Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/3/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
"  Δηλώσεις πολιτικών για το ασφαλιστικό"
«Δ. Κουσελάς "μεταρρύθμιση στο γόνατο" με ενοποιήσεις
 έκτρωμα χαρακτήρισε το το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς
 στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 21  ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
« Τοποθέτηση Δ. Κουσελά για το ασφαλιστικό »

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ  2008

Με τη συγχώνευση των ταμείων μεθοδεύεται γενικευμένη περικοπή ασφαλιστικών παροχών και δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του στην κατ’ άρθρο συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα του Ταμείου της ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ), τονίζοντας ότι η ίδρυση και η λειτουργία του ήταν αποτέλεσμα συλλογικής συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και των εργαζόμενων, η οποία κυρώθηκε με νόμο και στο νόμο αυτό είχε συμφωνήσει και η ΝΔ, χωρίς σήμερα να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Διερωτήθηκε μάλιστα «πού θα πάνε τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούν κοινωνική περιουσία και που έχουν ενσωματωθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Η; Θα τα χαρίσει η Κυβέρνηση στον νέο εργοδότη, σε αυτόν που θα πουλήσει τα κομμάτια της Δ.Ε.Η. με τη διάσπαση που έχει μεθοδεύσει; Πως κατόπιν αυτών να έχει η Κυβέρνηση αξιοπιστία στα μάτια των εργαζόμενων; »

Σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διπλά εκτεθειμένη :

• γιατί δεν ενημέρωσε ως όφειλε το Εθνικό Κοινοβούλιο για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

• εκτεθειμένη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί παρενέβη στις διαδικασίες τροποποίησης του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και έγκρισή της

και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη για τα ταμεία της Τράπεζα της Ελλάδος

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς, αφού χαρακτήρισε τις αλλαγές και τις συγχωνεύσεις των 155 ασφαλιστικών ταμείων σε 13 «μεταρρύθμιση στο γόνατο» κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες για το κόστος ένταξης των ταμείων στο ΙΚΑ και τις μελέτες βιωσιμότητας με βάση τις οποίες δημιουργούνται νέα ταμεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «λέτε στον ελληνικό λαό ότι «εμείς θέλουμε να σώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα με τις επιλογές που κάνουμε». Αποδείξτε μας, λοιπόν, ότι αυτά που θα προκύψουν είναι βιώσιμα. Έχετε την παραμικρή μελέτη που να πιστοποιεί ότι αυτά είναι βιώσιμα και ότι θα εγγυηθούν την όποια σύνταξη, στην οποία θα καταλήξει αυτό το... έκτρωμα που πάτε να κάνετε;

Αυτό δεν αφορά μόνο στις συντάξεις, αφορά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έχετε αυτές τις μελέτες; Δεν τις έχετε. Μη μας λέτε, λοιπόν, ότι με αυτά θέλετε να σώσετε το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί οι ισχυρισμοί σας είναι ψεύτικοι και αναπόδεικτοι. »

Στο κλείσιμο της ομιλίας του και αναφερόμενος στον ισχυρισμό της Κυβέρνησης ότι δήθεν τα Ταμεία εντάσσονται στο ΙΚΑ ή αλλού «με βάση τα καταστατικά τους», ο Μεσσήνιος βουλευτής τον αντέκρουσε, επισημαίνοντας ότι:

« Κατ’ αρχήν παρεμβαίνετε στα καταστατικά λειτουργίας των επικουρικών ταμείων και βάζετε πλαφόν στο ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Δεύτερο, μετά την ένταξη στο Ι.Κ.Α. των ταμείων κύριας σύνταξης, οι συντάξεις των εντασσόμενων ταμείων δεν θα αναπροσαρμόζονται με βάση τα καταστατικά τους, που σημαίνει με βάση τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν οι εν ενεργεία, αλλά με βάση το καταστατικό του Ι.Κ.Α.

Τρίτο, υπάρχουν επικίνδυνες διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι όροι και οι διατάξεις των καταστατικών των ειδικών ταμείων στις περιπτώσεις καταγγελίας συμβάσεων για υπηρεσιακούς λόγους, που σημαίνει ότι διαγράφετε με τη μια την καταγγελία της σύμβασης για σπουδαίο λόγο.

Τέλος, υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, για παράδειγμα στο άρθρο 38 του σχεδίου νόμου, όπου προβλέπεται η έκδοση Ενιαίου Κανονισμού Παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων του ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΟΑΕΕ), με το οποίο καθορίζονται, ανακαθορίζονται δηλαδή, έναντι των οικείων ρυθμίσεων, η έκταση, το ύψος των παροχών αυτών, όπως και ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής τους. Η ρητή μνεία που κάνετε στην ίδια διάταξη ότι «της έκδοσης του Κανονισμού αυτού θα προηγηθεί οικονομική μελέτη», προκαθορίζει και τη δυσμενέστερη κατεύθυνση των τροποποιήσεων που θα επιχειρηθούν.

Το ίδιο γίνεται με το άρθρο 83, όπου προβλέπεται ανάλογη με εκείνη του άρθρου 38 διαδικασία έκδοσης Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας για το ΤΑΥΤΕΚΩ, το Ταμείο δηλαδή της Κοινής Ωφέλειας και των Τραπεζών, το οποίο δημιουργείτε. Παρόμοια ρύθμιση υπάρχει και στο άρθρο 103 παράγραφος 3.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι οι ενοποιήσεις και οι εντάξεις έχουν καθαρώς διοικητικό χαρακτήρα, χωρίς να θίγουν τα υφιστάμενα δικαιώματα των ασφαλισμένων, ελέγχεται ως ανακριβής και παραπλανητικός.

Αντιθέτως, με τις ενοποιήσεις και τις εντάξεις πλήττονται τα ήδη υφιστάμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων των υπό ενοποίηση ταμείων του κλάδου. Είναι φυσικό και επόμενο ότι για όλους αυτούς τους λόγους-και όχι μόνο- καταψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις. »