ελέγχου, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «δίχτυ», από το οποίο δύσκολα πλέον θα ξεφεύγουν οι φοροφυγάδες και ιδιαίτερα τα μεγάλα ψάρια».
Για την ανάπτυξη, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι: «Μας λένε πως προέχει η ανάπτυξη και πως αυτή η δημοσιονομική εξυγίανση, που ακολουθούμε, την αντιμάχεται. Πως υπάρχει, δήθεν, άλλο «μίγμα» πολιτικής, που ωστόσο κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό... Όμως, δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, ούτε επενδύσεις, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Και για να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα πρόσβαση του κράτους και των Τραπεζών στις αγορές, χρειάζεται ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Δεν μπορεί να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη διαιωνίζοντας ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος. Πρέπει η χώρα μας να αποδείξει πως βάζει, επιτέλους, τάξη στη δημοσιονομική της διαχείριση. Πως λύνει διαρθρωτικά προβλήματα, που επί χρόνια παρέμεναν άλυτα.
Είναι ανάγκη να χτίσουμε ένα μικρότερο, επιτελικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Ένα κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, στον νέο επιχειρηματία, επιστήμονα, αγρότη, που θα τον συμβουλεύει και θα τον στηρίζει στις επαγγελματικές του επιλογές. Αυτό το χρωστάμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας, που τους έχουμε στερήσει την ελπίδα και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο.
Παράλληλα με την αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, ενισχύουμε την ανάπτυξη με μείωση του φορολογικού συντελεστή από 24% σε 20% για τα κέρδη που επανεπενδύονται. Την ενισχύουμε με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία, με διαρθρωτικές παρεμβάσεις για λιγότερη γραφειοκρατία, για σταθερούς και, κυρίως, καθαρούς κανόνες. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με τα φορολογικά κίνητρα για δημιουργία θέσεων εργασίας, με το νέο Ταμείο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων, με την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ κ.ά. Στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα ολοκληρωμένο ευνοϊκό περιβάλλον για σύγχρονες και βιώσιμες παραγωγικές επενδύσεις...».
Στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε τους βουλευτές από όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «Το 2011 ξεκινάμε από καλύτερες βάσεις, με περισσότερα όπλα για να πετύχουμε τους στόχους μας και στα έσοδα και στην αναγκαία σωστή εκτέλεση αυτού του Προϋπολογισμού. Για μας, προέχει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών. Να διαψεύσουμε, γι’ άλλη μια φορά, τις Κασσάνδρες και όσους στοιχηματίζουν στην καταστροφή της χώρας. Αυτό είναι το χρέος όλων μας, απέναντι στον λαό, στην πατρίδα και στα παιδιά μας».
|