Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα κ. Τσιούτσια, κ. Σαράντη, σε σας και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά είστε, όλα καλά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όλα καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς προκύπτει αυτό, το όλα καλά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρχίζει και μαζεύει χρήματα, φαίνεται.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, κάνουμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε την εικόνα και τη πραγματικότητα των εσόδων. Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και το γνωρίζετε όλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο κ. Κουσελά. Επειδή είχαμε μια κουβέντα εδώ προηγουμένως με τον Παναγιώτη και επειδή και ο Πρωθυπουργός είπε στο άτυπο απευθυνόμενους προς του Υπουργούς του, «κόψτε λίπος», υπάρχει λίπος να κοπεί άλλο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι σπατάλες που υπάρχουν στο δημόσιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πιστεύω ότι πάντα υπάρχει περιθώριο προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν μιλάμε για περικοπές μισθών ή συντάξεων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη που αφορούν συνολικότερα στη δημιουργία ενός μικρότερου, πιο αποτελεσματικού, πιο ευέλικτου, και επιτελικού κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πώς μπορεί να γίνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ, με συγχωρείς, Τάκη, μια στιγμή, όταν λέτε σπατάλες στο Δημόσιο, δηλαδή για να καταλάβουμε σε ποιο Υπουργείο είναι οι πολλές σπατάλες; Ποιο Υπουργείο έχει παραπάνω «λίπος» αυτή τη στιγμή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα μπορούσα να κάνω αξιολόγηση αλλά νομίζω ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε την εικόνα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει την εικόνα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, εν πάση περιπτώσει δεν είναι και του αντικειμένου μου. Εγώ αναφέρομαι στον τομέα των εσόδων. Και αυτό που μας ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη στιγμή είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος μας είναι το 2011 να εισπράξουμε 1,6 δισεκατομμύρια από τη διαδικασία του δραστικού περιορισμού της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και όπως γνωρίζετε αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, να έρθουμε σ’ αυτό. Είναι από τα κομμάτια για το οποίο οι φίλοι μας οι Τροϊκανοί, ε κάθε λίγο και λιγάκι μας μαλώνουν, έτσι ότι δεν τα πάμε καθόλου καλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν τα πάμε καθόλου καλά σε σχέση με τι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την είσπραξη των χρημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την υστέρηση των εσόδων.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να σας πω κάτι. Είναι γεγονός ότι έχει χτυπήσει ένα καμπανάκι σχετικά με αυτό το ζήτημα γιατί η βάση των εσόδων έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να είναι μειωμένος και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Είναι γεγονός ότι και η κατανάλωση και τα κέρδη έχουν μειωθεί. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική, έτσι όπως προσπάθησαν να την παρουσιάσουν κάποιοι, ότι καταποντίζονται τα έσοδα. Υπήρχαν και συγκυριακοί λόγοι. Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου είχαμε εισπράξει τέλη κυκλοφορίας, υπήρχε αποθεματοποίηση σχετικά με τα καπνά, με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού να είναι διογκωμένος. Έχουμε τη νέα φορολογική κλίμακα που έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξουν σε εισοδήματα μέχρι και 30.000 ευρώ φορολογικές ελαφρύνσεις. Όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσει κανείς. Από εκεί και πέρα εμείς σε μία ειδική συνάντηση που έγινε χθες με τις 30 μεγαλύτερες εφορίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, και τι βγαίνει, από τη συνάντηση αυτή, από ότι βλέπουμε στο Τύπο, ένα εβδομήντα τα εκατό εισπράττετε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η συνάντηση αφορούσε τις 30 μεγαλύτερες εφορίες που εκπροσωπούν το 70% των εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι αποτελέσματα, τι σας λένε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εκεί έγινε ένας απολογισμός ανά Δ.Ο.