Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/8/2003

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 Αυγούστου 2003

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ "Ε"

Να υπερψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ αλλά να αλλάξουν όσοι ... έφταιξαν

ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

   Την εκτίμησή του πως "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει καθαρά και δυνατά στον ελληνικό λαό και να μιλήσει για το έργο, το όραμά του και τους στόχους του" εκφράζει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Κουσελάς. Παράλληλα προτείνει "να κάνει με ειλικρίνεια την αυτοκριτική του, γιατί δεν τα έκανε όλα καλά" καθώς παραδέχεται πως "έγιναν λάθη και παραλήψεις". 
    Ο κ. Κουσελάς κάνει λόγο για αλλαγή προσώπων "που έφταιξαν" από "τον ώριμο σκεπτόμενο λαό" (στις επόμενες εκλογές), ώστε "να πιέσει για την αλλαγή πορείας σε ορισμένους τομείς". Επιτιθέμενος ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ προς τη Ν.Δ. αναφέρει πως αυτή "δεν έχει ούτε έργο, ούτε πρόγραμμα", υποστηρίζοντας ότι "συντηρητική επιστροφή για τη χώρα μας θα σήμαινε απώλεια μεγάλων κατακτήσεων και σημαντική συρρίκνωση δικαιωμάτων". 
    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουσελάς προσδιορίζει τη στάση που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί βουλευτής Μεσσηνίας, ενώ αναφέρεται στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, στο ωράριο των τραπεζών, στην ακρίβεια και στην πρωτοπορία της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

Η συνέντευξη του Δημ. Κουσελά στην "Ε" έχει ως εξής: 

    Κύριε Πρόεδρε, πως κρίνεται τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα; Τι θα αλλάξει στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τι θα ισχύσει με το πλαφόν στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων;    

    Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νομίζω ότι δίνουν – για πρώτη φορά ίσως – μια πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή του κράτους απ’ ευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και η διαχρονική στήριξή του τα επόμενα 30 χρόνια.
    Ταυτόχρονα δίνεται λύση στα σοβαρά προβλήματα που αφορούσαν τα ειδικά ταμεία στην κύρια σύνταξη. Αυτά έχουν τη δυνατότητα με τους όρους που ισχύουν σήμερα σε αυτά, να μπουν με τη θέλησή τους στο ΙΚΑ που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις τους.
    Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα γίνονται πάνω σε μια δίκαιη και ορθολογική βάση, με οριοθετημένους τους ρόλους του κάθε πυλώνα, δηλαδή της κύριας, της επικουρικής και της συμπληρωματικής σύνταξης – γνωστής και ως τρίτο πυλώνα.
    Πιστεύω ότι οι παραμετρικές αλλαγές έχουν θετικά σημεία για τους νέους ασφαλισμένους, έχουν όμως και κάποια αρνητικά για τους παλιούς, όσον αφορά το ύψος της σύνταξης.
    Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων και υπολογίζονται με βάση τα τριακοστά πέμπτα και όχι τα πεντηκοστά , όπως προέβλεπε ο ν. 2084/92.Εκτιμώ ότι για να είναι αρτιότερη, όλη αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να βρεθούν ακόμη περισσότεροι πόροι τα επόμενα χρόνια, γιατί οι υφιστάμενοι δεν είναι αρκετοί, αλλά και για να προχωρήσουν οι ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλες ασφαλιστικές ομάδες.
    Όσον αφορά το πλαφόν στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων, αυτό μπορεί πλέον να καταργηθεί, αφού τα ταμεία μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ. με διασφάλιση όμως της βιωσιμότητάς τους.

    Με ποιο τρόπο θα γίνει η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στον τραπεζικό χώρο;

    Θα προχωρήσει μέσα από την συνένωση των επικουρικών ταμείων, που λειτουργούν στο χώρο των τραπεζών και τη δημιουργία ενός μεγάλου ΝΠΙΔ, που θα καλύπτει με επικουρική και συμπληρωματική σύνταξη όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, με εξαίρεση την τράπεζα της Ελλάδος.
    Ήδη ο νέος νόμος 3029/2002 μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οι διαδικασίες της συζήτησης από όλα τα ενδιαφερόμενα ταμεία και την ΟΤΟΕ έχουν προχωρήσει αρκετά. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε βρει το μηχανισμό χρηματοδότησης που επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο υγιές.
    Εμείς ως τραπεζοϋπάλληλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μέσα από τη σημαντική αύξηση των εισφορών μας, για αυτό το ταμείο.
    Πρέπει όμως να τις αναλάβουν σε ό,τι τους αφορά η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών.
    Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι κύρια δικό τους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη και λειτουργία των τραπεζών.

