Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/9/2010

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3 Σεπτεμβρίου 2010
ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στήριξη του ΕΛΓΑ από το κράτος.


Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 3 Σεπτεμβρίου 2010
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Στήριξη ΕΛΓΑ από κράτος για ολοκληρωμένες
και έγκαιρες αποζημιώσεις στους αγρότες.

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 3 Σεπτεμβρίου 2010

 

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Στήριξη του ΕΛΓΑ από το κράτος για ολοκληρωμένες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους αγρότες.

 

Στην αγόρευσή του στη βουλή ο κ. Δημήτρης Κουσελάς κατά τη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας»,μεταξύ άλλων είπε τα εξής :

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Εάν ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σήμερα στα πλαίσια μιας πολύμορφης και πολυεπίπεδης κρίσης με τους αγρότες να βρίσκονται πολλές φορές σε αδιέξοδο, ο ΕΛΓΑ δυστυχώς, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τα χρέη του, όπως ήδη ανέφερε ο Εισηγητής μας, ξεπερνούν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα του είναι στα 80 εκατομμύρια, ενώ τα λειτουργικά του έξοδα κατά το 2009 έφτασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον επικρέμεται και η απειλή επιβολής προστίμων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι διατροφικές κρίσεις και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν νέα δεδομένα, νέους κινδύνους, νέες πιέσεις στο εισόδημα του αγρότη. Συμβαίνουν τώρα, που ο αγρότης έχει ανάγκη από 100% κάλυψη της ζημιάς του, έχει ανάγκη για κάλυψη σύγχρονων ασθενειών, που δεν υπήρχαν κατά το 1988 όταν ιδρύθηκε ο ΕΛΓΑ. Έχει ανάγκη από ένα δίκτυ προστασίας, που να λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά για την προστασία της παραγωγής του. Τονίζω τη λέξη «έγκαιρα» γιατί πολλές φορές οι αποζημιώσεις καθυστερούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Όμως, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται στη χειρότερη χρονική συγκυρία από την ίδρυση του. Ποτέ δεν ήταν τόσο χρεωμένος και τόσο απαξιωμένος στη συνείδηση των αγροτών. Αυτό συμβαίνει σε έναν Οργανισμό ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στην αγροτική ύπαιθρο και στον Έλληνα αγρότη μέχρι σήμερα.

 

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια που σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεικνύεται πόσο ήταν σε βάρος του αγρότη, σε βάρος της ελληνικής περιφέρειας.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής ήταν η έλλειψη σχεδίου και οράματος για την ελληνική ύπαιθρο, η αδιαφάνεια, η πελατειακή αντίληψη αλλά και η συστηματική -το τονίζω αυτό- παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για κατ  ξαίρεση αποζημιώσεις. Αποζημιώσεις οι οποίες εδίδοντο με επιλεκτικό τρόπο είτε σε μεμονωμένους αγρότες -και ακούσαμε από την ίδια την Υπουργό νούμερα που φτάνουν τις 200.000 ευρώ-είτε σε επιλεγμένες περιοχές: μια πρακτική που αναβίωσε την εποχή του Μαυρογιαλούρου.

 

Την ίδια στιγμή όσοι δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση μεσσηνιακή, έβλεπαν την περιουσία τους να καταστρέφεται, το εισόδημα τους να εξανεμίζεται και να μην αποζημιώνονται. Για την Μεσσηνία εκκρεμούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακόμη οι αποζημιώσεις από τον παγετό το 2008 και βέβαια οι αποζημιώσεις στους τοματοπαραγωγούς για το tuta absoluta που ήταν εκτός κανονισμού, αλλά εκτός κανονισμού υπήρξαν πάνω από τριάντα αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

 

Για όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να γυρίσουμε απλά σελίδα. Πρέπει να ενημερωθεί ο αγρότης και έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τον αγρότη για το πώς προέκυψε το χρέος των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του γεωργικοασφαλιστικού μας συστήματος, η θεμελίωση και η οικοδόμηση ενός νέου ΕΛΓΑ που θα πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια, μακριά από πελατειακές διευθετήσεις, να είναι βιώσιμος, να μπορεί να παρέχει ουσιαστική προστασία στο αγροτικό  εισόδημα  και  από τους φυσικούς  κινδύνους  και  από  τους νέους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, από ασθένειες και παθήσεις που ζημιώνουν τη ζωική και φυτική παραγωγή. Και αυτός πιστεύω ότι είναι ο στόχος του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου. Και όντως, μέσα από το σχέδιο νόμου επέρχονται μια σειρά από πολύ θετικές αλλαγές σε ότι αφορά αυτή τη στόχευση.

 

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, της νέας πορείας είναι το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, γιατί είναι γεγονός ότι για τη σημερινή κατάσταση εκείνοι που δεν φταίνε είναι οι ίδιοι οι αγρότες.

Τι σημαίνει αυτό;

 

Σημαίνει :

 

  • Ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της Κυβέρνησης σχετικά με την ευθύνη αποπληρωμής των δανειακών αναγκών του Οργανισμού που πρέπει μέχρι το 2019 να έχουν εκπληρωθεί.
  • Όσον αφορά την ανάληψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό του λειτουργικού κόστους του ΕΛΓΑ, εδώ έγινε, κύριε Υπουργέ -και είναι πολύ σημαντικό αυτό και το χαιρετίζω- ένα πολύ θετικό βήμα σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό με την ανάληψη από πλευράς του κράτους στο ύψος του 20% των εσόδων του Οργανισμού της κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων. Βέβαια, καλό θα ήταν αυτό το 20% να γίνει μια προσπάθεια να γίνει 30%, να μπορέσει, δηλαδή, να καλύψει το σύνολο των λειτουργικών του εξόδων, μιας και το κράτος δεν συμμετέχει με εισφορά στη λειτουργία του Οργανισμού, να καλύψει τουλάχιστον αυτό το ζήτημα.
  • Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της οριζόντιας περικοπής των αποζημιώσεων, που παρά την αλλαγή που υπήρξε, εξακολουθεί να υπάρχει στο σχέδιο νόμου. Αυτό είναι έξω και πέρα από κάθε ασφαλιστική λογική. Δεν μπορείς να ζητάς από τον αγρότη να πληρώνει ένα συγκεκριμένο ασφάλιστρο και να του αφήσεις έστω μια μικρή αβεβαιότητα ότι δεν θα αποζημιωθεί για το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούται».