Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ UNIVERSITY PRESS
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/10/2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ UNIVERSITY PRESS

Κύριε Κουσελά, είστε ήδη 4 χρόνια βουλευτής. Πείτε μας τις εντυπώσεις σας από το Κοινοβούλιο;

Εάν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις όρεξη να προσφέρεις οι ευκαιρίες που σου δίνονται είναι μεγάλες. Προσωπικά δεν έχω επιλέξει το ρόλο της "γλάστρας" ή του θεατή των εξελίξεων. Είμαι από τους πλέον ενεργούς Βουλευτές και αγωνίζομαι και μέσα από το κοινοβούλιο να αναδείξω τα προβλήματα της Μεσσηνίας, των εργαζομένων και της νέας γενιάς. Αισθάνομαι χαρά και δικαίωση όταν οι αποφάσεις που παίρνονται εκφράζουν και υπηρετούν τα αιτήματα και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας, αγανακτώ όμως όταν αγνοείται η βούλησή τους και εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες.

Είστε απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημιού. Μιλήστε μας λίγο για τα φοιτητικά σας χρόνια.

Ήταν αναμφισβήτητα τα καλύτερα. Όχι επειδή ήταν ανέμελα και ξεκούραστα. Για μένα ήταν πολύ δύσκολα, σκληρά θα έλεγα, χρόνια. Φανταστείτε έναν φοιτητή που πρέπει να εργάζεται, να σπουδάζει, να ζει μόνος μακριά από το σπίτι του και να αγωνίζεται ταυτόχρονα μέσα από τις γραμμές του φοιτητικού κινήματος. Ήταν όμως γόνιμα και δημιουργικά χρόνια. Γεμάτα οράματα, ελπίδες, αγώνες, ρομαντισμό και όνειρα.

Είστε ο μοναδικός βουλευτής που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στο νομό Μεσσηνίας. Αυτό το γεγονός σας γεμίζει περισσότερες ευθύνες;

Ο ρόλος του βουλευτή της αντιπολίτευσης σε ένα μεγάλο και συντηρητικό νομό με έντονα αναπτυξιακά και κοινωνικά προβλήματα δεν είναι καθόλου εύκολος. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ….Η παρουσία σου είναι παντού αναγκαία. Στην πόλη και στο χωριό στις εκδηλώσεις, στα προβλήματα. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες... Πρέπει να συνεργάζεσαι με όλους τους φορείς και να παίρνεις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Με ομιλίες, ερωτήσεις, αναφορές. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν δεν είχα καλούς συνεργάτες δε θα μπορούσα να τα καταφέρω…

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Το 2000 για πρώτη φορά αποφάσισα να υπηρετήσω τις ιδέες και τα οράματά μου πιο αποτελεσματικά μέσα από το κοινοβούλιο. Ήμουν πολιτικοποιημένος πολύ νωρίς. Δεν το κρύβω όμως ότι αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η αγάπη μου για τη Μεσσηνία. Ήθελα να βάλω και εγώ ένα ‘’λιθαράκι’’ για να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Πως κρίνετε το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί;

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ρευστότητα και η ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων. Ποτέ στο παρελθόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις εκλογές δεν είχαμε τέτοια αμφισβήτηση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάθε μέρα που περνά οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η οικονομική κρίση βαθαίνει. Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Η κυβέρνηση δε μπορεί πλέον να εμπνεύσει ασφάλεια και σίγουρα δε μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο. Η νέα γενιά είναι εκείνη που πληρώνει τα ‘σπασμένα’. Οι αμοιβές, τα ωράρια εργασίας, οι συνθήκες δουλειάς και το ασφαλιστικό γίνονται χειρότερα για αυτήν. Το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση. Αμφισβητούνται οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους. Μεγάλο μέρος των πολιτών αισθάνεται ότι δεν εκπροσωπείται σωστά , ότι είναι στη ‘γωνία’. Είμαστε σε μια νέα εποχή. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και νέες απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ. Έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχους και προτεραιότητες. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματός μας, είναι η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου. Ο στόχος μας δεν είναι η κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε μια γκρίζα πραγματικότητα. Θέλουμε να την αλλάξουμε ριζικά. Θα προχωρήσουμε σε όλους τους τομείς σε μεγάλες αλλαγές και ανατροπές ισάξιες με εκείνες της δεκαετίας του ’80. Σε αυτήν την πορεία θέλουμε μαζί μας τη νέα γενιά η οποία πρέπει να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Θεωρείτε πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές;

