ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 21/1/2001 |
Η εφημερίδα ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ στις 21/1/2001 σε άρθρο της αναφέρεται στην συνάντηση του Δημήτρη Κουσελά με τον Υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη με αφορμή τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Μεσσηνίας.
Τα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, των σταφιδοπαραγωγών αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τους αγρότες της Μεσσηνίας, ανέλυσε ο Δημήτρης Κουσελάς στον Υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη, σε συνάντηση μιας ώρας που είχαν την περασμένη Πέμπτη. "Μετά από περιοδείες που έκανα σε σε αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας, κωδικοποίησα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τα μετέφερα στον κ. Ανωμερίτη, ο οποίος έδειξε να τα λαμβάνει υπ όψιν του. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να χαραχθεί αγροτική στρατηγική για το Νομό Μεσσηνίας, που θα δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης και που θα ενταθούν με την είσοδό μας στην ΟΝΕ" τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Κουσελάς.
Το πρώτο θέμα που έθιξε ο κ. Κουσελάς στον κ. Ανωμερίτη είναι η επιδότηση του ελαιόλαδου και της σταφίδας. "Όπως γνωρίζετε, αυτά είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα του Νομού μας όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και οι οποίες έχουν επίπτωση στις τελικές τιμές του λαδιού και της σταφίδας", επεσήμανε ο κ. Κουσελάς για να προσθέσει: "Ειδικά για το λάδι, ανέφερα στον κ. Ανωμερίτη ότι μεγάλη ευθύνη φέρει και το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο καθυστερεί να βγάλει τις ζώνες. Στη συνέχεια, ευθύνη φέρουν και η "Ελαιουργική" και οι διευθύνσεις Γεωργίας. Αν όλα γίνονταν μέσα στις προθεσμίες, όλες οι διαδικασίες θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και οι ελαιοπαραγωγοί θα πωλούσαν το προϊόν σε καλύτερες τιμές. Ο Υπουργός Γεωργίας με διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες επιδότησης θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Ευελπιστώ ότι στην επόμενη ελαιοκομική παραγωγή όλα θα γίνουν έγκαιρα. Το ίδιο και για τη σταφίδα".
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Δημήτρης Κουσελάς είναι το νομοσχέδιο για τους νέους αγρότες. "Το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στις οργανώσεις και αφορά του νέους αγρότες είναι γραφειοκρατικό και χρονοβόρο. Προβλέπεται οι αιτήσεις να γίνονται στους κατά τόπους δήμους, στη συνέχεια θα προωθούνται στις Διευθύνσεις Γεωργίας, μετά στην Περιφέρεια και θα καταλήγουν στο Υπουργείο Γεωργίας. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα", εξήγησε ο κ. Κουσελάς για να προσθέσει: "Είπα στον κ. Ανωμερίτη να ξαναδεί το νομοσχέδιο, γιατί τα προγράμματα για τους νέους αγρότες αποτελούν σοβαρά κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Η προσωπική μου άποψη είναι οι αιτήσεις να εξετάζονται από τις Διευθύνσεις Γεωργίας και όταν το ύψος της επιδότησης είναι μέχρι 70 εκ. δρχ. να αποφασίζει η αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας. Έτσι μόνο θα είναι αποτελεσματικό το μέτρο. Ο κ. Ανωμερίτης με διαβεβαίωσε ότι όλες οι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν υπ όψιν".
Κατά τον κ. Κουσελά, ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού στη Μεσσηνία είναι επιβεβλημένη γιατί ο Νομός διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα και υφίσταται προοπτική να στηριχθούν οι νέες καλλιέργειες. "Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν μια σωστή πολιτική στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δυστυχώς, από το 30 ΚΠΣ χρηματοδοτείται στη Μεσσηνία μόνο το φράγμα του Λαγκούβαρδου, γεγονός που το έθεσα στον κ. Ανωμερίτη και μου απάντησε ότι θα δει το θέμα. Χρειάζεται ένα εγγειοβελτιωτικό πρόγραμμα, που να ενισχύει τις λιμνοδεξαμενές και τα φράγματα, που είναι ουσιαστικά για την ανάπτυξη της γεωργίας", τόνισε ο κ. Κουσελάς για να καταλήξει: "Θα συνεχίσω τις παρεμβάσεις μου στο χώρο της γεωργίας, γιατί είναι ένας χώρος που δοκιμάζεται και χρειάζεται ουσιαστική στήριξη". |