Υ. Μίλησαν όλοι, ο καθένας χωριστά, προκειμένου να κάνουν τον απολογισμό τους για το τι έγινε το δίμηνο. Αλλά εκεί που εστιάσαμε περισσότερο ήταν στο τι κάνουμε από δω και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, τι κάνετε από εδώ και πέρα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Λοιπόν από εδώ και πέρα, μπαίνουν πολλοί συγκεκριμένοι στόχοι ανά ΔΟΥ πλέον, σε ότι αφορά και στα έσοδα, και στην είσπραξη του ΦΠΑ, στους ελέγχους και στα ληξιπρόθεσμα. Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθαρίσαμε ότι πάμε δυνατά σε ότι αφορά στους ελέγχους: Με την έναρξη προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ κατά τις ώρες αιχμής το πρωί και από τον ΣΔΟΕ τις απογευματινές ώρες. Με προσωρινούς ελέγχους έναντι των επιχειρήσεων που δεν κατέβαλαν ΦΠΑ ή έκαναν ψευδή δήλωση. Ήδη σε σχέση με το ζήτημα αυτό έχουν βγει σχετικές λίστες, γνωρίζουμε δηλαδή ποιες επιχειρήσεις δεν δήλωσαν το 2010 τον ΦΠΑ. Και εδώ θα γίνουν στοχευμένοι προσωρινοί έλεγχοι. Το τρίτο είναι οι τακτικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ και τα ΠΕΚ για με όλους εκείνους που δεν πήραν μέρος στην περαίωση ή τα κριτήρια τους είχαν εξαιρέσει. Το δείγμα ελέγχου θα βγει με κριτήρια επικινδυνότητας και θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, συστήνουμε ομάδες διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ανά εφορία, με έμφαση όπως είπαμε στις τριάντα μεγαλύτερες ΔΟΥ -αυτό θα γίνει σε όλες τις ΔΟΥ- προκειμένου να διαχειριστούμε τη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπροθέσμων που μας δίνει τη δυνατότητα να αντλήσουμε από εκεί σημαντικά έσοδα. Και θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα στη συνολική ανασυγκρότηση του εισπρακτικού μηχανισμού. Ο ελεγκτικός μηχανισμός ήδη με το νομοσχέδιο που συζητάμε στη Βουλή, ανασυγκροτείται εκ βάθρων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όμως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και το άλλο σκέλος του μηχανισμού που έχει σχέση με την αύξηση δηλαδή της εισπραξιμότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, να ρωτήσουμε κάτι ως προς το πρώτο σκέλος που είπατε, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτή που θα βρίσκεται, όπως λέτε, ότι έχετε ένα κατάλογο επιχειρήσεων οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει το ΦΠΑ Α΄ το τρίμηνο αυτό, θα πάνε μέσα οι ιδιοκτήτες τους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν θα πάνε μέσα. Θα κληθούν να πληρώσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άμα δεν έχουν;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες εδώ, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο. Το εάν θα πάνε μέσα ή όχι, εννοείτε σε σχέση με τις ποινές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, ναι, τουλάχιστον σε σχέση με τις ποινές θα ακούμε για ένα ευρώ κ.λπ., μέχρι ένα, τέλος πάντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, άστο το ένα ευρώ. Αυτοί που χρωστάνε πολλά πράγματι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος μας δεν είναι να κυνηγήσουμε τον φουκαρά. Νομίζω ότι το έχουμε τονίσει αυτό επανειλημμένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο μη φουκαράς, για τον μη φουκαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο στόχος μας είναι να κυνηγήσουμε αυτόν που συστηματικά φοροδιαφεύγει. Εδώ όντως υπάρχουν ποινές πολύ αυστηρές και πρέπει να υπάρχουν, γιατί η Ελλάδα δεν ήταν παράδειγμα αυστηρών ποινών, ήταν παράδειγμα ανοχής θα έλεγα σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση των φοροφυγάδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι το οποίο θα έχει ενδιαφέρον για τους ακροατές μας. Θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να εισπράττουν τον ΦΠΑ; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Διαβάζουμε ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών θα δίνει την δυνατότητα στις Τράπεζες να εισπράττουν ΦΠΑ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε συνολικότερα την επαφή τις εφορίας με τους φορολογούμενους. Και αυτό το κάναμε πράξη και με την περαίωση και με τον νέο τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι από εδώ και πέρα, που θα είναι με κριτήρια επικινδυνότητας από το γραφείο. Θέλουμε όλες οι πληρωμές να γίνονται εκτός εφοριών. Αυτό αφορά τα πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, είναι σημαντικό αυτό. Κάτι άλλο που έχω μια απορία, από τις αποδείξεις που κόψαμε τον προηγούμενο χρόνο, έχετε εικόνα τελικά, εάν αυτό το μέτρο «περπάτησε»;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς και «περπάτησε». Το κίνημα των αποδείξεων συνεισέφερε πολύ στη βελτίωση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι το 1/3 και περισσότερο του συνόλου των εσόδων. Και μπορεί στο πρώτο δίμηνο να υπάρχει υστέρηση