Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/12/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Είναι προϋπολογισμός ύφεσης,
αδιαφάνειας και ακύρωσης υποσχέσεων»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2005
Δείγμα ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις υποσχέσεις
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τον προϋπολογισμό του 2005"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Προϋπολογισμός ύφεσης ο προϋπολογισμός του 2005
ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Η απογραφή πρόσχημα για αθέτηση υποσχέσεων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ως πρόσχημα για την εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων χαρακτήρισε την υπόθεση της απογραφής ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κ. Κουσελάς στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

Με τον προϋπολογισμό του 2005, τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, έχουμε ακόμα ένα δείγμα του πώς αυτή εννοεί τη διαφάνεια και το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών μεγεθών, αφ’ ενός, του πόσο τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αφ’ ετέρου.

Η υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για ανάπτυξη, πραγματική σύγκλιση, άρση των ανισοτήτων, βελτίωση της καθημερινότητας του λαού μας και ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων, παραπέμπεται στις καλένδες!

Η διαφάνεια και το νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά μεγέθη, αυτά που υποτίθεται πως ήθελε να πετύχει με την περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή», παραμένουν ζητούμενα.

Αποκαλύπτεται σήμερα ότι η αποκαλούμενη απογραφή δεν είναι τίποτα άλλο παρά το όχημα και το πρόσχημα για την εγκατάλειψη των προεκλογικών της υποσχέσεων και δεσμεύσεων.

Διέσυρε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό δεν σας το λέμε μόνο εμείς, σας το είπε ο ευρωβουλευτής σας, ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υποβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα. Υπονόμευσε τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα, ιδιαίτερα ενόψει της διεκδίκησης του Δ’ ΚΠΣ. Αμφισβήτησε τις κατακτήσεις και τις θυσίες του λαού μας για την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

Εσείς επιμένετε… Είστε αμετανόητοι, κύριοι της κυβέρνησης.

Λέει ωστόσο η κυβέρνηση πως… «ήρθε η ώρα της Περιφέρειας».

Μάλλον η ώρα της αλήθειας για τα μεγάλα λόγια της, ήρθε!

Στην περίοδο 1994-2004 είχαμε τετραπλασιασμό των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τώρα ο προϋπολογισμός τις μειώνει κατά 16%, (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ!). Αυτό σημαίνει καθήλωση του ρυθμού συνολικής ανάπτυξης.

Σημαίνει άγρια περικοπή στα απαραίτητα έργα υποδομής για την περιφέρεια. Στο σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, η μείωση αγγίζει το 50%, οι δε χρηματοδοτήσεις έργων της περιφέρειας από εθνικούς πόρους μειώνονται κατά 24%.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι όχι μόνο δεν προγραμματίζονται νέα έργα αλλά και ακυρώνονται όσα επί ΠΑΣΟΚ είχαν σχεδιαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιόνια Οδός που αφορά στην ανάπτυξη ολόκληρης της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Ενώ ο κ. πρωθυπουργός διακήρυττε το Φεβρουάριο στην Καλαμάτα ότι θα προχωρήσει άμεσα, από την Πάτρα μέχρι την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τώρα την ευνουχίζουν… Θα πάει μέχρι τον Πύργο, μας είπε ο κύριος Σουφλιάς, επειδή δε συμφέρει τους εργολάβους ιδιώτες…

Τι να περιμένουμε άραγε από τα έργα του ΚΠΣ, όταν τα περί επιτάχυνσής του από τη νέα κυβέρνηση αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες; Οταν κινδυνεύουμε να χάσουμε 500 εκ. ευρώ όπως προειδοποίησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Με τον φορολογικό και τον αναπτυξιακό νόμο και τις ρυθμίσεις που πέρασε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, την ώρα που επιδοτεί τους μερισματούχους, την παραοικονομία και τις επενδύσεις της «αρπαχτής» χαρίζοντάς τους 700 δισ. δρχ. στην τριετία, καταδικάζει τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ σε 0,5 ευρώ αύξηση την ημέρα! Καθιερώνει πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές κοντά στο 10%, κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά χωρίς στρατηγική ενίσχυσης εκείνων που πραγματικά επενδύουν στην ποιότητα, στην έρευνα, στην καινοτομία. Γι’ αυτούς που δημιουργούν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Για τους μικρομεσαίους επαναφέρει τη συνάφεια που είχε καταγγείλει και μάλιστα σε ετήσια βάση!

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά… Γι’ αυτούς και για τις ανάγκες τους, οι πόροι «δεν περισσεύουν»!

Τους ζητάτε, αντίθετα, να σηκώσουν το δυσθεώρητο βάρος μιας αύξησης εσόδων κατά 3,4 δισ. ευρώ, μέσα από ακόμα περισσότερους φόρους και κυρίως έμμεσους, που πλήττουν άνισα τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στη θέση της πραγματικής σύγκλισης που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να γίνει σε 8 χρόνια, έχουμε μια εισοδηματική πολιτική που δίνει τις μισές αυξήσεις από πέρυσι: 6% ήταν πέρυσι, 3,2% θα είναι το 2005.

Στη θέση της αναδιανομής και της στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, έχουμε αύξηση των έμμεσων φόρων, στα τέλη κυκλοφορίας, στα τσιγάρα και στα ποτά.

Προβλέπεται αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 15-20 ευρώ, έναντι 42-55 ευρώ το 2004 όταν η ΝΔ την χαρακτήριζε «ψίχουλα».

Δεσμευτήκατε για το επίδομα πολύτεκνης οικογένειας με 3 παιδιά. Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ γι αυτό. Μειώνετε και κατά 4 εκ. ευρώ τις πιστώσεις για τα επιδόματα οικογενειών με 4 παιδιά.

Για τους αγρότες δεσμευτήκατε για αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 32 ευρώ το μήνα. Ομως οι πιστώσεις για τον ΟΓΑ επαρκούν μόνο για 17 ευρώ το μήνα.

Ενα σωστό μέτρο έλεγε ο κ. πρωθυπουργός, είναι η μείωση του ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από 18% σε 8%. Αλήθεια, πού βρίσκεται η περίφημη αυτή μείωση;

Δεσμευτήκατε, κύριε υπουργέ, για αύξηση των δαπανών υγείας. Αντί για αύξηση έχουμε μείωση από το 2,8% το 2004 στο 2,77% του ΑΕΠ το 2005. Τα ποσά που προβλέπονται δεν καλύπτουν ούτε τις εφημερίες στα νοσοκομεία, ούτε, πολύ περισσότερο, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας έχει φτάσει σε τραγικό αδιέξοδο.

Οσον αφορά στις δαπάνες για την παιδεία, αντί να ξεκινήσετε την προσπάθεια ώστε να ανέβουν στο 5% του ΑΕΠ, όπως είχατε δεσμευτεί, το 3,61% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι το κάνετε 3,58%. Συγχαρητήρια!

Ο προϋπολογισμός του 2005 είναι, στην πραγματικότητα, προϋπολογισμός ύφεσης, αδιαφάνειας και ακύρωσης υποσχέσεων. Ενας προϋπολογισμός που οδηγεί σε μακρύ πολιτικό χειμώνα. Οι βασικές υποθέσεις και οι κεντρικοί του στόχοι, που ήδη αμφισβητούνται από την Ε.Ε. και από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, παραμένουν μετέωροι. Δεν προσδιορίζονται, ούτε διασφαλίζονται τα μέσα επίτευξής τους.

Φοβάμαι πως σύντομα θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Ούτως ή άλλως, τα περί «ήπιας προσαρμογής», ανήκουν στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας!

Για όλα τα παραπάνω, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2005, έναν προϋπολογισμό μονομερούς λιτότητας, διάψευσης δεσμεύσεων, όξυνσης ανισοτήτων, αναπτυξιακής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης».