Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗ ΞΕΝΑΚΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/3/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κύριο Δημήτρη Κουσελά, καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα κύριε Αδαμόπουλε, κύριε Ξενάκη σε σας και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι που φαντάζομαι ότι θα σας ρωτάνε τις δύο τελευταίες ημέρες όταν ο κύριος Παπακωνσταντίνου, βγήκε και ανακοίνωσε ότι επίκειται και άλλα μέτρα, γιατί δεν πάνε καλά τα έσοδα και μας ήρθε κατακέφαλα. Τι μας κάνει να πιστεύουμε κύριε Κουσελά, και πως θα πείσετε το μέσο πολίτη ότι αυτά τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή τα οποία θα είναι περικοπές σε φοροαπαλλαγές, δεν ξέρω τι άλλο θα είναι  μπορεί να μας πείτε λίγα περισσότερα τώρα,  θα λειτουργήσουν, αφού δεν λειτουργήσανε τόσα και τόσα τους προηγούμενους δέκα οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις τεράστιες τρύπες στο θέμα των εσόδων.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νομίζω κατ αρχήν ότι πρέπει να πούμε δυο λόγια για τα έσοδα, γιατί γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο χρονικό διάστημα και επιρρίπτονται ευθύνες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η πραγματικότητα. Η άντληση των εσόδων δεν είναι εύκολη υπόθεση κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης. Όταν μειώνεται η φορολογητέα βάση των εσόδων, η φορολογητέα ύλη δηλαδή, είτε μέσα από τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί είτε μέσα από τη μείωση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων – γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κατάσταση στην αγορά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, είναι άσχημη – είναι λογικό να έχουμε μείωση των εσόδων. Φέτος, για πρώτη φορά, ακολουθούμε την ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα που έδωσε τη δυνατότητα – και είναι το θετικό της υπόθεσης – σε εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ να υπάρχουν ελαφρύνσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτήν την ύφεση δεν θα έπρεπε να την έχετε προβλέψει αφενός; Και αφετέρου σεβαστό και κατανοητό αυτό που λέτε σε όλους μας ότι η ύφεση οδηγεί έτσι και αλλιώς σε μείωση των φορολογικών εσόδων. Εδώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πρόβλημα να εισπράξουν και αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και δύο χρόνια. Το ΕΤΑΚ…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να τα δούμε ένα-ένα. Στην οικονομία τα πράγματα είναι αλληλένδετα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι θα έπρεπε να εξυγιάνουμε την οικονομία, μειώνοντας το πελώριο έλλειμμα των 36,5 δις ευρώ. Θα έπρεπε να βρούμε τρόπους για να μειωθεί το έλλειμμα. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μέσα στο 2010, λύση άλλη για τη μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ δεν υπήρχε. Έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Την αύξηση, δηλαδή, των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα που πήραμε, τα οποία δεν δημιούργησαν την ύφεση. Θέλω να το τονίσω αυτό. Η ύφεση υπήρχε στην οικονομία. Το 2009 είχαμε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που φαίνεται σε ό,τι αφορά στα έσοδα, είναι ότι η στέρηση των 860 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 370 εκατ. ευρώ από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που σας περιέγραψα πριν το πρόβλημα και κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και τους φόρους κατανάλωσης στον καπνό, τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης και μια σειρά από άλλους τέτοιους φόρους. Από εκεί και πέρα, ο στόχος ο δικός μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Όχι με πολιτικές σαν αυτές που ακολουθήθηκαν το 2010 και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν στοχεύουμε ούτε σε οριζόντιες περικοπές στο δημόσιο τομέα μισθών και συντάξεων ούτε – και θέλω κατηγορηματικά να το αποκλείσω – σε περαιτέρω αύξηση φορολογικών συντελεστών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ το οριζόντιες μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Μπορεί να σημαίνει ότι αυτοί που είναι ψηλά θα χάσουν 15-20%, αυτοί που είναι χαμηλά θα χάσουν 5%. Αυτό δεν είναι οριζόντιο. Αλλά είναι μειώσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε αποκλείσει περιοριστικές πολιτικές στον δημόσιο τομέα ξαναλέω σαν κι αυτές που ακολουθήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα; Μας είπατε οριζόντιες…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας το είπα αυτό Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη. Θα σας πω πού θα ρίξουμε το βάρος. Το ζήτημα των φοροαπαλλαγών είναι ένα. Είναι ένα πολυδαίδαλο σύστημα, το είχαμε αντιμετωπίσει και με την ψήφιση του φορολογικού νόμου 3842 πέρυσι. Δεν σημαίνει η εξέταση των φοροαπαλλαγών ότι θα καταργήσουμε όλες τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν. Πρέπει, όμως, να εξεταστούν, διότι είναι αδικία να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές ένας φορολογούμενος με πολύ υψηλά εισοδήματα και ένας άνθρωπος με χαμηλότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως τι ορίζουμε υψηλά εισοδήματα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι, βέβαια, ένα ζήτημα που θα δούμε τι ορίζουμε ως υψηλό εισόδημα. Νομίζω προσωπικά και έγινε και αναφορά από τον υπουργό ότι ένας που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, διότι δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, προκειμένου να γίνουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Άρα λοιπόν, σας απαντώ ως προς το ζήτημα αυτό ποιες είναι οι προθέσεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μείνουμε λίγο σε αυτό με τις φοροαπαλλαγές. Είναι λογικό αυτό που λέτε ότι δεν μπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές αυτός που βγάζει 15.000 με αυτόν που βγάζει 60.000 και με αυτόν που βγάζει 200.000. Από την άλλη πλευρά αν υπάρχουν τέτοιες μειώσεις γιατί να μην πάει αυτός που βγάζει ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 60 στον γιατρό για παράδειγμα και να του πει «αφού δεν έχω φοροαπαλλαγή δεν θέλω απόδειξη;». Δεν θα σας μειώσει έσοδα από ένα άλλο κομμάτι; Προσπαθώντας να βγάλετε χρήματα από αυτό θα χάσετε από κάτι άλλο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει  αυτός ο κίνδυνος για αυτό και οι αποφάσεις που θα πάρουμε δεν πρόκειται να είναι στο γόνατο θα είναι αποφάσεις που θα τα συνυπολογίσουμε όλα. Από εκεί και πέρα, δεν μένουμε εκεί. Δεν πιστεύουμε ότι τα όποια ελλείμματα υπάρχουν, θα τα καλύψουμε από εκεί. Ο μεγάλος στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Γι αυτό και ψηφίσαμε τον νέο νόμο για τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν μένουμε στα λόγια. Ανασυγκροτούμε εκ βάθρων τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους εξοπλίζουμε με τριετές πλάνο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με ειδικά ελεγκτικά μέσα, όπως είναι το ELENXIS, ένα καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα για να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Προχωρούμε σε διασταυρώσεις στοιχείων και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, ώστε να μην είναι στο απυρόβλητο τα παράνομα φυγαδευθέντα κεφάλαια και θέλω να τονίσω ότι στόχος μας είναι τα υψηλά εισοδήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά δεν αμφισβητούμε προθέσεις σε καμία περίπτωση. Καλά όλα αυτά. Αλλά πριν προχωρήσετε σε όλα αυτά γιατί δεν λύνετε τα πιο πρακτικά. Θα επανέλθω στο θέμα του ΕΤΑΚ. Εδώ το TAXIS δεν μπορεί να τυπώσει το ΕΤΑΚ και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Δεν πρέπει για αυτό να υπάρξει μία πρόνοια;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σχετικά με το ΕΤΑΚ 2009 έχουν φύγει πέντε αποστολές, υπάρχει μία καθυστέρηση και το γνωρίζουμε. Δεν οφείλεται σε εμάς. Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι μία καθυστέρηση που σχετίζεται με τεχνικά προβλήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει και συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να καθυστερήσει. Υπάρχει περίπτωση να θέλαμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Για το όνομα του Θεού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Αυτό που λέμε είναι ότι κάνετε έναν σχεδιασμό, προσπαθείτε να εξορθολογήσετε κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές που είναι επώδυνες και αντιλαϊκές αποφάσεις. Και την ίδια στιγμή, που υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός και αυτές οι συσκέψεις, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους αδυνατεί να διαχειριστεί τα στοιχειώδη. Αυτό λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ότι ο δρόμος για τη κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  O φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους, και το ΣΔΟΕ και το σύνολο των ΔΟΥ τα παραλάβαμε σε κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενάμιση χρόνο τον έχετε παραλάβει και ήδη έφυγε ο κ. Γεωργακόπουλος πριν δύο εβδομάδες.
 Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε με λίγο κ. Αδαμόπουλε. Και ενάμιση χρόνο κάτω από συνθήκες κρίσης με αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό που τον ανασυγκροτήσαμε και τον στήσαμε στα πόδια του, είχαμε αύξηση των εσόδων κατά 5,4%, με συνθήκες ύφεσης της οικονομίας κατά 4,5%. Αυτό πού το βάζετε; Όταν η Ιρλανδία με -2% ύφεση είχε μείωση των εσόδων 8%. Και να σας πω ότι δεν είμαστε έξω από τους στόχους. Επειδή είπαμε αυτά για τα έσοδα. Η υστέρηση που υπάρχει στα έσοδα δεν μας βγάζει έξω από τους στόχους του ελλείμματος. Ο στόχος του Προϋπολογισμού το δίμηνο για το έλλειμμα ήταν 1,079 δισ. Είμαστε στο 1,024. Είμαστε κάτω από εκεί που προβλέπαμε ότι θα κινηθεί το έλλειμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε επειδή ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Το ζήτημα με τις φοροαπαλλαγές πότε πιστεύετε πως θα οριστικοποιηθεί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη και επεξεργασία. Και όπως και εσείς είπατε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες προκειμένου να καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς είναι ότι έχουμε ρίξει ένα τεράστιο βάρος στους ελέγχους, έχουν δοθεί οδηγίες και κατευθύνσεις με στόχο τη φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα. Ξεκινάνε στοχευμένοι έλεγχοι με κριτήρια επικινδυνότητας, και προσωρινοί και τακτικοί έλεγχοι, καθώς και προληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να κόβονται οι αποδείξεις διότι το κίνημα των αποδείξεων βοήθησε πολύ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαθαίνουμε από ανθρώπους που δουλεύουν σε εφορίες. Και δεν μιλάμε για συνδικαλιστές ότι τους φορτώνετε με τη διαχείριση μιας σειράς θεμάτων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όταν ο όγκος του χαρτιού που πρέπει να εξετάσουν, να διαχειριστούν και να λύσουν είναι τόσο μεγάλος που ούτε καν προλαβαίνουν να το διεκπεραιώσουν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι στις εφορίες αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνονται  πράγματα που δεν θα έπρεπε. Όλα αυτά θα φύγουν εκτός. Θα πάνε στο τραπεζικό σύστημα. Για παράδειγμα δεν θέλουμε να γίνονται πληρωμές στις εφορίες. Δεν θέλουμε ο πολίτης να μπαίνει στην εφορία για να συναλλαγεί με χρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγο δεν θα γίνονται καθόλου πληρωμές γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Και το βλέπετε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που έγινε για την ενίσχυση της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν χώρες όπως η Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε και τι θα γίνει σήμερα και αύριο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πιστεύουμε και προσδοκούμε να δικαιωθούν οι αγώνες μας. Να επικυρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Δεν πιστεύω πως θα έχουμε κάτι απρόοπτο. Νομίζω ότι οι φόβοι και οι ανασφάλειες σχετικά με την πορεία της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα και την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της έχουν εκλείψει τελείως. Και μας δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο. Γιατί τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι στην κατεύθυνση μείωσης και συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης αλλά στήριξής της και διαμόρφωσης όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη. Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.