ΘΕΜΑ | [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 19/2/2009 |
Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ενημέρωση, στις 19-2-2009, από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, για το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, σύμφωνα με το άρθρο 41 Α του Κ.τ.Β., κατόπιν αιτήματος Βουλευτών της αντιπολίτευσης, μελών της Επιτροπής- Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση γίνεται μετά από αίτημα του συνόλου της Αντιπολίτευσης και μάλιστα μετά από επίκληση του άρθρου 41 Α του Κανονισμού της Βουλής.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, αγνοήσατε επιδεικτικά το Εθνικό Κοινοβούλιο, αγνοήσατε τα πολιτικά Κόμματα, αγνοήσατε τους κοινωνικούς φορείς. Στείλατε αυτά που θέλατε στις Βρυξέλλες και έρχεστε και εσείς και ο κύριος Πρωθυπουργός και μιλάτε για συναίνεση. Για ποια συναίνεση μας μιλάτε; Μάλλον συνενοχή θέλετε στην παραπλάνηση και στην αφαίμαξη του ελληνικού λαού.
Αν πραγματικά θέλατε συναίνεση, θα έπρεπε να είχατε φέρει εκ των προτέρων το Πρόγραμμα εδώ, να έχει συζητηθεί στη Βουλή.
Εάν θέλετε να σας απαντήσουμε στα ερωτήματα που θέσατε πριν από λίγο, τελείως επιδεικτικά και με έναν θεατρικό τρόπο, δεν έχετε παρά να ξεκινήσει η διαδικασία στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού, ενός Προϋπολογισμού που τον έχετε τινάξει στον αέρα και πλέον δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με την Ε.Ε., στο σημείο 2 της σύστασης - για να μη λέει ο κύριος Υπουργός ότι λέμε ό, τι θέλουμε – αναφέρεται ότι το έλλειμμα ξεπέρασε το 3% από το 2007 και το χρέος έφτασε το 94,8% του Α.Ε.Π.
Όπως είπε η κυρία Κατσέλη, όταν η οικονομική δραστηριότητα ήταν σε υψηλά επίπεδα, όταν είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, όταν δηλαδή δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η οικονομική κρίση, το έλλειμμα ξεπερνούσε το 3%. Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά στην αναποτελεσματική και αναξιόπιστη οικονομική πολιτική που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα. Μια οικονομική πολιτική που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες υπερβάσεις των δαπανών. Δεν ήταν υπερβάσεις δαπανών στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, αλλά υπερβάσεις δαπανών σε αυτό που εσείς είχατε ονομάσει «σπάταλο κράτος», στη ρουσφετολογία και στην κομματοκρατία.
Στα πέντε χρόνια που πέρασαν αυξήσατε τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 50.000 και αυτούς τους πήρατε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός οφείλεται στις υστερήσεις των δημοσίων εσόδων. Και εσείς το δέχεστε και αναθεωρείτε την είσπραξη των εσόδων κατά 2,5 δισ. Επίσης, οφείλεται στα αναξιόπιστα στοιχεία που παρείχατε στη Βουλή, στον ελληνικό λαό και στην Ε.Ε. Ο Προϋπολογισμός του 2009 ψηφίστηκε πριν από 2 μήνες. Εκτιμούσατε το έλλειμμα στο 2,5% και εμείς σας λέγαμε ότι αυτή η εκτίμηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τώρα το πάτε στο 3,7%. Για το 2009, προϋπολογίζατε έλλειμμα 2% και τώρα το κάνετε 3,7%. Για το 2010 μιλάτε για έλλειμμα 3,2%, όταν η Ε.Ε. σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και λέει ότι θα είναι 4,2%.
Για την ανεργία, εξίσου αναξιόπιστα στοιχεία. Την προβλέπατε για το 2009 στο 7,5%, το αναθεωρήσατε στο 8% και έρχεται η Ε.Ε. και σας λέει 9%.
