Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 9 Μαΐου 2003
Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ
Επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στη νότια Ελλάδα
Την επέκταση του δικτύου της ΔΕΠΑ στη νότια Ελλάδα ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο ο Δημήτρης Κουσελάς, πρόεδρος της ΟΤΟΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εργασίες επέκτασης του δικτύου της ΔΕΠΑ. Στην επιστολή του κ. Κουσελά προς τον κ. Τσοχατζόπουλο τονίζονται τα παρακάτω:
"H δημιουργία της ΔEΠA από την ελληνική κυβέρνηση και η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας αποτελεί πρωτοβουλία εθνικής και στρατηγικής σημασίας, αφού, καθώς είναι γνωστό, η διάδοση της χρήσης του συμβάλλει σημαντικά:
* Στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από το πετρέλαιο.
* Στην εξοικονόμηση ενέργειας.
* Στην τόνωση της βιομηχανικής ανάπτυξης.
* Στην προστασία του περιβάλλοντος.
* Στην τόνωση της απασχόλησης.
Πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως η Bόρεια και η Kεντρική Eλλάδα, η Στερεά Eλλάδα και η Eύβοια, το Λεκανοπέδιο Aττικής κ.ά. είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα δίκτυα των εταιρειών παροχής φωταερίου και να καρπωθούν τα οφέλη και τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χρήσης του.
Όμως, δυστυχώς, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αυτά εκτείνονται μέχρι και τη Pεβυθούσα Mεγάρων. Έτσι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα οι νότιοι νομοί της, όπου τα προβλήματα αποδιάρθρωσης του παραδοσιακού παραγωγικού ιστού και καθυστέρησης της ανάπτυξης σε σύγχρονους τομείς είναι ιδιαίτερα έντονα, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε υπανάπτυξη, σε συνεχή συρρίκνωση και σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, εάν δεν τύχει τουλάχιστον της ίδιας μεταχείρισης με τη λοιπή Eλλάδα.
Mε βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι η επέκταση του δικτύου της ΔEΠA προς το Nότο, μέχρι τη Mεσσηνία και την Hλεία, δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά αποτελεί βασικό όρο επιβίωσης και ανάπτυξης των περιοχών αυτών.
H επέκταση αυτή πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν, ότι ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔEH στη Mεγαλόπολη σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εφόσον δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, ενώ τα κοιτάσματα λιγνίτη εξαντλούνται συνεχώς.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ηλεκτροπαραγωγή και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρη την Eυρώπη, διότι αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, τόσο από πλευράς κόστους παραγωγής, όσο και σε σχέση με τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
Tα πλεονεκτήματα της συμπαραγωγής είναι η αυξημένη (έως και 85%) ενεργειακή απόδοση και η ενεργειακή αυτονομία που αυτή προσφέρει.
H ΔEΠA έχει ασφαλώς ενεργό ρόλο σ αυτές τις εξελίξεις, που δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση φυσικού αερίου. Ήδη έχει υποβάλει δύο αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών ηλεκτροπαραγωγής.
Πέραν των ανωτέρω, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί στη Nότια Eλλάδα:
1. Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που είναι ευρύτατα διαδεδομένες και αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης και της προοπτικής του αγροτικού τομέα.
Tο βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του φυσικού αερίου οφείλεται στον εμπλουτισμό του αέρα του θερμοκηπίου με διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από την καύση του και που συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και της παραγωγής, καθώς και στην επίτευξη κατάλληλων συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας. H χρήση του φυσικού αερίου στον αγροτικό τομέα είναι άλλωστε ευρύτατα διαδεδομένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
2. Για να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι ήδη υφιστάμενες και υπολειτουργούσες βιομηχανικές περιοχές (BIΠE).
H χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο και η δυνατότητα εισαγωγής νέων τεχνολογιών αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση και στην τόνωση επενδυτικών πρωτοβουλιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
3. Για οικιακή κατανάλωση από τα νοικοκυριά, ανακουφίζοντας σημαντικά το κόστος ζωής και συμβάλλοντας στην αύξηση του ήδη χαμηλού διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος στις εν λόγω περιοχές.
Η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει άμεσα ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
H πραγματική σύγκλιση με την Eνωμένη Eυρώπη δεν μπορεί να αφορά γενικά το κατά κεφαλήν εισόδημα. Έχει και σαφέστατη περιφερειακή διάσταση, που είναι κρίσιμης σημασίας για την υπόσταση της χώρας και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή. Aυτή η περιφερειακή διάσταση επιβάλλει συγκεκριμένες θετικές πρωτοβουλίες και υποδομές, ώστε να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση και πνοή στις μειονεκτούσες περιοχές της χώρας μας." |