Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤO Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗ ΞΕΝΑΚΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/4/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά. Καλή σας μέρα κ. Κουσελά. Να ακούσουμε κάτι ενδιαφέρον και επανερχόμαστε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα κ. Αδαμόπουλε, κ. Ξενάκη, σε εσάς και τους ακροατές σας και χρόνια πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα ήθελα να ξεκινήσω τη συνέντευξη με μια  ερώτηση από το σημερινό πρώτο θέμα στα ΝΕΑ, διαβάζουμε λοιπόν  δεν ξέρω αν το έχετε δει «Φοροεισαγγελέας και σαρωτικοί έλεγχοι, στο μικροσκόπιο γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, τραγουδιστές, εισοδηματίες. Στόχος να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αναλαμβάνει άμεση δράση ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος». Θέλω λοιπόν κ. Κουσελά να σας ρωτήσω ότι παρόμοιες εξαγγελίες για ότι μπαίνουν στο μικροσκόπιο κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα έχουμε ακούσει πολλές φορές τον τελευταίο έναν χρόνο και προφανώς ο κόσμος που τις ακούει αρχίζει σιγά-σιγά να μην πείθεται ότι μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, φαντάζομαι ότι το έχετε ακούσει και εσείς αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το σημερινό δημοσίευμα προφανώς σχετίζεται με τη μεγάλη προσπάθεια, τη μεγάλη επιχείρηση, θα έλεγα, την οποία ξεκινάμε με το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής. Επιτέλους, για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο, με ποσοτικοποιημένους και μετρήσιμους στόχους και εξειδίκευση ευθυνών για  κάθε εμπλεκόμενο φορέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό το σχέδιο όντως, πράγματι. Εγώ έχω τώρα την εξής απορία. Εάν καθίσει κανείς και υπολογίσει, αν όντως στόχος είναι τα 200.000.000 ευρώ κάθε μήνα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος για το 2011 είναι  1,6 δισ. ευρώ επιπλέον από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και  να σας πω σ΄ αυτό….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αρκετό αυτό το ποσό, είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσό; Όταν θα πρέπει να συγκεντρωθούν περίπου 4 δισ. μόνο για να καλύψουμε την τρύπα των ελλειμμάτων, τη μαύρη τρύπα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Κοιτάξτε, τόσο έχουμε προϋπολογίσει για φέτος. Θέλω όμως να απαντήσω, γιατί έμεινε κενό στην προηγούμενη ερώτησή σας, ότι όντως ο κόσμος πολλές φορές είχε ακούσει στο παρελθόν διάφορες εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά η φοροδιαφυγή μέχρι σήμερα καλά κρατούσε. Τώρα, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα  να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο  τρόπο όλες τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που κάναμε το τελευταίο διάστημα, τις τεράστιες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και την ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Έχουμε προχωρήσει  -και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με το παρελθόν-  σε μια σειρά από καινοτομίες, που μας επιτρέπουν πλέον να βάλουμε στο στόχαστρο αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, ιδίως αυτούς  που έχουν  πολύ υψηλά εισοδήματα  και φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας  πολύ λίγα. Αυτός είναι ο στόχος μας.  Αυτό γίνεται….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους έχετε βρει αυτούς,  τους έχετε εντοπίσει ποιοι είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας απαντήσω. Αυτό γίνεται με τους εξής τρόπους: Με  τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, που για πρώτη  φορά, -αυτή είναι  η μεγάλη καινοτομία-, μπήκε καθολικά στο φορολογικό μας σύστημα. Με την αλλαγή της φιλοσοφίας των ελέγχων, γιατί έχουμε πλέον -και εδώ απαντάω και στο ερώτημά σας- ελέγχους όχι γενικά και αόριστα, αλλά μέσω δείγματος με ανάλυση κινδύνου. Ελέγχουμε, δηλαδή, και εστιάζουμε σε αυτούς που πραγματικά πρέπει να ελέγξουμε και το δείγμα αυτό βγαίνει από το ELENXIS  με επιστημονικά κριτήρια. Έχουμε επίσης τη συνυπευθυνότητα του λογιστή και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων, που επιχειρείται για πρώτη φορά,  καθώς και την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Να σας δώσω  ένα στοιχείο: μόνο από τις πρόσφατες εκκαθαριστικές  δηλώσεις του ΦΠΑ  είχαμε 950.