Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/1/2001

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 21  Ιανουαρίου 2001

Συνάντηση Δ.Κουσελά με τον Υπουργό Γεωργίας

Προτάσεις για απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεως στους νέους αγρότες

    Αλλαγές στον τρόπο καταβολής της επιδότησης για το ελαιόλαδο στους παραγωγούς, μελετά το Υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τα όσα είπε στο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πα.Σο.Κ. Δημ. Κουσελά, ο Υπουργός Γ. Ανωμερίτης.
Ο κ. Κουσελάς αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών και συναντήσεων με τους αγρότες προκειμένου να ενημερωθεί για τα σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν, συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Υπουργό Γεωργίας και χθες το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον κ. Ανωμερίτη.
Όπως είπε ο κ. Κουσελάς, μολονότι η συνάντησή του με τον Υπουργό Γεωργίας διήρκεσε μία ώρα, εν τούτοις δεν εξαντλήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και θα επιδιώξει και νέα συνάντηση. Τα θέματα που τέθηκαν από τον κ. Κουσελά ήταν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων σε ελαιόλαδο και σταφίδα, το νομοσχέδιο για τους νέους αγρότες, ο αγροτουρισμός και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πα.Σο.Κ. παρατήρησε ότι σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων, κυρίως σε αυτές που αφορούν το ελαιόλαδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο χρόνος καταβολής της επιδότησης σχετίζεται άμεσα με την τελική τιμή, καθώς η έγκαιρη καταβολή συνεπάγεται και καλύτερη τιμή. Ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να ολοκληρώνονται συντομότερα οι διαδικασίες και η καταβολή της επιδότησης να γίνεται έως τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα όσα είπε, θα πρέπει να τηρούνται οι καταληκτικές ημερομηνίες. Έτσι, οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις έως στις 30 Ιουνίου. Το Υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να καθορίζει έγκαιρα τις ΄΄ζώνες΄΄, το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου να έχει καταβληθεί η επιδότηση στους αγρότες – παραγωγούς.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε τον κ. Κουσελά ότι η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων θα αλλάξει και θα αναλάβει ο Οργανισμός Πληρωμών και Επιδοτήσεων, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται απευθείας στους αγρότες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για την καταβολή της επιδότησης όσον αφορά τη σταφίδα.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς της κατάρτιση του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες. Παρατήρησε ότι μολονότι η κατάρτιση έχει ξεκινήσει ενάμισι χρόνο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο κ. Κουσελάς είπε ότι αν ισχύσει το νέο σύστημα που προβλέπει η μελέτη να υποβάλλεται στους Δήμους, να ελέγχεται από τους γεωπόνους, να συνεξετάζεται από τη Διεύθυνση Γεωργίας, να προωθείται στην Περιφέρεια, να αξιολογείται από τριμελή επιτροπή, να αποστέλλεται προς την τριμελή επιτροπή παραλαβής, προκειμένου να συνταχθεί θετική ή αρνητική εισήγηση, είναι χρονοβόρο και πολύπλοκο.
Αντί να γίνουν όλα αυτά, συνέχισε, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο παλαιό σύστημα. Ο κ. Κουσελάς εξήγησε ότι το παλαιό σύστημα προβλέπει την υποβολή των μελετών στις Διευθύνσεις Γεωργίας, οι οποίες ελέγχουν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις μελέτες. Σύμφωνα με την πρότασή του θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις ως προς την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Έτσι, έφερε ως παράδειγμα την εξέταση της αίτησης από τριμελή επιτροπή, ενώ την έγκριση της μελέτης θα μπορεί να την χορηγεί η Περιφέρεια. Πρότεινε επίσης για ποσό επένδυσης έως 70.000.000 δραχμές να λαμβάνεται απόφαση από τη Διεύθυνση Γεωργίας, καθώς και να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και οι βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Ο Υπουργός Γεωργίας, είπε ο κ. Κουσελάς, ΄΄με ενημέρωσε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς και ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις μου΄΄.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όσον αφορά τον αγροτουρισμό στη Μεσσηνία, ένα από τα θέματα που θίχτηκαν, ο κ. Κουσελάς παρατήρησε πως πρόκειται για πολύ κρίσιμο ζήτημα. Όπως σημείωσε, έχουν γίνει ελάχιστα στο συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος θα βοηθήσει τη Μεσσηνία να ανακάμψει οικονομικά, αφού εκτός των άλλων διαθέτει και φυσικές ομορφιές σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Ο κ. Κουσελάς είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και η Μεσσηνία ενδείκνυται για τέτοια προγράμματα.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ

Σε καλό επίπεδο, βρίσκεται σύμφωνα με τον κ. Κουσελά η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, καθώς η Μεσσηνία τείνει να γίνει δεύτερη μετά την Ιεράπετρα της Κρήτης. Απέδωσε την εξέλιξη αυτή στη φθηνή ύλη που χρησιμοποιείται ως καύσιμο (Πυρηνόξυλο) και πρόσθεσε ότι στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν υπάρχουν προγράμματα; Αξιοποίησης πυρηνόξυλου ως καυσίμου. Η χρήση του πυρηνόξυλου, συνέχισε, θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων.
Όσον αφορά την ανθοκομία, είπε πως ζήτησε από τον κ. Ανωμερίτη την αύξηση του ορίου επενδύσεων, το οποίο βρίσκεται στα 70.000.000 δραχμές. Ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως πρόκειται για επένδυση υψηλού κεφαλαίου, με υψηλό κόστος εγκατάστασης και πρόσθεσε ότι θα χρειασθεί αύξηση του ορίου στα 200.000.000 δραχμές

ΟΙ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Το άλλο μεγάλο θέμα που τέθηκε επί τάπητος, αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ο κ. Κουσελάς είπε πως πρόκειται για σοβαρό και κρίσιμο θέμα και παρατήρησε ότι στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ενταχθεί μόνο η μελέτη και όχι και η κατασκευή του φράγματος στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών.
Ο Υπουργός Γεωργίας τον διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό και τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα για τις υποδομές στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να κάνει επενδύσεις έως και ενός δισεκατομμυρίου δραχμών και στην Περιφέρεια έως τριών δισεκατομμυρίων για την κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Καταλήγοντας ο κ. Κουσελάς, επισήμανε ότι με την επίσκεψή του στον Υπουργό Γεωργίας δεν θέλει να υποκαταστήσει κανέναν από τους φορείς. Όπως είπε, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, καθώς ο αγροτικός τομέας είναι ΄΄ευαίσθητος΄΄ και θα δοκιμαστεί έντονα μετά την είσοδο της χώρας μας στη ζώνη της ΟΝΕ. ΄΄Ο αγροτικός τομέας θέλει ουσιαστική στήριξη και χάραξη αγροτικής στρατηγικής στη Μεσσηνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις κρίσιμο ρόλο θα παίξει το ΄΄Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής του Νόμου΄΄, είπε χαρακτηριστικά.