Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/2/2010

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 Φεβρουαρίου 2010
ΑΓΟΡΕΥΣΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Συσπείρωση αλλά όχι συγκάλυψη ευθυνών.

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19 Φεβρουαρίου 2010
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η Ν.Δ. ευθύνεται για την κρίση στην Ελλάδα.

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 19 Φεβρουαρίου 2010

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Η αναγκαία ενότητα για αντιμετώπιση της κρίσης δεν σημαίνει και κουκούλωμα των ευθυνών.

 

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008» και «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής της Πλειοψηφίας για τα νομοσχέδια αυτά, κ. Δημήτρης Κουσελάς, δευτερολογόντας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

 

«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2008, για την οποία συζητάμε σήμερα, καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο αφ’ ενός την κατακόρυφη μείωση των εσόδων, αφ’ ετέρου τη μεγάλη αύξηση των δαπανών, που πιστοποιούν ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του σήμερα, δεν μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση, αλλά στις ταξικές και πελατειακές λογικές που άσκησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η αποχωρήσασα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να αναγνωρίσει τα τότε λάθη της και να αλλάξει πορεία, συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τις πελατειακές και αδιέξοδες πολιτικές της. Παράλληλα επιχείρησε, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τη δημιουργική λογιστική, όπως είχε συνηθίσει, αλλά και παραποιώντας τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση και από τους Έλληνες πολίτες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

Αυτά δεν είναι δικοί μας ισχυρισμοί. Αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο στην Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.  Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πλέον μόνο τα γνωστά δίδυμα ελλείμματα, δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό, αλλά και ένα μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Και αυτό είναι το χειρότερο!


Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την ανυποληψία. Να ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων ένα διαλυμένο, αλλά και σπάταλο κράτος, που η Νέα Δημοκρατία του συμπεριφέρθηκε, δυστυχώς, σαν να ήταν λάφυρο.

 

Όλα αυτά τα προσπαθούμε χωρίς να υπάρχει καμία, μα καμία βοήθεια, γιατί η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τους διεθνείς κερδοσκόπους, χωρίς από την άλλη να έχει ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε.


Δυστυχώς, έχουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρκείται σε φραστικές στηρίξεις και πολλές φορές σε απειλές. Είδατε εσείς κανένα συγχρονισμό, καμία αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη και στο ευρώ;

 

Γιατί σήμερα δεν βάλλεται μόνο η χώρα μας, βάλλεται συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κατά τα άλλα, όλοι δηλώνουν …«αθώοι του αίματος» !

 
Πέρα από τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση, εγώ ερωτώ: Όλα αυτά τα χρόνια η Eurostat δεν έβλεπε, δεν γνώριζε, δεν άκουγε, δεν ήλεγχε, δεν είχε πάρει είδηση, δηλαδή, τι γινόταν στην Ελλάδα;

Αναμφισβήτητα, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αυτών των προβλημάτων, προϋποθέτει και μια ευρύτατη συσπείρωση. Θα έλεγα ότι προϋποθέτει τη συγκρότηση ενός ευρέως πατριωτικού μετώπου.

 

Συσπείρωση, όμως, δεν σημαίνει συγκάλυψη των όποιων ευθυνών υπάρχουν.

 

Η συγκάλυψη θα ήταν ένα μείζον ιστορικό λάθος απέναντι στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, την αξιοπιστία του οποίου θα μείωνε ακόμα περισσότερο. Το μήνυμα που θα εξέπεμπε είναι ότι κάποιοι μπορεί να φθάνουν τη χώρα σε σημείο να χάνει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά αυτοί οι κάποιοι να είναι στο απυρόβλητο και, στο όνομα αυτής της συσπείρωσης, της αναγκαίας ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης θα παραμένουν στο απυρόβλητο, τη στιγμή που και όσοι δεν ευθύνονται καλούνται και αυτοί να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης!

 

Σας ερωτώ, αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσει σήμερα στον ελληνικό λαό;

 

Πιστεύω πως όχι. Χρειάζεται, λοιπόν, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς ρεβανσιστικές λογικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, να φωτίσουμε τις γκρίζες ζώνες, να ενημερώσουμε αντικειμενικά τον ελληνικό λαό για το τι έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα. »

 
Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως δεν μπορεί αυτοί που έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση να ζητούν και τα ρέστα, γι’ αυτό πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε όλη αυτή την υπόθεση και αυτοί που ευθύνονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη συνεπή υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αποτελεί σήμερα τη μόνη διέξοδο και προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση. »