 Ποια μορφή θα έχει το νέο ταμείο υγείας που θέλετε να φτιάξετε στο χώρο των τραπεζών; Πόσο θα κοστίσει η δημιουργία του και πως θα καλυφθεί οικονομικά η λειτουργία του;

   Είναι γεγονός, ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάθεση σχετικής μελέτης στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
    Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός αυτόνομου και αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου υγείας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των υφισταμένων έξι (6) ταμείων, επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές σε όλα τα επίπεδα.
    Ήδη τρία από τα παραπάνω ταμεία που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έχοντας σωματειακή μορφή (της Εθνικής, της Αγροτικής και Ελλάδος) έχουν δημιουργήσει ομοσπονδία.
    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει θετικά ένα τέτοιο εγχείρημα, εάν θα είναι βιώσιμο. Η μελέτη θα μας δείξει τις οικονομικές διαστάσεις και τις ανάγκες για τη δημιουργία του.
    Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το προχωρήσουμε. Είναι προφανές, ότι θα στηριχθεί στις εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων, αλλά και στην υπάρχουσα περιουσία των ταμείων.

    Τι έχει αλλάξει στο ωράριο συναλλαγών των τραπεζών με το κοινό και στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων στις τράπεζες και γιατί;

    Μέσα από την τελευταία σύμβαση που υπογράψαμε με τις τράπεζες διευρύναμε κατά μισή ώρα την ημέρα το χρόνο συναλλαγής. Η επιμήκυνση του χρόνου συναλλαγής κατά μισή ώρα καθημερινά έγινε με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και την αποσυμφόρηση των συναλλαγών.
    Από την άλλη πλευρά η μείωση του χρόνου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, στις 37 ώρες την εβδομάδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία 25 χρόνια, η ΟΤΟΕ, στην κατεύθυνση του 35ωρου . Η ιστορική - όπως έχει χαρακτηριστεί – αυτή, κατάκτηση, επιτεύχθηκε μετά από σκληρές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ενώ η ΟΤΟΕ είναι η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα που επιτυγχάνει μια τέτοια συμφωνία.

     ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Μια λέξη που τον τελευταίο καιρό ακούγεται με την ίδια συχνότητα από τα στόματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Μήπως με το ευρώ …. είμαστε χειρότερα;

Ένα μέρος της ακρίβειας οφείλεται και στην μορφή του νομίσματος. Βλέπεται μάθαμε να αναγνωρίζουμε τα χάρτινα νομίσματα ως νομίσματα αξίας και να υποτιμούμε τα κέρματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με την εμφάνιση του ευρώ να αλλάξουν οι αξίες, αλλά εμείς να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει. Γι αυτό και ως ΟΤΟΕ πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την κυκλοφορία χάρτινου νομίσματος του ενός και των δύο ευρώ.
Βέβαια η ακρίβεια δεν απορρέει μόνο από την υποτίμηση της αξίας του Ευρώ. Ο πληθωρισμός που σήμερα υπάρχει δεν είναι πληθωρισμός που οφείλεται στους μισθούς, αλλά στις τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα των ειδών διατροφής. Είναι πληθωρισμός που δημιουργούν οι κερδοσκόποι και τα κυκλώματα παραεμπορίας και όχι οι αγρότες παραγωγοί.
    Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και στους μεσάζοντες πιστεύω ότι θα αποδώσει. Χρειάζεται όμως χρόνος και προσπάθεια απ’ όλους μας.
~ Χρειάζεται ουσιαστικός έλεγχος στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.
~ Δημιουργία αξιόπιστου μητρώου εμπόρων.
~ Σωστή οργάνωση των παραγωγών (ομάδες παραγωγών και κοινές δράσεις που αφορούν στην εμπορία και διακίνηση των προϊόντων).
~ Πιστοποίηση και ονομασία προέλευσης των προϊόντων.
~ Έλεγχος των ολιγοπωλειακών πρακτικών τιμολόγησης, που στοχεύουν στη διατήρηση και επέκταση μεγάλων περιθωρίων κέρδους από πλευράς των μεγάλων επιχειρήσεων και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών «πληθωρισμού κερδών».
Χρειάζεται τέλος αποφασιστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων αισχροκέρδειας με την αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών σε όλα τα επίπεδα.
    Για να ξαναγυρίσω όμως στο αρχικό σας ερώτημα, θέλω να υπογραμμίσω, ότι το Ευρώ είναι το ισχυρότερο νόμισμα και το πέρασμά μας σε αυτό σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια και χαμηλά επιτόκια.

    Πάνω από μία 20ετία ασχολείστε με τα κοινά. Στις εκλογές του 2000, ήσασταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο νομό Μεσσηνίας. Στις επόμενες εκλογές θα είστε και πάλι υποψήφιος; Τι θα κάνετε για τον τόπο σας, εάν εκλεγείτε βουλευτής; Έχετε καταρτίσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης;

