Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ KAI ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/3/2011

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα και πάλι. «Κοινωνία Ώρα Mega» 8.03, ο κ. Δημήτρης Κουσελάς, Υφυπουργός Οικονομικών είναι εδώ κοντά μας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα κ. Οικονομέα και σε όλους τους φίλους εδώ και στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Φίλους εννοείτε τον κ. Χριστοδουλάκη και τον κ. Σαραντάκο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και τον κ. Καμπουράκη βέβαια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ διαβάζω το γαϊδουρινό γάλα είναι θαυματουργό. Συγνώμη δηλαδή τώρα που σας χαλάω λίγο την αυτή, αλλά μελετάω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό ως προερχόμενος από την περιφέρεια, κ. Καμπουράκη, θα πρέπει να το γνωρίζετε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το γνωρίζω, ναι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επειδή εκτός από γαϊδουρινό γάλα υπάρχει και γαϊδουρινή συμπεριφορά, μπορείς να σηκώσεις το κεφάλι σου από εκεί και να συγκεντρωθούμε να δουλέψουμε; Πάμε σε τίτλους και εφημερίδες.
Τίτλοι εφημερίδων
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Χαμογελαστό δεν τον είδες πρωί-πρωί τον Υπουργό τον κ. Κουσελά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν ξέρω αν πέρασε και ο Υπουργός λαχτάρα χθες, γιατί μας λέει και ο Γιάννης συζητούσαμε προηγουμένως, ότι υπήρχε μια αναστάτωση μήπως γίνει ανασχηματισμός. Υπήρχε μία ένταση. Δεν ξέρω εσάς αν σας άγγιξε. Εσάς σας βλέπω με μια ηρεμία.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει Κυριακή, κύριε Οικονομέα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, συνηθισμένο δεν είναι, έχει δίκιο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως επί Γιώργου Παπανδρέου έχει συνεδριάσει και άλλες φορές έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς, και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εσείς δεν είχατε ακούσει για σενάρια ανασχηματισμού αυτές τις μέρες, δεν τα ακούσατε, ειδικά και στο Υπουργείο μετά την αποχώρηση του κ. Γεωργακόπουλου και όλα αυτά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Σαραντάκο, ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Και νομίζω ότι χθες ο Πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα με κατηγορηματικό τρόπο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και να σας πω, το κλίμα πώς ήταν; Είμαστε ευχαριστημένοι τώρα απ’ τα αποτελέσματα της Συνόδου; Τι κερδίσαμε; Να κάνουμε μία αποτίμηση;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δικαιώνουν τις προσπάθειες της χώρας μας, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, δικαιώνεται και η στρατηγική που ακολουθήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, με την έννοια ότι έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει μια άμεση συσχέτιση, ένας συνδυασμός δηλαδή, της επιμήκυνσης του δανείου, του ύψους του επιτοκίου, αλλά και του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η λεγόμενη «λύση-πακέτο», η οποία έφερε αποτελέσματα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά είναι που πήραμε, αυτά είναι που κερδίσαμε δηλαδή. Η επιμήκυνση κατά 7,5 χρόνια, η μείωση του επιτοκίου που θα μας ευνοήσει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Διπλασιάστηκε, ήταν 3 συν 2, ο χρόνος αποπληρωμής, έγινε 4,5 συν 5,5, δηλαδή συνολικά 10 χρόνια. Το δεύτερο πολύ σημαντικό, ήταν η μείωση του επιτοκίου.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Που θα μας κάνει να κερδίσουμε γύρω στα 6 δισ. 
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μία μονάδα. 6 δισ. είναι αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επί 7,5 χρόνια, 700 εκατ. περίπου το χρόνο, είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ. Και το τρίτο που είναι νομίζω και το πιο σημαντικό...
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό πιστεύω και εγώ, νομίζω το πιο σημαντικό είναι το θέμα με τα ομόλογα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άλλο δυνατότητα, άλλο υποχρέωση. Θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν κάποια ομόλογα;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αν δεν τα δεχθούν οι αγορές, αυτό είναι το βασικό Γιώργο, εάν βγει στις αγορές και οι αγορές δεν παίρνουν τα ελληνικά ομόλογα, δεν τα βάζουν, είναι υποχρεωμένος ο μηχανισμός να τα αγοράσει εκείνος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για δυνατότητα βλέπω, δε βλέπω για υποχρέωση. Γι’ αυτό ρωτάω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι υποχρέωση. Δεν είναι δυνατότητα. Δυνατότητα έχεις να του ζητήσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυνατότητα δική σου είναι, υποχρέωσή τους είναι. Ναι, αλλά έχεις και εσύ υποχρέωση αν πας να τους υποχρεώσεις,  να υπογράψεις μνημόνιο καινούργιο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς; Σου λέει έλα εδώ, ξαναήρθες και μου ζητάς 5 δισ., 6 δισ. 