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις, που έγιναν για πρώτη φορά. Τελείωσε προχθές η υποβολή αυτών των δηλώσεων και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε άμεσα και αυτόματα διασταυρώσεις.  Έχουμε, επίσης,  το σύστημα των τεκμηρίων και  το σύστημα των αποδείξεων. Είναι καινοτομίες και νέα όπλα στη διάθεσή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα από όσα μας είπατε έχουν προκύψει καμιά πενηνταριά ερωτήσεις. Θα αρκεστούμε στις σημαντικότερες. Λέτε για την ηλεκτρονικοποίηση της υποβολής των δηλώσεων και εδώ οι πάντες γνωρίζουν ότι το ΤΑΧΙS τα έχει παίξει κατά το κοινώς λεγόμενο. Και γι΄ αυτό, αν δεν κάνουμε λάθος κ. Υφυπουργέ και εσείς ουσιαστικά προαναγγείλατε μία παράταση σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες  υποβολής των δηλώσεων από μισθωτούς και  συνταξιούχους. Λοιπόν, καταρχήν θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε σε τι όρια εκτιμάτε ότι θα κινηθεί αυτή η παράταση, γιατί ενδιαφέρει όλο τον κόσμο και τι σκοπεύετε να κάνετε για να λειτουργεί κανονικά το ΤΑΧΙS;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η παράταση που δόθηκε αφορούσε στις περιπτώσεις δήλωσης εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα, η οποία λήγει στις 5/5 και είπαμε ότι, σε περίπτωση που είναι αδύνατη η επικοινωνία μέσω ΤΑΧΙS, -το TAXIS ωστόσο δουλεύει πολύ καλά και έχει δεχτεί για πρώτη φορά έναν όγκο δηλώσεων, που δεν έχει προηγούμενο-, στις περιπτώσεις, δηλαδή, που για οποιοδήποτε πρόβλημα καταστεί  τελείως αδύνατη η επικοινωνία για υποβολή δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, για εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, από κινητές αξίες, από συμμετοχή σε ΕΠΕ, σε ατομικές επιχειρήσεις, έχουμε βγάλει εγκύκλιο ότι θα παραταθεί η υποβολή μέχρι τις 12/05, όπως και στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης για γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους φαντάζομαι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για τις άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία  προχωρά κανονικά. Όπως έχουμε πει, δώσαμε παρατάσεις εκεί που υπήρξαν καθυστερήσεις όχι από το Taxis, αλλά καθυστερήσεις για να πάνε τα δικαιολογητικά στους ενδιαφερόμενους προκειμένου αυτοί να τα υποβάλλουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη ξέρετε, ότι την επόμενη εβδομάδα, μια στιγμή γιατί εδώ είναι σημαντικό, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ακόμα μέχρι σήμερα που μιλάμε μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι πρέπει να αρχίσουν από  την επόμενη εβδομάδα να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, δεν έχουν πάρει τις βεβαιώσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:. Θα αρχίσουν από τις 3/5
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν πάρει τις βεβαιώσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό θα το δούμε. Αυτό όμως δεν σχετίζεται με το TAXIS,  έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν έχει σχέση με το TAXIS αλλά είναι μια δυσλειτουργία του συστήματος ακόμη. Και γι΄ αυτό…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με το TAXIS.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γι΄αυτό ρωτήσαμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η προθεσμία για τις δηλώσεις φυσικών  προσώπων, μισθωτών και συνταξιούχων, όπως είπατε, είναι μέχρι τις 31.5.2011, ανάλογα βέβαια με το ΑΦΜ του καθενός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εκεί προσανατολίζεστε σε παράταση, αν υπάρχουν προβλήματα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νομίζω ότι θα ήταν λίγο  άκαιρο να μιλήσουμε για παράταση από τώρα, πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αν υπάρχει….
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει  η διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Ναι, λογικό
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να κάνουμε το καλύτερο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς, που ορισμένες φορές πιέζονται από τον όγκο της δουλειάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις αποδείξεις τι θα γίνει κ. Υπουργέ; Διότι δόθηκε μία διευκρινιστική εγκύκλιος που λέει ότι οι αποδείξεις πρέπει να δείχνουν καθαρά την ημερομηνία έκδοσης, την επιχείρηση κλπ. Ποιος θα τα ελέγξει αυτά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι αποδείξεις, για όσες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα κρατηθούν στο σπίτι, γιατί μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα υπάρξει διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου. Ειδικότερα, έχουμε δύο κατηγορίες: αυτούς που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις,  οι οποίοι κρατούν τις αποδείξεις στο  σπίτι, γιατί  μπορεί να τους ζητηθούν και όσους θα υποβάλλουν   στην Εφορία τη δήλωσή τους, οι οποίοι υποβάλλουν και έναν φάκελο, που πρέπει να είναι κλειστός, πάνω στον οποίο πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου, το ΑΦΜ του, το σύνολο των αποδείξεων και το σύνολο του ποσού. Όλα αυτά θα κρατηθούν στις εφορίες και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων θα βγει δείγμα, βάσει του οποίου θα γίνει έλεγχος σε όσους θα είναι στο δείγμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω τώρα κάτι, μια που είπατε πώς θα είναι η διαδικασία. Στον φάκελο αυτό θα είναι και οι αποδείξεις έτσι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έβαλα την κόρη μου πριν από ένα μήνα και έκανε αυτή τη δουλειά. Να μαζέψει τις αποδείξεις, να προσθέσει τα ποσά. Έκανε μία δουλειά επί ώρες για να συγκεντρώσει αυτές τις αποδείξεις
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό έγινε για τελευταία φορά, γιατί από φέτος και πέρα μπαίνει η φοροκάρτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Υπολογίζω ότι ένας εφοριακός ακόμα και δειγματοληπτικά για να μετρήσει τις αποδείξεις που έχω συγκεντρώσει και να τις τσεκάρει, θέλει 6-7 ώρες για έναν άνθρωπο. Πώς θα γίνει αυτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Δεν πιστεύει κανείς ότι θα γίνει πραγματικός δειγματοληπτικός έλεγχος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, θα γίνει ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Έχει γίνει και στο παρελθόν, για άλλα ζητήματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις αποδείξεις γίνεται; Για κάποιον που έχει 1000-1500 αποδείξεις, διόδια, 1,20 το ψωμί, θα ρθει ο εφοριακός και θα φάει τις ώρες του με έναν άνθρωπο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Διαφορετικά το σύστημα δεν θα είναι αξιόπιστο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ισχύει ότι όσοι έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται, ενδεχομένως να έχουν επιπλέον φορολογική ελάφρυνση;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ξεκινά από τις 6.000 και φτάνει μέχρι τις 15.000 ευρώ. Εδώ, βέβαια, θα  πρέπει να ξέρουμε, ότι σε περίπτωση επιστροφών από  1.500 ευρώ και πάνω, υπάρχει έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή, δεν θα πρέπει κάποιοι να μπουν στον  πειρασμό, αυτό που υπονοήσατε πριν, υποβολής πλασματικών στοιχείων, γιατί θα ελεγχθούν, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου θα έχουμε  επιστροφές μεγαλύτερες των 1.500 ευρώ.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσαμε να μιλάμε μία ώρα αλλά μία ερώτηση μπαίνει από ακροατή. Ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τον κόσμο μέσα σε όλα αυτά τα σενάρια μετρολογίας που υπάρχουν έχει να κάνει με τη μετάταξη όλων των προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΦΠΑ 13% στο 23%. Να σας ρωτήσουμε κατά πόσο επεξεργάζεστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αν θεωρείτε ότι μπορεί να προσδοκά το κράτος ουσιαστικά οφέλη από μία τέτοια ενέργεια ή απλά να έχουμε μία ανακύκλωση της ύφεσης και ακόμη χειρότερες μέρες για το εμπόριο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στόχος μας δεν είναι οι παραπέρα αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Αυτό το έχουμε αποκλείσει και μάλιστα το κάναμε πράξη αποφεύγοντας τις μαζικές μεταπτώσεις από το 11% στο 23%, που προβλέπονταν,  όπως γνωρίζετε, στο μνημόνιο , ενώ αντλήσαμε τα έσοδα αυτά με  άλλους τρόπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δε θα πάτε από το 13 στο 23%;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …παράλληλα, προχωρήσαμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες για τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα φάρμακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρουμε αυτό. Από δω και πέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα πάμε  σε  τέτοιου είδους αυξήσεις. Ο μεγάλος στόχος που έχουμε σ αυτόν τον τομέα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η πάταξη της φοροδιαφυγής, που μπορεί να γίνει πλέον πράξη με πολύ καλύτερο τρόπο και   μπορεί να μας αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, επειδή ο Σωτήρης ρώτησε για συνολική μετάταξη προϊόντων. Υπάρχει περίπτωση για κάποια προϊόντα να πάνε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι. Δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές του ΦΠΑ. Όπως καταλαβαίνετε, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από ένα σημείο και πέρα, όχι μόνο δεν αποδίδει καρπούς, αλλά μπορεί να έχει  τελείως αρνητικά αποτελέσματα. Δηλαδή, οδηγεί και σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Κουσελά. Καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.