Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα – Με
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/4/2012

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις», 4/4/2012.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, για τη στήριξη της ανάπτυξης, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενός περιβάλλοντος με κανόνες σταθερούς, απλούς και δίκαιους, χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό θα έλεγα ότι είναι ένας πολύ σημαντικότερος παράγοντας για τη σύγχρονη ανταγωνιστικότητα, ειδικά σε μία χώρα σαν τη δική μας που θέλει, μπορεί και πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και να συμμετάσχει ισότιμα στην Ευρώπη, από συνταγές που στοχοποιούν άκριτα και αβάσιμα τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί, οι απορυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, η επιχειρηματική ασυδοσία, ούτε βέβαια οι κοινωνικές εντάσεις, αυτά που φέρνουν τις επενδύσεις. Δεν είναι, με άλλα λόγια, οι μισθοί Βουλγαρίας. Με μισθούς Βουλγαρίας, δεν πρόκειται να έχουμε επενδύσεις.

Τις επενδύσεις τις φέρνουν οι ξεκάθαρες αναπτυξιακές στοχεύσεις, τα σταθερά και απλοποιημένα φορολογικά πλαίσια, η εργασιακή ομαλότητα και οι σαφείς κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία των διοικητικών μηχανισμών, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τις εξαιρετικά πολυάριθμες ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου, θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα κάποια σημεία:

• τις διατάξεις που διευκολύνουν τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και απλοποιούν τις διαδικασίες αδειοδότησής τους,

• τη σύσταση κέντρου μίας στάσης για την εξυπηρέτηση επενδυτών στο INVEST IN GREECE για όλες τις επενδύσεις πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, • τη στήριξη και την απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων,

• τη θεσμοθέτηση ενός νέου και ευέλικτου εταιρικού τύπου, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, με αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής από το κεφάλαιο, που μπορεί να είναι ακόμα και 1 ευρώ, με σκοπό την αξιοποίηση κάθε είδους εισφορών των εταίρων, λόγου χάρη της προσωπικής εργασίας τους,

• τη διευκόλυνση που παρέχει το άρθρο 243, για εκκρεμείς επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, αλλά και για επενδύσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου,

• τον εκσυγχρονισμό των εμπορικών σημάτων, ιδιαίτερα την καθιέρωση του σήματος ελληνικού προϊόντος, το οποίο θα φέρουν προαιρετικά τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια θα συμμορφώνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό αναμφίβολα θα συμβάλλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Με την κατάλληλη διάδοση, αλλά και τον επαρκή έλεγχο στη χρήση του, θα μπορεί να αποφεύγονται τα φαινόμενα παραποίησης, παραπλάνησης ή και αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω παράνομων ελληνοποιήσεων, ένα ζήτημα που τόσο μας έχει απασχολήσει όλο το τελευταίο διάστημα.

Θα ήθελα ακόμα να προσθέσω τις διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, που αποτελεί μάστιγα για τα έσοδα του δημοσίου. Είναι διατάξεις που είχαμε ξεκινήσει όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών και με επιτυχία ολοκλήρωσε ο διάδοχός μου, Παντελής Οικονόμου. Με την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή αυτών των σύγχρονων μέτρων, η μάχη θα δοθεί από καλύτερες θέσεις.

Τέλος, θα σταθώ ιδιαίτερα στο άρθρο 235, στις τροποποιήσεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, τις οποίες θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές, μια και αποκαθιστούν τον πραγματικό στόχο του. Δηλαδή, να παρέχεται μεν μία τελευταία ευκαιρία ανασυγκρότησης της προβληματικής επιχείρησης, χωρίς όμως να αφήνονται παράθυρα παρερμηνείας, επαναλαμβανόμενης και καταχρηστικής προσφυγής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου στη Βουλή μαζί με άλλους δεκατέσσερις συναδέλφους είχα επανειλημμένα αναδείξει το πρόβλημα και τα περιθώρια καταχρηστικής αξιοποίησης αυτής της διαδικασίας, ιδίως από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Με βάση το άρθρο 106η, παράγραφος 3, του ν. 4013/2011 –που δυστυχώς, κυρία Υπουργέ, ψηφίστηκε όχι από εσάς, εσείς αποκαθιστάτε αυτό που έπρεπε να αποκαταστήσετε, το Σεπτέμβριο του 2011- επεδίωκαν την πλήρη και οριστική εξάλειψη του αξιόποινου των αδικημάτων καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χαίρομαι, λοιπόν, σήμερα που οι παρεμβάσεις μου αυτές βρήκαν τελικά ανταπόκριση. Τώρα, με τις βελτιώσεις του άρθρου 235 αυτού του σχεδίου νόμου, επιταχύνονται οι διαδικασίες και διευκολύνονται οι οφειλέτες να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εξυγίανσης, εφόσον, βέβαια, αυτός είναι πραγματικά ο στόχος τους. Προστατεύονται καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου. Ειδικά, με την παράγραφο 12 αναστέλλεται η ποινική διαδικασία και μόνο η απόλυτη υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης οδηγεί πλέον σε εξάλειψη του αξιόποινου και όχι όπως ήταν πριν. Ήταν λευκό χαρτί η εξάλειψη του αξιόποινου. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα, που μένει βέβαια να δοκιμαστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, όπως είπα και στο ξεκίνημα της τοποθέτησής μου, το κρίσιμο στοίχημα για όλους μας είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε θα έρθει μόνο εφόσον θεσπίσουμε σαφείς, ισορροπημένους και αξιόπιστους κανόνες, με καινοτομίες στις αγορές προϊόντων.

Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, επιφυλάξεις ή περιθώρια βελτίωσης για επιμέρους διατάξεις. Ο πυρήνας, όμως, αυτού του σχεδίου νόμου κινείται – νομίζω - στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει, λοιπόν, αυτήν την κατεύθυνση να τη στηρίξουμε, για μία ανάπτυξη με σύγχρονους όρους, κανόνες και προοπτική που τόσο χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας.