ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κύριε Υφυπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα κύριε Σμυρνή, σε σας και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας, για να κουβεντιάσουμε σήμερα. Να ξεκινήσω με το hard rock με το σκληρό κομμάτι. Διαβάσαμε ακόμη και για κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων και θέλω να ρωτήσω εάν αυτό καταρχήν υπάρχει στη σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών, εάν μπορεί να γίνει και εάν είναι είναι νόμιμο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν ακούσαμε , αυτές τις μέρες, κάποιες επιφυλάξεις και επικρίσεις σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών, που περνά με το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως, πριν σπεύσουμε να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα, θα πρέπει να δούμε τις ποινές και τις διαδικασίες που προβλέπονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα διαπιστώσουμε, είναι ότι το μοναδικό για την χώρα μας δεν είναι η αυστηρότητα, είναι μια απαράδεκτη ανοχή, θα έλεγα μια «de facto» ασυλία απέναντι στη φοροδιαφυγή. Στόχος μας δεν είναι, όπως είπαν μερικοί, να γεμίσουμε τις φυλακές, είναι να γεμίσουμε τα ταμεία του Κράτους με έσοδα. Και δίνουμε μια σειρά από ευκαιρίες στους μικροπαραβάτες, σε αυτούς που έκαναν κάτι λάθος ή, εν πάση περιπτώσει, δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν, όχι επειδή δεν το ήθελαν, αλλά επειδή δεν μπορούσαν. Και αυτό το κάνουμε, όχι μόνο με την παράταση των προθεσμιών εξόφλησης με δόσεις -γιατί όπως ξέρετε ένα από τα βασικά ζητήματα που έχει αυτό το νομοσχέδιο είναι η καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τι ποσά μιλάμε κύριε Κουσελά; δηλαδή, σε ποιο είναι το ποσό το οποίο ορίζεται ένα χαμηλοοφειλέτης, μέχρι ποιο χρηματικό ποσό; Για να καταλάβουμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σε ότι αφορά, για παράδειγμα, στις ποινές για τον ΦΠΑ και στην αυστηροποίησή τους, είναι άλλες οι ποινές κάτω από εβδομήντα τρεις χιλιάδες ευρώ και άλλες πάνω από εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ και πάνω. Για τα ληξιπρόθεσμα, είναι διαφορετικές οι ποινές πάνω από τα εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ και διαφορετικές κάτω από τα εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και φαντάζομαι, ότι στο Υπουργείο Οικονομικών θα έχετε ένα σύνολο των πόσων χρημάτων οφείλονται στο Κράτος από Ιδιώτες είτε από ληξιπρόθεσμα είτε από ΦΠΑ, για να δούμε τι κυνηγάμε, ποιος είναι ο στόχος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε τριάντα επτά δις ληξιπρόθεσμα, κύριε Σμυρνή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τριάντα επτά δις, δηλαδή όσο το ένα τρίτο του χρέους, του δανείου της τρόικας, που είναι εκατόν δέκα δις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι πολύ υψηλό ποσοστό. Θέλω λοιπόν να πω, πως αυτό το κάνουμε όχι μόνο με παράταση των προθεσμιών εξόφλησης με δόσεις και με διευκολύνσεις, που ρητώς προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αλλά και με προθεσμίες για την επίλυση της διαφοράς και συμμόρφωσης, πριν λειτουργήσει το όποιο αυτόφωρο, με όρια ποσών και προϋποθέσεων -όπως σας είπα- για να διωχτεί κάποιος, ακόμα και με το ατιμώρητο, εάν οι διωκόμενοι εξοφλήσουν τους φόρους που χρωστούν. Είναι όμως παράδοξο, όσοι μέχρι χθες μας κατηγορούσαν για το ευτελές ποσό της εξαγοράς και διότι δεν υπήρχαν, ουσιαστικά, ποινές, σήμερα να διαμαρτύρονται ακριβώς γιατί αυτά αυξάνονται. Να ξεκαθαρίσω από την εκπομπή σας, ότι για μας το αυτόφωρο και οι βαριές ποινές δεν στρέφονται κατ’ αυτών που οφείλουν ή καθυστερούν μικροποσά, ούτε βέβαια κατ’ αυτών που υπέπεσαν άθελά τους σε κάποιο σφάλμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά για μεγαλοοφειλέτες.
