Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/12/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Μελέτες για επέκταση του φυσικού αερίου
ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Γίνονται μελέτες για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και πέραν της Κορίνθου, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας απαντώντας στην παρέμβαση του βουλευτή Δημ. Κουσελά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι “δεν φθάνει η οικιακή κατανάλωση για να γίνει η επέκταση” και πως είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετασθεί προσεκτικά.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που έκανε ο κ. Κουσελάς σημείωσε τα εξής: “Είναι γεγονός ότι η έλευση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η σύνδεσή μας με τον αγωγό που έρχεται από τη Ρωσία, ήταν μια στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή.

Το φυσικό αέριο δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει φθηνότερη ενέργεια σε ό,τι αφορά την οικογενειακή κατανάλωση και ιδιαίτερα τη βιομηχανία, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά μάς απεξαρτά σε σημαντικό βαθμό από το πετρέλαιο και τις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής, που τις νιώσαμε μέχρι σήμερα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου που έρχεται από τη Ρωσία διασχίζει όλη τη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, πάει στην Εύβοια, θα πάει στη Δ. Μακεδονία και φθάνει μέχρι τη Ρεβυθούσα. Πριν από λίγο άκουσα από εσάς κ. υπουργέ ότι σχεδιάζετε, και καλώς, να συζητήσετε τη διασύνδεσή του με τη Μ. Ανατολή, ίσως την Αίγυπτο, ή και άλλες χώρες και τη Δ. Ευρώπη, Ιταλία κτλ. Ηδη υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα για το ότι σταματά ο αγωγός στη Ρεβυθούσα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ανάπτυξη σήμερα δε νοείται έξω από τα δίκτυα. Εχουμε μια μεγάλη περιφέρεια της χώρας μας, την Πελοπόννησο, η οποία έχει μείνει έξω από αυτές τις δυνατότητες που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει. Είναι γεγονός ότι οι νότιοι νομοί της αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξή τους. Για παράδειγμα ο Ν. Μεσσηνίας σήμερα έχει την 47η θέση στη σειρά ανάπτυξης και οι δυνατότητες που θα της έδινε ο αγωγός, όχι μόνο σε αυτή, αλλά σε όλους τους νομούς, είναι πολύ μεγάλες. Θα ενεργοποιούσε τις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές που σήμερα υπολειτουργούν, θα έδινε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν φθηνή πρώτη ύλη, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σαν η καλύτερη καύσιμη ύλη στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν έτσι προβλήματα που έχουν σχέση με την κρίση που υπάρχει στον αγροτικό τομέα.

Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ήδη ενεργειακό πρόβλημα σε σχέση με την Πελοπόννησο. Τα ενεργειακά αποθέματα του λιγνίτη στο θερμοηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης λιγοστεύουν. Μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, όχι με βάση τις δικές μου εκτιμήσεις, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι ήδη η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες της, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο και όχι πλέον με λιγνίτη. Το θέμα αυτό, το είχα θέσει σε συνάντηση μου με τον προηγούμενο υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλο το 2003.

Δεν είναι αίτημα μόνο δικό μου, αλλά όλων των νομών της Πελοποννήσου. Να το εξετάσετε άμεσα κα να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Από τη στιγμή μάλιστα που σκέφτεστε ο αγωγός φυσικού αερίου να κατευθυνθεί προς το νότο, πρέπει να διασχίσει την Πελοπόννησο, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλέον και οι νομοί της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνει το φυσικό αέριο. Διαφορετικά, η Πελοπόννησος κινδυνεύει να γίνει νότος του νότου. Οπως προείπα, ανάπτυξη έξω από δίκτυα δεν νοείται, ούτε μπορούμε να μιλάμε για πραγματική σύγκλιση με μια ολόκληρη περιφέρεια η οποία είναι έξω από τα οφέλη που της παρέχονται”.