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα με αυτή τη λογική δεν μας νοιάζει αν θα μας δεχθούν οι αγορές ή όχι; Έτσι όπως το λέτε;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να μας νοιάζει, γιατί καλύτερα πάντως να βγαίνουμε στις αγορές.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλουμε να βγούμε στις αγορές. Το πρόβλημα που θα είχαμε ήταν εαν το 2012, που πρέπει να αντλήσουμε από τις αγορές γύρω στα 27 δισ., δεν είχαν πέσει τα spreads. Τώρα όμως, πέρα απ’ αυτή τη δυνατότητα, αυτό που σηματοδοτείται…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς περιμένετε να πέσουν τα spreads τώρα μετά απ’ αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω, κ. Οικονομέα, ότι με τη λύση αυτή δίνεται συνολικότερα ένα σήμα στις αγορές ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα μας και για τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, όπως καταλαβαίνετε, θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των spreads και στις αγορές.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πάντως επειδή τα spreads να εξηγήσουμε ότι είναι με το τι επιτόκιο δανείζεσαι απ’ τις αγορές αν βγεις να δανειστείς ως κράτος, δεν πέφτουν έτσι εύκολα. Μην φανταστούμε ότι αύριο θα γκρεμοτσακιστούν τα spreads. Δεν είναι τόσο απλό δηλαδή, γιατί οι αγορές έχουν επενδύσει και έχουν σπεκουλάρει και πολύ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και υποστηρίζουν τις θέσεις τους.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και υποστηρίζουν τις θέσεις που έχουν πάρει.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γι’ αυτά που πήραμε τι δώσαμε κ. Υπουργέ;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Οικονομέας είχε πει μια φορά μια καταπληκτική κουβέντα. Μια φορά τραπεζίτης, πάντα τραπεζίτης. Φοβερή κουβέντα, το είχε πει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα spreads δεν μπορούσαν να πέσουν, γιατί οι αγορές έβλεπαν ότι θα έπρεπε να αποπληρώσουμε, το 2014 και το 2015, περίπου 78 με 80 δισ.  ευρώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πράγμα το οποίο ήταν λίγο δύσκολο, παρότι η κυβέρνησή σας έλεγε και η τρόικα ότι ήταν, η τρόικα δηλαδή.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Χαρακτηριστικά το 2014 έπρεπε να δανειστούμε παιδιά πάνω από 80 δισ.. Δεν μπορούσαν να βρεθούν αυτά τα χρήματα έτσι εύκολα, να μην πω δεν θα μπορούσαν να βρεθούν καθόλου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα εσείς τα 50 πώς θα τα βρείτε; Επειδή με έχει πιάσει ένα άγχος. Τα 50 δισ. πού θα τα βρείτε που υπολογίζετε και με βάση αυτό πορεύεστε;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και νομίζω ήταν και όρος αυτός, για όλα αυτά που πήραμε έχω την αίσθηση ότι ήταν ένας όρος που μας ετέθη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου είναι ένα ζήτημα που αφορά κατ’ εξοχή την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή είτε υπήρχε η Σύνοδος Κορυφής, είτε δεν υπήρχε, θα έπρεπε να πάμε σε μια κατεύθυνση αξιοποίησης.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να σας διαβάσω, Υπουργέ μου μισό λεπτό, έχει το πώς θα βρεθούν τα 50 δισ. απαντάει ο Βαγγέλης Βενιζέλος σήμερα στα «ΝΕΑ» σε συνέντευξή του. Σου διαβάζω το κομματάκι και πες μου εσύ μετά. Λέει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ να σου πω; Ο Υπουργός να σου πει:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ευρηματικότητα. Για παράδειγμα, ο στόχος αυτός μπορεί να προωθηθεί όχι άμεσα αλλά έμμεσα με χρηματοοικονομικές μεθόδους μέσα από τις μετοχές ή τα ομόλογα μιας εταιρείας που θα αναλάβει να διαχειριστεί ένα επιλεγμένο και καθαρό τμήμα της δημόσιας περιουσίας. Αναμένουμε ακόμη τη φυσιολογική – στατιστική αναπροσαρμογή του μεγέθους του ΑΕΠ που θα αυξήσει τον παρανομαστή του κλάσματος του δημοσίου χρέους, ενώ η σταθεροποίησης της κατάστασης θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε με ποιους καλούς όρους με τους ιδιώτες – τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ταμεία, που είναι κομιστές του τμήματος εκείνου του δημοσίου χρέους που δεν έχει περιέλθει ακόμα στα χέρια των εταίρων μας στην Ευρωζώνη και διεθνών θεσμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Όλα αυτά χρειάζονται πολιτική και κοινωνική στήριξη». Εντάξει; Τι προκύπτει;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θέλει εταιρεία.