Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/9/2004
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Με καθυστέρηση η εκτίμηση ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αποτίμηση ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ
Καθυστερούν οι εξατομικεύσεις ζημιών από τις θεομηνίες"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Ερώτηση Κουσελά για καθυστέρηση
αποτίμησης ζημιών στις ελιές από θεομηνίες"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Ο ΕΛΓΑ δεν πήγε ακόμη στα καμένα λιόδεντρα»
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αποτίμηση ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες, που επλήγησαν από θεομηνίες, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς. Η ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ως εξής:

«Τα δυσμενή και έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το Φεβρουάριο στο Ν. Μεσσηνίας (ισχυρός και πρωτοφανής παγετός) προξένησαν μεγάλες ζημιές όχι μόνο στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και στο φυτικό και έγγειο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα ελαιόδεντρα, όχι μόνον όσον αφορά στην αναμενόμενη παραγωγή (ζημιά στην ανθοφορία) αλλά, σε πολλές περιοχές (λ.χ. Κάμπος Αβίας, Δήμος Λεύκτρου), έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα δέντρα (καρατόμηση στη βάση του κορμού ή καρατόμηση στους πρωτογενείς κλάδους). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα και με τη γνώμη των γεωπόνων, ότι θα αρχίσουν να ξαναπαίρνουν παραγωγή τουλάχιστον μετά από 4 χρόνια, με σοβαρή επίπτωση στο εισόδημα των αντίστοιχων παραγωγών, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι το βασικό προϊόν του Ν. Μεσσηνίας.

Παρά την έκταση και το μέγεθος της ζημιάς, ο ΕΛΓΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται η απόγνωση και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον τους.

Ειδικότερα, από τον Ιούνιο έχουν υποβληθεί αιτήσεις στον ΕΛΓΑ και, παρά τους περιορισμούς όσον αφορά στους δικαιούχους (μόνιμοι κάτοικοι ευρύτερης περιοχής, εξω-γεωργικό εισόδημα κλπ) και τη μεγάλη γραφειοκρατία (πολλά επικαλυπτόμενα δικαιολογητικά), ο αριθμός τους ξεπερνά τις 7.000.

Επειδή στο Ν. Μεσσηνίας η ελαιοκαλλιέργεια συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος και το μέγεθος της ζημιάς από τον παγετό είναι πρωτοφανές και μεγάλο,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ;

  2. Θα καλυφθεί μόνον η φετινή απώλεια παραγωγής, δηλαδή η ζημιά στην ανθοφορία;

  3. Πότε προβλέπεται να αρχίσουν οι εκτιμήσεις και βεβαίως πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ; Μήπως οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ είναι σκόπιμες, γιατί αναμένει την έγκριση των προγραμμάτων FAR και FROST, που έχει υποβάλει στην Ε.Ε, ώστε τότε και μόνο τότε να διαθέσει κονδύλια και να αποζημιώσει τους παραγωγούς;

  4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λάβουν έγκαιρα και επαρκώς τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες παραγωγοί, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν για να αναπληρώσουν τις σοβαρές έως και καθολικές απώλειες του εισοδήματος, που είναι αναγκαίο για την επιβίωσή τους; »