ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να περιμένουν οι Έλληνες, κ. Υπουργέ, από τη Σύνοδο Κορυφής; Μήπως ένα ακόμη στενό κοστούμι ενόψει «Συμφώνου για το Ευρώ» ;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από τη Σύνοδο Κορυφής περιμένουμε επικύρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου, που είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης διαπραγμάτευσης, στην οποία είχαμε ενεργό ρόλο και λόγο. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ικανοποίησαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, αυτά που ζητούσαμε για το Πρόγραμμα Στήριξης της χώρας και για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Με την απόφαση επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 δις παίρνουμε μια μεγάλη ανάσα, αφού μετατίθενται στα επόμενα χρόνια πληρωμές 50 δις, που θα έπρεπε να γίνουν το 2014 και το 2015. Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, εξοικονομούμε συνολικά 6 δισ. ευρώ σε τόκους, λαμβανομένης υπόψη και της επιμήκυνσης του δανείου. Τέλος, η απόφαση για τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, διασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατό να βγούμε, το 2012, στις αγορές.
Πέρα από τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το Πρόγραμμα Στήριξης και που είναι ήδη γνωστές, το «Σύμφωνο για το Ευρώ» δεν έχει, αυτό καθ εαυτό, ιδιαίτερες επιπτώσεις για μας. Όσα έχουμε κάνει ή προβλέπονται να γίνουν ως μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις από το Πρόγραμμα Στήριξης, καλύπτουν το 90% αυτών που ζητούνται. Όσο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, με στόχο να αποκομίσουμε 50 δις, αυτό δεν αποτελεί αντάλλαγμα, είναι εδώ και καιρό ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η ουσία είναι ότι, με σύμφωνα ή χωρίς, η προσπάθειά μας δεν μπορεί να σταματήσει, εάν δεν πάψουμε να παράγουμε ελλείμματα που τροφοδοτούν το χρέος, εάν δεν αρχίσουμε να παράγουμε επαρκή πρωτογενή πλεονάσματα για τη μείωσή του, εάν δεν ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, στις οποίες θα στηριχθούμε εφεξής τόσο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, που είναι απαραίτητη για την πρόσβασή μας στις αγορές, όσο και για την ανάπτυξη. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα, από την αύξηση των εξαγωγών κατά 40%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικές τις αποφάσεις των 17 τόσο για την Ευρωζώνη, πολύ δε περισσότερο, για την Ελλάδα και η αλήθεια είναι πως δίνουν μια ανάσα στην Ελλάδα. Ωστόσο Κε Υπουργέ, πως μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις για το τι θα κάνει τα επόμενα 10 χρόνια;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αλίμονο αν κάθε Κυβέρνηση χάραζε πολιτικές, με ορίζοντα μόνο τη δική της θητεία! Δεν θα είχαμε μπει ποτέ στην Ε.Ε, ούτε στο ευρώ. Κάθε κυβέρνηση δεσμεύει και τις επόμενες, κάθε φορά που νομοθετεί, υπογράφει συμφωνίες, ή δανείζεται δισεκατομμύρια, για 5, 10 ή και 30 χρόνια.
Εμείς, ωστόσο, εκθέσαμε την κατάσταση και ζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, επιδιώκοντας συναίνεση από όλα τα κόμματα, τόσο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όσο και για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. Ελάχιστα ανταποκρίθηκαν. Τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο κρίσιμες προκλήσεις, είναι πραγματικά κρίμα κάποιοι να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όπως τόνισε και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πρόκειται να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις εξπρές να παρακάμψουμε τους κανόνες διαφάνειας ή να εκποιήσουμε σε τιμές ευκαιρίας .
Η αρχή έχει γίνει με τις κατευθύνσεις της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες.
Αποβλέπουμε στην άντληση εσόδων από μακρόχρονη παραχώρηση και όχι από πώληση σημαντικών δημόσιων ακινήτων. Η αξιοποίηση προωθείται με ενιαία και κατάλληλη διαχείριση, στο πρότυπο που νομοθετήσαμε πρόσφατα με την «Ελληνικό Α.Ε», για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Ανάλογα με το είδος της ακίνητης περιουσίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες κατάλληλες λύσεις, λ.χ. εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων, για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, ή και πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων, που περιήλθαν στο Δημόσιο από κατασχέσεις κ.λπ. Όσο για τα δικαιώματα και τις συμμετοχές του Δημοσίου, αυτές θα αξιολογηθούν μια προς μια, με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τις αποτιμήσεις και τα δεδομένα της αγοράς.
Ο στόχος μας για άντληση 50 δισ. μέχρι το 2015, από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, οδηγεί σε αυτοτελή μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Η επίτευξή του θα μειώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση του χρέους, με ανάλογη διεύρυνση των διαθέσιμων πόρων για δημόσια αγαθά, καλύτερο κοινωνικό κράτος, μείωση των φορολογικών βαρών, στηρίζοντας την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με πέρυσι και υστέρηση των εσόδων κατά 9,2%. Τι φταίει? Αδίκως κάποιοι χαρακτήρισαν τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο ως «Ιφιγένεια»;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες, πιστεύω όμως πως σηκώθηκε υπερβολική σκόνη για το θέμα της υστέρησης. Το έλλειμμα παρουσίασε υπέρβαση περίπου 100 εκ. ευρώ στο δίμηνο, που είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται καταρχήν στην ύφεση, σε αναθεωρήσεις μεγεθών βάσης του 2010, αλλά και σε συγκυριακά ζητήματα, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, η καταβολή των οποίων ειδικά το 2010 έγινε στο α δίμηνο, ή οι αποθεματοποιήσεις του 2009, που αύξησαν τα έσοδα στο α δίμηνο του 2010.
Η ολοκλήρωση και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων θωράκισης του φορολογικού μας συστήματος, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μηχανισμών μας, που ήδη βελτιώνονται σημαντικά, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία τους παραλάβαμε, θα τονώσει τα έσοδα, ώστε να αναπληρώσουμε τα κενά και να πιάσουμε τους στόχους για το 2011. Αυτά, όμως, κρίνονται στο τέλος του χρόνου, όχι στην αρχή του. Για τον κ. Γεωργακόπουλο, έχω ήδη αναφερθεί σε τοποθέτησή στη Βουλή και δεν θα ήθελα να επανέλθω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα όσα ακούσαμε δια στόματος Στρος Καν στο περιβόητο ντοκιμαντέρ πέρα από τη φρασεολογία, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς μαζί του για το ότι η φοροδιαφυγή είναι εθνικό μας σπορ;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό. Τη φοροδιαφυγή την εξέθρεψαν οι χαριστικές ρυθμίσεις, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η ανοχή, η εκτεταμένη παραοικονομία, οι πολύχρονες και ατέρμονες διαδικασίες εκδίκασης των φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια, η de facto ατιμωρησία. Την εξέθρεψαν οι τρύπες στο θεσμικό πλαίσιο, από τις οποίες συνήθως ξεγλιστρούσαν πιο εύκολα οι μεγάλοι, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν επιδίδονται στο «σπορ» και χιλιάδες μικροί.
Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη για τη χώρα να τελειώνει αυτό το πάρτι σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων, της υγιούς ανάπτυξης και ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας!
|