στα έσοδα, όμως η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ είναι σημαντική και θέλουμε αυτή την αύξηση να την ενισχύσουμε περαιτέρω με τους προληπτικούς ελέγχους που σας ανέφερα πριν. Πιστεύουμε ότι η ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα υποκαταστήσει τις αποδείξεις και που θα δίνεται δωρεάν στον φορολογούμενο, θα βοηθήσει πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε ξεκινάει αυτό το νέο μέτρο με την κάρτα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ελπίζω από τον Απρίλιο να είμαστε έτοιμοι και να μπει μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τον Απρίλιο θα βγάλουμε κάρτες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα τις δίνει; Θα σταλούν στα σπίτια; Από πού θα τις παίρνουν οι πολίτες;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι κάρτες θα δοθούν από τις τράπεζες και θα χρησιμοποιούνται στις ίδιες μηχανές που χρησιμοποιούνται οι πιστωτικές κάρτες. Δεν θα έχουν στοιχεία του φορολογούμενου πάνω παρά έναν κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να συνδυαστεί με το ΑΦΜ του φορολογούμενου, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποχρεωτικές θα είναι αυτές οι κάρτες; Δηλαδή ο καθένας μας θα πρέπει να έχει μία;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η κάθε κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με ένα ΑΦΜ. Αν στην οικογένεια υπάρχει ένα ΑΦΜ, θα υπάρχει μία, όλη η οικογένεια θα πιστώνει αυτό το ΑΦΜ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ρωτάει ο Τάκης ότι υποχρεωτικά θα πάει ο πολίτης να πάρει αυτή την κάρτα από την τράπεζα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η χρήση της κάρτας είναι προαιρετική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προαιρετική. Στα καταστήματα κι έχοντας στα χέρια σου αυτή την κάρτα και πας σε μία ταβέρνα, θα δείχνεις αυτή την κάρτα για να, θα περνάει από κάποιο μηχάνημα αντί για απόδειξη;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα τη χρησιμοποιείς μόνο στο τέλος, όπως είπαμε δεν είναι ούτε χρεωστική, ούτε πιστωτική, είναι μία κάρτα η οποία υποκαθιστά την απόδειξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δεν θα παίρνουμε απόδειξη, αν δίνει την κάρτα, θα περνάει την κάρτα μέσα, δεν θα παίρνουμε και απόδειξη;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το πιο πιθανό, όχι. Δεν το ξέρω, είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, γιατί αν βάζουμε την κάρτα, παίρνουμε και απόδειξη, μπορεί να έχω συμφωνήσει εγώ με τον Τσούτσια, εγώ θα δίνω την κάρτα κι αυτός θα παίρνει την απόδειξη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η απόδειξη δεν θα χρησιμοποιείται, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για χρησιμοποίηση, αλλά αυτό δεν το ξέρω, εάν θα εκδίδεται και απόδειξη είναι τεχνικό θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, υπάρχουν διάφορα τεχνικά, δηλαδή αν βγω και εγώ κι η γυναίκα μου εκείνη την ημέρα για ψώνια, πρέπει αναγκαστικά να είμαστε μαζί, δεν μπορούμε να πάμε σε διαφορετικά μαγαζιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι δεν είναι; Εγώ είμαι ο τυχερός φυσικά. Λοιπόν, έχεις κάτι άλλο να ρωτήσουμε τον κύριο Κουσελά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι άλλο το οποίο αξίζει να αναφέρουμε, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ολοκληρώνεται σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε για το φορολογικό και νομίζω ότι μας δίνει νέα όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται καταρχήν ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εισάγεται ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Και γίνεται μια σημαντική διευκόλυνση στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ. Δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του σε τρεις δόσεις, 40% στην αρχή και δύο ισόποσες δόσεις του 30%. Προχωράει το μεγάλο θέμα του συμψηφισμού των απαιτήσεων από και προς το Δημόσιο, είτε φόρου με φόρου, είτε υποχρεώσεων του Δημοσίου με φόρους, και μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις που νομίζω ότι είναι σημαντικές, τις είχαν ζητήσει οι φορείς της αγοράς και θα βοηθήσουν σημαντικά στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Νομίζω αυτό το 40% είναι το πλέον σημαντικό από αυτά, όπως το κρίνω εγώ τουλάχιστον.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και ίσως θέλω να σας πω και ένα κομμάτι της υστέρησης των εσόδων οφείλεται στο ότι κάποιοι περιμένουν να πληρώσουν ΦΠΑ με τον καινούργιο τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
|