    Η Μεσσηνία είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αυτό και μόνο νομίζω ότι είναι αρκετό, για να καταλάβετε το τι σημαίνει για μένα αυτό το μέρος, αλλά και οι άνθρωποί της. Γνωρίζω καλά – τολμώ να πω – την κάθε της γωνιά, αλλά και πολλούς από τους ανθρώπους της. Έχω ακούσει τα παράπονά τους, τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους και μαζί τους έχω χτίσει το δικό μου όραμα για τη Μεσσηνία. 
    Χωρίς να έχω τη θέση του Βουλευτή, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανέλαβα πλήθος πρωτοβουλιών, σχετικά με την ανάπτυξη του νομού, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, την ανεργία, τα ζητήματα υγείας και παιδείας.
    Αν λοιπόν εκλεγώ βουλευτής θα αγωνιστώ για την ανάπτυξη του Νομού, και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, που σήμερα υπάρχουν. Θα πάρω πρωτοβουλίες, ώστε:
    1. Να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που να αφορά το σύνολο του νομού, αλλά και κάθε επαρχία χωριστά. Γιατί η κάθε μία έχει το δικό της ρόλο στο συνολικό σχεδιασμό. Αυτό το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί με τους πολίτες της Μεσσηνίας και να αποτελεί κτήμα τους.
    2. Να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων, ώστε να δρομολογηθούν πολιτικές για κάθε τομέα χωριστά:
· για τον Αγροτικό
· για τον Τουριστικό
· για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
    3. Να ολοκληρωθούν σε τακτικό χρονικό διάστημα οι υποδομές (εθνικοί δρόμοι, οδικό εσωτερικό δίκτυο, λιμάνια, κλπ)
    4. Να υπάρξει συνεργασία και στήριξη της αυτοδιοίκησης, με στόχο να δημιουργήσουμε βιώσιμες τοπικές κοινωνίες.
    5. Να προσελκύσουμε επενδυτές στη Μεσσηνία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
    6. Να λειτουργήσουν οι ΒΙΠΕ.
    7. Να αξιοποιηθούν σωστά το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες δεκάδες πρωτοβουλίες, όμως αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με προσωπικές ενέργειες και προσπάθειες.
    Βασικός μου στόχος είναι να ηγηθώ μιας Παμμεσσηνιακής κινητοποίησης όλων των υγιών δυνάμεων του νομού μας, είτε μένουν στη Μεσσηνία, είτε στην Αθήνα, είτε στο εξωτερικό. Όλων εκείνων, που ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ενδιαφέρονται και πονάνε τον τόπο μας.
    Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα λόμπι ικανό να στηρίζει και να διεκδικεί τις αναπτυξιακές μας επιλογές και τα συμφέροντά του.

    Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ με διαφορά 8 μονάδων πίσω από τη ΝΔ. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεπεράσει τη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται ;

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με σημαντικές διαφορές με τη ΝΔ. Όμως η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η ίδια η κάλπη, η οποία πιστεύω ότι θα δικαιώσει και πάλι αυτούς που έχουν έργο, αλλά και όραμα, πρόγραμμα και στόχους που εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.
    Το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή Ελλάδα. Με την είσοδό μας στην ΟΝΕ, με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με τη δημιουργία υποδομών υγείας, παιδείας, τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων κα.
Τώρα ήλθε η ώρα από την ισχυρή Ελλάδα να περάσουμε στην ισχυρή κοινωνία.
    Ισχυρή κοινωνία με αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων με πραγματική σύγκλιση και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ισχυρή κοινωνία με ακόμη περισσότερη περιφερειακή ανάπτυξη και στήριξη του αγροτικού τομέα. Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να προχωρήσει. Γιατί τα μεγάλα έργα και ιδιαίτερα όσα αφορούν τους ολυμπιακούς αγώνες ολοκληρώνονται.
    Μπορεί λοιπόν το κοινωνικό πλεόνασμα να διατεθεί πλέον για τους παραπάνω στόχους. Μπορεί να μειωθούν οι εξοπλισμοί και να ενισχυθούν κοινωνικές πολιτικές.
    Πιστεύω, ότι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη στα πλαίσια της κοινωνικής χάρτας, θα αφορούν αυτά τα ζητήματα.
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει λοιπόν να βγει καθαρά και δυνατά στον ελληνικό λαό. Να μιλήσει για το έργο του, αλλά και το όραμα και τους στόχους του. Για την κοινωνία της ευημερίας και της συνοχής.
    Να κάνει με ειλικρίνεια την αυτοκριτική του, γιατί δεν τα έκανε όλα καλά. Να αναφερθεί στα λάθη και στις παραλείψεις του. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
    Αντίθετα η ΝΔ δεν έχει ούτε έργο, ούτε πρόγραμμα. Αλήθεια τι να παρουσιάσει; Αυτά που έκανε την περίοδο 1989 – 1993, ή όσα επεχείρησε το δίωρο της 9ης Απρίλη του 2000;Το πρόγραμμά της είναι ένας αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός με παράδοση των πάντων στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς και του κεφαλαίου.
    Την πολιτική της την έζησαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο πετσί τους και οι αναμνήσεις είναι πικρές.
    Συντηρητική επιστροφή για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο επιχειρεί να σαρώσει ό,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι μεταπολεμικά, θα σήμαινε απώλεια μεγάλων κατακτήσεων και σημαντική συρρίκνωση δικαιωμάτων.
    Πιστεύω εν κατακλείδι, ότι ο λαός ώριμα σκεπτόμενος, μπορεί να αλλάξει τα πρόσωπα που έφταιξαν, να πιέσει για την αλλαγή πορείας σε ορισμένους τομείς, δεν θα κάνει όμως επιλογές που θα στραφούν εναντίον του.