Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/7/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Η τροπολογία καλύτερη από τις προηγούμενες"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"Ο Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Βελτιωμένη η τροπολογία αλλά δεν λύνει το πρόβλημα

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"Παρέμβαση του Δ.Κουσελά στη Βουλή για τα πανωτόκια"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"Μεσσηνιακοί διαξιφισμοί για τα πανωτόκια
"ΓΑΛΑΖΙΕΣ" ΚΑΙ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δ.Κουσελας: "Ένα πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή
για τη ρύθμιση των πανωτοκίων.

Σειρά από παρεμβάσεις, πετυχαίνοντας να υπάρξουν βελτιώσεις της τροπολογίας που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή και, έστω και την τελευταία στιγμή, βελτιώσεις για τα δάνεια των αγροτών που είχαν συναφθεί πριν το 1990 και για το ύψος του πλαφόν του άρθρου 5 του σ/ν έκανε με την τοποθέτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα πανωτόκια.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Κουσελά έχει ως εξής:

«‘Είναι γεγονός ότι το απαράδεκτο καθεστώς των πανωτοκίων, καθώς και οι πρακτικές ορισμένων τραπεζών ταλαιπώρησαν και οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες δανειολήπτες, από το 1980 μέχρι σήμερα.

Είναι επίσης γεγονός, ότι στο πρόσφατο παρελθόν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έγιναν δυο ανεπιτυχείς προσπάθειες, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η τροπολογία που προτείνεται σήμερα από την Κυβέρνηση είναι σαφέστατα βελτιωμένη και καλύτερη από τις προηγούμενες. ‘Όμως φαίνεται ότι και αυτή η πρόταση υπολείπεται των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ν.Δ. στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Και το λέω αυτό γιατί, για παράδειγμα, μια από τις δεσμεύσεις της ήταν η κατάργηση του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον επόμενο νόμο. Ενα ζήτημα, Κύριε Υπουργέ, που πρέπει να δείτε.

‘Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά το άρθρο 5 και έχει σχέση με τους αγρότες εκείνους που πήραν δάνεια πριν το 1990. Το ποσό το οποίο τους υπολογίζει να πληρώσουν δεν είναι τελικά το 150% του αρχικού κεφαλαίου, αλλά το 300%. Είναι, δηλαδή, τριπλάσιο.

Επίσης, το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 4, δεν είναι το αρχικό κεφάλαιο, γιατί όπως λέει το εν λόγω άρθρο, υπολογίζονται σε αυτό οι συμβατικοί τόκοι και τα λοιπά έξοδα. ‘Ετσι θα βγουν από τη ρύθμιση, με το ζήτημα αυτό, αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες –δεν μπορώ να υπολογίσω- δανειολήπτες.

Τέλος, πρέπει να προσεχθεί το άρθρο 8. Εγώ θα προσέθετα και κάτι ακόμα, που είναι συνεπές με αυτό που είπα στην αρχή, ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη λήψη μέτρων ώστε να υποχρεώνονται οι Τράπεζες να εφαρμόσουν την όποια ρύθμιση ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ θετική την πρόταση αυτή, αλλά εκφράζω ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσον θα δώσει τελική λύση, στην περίπτωση που οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που έγιναν και από εμένα και από άλλους συναδέλφους, δεν γίνουν αποδεκτές.»