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στρέφονται, ακριβώς, κυρίως κατ’ αυτών που συνειδητά – το τονίζω αυτό-, μεθοδευμένα και συστηματικά επιδίδονται στο «εθνικό σπόρ», γιατί έτσι κατάντησε να είναι η φοροδιαφυγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα εδώ που κολλάει το ότι θα υπάρχει δυνατότητα για κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων. Πως μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία, χωρίς να υπάρξουν προσφυγές για προσωπικά δεδομένα και παραβίαση τους;
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατασχέσεις γίνονται όταν υπάρξει, για παράδειγμα, μια καταγγελία, γίνει, στην προκειμένη περίπτωση, έρευνα και διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις που έχει κάποιος δεν έχουν καμία σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνει, αφού ανοιχτούν οι λογαριασμοί με εισαγγελική παραγγελία, βέβαια, ή στη βάση των νόμων. Δηλώνει για παράδειγμα κάποιος 15.000 ευρώ εισόδημα και του βρίσκουν καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Σε αυτή τη περίπτωση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι να ανατρέξουμε προς τα πίσω, να του υπολογίσουμε αναδρομικά ποιο θα έπρεπε να ήταν το ύψος του εισοδήματος που θα δήλωνε για να έχει αυτές τις καταθέσεις και να του φορολογήσουμε αναδρομικά –το έχουμε το δικαίωμα αυτό- το εισόδημα που θα έπρεπε να δήλωνε και όχι αυτό που έχει δηλώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως αν γίνει καταγγελία δεν μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να ψάχνει από μόνος του να κάνει διασταύρωση στοιχείων δηλαδή μόνο αν κάποιος καταγγελθεί;
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς και μπορεί από μόνος του και αυτό το κάνει με διασταυρώσεις, με βάση κριτήρια κινδύνου. Τέτοιου είδους διασταυρώσεις, έγιναν για πρώτη φορά και έγιναν με επιτυχία. Τον χρόνο που πέρασε -για να σας δώσω και κάποια στοιχεία που δεν ξέρω αν έχουν δει και το φως της δημοσιότητας- μέσα στο 2010 εντοπίστηκαν 2.702 φορολογούμενοι με συνολικές οφειλές 77,5 εκατομμύρια ευρώ. Και έχουν δρομολογηθεί γι’ αυτούς 220 κατασχέσεις ακινήτων. Εντοπίστηκαν, για παράδειγμα, 990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνολικού ποσού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ και με ακίνητη περιουσία, στις περιοχές της Μυκόνου ή και της Σαντορίνης, αντικειμενικής αξίας 288 εκατομμυρίων ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, το ηθικό δίδαγμα είναι ότι αυτοί που χρωστάνε, είναι αυτοί που έχουν. Ενώ ο κόσμος ο απλός ο οποίος δεν έχει, προσπαθεί να τακτοποιήσει τις οφειλές του και να είναι συνεπής, αυτοί που έχουν σου λέει δεν πειράζει, ας χρωστάω, ενώ έχουν περιουσία και μπορούν να την εκποιήσουν ή να βρουν τα χρήματα αυτά που χρωστάνε έτσι δεν είναι;
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς, γι’ αυτό ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι η ανακοίνωση, πλέον, στο Διαδίκτυο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τον ένα χρόνο και τις 150.000 ευρώ. Βέβαια, δεν θα ανακοινώνονται τα ονόματα όσων έχουν κάνει ρύθμιση ή όταν υπάρχουν δικαστικές προσφυγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κ. Κουσελά, ο πιο πολύς κόσμος και στις δικές μου κατ’ ιδίαν κουβέντες που κάνω με πολύ κόσμο είναι ότι δεν βλέπει να πηγαίνει κάποιος φυλακή, δεν βλέπει κάποιος να τιμωρείται, ή ίσως γιατί εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολύ αργία στην λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά ο κόσμος νοιώθει ενώ ο ίδιος αν χρωστάει 1000 ευρώ θα πάει φυλακή, αυτός που χρωστάει εκατομμύρια ή χιλιάδες ευρώ τελικά έχει, χαίρει και προστασίας;
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό κ. Σμυρνή συνέβαινε μέχρι σήμερα. Και συνέβαινε γιατί υπήρχε ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, που ουσιαστικά προστάτευε τον φοροφυγά και του έδινε την δυνατότητα να είναι στο απυρόβλητο. Δυστυχώς, τώρα που πάμε να το αναμορφώσουμε, κάποιοι, με διάφορα προσχήματα, αυτό δεν το θέλουν. Δηλαδή, ενώ όπως και εσείς πολύ σωστά είπατε -και χαίρομαι που το διαπιστώνετε- υπάρχει απαίτηση του λαού μας να τιμωρηθούν αυτοί που συστηματικά έκλεβαν και κλέβουν το Δημόσιο, που κλέβουν όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει από πλευράς όλων – αυτό το τονίζω και αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση- η απαιτούμενη θέληση, ώστε αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. κ. Κουσελά, ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας. Να ΄στε καλά.
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ, σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα. |