Εφημερίδα ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝ Νοέμβριος 2003
27o ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2000 - 2003
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΤ
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Δημ. Κουσελάς, στην Εφημερίδα μας λίγες ημέρες πριν το 27ο Πανελλαδικό Συνέδριο, που με τις αποφάσεις του θα οριοθετήσει την πορεία της ΟΤΟΕ την επόμενη τριετία.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην 3ατία που πέρασε, που σφραγίστηκε με θεσμικές αλλαγές (π.χ. ωράριο) και προσδιόρισε τους κεντρικούς στόχους της επόμενης θητείας. Ιδιαίτερα στάθηκε στο Ενιαίο Ταμείο και στα μέτρα που προτείνει για την επίλυσή του, στις επικείμενες νέες συγχωνεύσεις - αναδιαρθρώσεις, ενώ για τη συγκρότηση του Προεδρείου δηλώνει ότι δεν είναι δογματικός και ότι το καλύτερο Προεδρείο, είναι το αποτελεσματικό Προεδρείο.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Διευθυντή Έκδοσης κ. Χρ. Καστορίνη και έχει ως εξής:
Πρόεδρε, πέρασε άλλη μια 3ετία με την ΟΤΟΕ να δίνει έντονο παρόν στα συνδικαλιστικά – και όχι μόνο – της χώρας μας. Ποια γεγονότα σημάδεψαν αυτή την 3ετία;
Ήταν αναμφισβήτητα μία 3ετία αγώνων, δράσης και αποτελεσμάτων. Τα γεγονότα που θα αφήσουν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους, είναι εκείνα που σχετίζονται με θεσμικές αλλαγές και αντέχουν στην πορεία του χρόνου. Σ’ αυτά ξεχωρίζουν:
· Η ψήφιση του 3029/02 μετά τους μεγάλους αγώνες της ΟΤΟΕ και των εργαζομένων, με βάση τον οποίο οριοθετείται το ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα και ειδικότερα στον κλάδο μας. Θεσμοθετείται η δημιουργία του ενιαίου ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων και απελευθερώνονται τα εφ΄ άπαξ.
· Η μείωση του χρόνου εργασίας στις 37 ώρες χωρίς μείωση των αποδοχών ή ελαστικοποιήσεις των εργασιακών σχέσεων. Η μείωση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί γίνεται 20 χρόνια μετά την τελευταία ρύθμιση του ωραρίου και σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο.
· Η προστασία της απασχόλησης σε όλες τις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τον αγώνα του τραπεζοϋπαλληλικού κόσμου για την ομαλή έλευση του Ευρώ.
Με τη Σ.Σ.Ε. 2002-03, συμφωνήσατε τη μείωση του ωραρίου σε 37 ώρες εβδομαδιαίως με προοπτική το 35ωρο. Ωστόσο στη Γαλλία, φαίνεται να θεωρούν λάθος το 35ωρο,πως σχολιάζετε το γεγονός αυτό;
Αυτή δεν είναι η άποψη των Γάλλων πολιτών και των εργαζομένων, αλλά της κυβέρνησης Ραφαρέν, που θέλει να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις των προκατόχων της σοσιαλιστών, για να ικανοποιήσει τους εργοδότες και να εξοικονομήσει τα χρηματικά κίνητρα, που έδινε στις επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εργασίας.
Εν’ όψει του 27ου Π.Σ., ποιοι θα είναι οι κεντρικοί στόχοι που θα θέσετε, για την επόμενη Διοίκηση της ΟΤΟΕ;
Οι κεντρικοί στόχοι της δράσης μας προσδιορίζονται από τη στρατηγική και το όραμα για πραγματική σύγκλιση με τους άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα διεκδικήσουμε :
· Αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, να βελτιώνουν τις πραγματικές μας αποδοχές με βάση την εθνική παραγωγικότητα και την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου και να προωθούν τη σύγκλιση των αμοιβών με τους λοιπούς ευρωπαίους τραπεζοϋπαλλήλους.
· Την ολοκλήρωση της λύσης στο Ασφαλιστικό με τη δημιουργία του ΕΤΑΤ, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Θα παρέμβουμε αποφασιστικά για :
· Ουσιαστική προστασία της απασχόλησης στις ποσοτικές και τις ποιοτικές της παραμέτρους.
· Εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. και της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε χώρο του κλάδου.
· Την υιοθέτηση κανόνων που θα προστατεύουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα σε κάθε είδους επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο.
· Την ενότητα, την ενιαία δράση και αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε επιχείρηση του κλάδου.
Ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα του κλάδου το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Όπως ακριβώς είπατε δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί έγιναν πολλά και σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η επιμονή και αποφασιστικότητά μας για ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και δημιουργία του ΕΤΑΤ, που εκδηλώθηκε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2001 και το 2002είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των απόψεών μας και τη ψήφιση του άρθρου 11 του Ν. 3029/02.Με το νόμο αυτό μας δίνεται πλέον η δυνατότητα που είχε αφαιρεθεί με το νόμο Σιούφα (2084/92) να δημιουργήσουμε ενιαίο επικουρικό ταμείο που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Έτσι δίνεται οριστική απάντηση για το πιο μπορεί να είναι το ασφαλιστικό μοντέλο, που θα καλύπτει τον τραπεζικό κλάδο. Με τις πρωτοβουλίες που πήραμε προς την κυβέρνηση, τις Διοικήσεις και τα ταμεία ανοίξαμε το δρόμο για να προχωρήσει η ενοποίηση.
· Διενεργήθηκαν οι μελέτες, για να υπάρξει σαφής εικόνα για την πραγματική κατάσταση των ταμείων. Οι μελέτες έδειξαν τα τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας που θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία στο εγγύς μέλλον, εάν δεν προχωρήσει η ενοποίησή τους
· Αποτυπώθηκαν οι υποχρεώσεις των τραπεζών στα ταμεία, υποχρεώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία των ίδιων των τραπεζών.
· Μελετήσαμε επίσης το μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση γι’ αυτό.
· Έχουμε διατυπώσει πλήρη πρόταση για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου.
Ποια μέτρα και ποιες κινήσεις σκοπεύετε να δρομολογήσετε για την επίλυσή του;
Είμαστε ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έχει ως προϋπόθεση δύο παραμέτρους:
1. Η μία αφορά την κάλυψη του οικονομικού κόστους του όλου εγχειρήματος.
2. Η δεύτερη τη συμφωνία πάνω στους όρους και τις προϋποθέσεις της λειτουργίας του (ύψος συντάξεων, ύψος εισφορών κλπ), ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν από τα ταμεία (εκπρόσωποι διοικήσεων και εργαζομένων).
Σε ό,τι έχει σχέση με το οικονομικό κόστος:
· Η ΟΤΟΕ έχει προτείνει αυξημένες εισφορές για τους εργαζόμενους και τις τράπεζες, την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και την ανάληψη ενός μέρους, του βάρους από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας.
· Το Υπουργείο Εθν. Οικονομίας διά του κ. Χριστοδουλάκη δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε δραχμή για την επικουρική σύνταξη, είτε αυτή αφορά τους τραπεζοϋπαλλήλους, είτε όχι.
· Οι Διοικήσεις των τραπεζών, ενώ το πρόβλημα είναι κυρίως δικό τους, αφού σχετίζεται με την ίδια την επιβίωσή τους, είτε σιωπούν είτε υπεκφεύγουν. Προσπαθούν να μεταφέρουν αλλού το πρόβλημα ή να προχωρήσουν σε επιμέρους λύσεις. Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι θα πληρώσουν. Οι εργαζόμενοι δε θα αποδεχθούν ούτε περικοπές, ούτε φαλκίδευση των δικαιωμάτων τους.
Με βάση αυτή την κατάσταση, βασικό όρος για να δρομολογήσουμε θετικές εξελίξεις είναι ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο στο επίπεδο των συνδικαλιστικών παρατάξεων, των συλλόγων, των ταμείων και των συνταξιούχων.
Ένα μέτωπο, που δε θα χωρίζει, αλλά ΘΑ ΕΝΩΝΕΙ όλους τους εργαζόμενους, γιατί το ενιαίο ταμείο είναι ένα από τα λίγα μεγάλα ζητήματα, που μπορεί να ενώσουν ολόκληρο τον κλάδο.
Να σταματήσουν τώρα οι διαχωρισμοί, οι παραταξιακές και οι κομματικές σκοπιμότητες.
Να αναλάβουν ΟΛΟΙ τις ευθύνες τους ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ.
Η ΟΤΟΕ με την προϋπόθεση της ενότητας – εάν οι διοικήσεις και η κυβέρνηση δεν αποδεχτούν τις προτάσεις μας, δεν έχει άλλο δρόμο, παρά το δρόμο του ΑΓΩΝΑ.
Οι ανακατατάξεις που αφορούν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, που διαφαίνονται στον τραπεζικό χώρο, πόσο θα επηρεάσουν το εργασιακό περιβάλλον;
Με βάση τις εμπειρίες μας από τις ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές και Συγχωνεύσεις στον κλάδο μας στο διάστημα 1998 – 2003, υπήρξαν μέχρι σήμερα σημαντικές αλλαγές του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο και αντίστοιχα πολλά προβλήματα και προκλήσεις για τις εργασιακές σχέσεις.