Για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2009, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες αναφερόταν σε 2,7%. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται 1,1%, η Ε. Ε. προβλέπει 0,2%. Μετά απ όλα αυτά το ερώτημα, που γεννιέται για τον μέσο Έλληνα πολίτη είναι αν είστε ή δεν είστε αναξιόπιστηκυβέρνηση. Αυτό δεν το διατυπώνω εγώ, γνωρίζετε ότι το έχουν διατυπώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι αγορές, που τιμολογούν το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε διπλάσιο μέγεθος απ ότι το γερμανικό. Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι προβλέψεις που κάνατε είναι προβλέψεις -«ευχολόγια». Στην καλύτερη περίπτωση θα έλεγα ότι είναι ένα Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτό που θα εφαρμόζατε κ. Υπουργέ, εάν το έλλειμμα είχε ξεφύγει για λόγους άσχετους με την χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή είναι η αλήθεια, διότι όντως το έλλειμμα έχει ξεφύγει για λόγους άσχετους από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Ξέφυγε από την ανικανότητα των δικών σας κυβερνήσεων στο χρονικό διάστημα που πέρασε να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τους προϋπολογισμούς. Γι αυτό το λόγο η Ε.Ε. είναι τόσο αυστηρή μαζί σας.
Διάβασα πολύ προσεκτικά το κείμενο. Στο σημείο 5 εγκαλείται η κυβέρνηση ότι τα νέα μέτρα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων δεν ξεκαθαρίζονται στο Πρόγραμμα. Το επαναλαμβάνει και στο σημείο 6 σύμφωνα με το οποίο η δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2010 και 2011 βασίζεται σε φιλόδοξη ("ambitious", αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο) περικοπή δαπανών που δεν στηρίζεται πλήρως σε συγκεκριμένα μέτρα.
Στο σημείο 7 εγκαλείται η κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει υπόψη την δυνητική επίπτωση. (potential impact) του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες στην εξέλιξη του χρέους, το οποίο στο σημείο 10 εκτιμά σε 10% του Α.Ε.Π.
Στο σημείο 9 η Κομισιόν εγκαλεί ευθέως την κυβέρνηση για λογιστικές αλχημείες στους λογαριασμούς του Προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για «structural endemic problems.» δηλαδή για διαρθρωτικά και ενδημικά προβλήματα καταγραφής των λογαριασμών της ελληνικής κυβέρνησης. Θέτει θέμα επίτευξης μεγαλύτερης διαφάνειας χωρίς να θεωρεί αρκετό, ότι η πλήρης αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού με τους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων θα γίνει το 2012. Το σπουδαιότερο είναι πως στο σημείο 11 η Κομισιόν «αδειάζει» πλήρως την κυβέρνηση, σημειώνοντας πώς «δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών δεν υιοθέτησε ένα βραχυχρόνιο πακέτο κινήτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης». Αυτά δεν σας τα λέει η κυρία Κατσέλη, δεν σας τα λέω εγώ, τα λέει η ίδια η Ε.Ε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς δεν χαιρόμαστε όταν η χώρα μας εγκαλείται από την Ε.Ε. Δεν μπορούμε όμως να στηρίξουμε τις αλχημείες, τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση, και δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την πολιτική, διότι δεν είναι μια πολιτική ελαστικοποίησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ, προκειμένου να στηριχθούν τα μικρομεσαία εισοδήματα και τα μικρομεσαία στρώματα, είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί τους οικονομικά ισχυρούς και τις τράπεζες. Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.
Όπως είπα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα μέτρα που περιλαμβάνει αφορούν μόνο φόρους και δαπάνες. Δηλαδή, αφορούν μόνο το δημοσιονομικό κομμάτι της υπόθεσης. Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχουν πουθενά μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, μέτρα που θα έπρεπε κανονικά να στοχεύουν - από τη στιγμή που μιλάμε για διεθνή κρίση - στην ανάπτυξη, στην τόνωση και την στήριξη της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή.
Κύριε Υπουργέ, το μεγάλο μυστικό του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δεν είπατε και δεν έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους την περίοδο 2009 - 2011, 28 δις ευρώ. Δηλαδή, όσα είναι τα χρήματα που δίνετε για να ενισχύσετε τη ρευστότητα των τραπεζών. Αυτό προκύπτει από το ίδιο σας το πρόγραμμα.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο. Τα είπε πολύ αναλυτικά η κυρία Κατσέλη.
Είναι φανερό, πλέον και σε εμάς και στον ελληνικό λαό, ότι έχουμε μια Κυβέρνηση που υπό συνθήκες ομαλότητας αποδείχθηκε αδύναμη να διαχειριστεί την οικονομία. Φανταστείτε αν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία υπό τις σημερινές συνθήκες, όταν δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση, όταν είναι αναξιόπιστη όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στις αγορές και όταν δεν έχει την παραμικρή κοινωνική συναίνεση!
|