Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008
« Ο βουλευτής Δ. Κουσελάς σχετικά με το συνέδριο της ΤΕΔΚ»
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008
«Δ. Κουσελάς :Η φορολογική αποκέντρωση οδηγεί σε ισχυρούς Δήμους »
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το Συνέδριό σας, που καλύπτει κρίσιμα θέματα για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τις νέες αρμοδιότητες των ΟΤΑ που είναι δυστυχώς αναντίστοιχες με τους πόρους που τους διατίθενται από την Κυβέρνηση, το ΕΣΠΑ- Δ’ ΚΠΣ και τη διαχειριστική επάρκεια των ΟΤΑ, τις δημοτικές επιχειρήσεις και πλήθος θεμάτων που απασχολούν την πρωτοβάθμια Τ.Α.
Πρόσφατα, μια σημαντική και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για το Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, μου έδωσε το έναυσμα να παρέμβω ακόμα μια φορά, με Αναφορά στη Βουλή, προς στον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας του επιτέλους
• να ακούσει τη φωνή της ΤΕΔΚ, τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών και των φορέων του τόπου μας.
• να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, που ακόμα μια φορά αρνούνται στην πόλη της Καλαμάτας και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία το ρόλο και τις προοπτικές που της αξίζουν, με βάση την κομβική της θέση σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, το φυσικό της πλούτο, το περιβάλλον και την ιστορία της.
Δεν αρκούν, όμως, τα υπομνήματα και οι κοινοβουλευτικές εγκλήσεις. Χρειάζεται εγρήγορση και συσπείρωση όλων μας, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις, ώστε να μην επιτρέψουμε επιλογές που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την Καλαμάτα και γενικότερα τη Μεσσηνία, το περιβάλλον, την ύπαιθρο και τις πόλεις μας στους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Και τι μπορεί – θα μου πείτε- να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι σε ένα συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος, που ελάχιστα ανταποκρίνεται στις σύχρονες προκλήσεις, στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών; Απέναντι σε ένα Κράτος που θέλει την Αυτοδιοίκηση εξαρτημένη, αδύναμη, υποχρηματοδοτούμενη, υποστελεχωμένη και –δυστυχώς- κατακερματισμένη ; Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που αντί λ.χ. να βελτιώσει το σημερινό σύστημα διαχείρισης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ξεπερνώντας να προβλήματά του, επέλεξε να κάνει το σύστημα ακόμα πιο συγκεντρωτικό, δυσχεραίνοντας τη συμμετοχή και την υποστήριξη των περισσότερων Δήμων της χώρας στο ΕΣΠΑ-Δ’ΚΠΣ;
Το πρώτο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνει η Τ.Α είναι να πεί «φτάνει πια» σ’ αυτή την αδιέξοδη λογική, σ’ αυτή την πεπατημένη του χθες που απέχει έτη φωτός από τις ανάγκες και τις προκλήσεις του σήμερα.
Χρειάζονται τομές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μια Κυβέρνηση έτοιμη να αποκεντρώσει τις εξουσίες και τους αναλογούντες πόρους υπέρ μιας πραγματικά αναβαθμισμένης, σύγχρονης και ισχυρής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για ισχυρούς Δήμους και για εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με πραγματικούς ρόλους και επαρκείς για την εκλήρωσή τους πόρους.
Οι ισχυροί Δήμοι που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να ασχολούνται με το πως, με το αν και το πότε θα εκπληρώσει η Κυβέρνηση ή ο εκάστοτε αρμόδιος Υπουργός τις υποσχέσεις του για «κάποια χρηματοδότηση» των αναγκαίων έργων υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος, των κοινωνικών υπηρεσιών, της στελέχωσης προνοιακών υποδομών (βοήθειας στο σπίτι, νηπιαγωγείων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων) κλπ. Ούτε, πόσο μάλλον, ακόμα να αναζητούν αυτά που η Κυβέρνηση τους υποσχέθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού για να αποκαταστήσουν τις υποδομές, για να παράσχουν την απαιτούμενη βοήθεια και ασφάλεια στους συμπολίτες μας.
Τέτοια θέματα πρέπει να πάψουν να «διευθετούνται» αργοπορημένα και σπασμωδικά, εν είδει πελατειακής εξυπηρέτησης, από την Κεντρική εξουσία. Θάπρεπε να είναι εξαρχής λυμένα, να είναι εξαρχής διασφαλισμένοι και ήδη στα χέρια των Δήμων οι απαιτούμενοι πόροι.
Γι’ αυτό όμως, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, χρειαζόμαστε
• κατάλληλη φορολογική αποκέντρωση, στα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε. όπου 30 μέχρι και 90% του Φόρου Εισοδήματος πηγαίνει στην τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί πραγματικά να έχει αρμοδιότητες, σχεδιασμό, ρόλο και παρέμβαση,
• αναδιανομή των πόρων με κατάλληλη ενίσχυση των φτωχότερων Δήμων και περιφερειών, μέσα από ένα Ταμείο Συνοχής,
• ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, με σχέδιο και προοπτική, που να μας δώσει πραγματικά ισχυροποιημένους Δήμους, αιρετή και αποτελεσματική περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ένα πραγματικά λειτουργικό Κράτος, με επιτελικό και μόνον ρόλο.
Κυρίες και Κύριοι,
Στις σύγχρονες διεθνοποιημένες οικονομίες, με τις πολλαπλές προκλήσεις που φέρνει μαζί της η Οικονομία της Γνώσης, της Πληροφορίας και της Δικτύωσης, αλλά και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και προαγωγής της αειφόρου ανάπτυξης, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων, λογοδοσίας και εξουσιών, η αφύπνιση και η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών είναι όρος απαράβατος για την επιβίωση και την ανάπτυξή μας.
Οι Δήμοι, ως ζωντανό και δυναμικό κύτταρο των τοπικών κοινωνιών του Νομού μας, οφείλουν να αναδειχθούν σε κομβικό θεσμό καινοτομίας, συμμετοχής, συσπείρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για τα κοινά μας προβλήματα. Από τα πιο μικρά και καθημερινά, μέχρι το ίδιο το μέλλον της χώρας και του τόπου μας, που προβλέπεται δυσοίωνο αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας λύσεις και «χάρες» από την κεντρική εξουσία.
Το μέλλον της Μεσσηνίας που αξίζουμε και που οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας, χωρίς ενοχές, χωρίς αστερίσκους και χωρίς «σκελετούς στην ντουλάπα», είναι στη σκέψη και στα χέρια όλων μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, με πολλές και καλές ιδέες και προτάσεις για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα που διεκδικούμε και που δικαιούμαστε!
|