Βέβαια, σε αντίθεση με την κρατούσα διεθνή εμπειρία, δεν είχαμε στον κλάδο ούτε μείωση της απασχόλησης, ούτε πολύ λιγότερο απολύσεις. Σε αυτό έπαιξε ρόλο τόσο η έγκαιρη και επιτυχής παρέμβαση του σ.κ. του κλάδου για την προστασία της απασχόλησης, των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε ιδιωτικοποιούμενες – συγχωνευόμενες επιχειρήσεις, όσο η θετική συγκυρία της αναπτυσσόμενης ελληνικής αγοράς.
Είχαμε όμως σοβαρές πιέσεις και αμφισβητήσεις των εργασιών και των ασφαλιστικών κεκτημένων, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως συγχωνεύσεων.
Θα έλεγα μάλιστα ότι τέτοιες πιέσεις ασκούνται κυρίως όταν οι ιδιωτικοποιήσεις ή/και οι συγχωνεύσεις δεν υλοποιούνται με βάση ένα προϋπάρχον ολοκληρωμένο και συνεκτικό επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο, οπότε η «εύκολη λύση» φαίνεται να είναι η βίαιη εξάλειψη της επιχειρηματικής και κοινωνικής κουλτούρας της εξαγοραζόμενης – συγχωνευόμενης επιχείρησης, η υποβάθμισης των εργαζόμενων και των στελεχών της.
Αυτό, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ποιότητα της απασχόλησης και τις εργασιακές σχέσεις (αμφισβητήσεις θεσμικών ρυθμίσεων, κανονισμών, διαδικασιών, παροχών κλπ. απορύθμιση, αβεβαιότητα, αποθάρρυνση και φυγή ικανών υπαλλήλων και στελεχών, πολλές ταχύτητες, αυθαίρετες διακρίσεις που φτάνουν και μέχρι έναν ιδιότυπο «επιχειρησιακό ρατσισμό») μπορεί, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, να οδηγήσει σε αποτυχία ολόκληρο το εγχείρημα της ιδιοκτησιακής αλλαγής και της συγχώνευσης.
Επειδή αναμένεται και στο μέλλον να συνεχιστούν οι επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο μας, περιμένουμε να υπάρξουν αντίστοιχα και νέες προκλήσεις και πιέσεις για τις εργασιακές μας σχέσεις.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι το σ.κ. του κλάδου, έχοντας παρέμβει με επιτυχία σε πολυάριθμες, θετικές και αρνητικές περιπτώσεις επιχειρησιακών αναδιαρθρώσεων και ιδιοκτησιακών αλλαγών, έχει και την εμπειρία και τη δύναμη και τον τρόπο να δώσει τις κατάλληλες λύσεις για την προάσπιση τόσο της απασχόλησης, όσο και των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων του κλάδου.
Κλείνει ο δεύτερος χρόνος με το Ευρώ στη ζωή μας. Όμως η αγορά εξακολουθεί να δέχεται τους κραδασμούς της εισαγωγής του. Η ΟΤΟΕ θα επανέλθει για την έκδοση χαρτονομίσματος του 1 και 2 ευρώ;
Η πρόβλεψη που κάναμε και οι προτάσεις που υποβάλαμε στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση δικαιώθηκαν από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Τα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ συνετέλεσαν αποφασιστικά στην υποτίμηση της αξίας του νέου νομίσματος στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών. Αρκετές χώρες όπως και η δική μας που είχαν ασθενές εθνικό νόμισμα σε σχέση με το Ευρώ, πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος αυτής της υποτίμησης με αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.
Δε φταίνε βέβαια μόνο τα κέρματα, υπάρχει και ο πληθωρισμός των κερδών και οι ελλιπείς μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς κ.α. Όμως εμείς θα επιμείνουμε. Τώρα που ολοκληρώνεται η ένταξη το 2004 και με την είσοδο των δέκα νέων χωρών μελών μπορεί να κυκλοφορήσει νέο χαρτονόμισμα ευρώ.
Η ΠΑΣΚΕ σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα των συλλόγων – μελών της ΟΤΟΕ θα αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη. Στις προθέσεις σας είναι να συγκροτηθεί Προεδρείο με τις ίδιες δυνάμεις;
Κατά καιρούς έχουμε «δοκιμάσει» όλων των μορφών τα Προεδρεία. Αντιπροσωπευτικά, δημοκρατικά, προγραμματικά κλπ.
Καλύτερο προεδρείο είναι το αποτελεσματικό προεδρείο. Εκείνο που έχει τη δυνατότητα έχοντας μια εσωτερική συνοχή και συνέπεια να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο και να εκπροσωπεί τη βούληση των εργαζόμενων και τα συμφέροντά τους. Εμείς δεν είμαστε ούτε δογματικοί, ούτε μας αρέσουν οι αποκλεισμοί.
Συμπληρώσατε 10 χρόνια Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ένα μεγάλο ρεκόρ. Θα διεκδικήσετε άλλη μια θητεία;
Γιατί, στα δέκα χρόνια πετυχημένης θητείας «καίγονται» οι πρόεδροι; |