Αργά ή γρήγορα θα έχουμε πρόωρες εκλογές γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που δε μπορεί να κυβερνήσει. Αντί να ασχολείται με την οικονομική κρίση και την έξοδο από αυτή, με τα προβλήματα στην παιδεία, στην υγεία κλπ ασχολείται με τους βουλευτές και τους υπουργούς της. Φτάσαμε στο σημείο αντί να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας να ψάχνουμε το ημερήσιο ΄δελτίο σκανδάλων’. Έτσι δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Έχουμε δυστυχώς μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μένοντας ‘γαντζωμένη’ στην εξουσία με την στήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε περίπτωση εκλογών κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί λοιπόν πρώτο κόμμα, είναι ανοιχτό σε συνεργασίες;

Σε μία εκδοχή όπως αυτή που περιγράφετε η συνεργασία θα είναι επιβεβλημένη. Ήδη όπως γνωρίζετε αναζητούμε προγραμματικές συγκλίσεις με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εγχείρημα δύσκολο να πραγματοποιηθεί προεκλογικά. Εκτιμώ όμως ότι έχει πιθανότητες να πετύχει μετεκλογικά εάν τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν πάνω από 150 βουλευτές. Αρκεί να μην κυριαρχήσουν σκοπιμότητες ή αλαζονικές συμπεριφορές. Αρκεί πάνω από όλα να τεθούν τα λαϊκά συμφέροντα. Αρκεί να καταλάβουν όσοι επαγγέλλονται την απλή αναλογική ότι στην Ελλάδα με απλή αναλογική μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας μπορεί να υπάρχουν. Διαφορετικά όποιος την επικαλείται δεν την πιστεύει αλλά την χρησιμοποιεί…

Υπάρχει περίπτωση να δούμε συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ;

Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ιδεολογικές, πολιτικές, προγραμματικές. Εξ’ άλλου είναι κάτι που όπως γνωρίζετε δεν είναι αποδεκτό και από τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Η αναφορά που έγινε από τον Υπουργό Oικονομίας σε μία τέτοια συνεργασία στόχευε να ‘θολώσει τα νερά’ και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από όσα είπε ο κύριος Τραγάκης για την συνεργασία της Ν.Δ. με τον ΛΑ.Ο.Σ.

Πως βλέπετε την παγκόσμια οικονομική κρίση; Τα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας είναι άμεσα εξαρτώμενα από τη διεθνή κρίση;

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστους οικονομικούς μεγιστάνες, της απληστίας που υπήρξε και του νεοφιλελεύθερου δόγματος ‘αφήστε ελεύθερη την αγορά, μπορεί μόνη της να αυτορυθμίζεται’. Η… αυτορύθμιση κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος και μαζί με αυτή και οι ιδεοληψίες που τη συνόδευαν. Ήρθε η ώρα η προοδευτική ανθρωπότητα να διεκδικήσει παγκοσμιοποίηση για τον άνθρωπο και όχι για το κεφάλαιο. Στη χώρα μας η οικονομική κρίση προηγήθηκε της διεθνούς. Είναι απόρροια μιας οικονομικής πολιτικής που στήριξε την όποια ανάπτυξη στο δανεισμό και στην υπερχρέωση, προχώρησε σε μια άδικη αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των πολλών και μείωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει δείξει ακόμη τις συνέπειές της που θα είναι οδυνηρές στη χώρα μας για την πραγματική οικονομία.

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται όμως μια άλλη, εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα. Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει γενναία μέτρα για την ανάπτυξη με:

• Τόνωση της ζήτησης και ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων με μέτρα στήριξης των οικογενειακών εισοδημάτων.

• Έμφαση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και όχι περικοπή του όπως κάνει η Ν.Δ.

• Φορολογία στα κέρδη των επιχειρηματιών και κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις.

• Στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης και του αγροτικού τομέα με μείωση του καλλιεργητικού κόστους.

• Χτύπημα της φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

• Φορολόγηση των offshore εταιριών.

Ποια είναι η άποψή σας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;Ποιες αλλαγές θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν στον τομέα της παιδείας;

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ με τη διάθεση και του 40% του Δ’ ΚΠΣ στους ανθρώπινους πόρους. Εγγυάται τη διαρκή επιμόρφωση, την αντικειμενική αξιολόγηση, τη συμμετοχή και την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών. Θέλουμε τους δασκάλους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την αναγέννηση της εκπαίδευσης.

Θέλουμε αυτοτελή και αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση - υπόδειγμα διαφάνειας. Κάθε Πανεπιστήμιο θα προτείνει στο Υπουργείο ένα τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων, με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο είναι το σπίτι της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας, της δημιουργικής αναζήτησης. Το παλαιολιθικό απολίθωμα της μονοκρατορίας του ενός διδακτικού συγγράμματος δεν έχει θέση σ’ αυτό. Όλα τα συγγράμματα θα βρίσκονται στο διαδίκτυο και οι φοιτητές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των φοιτητών τερματίζεται με δωρεάν πρόσβαση στο γρήγορο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο και το σπίτι.