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Προτείνει έναν καινούργιο φορέα, είναι φανερό.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προτείνει μια εταιρεία, αυτό καταλαβαίνω εγώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας έχει απασχολήσει αυτό στην κυβέρνηση;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βλέπω μια τρομακτική στήριξη του Βενιζέλου στον Πρωθυπουργό στη συνέντευξή του. Του λέει εδώ είμαι, έχω άποψη. Δεν είναι του κάνω αντιπολίτευση κ.λπ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για πέστε μας, σας έχει απασχολήσει αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς και μας έχει απασχολήσει. Ένα μεγάλο ζήτημα αφορά στον  συντονισμό όλων αυτών των προσπαθειών και στο Υπουργείο Οικονομικών και συνολικότερα σε επίπεδο Κυβέρνησης.  Ήδη ξεκινάμε…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από ποιον θα γίνει ο συντονισμός αυτός;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Απ’ τον Πρωθυπουργό προφανώς.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Απ’ τον Πρωθυπουργό.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πώς θα εξειδικευτεί, αυτό ρωτάει.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το real estate δηλαδή; Τι θα πουλήσουμε, τι θα αξιοποιήσουμε; Όχι, πώληση δε λέμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία των απαραίτητων δομών στο Υπουργείο Οικονομικών και συνολικότερα. Από εκεί και πέρα, ήδη με το φορολογικό νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση προχωρά την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκινάμε τη διαδικασία της αξιοποίησης με τη δημιουργία της «Ελληνικό Α.Ε.», μιας εταιρείας, η οποία ακριβώς θα λύσει τα προβλήματα κατάτμησης της ιδιοκτησίας και των αναφορών που υπήρχαν εκεί από διάφορους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τους…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτή αφορά το Ελληνικό.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και δεν σου φέρνει χρήμα, δεν πουλάς. Στο Ελληνικό δεν πουλάς οικόπεδο. Γιατί υπάρχει αυτή η παρεξήγηση. Στο θέμα του Ελληνικού δεν πουλάς. Δημιουργείς θεσμικά τις συνθήκες για να έρθει να επενδύσει ο άλλος και εσύ να πάρεις ενοίκια σε βάθος χρόνου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει μια παρεξήγηση. Όταν μιλάμε για αξιοποίηση της περιουσίας δεν μιλάμε ντε και καλά για εκποίηση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μπορεί να μιλάμε και για πώληση όμως. Εγώ; Ο κ. Παπανδρέου το έχει πει αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα χωράφια είναι το τελευταίο. Δηλαδή θα πάμε πρώτα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, δηλαδή σε τέτοια πράγματα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κ. Καμπουράκη, ξεκαθάρισε ότι δεν πάμε σε εκποίηση δημόσιας γης. Μίλησε για δημόσια γη. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ιδιωτική γη, υπάρχει το θέμα της αξιοποίησης συνολικότερα της περιουσίας και συμμετοχών…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς υπήρξατε συνδικαλιστής και πετυχημένος μάλιστα. Πώς θα αντιμετωπίσετε τους συνδικαλιστές τώρα; Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους δικούς της συνδικαλιστές που έχουν ανεβεί στα κάγκελα; Στα κεραμίδια, πώς το λένε αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ’ αρχήν, θα διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι πολύ προσεκτικό. Δεν πρόκειται να πάμε σε οριζόντιες αποφάσεις, χωρίς να λάβουμε υπόψη μια σειρά από ιδιομορφίες και ρόλους, προπαντός το ρόλο που παίζουν οι επιχειρήσεις συνολικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να το πούμε συγκεκριμένα; Συγνώμη. Με τη ΔΕΗ τι θα κάνετε; Ας πάμε συγκεκριμένα, μην πάμε γενικά. Με τη ΔΕΗ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νομίζω ότι θα προκαταλαμβάναμε τις εξελίξεις αν ξεκινάγαμε από τώρα με το τι θα κάνουμε για κάθε συγκεκριμένο…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν θα εξαγγείλει ο Υπουργός τι θα κάνουμε. Έχουν ένα σχέδιο απ’ ότι καταλαβαίνω εγώ αλλά δεν πρόκειται να μας τα πει σήμερα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είμαστε αυτή τη στιγμή στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου.  Έχουμε ξεκινήσει όπως σας είπα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς είστε αισιόδοξος ότι θα μαζέψουμε 50 δισ.; Γιατί κανένας άλλος δεν το πιστεύει παρά μόνο η κυβέρνηση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα είναι ένας στόχος, είναι αισιόδοξος, δεν λέω όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξεκινήσουμε ή πως δεν θα τα καταφέρουμε. Εδώ ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία μας έλεγαν, το καλοκαίρι που πέρασε, ότι μπορούμε να εισπράξουμε 50 δισ. σε δύο χρόνια, από την εμπορική αξιοποίηση μέρους της περιουσίας. Εμείς δεν μιλάμε για δύο χρόνια, μιλάμε μέχρι το 2015.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και εσείς του λέγατε ότι είναι Χάρι Πότερ με τα μαγικά μπαστουνάκια.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πάντως ΔΕΚΟ θα αποκρατικοποιηθούν, έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το λέγαμε για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε ένα χρόνο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ χθες μίλαγα με κάποιον συνάδελφο, του λέω πού θα βρεθούν 50 δισ.; Βρε αδερφέ μου λέει, μάζεψε εσύ 35 και μετά πας εκεί και τους λες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μάζεψε και 20 και πας και τους λες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μέχρι τώρα λέει αυτό κάναμε.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό έξω το βλέπουν, γιατί βλέπεις με τους Ιρλανδούς που έκαναν τον τσαμπουκά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι έγινε με τους Ιρλανδούς;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τους αφήσανε απέξω. Είπαν οι Ιρλανδοί εμείς δεν καταλαβαίνουμε απ’ αυτά, δεν αυξάνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, θα πάμε για επαναδιαπραγμάτευση. Σου λένε εντάξει, μείνετε απέξω τώρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εδώ, βέβαια, πέφτει στο κενό και μία κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, ότι –δήθεν- η Ιρλανδία διαπραγματεύεται καλύτερα από εμάς. Έμεινε απέξω και στη μείωση των επιτοκίων και στην επιμήκυνση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ήταν καινούργιος ο Πρωθυπουργός εκεί, δεν ήξερε.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣς επαναδιαπραγμάτευσης κάηκε περισσότερο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό μπορεί πράγματι να αδειάζει λίγο την πολιτική θέση του Σαμαρά, ο οποίος ευθύς εξ αρχής έλεγε πρέπει να πάμε με τσαμπουκά και να πούμε εμείς δεν διαπραγματευόμαστε και δε γουστάρουμε και αυτά, απ’ την άλλη όμως γενικώς για την Ελλάδα αυτό δεν είναι καλό. Καλό θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Καλό θα ήταν, δεν θα ήταν κακό, για μας. Να αποδεικνύεται ότι αν ο Σαμαράς ήταν στη θέση του Παπανδρέου και πήγαινε τώρα και τους έλεγε…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλό θα ήταν Δημήτρη μου να κάτσουμε ισότιμα στο τραπέζι να συζητήσουμε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στην παγκόσμια ιστορία ισοτιμία δεν υπάρχει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πολύ περισσότερο όταν είμαστε στα χάλια που είμαστε. Αυτό λέμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι η διαπραγματευτική ικανότητα και η δυνατότητα κάθε χώρας, ανεβαίνει όταν όλες οι δυνάμεις είναι ενωμένες και τα σφυριά χτυπάνε προς την ίδια κατεύθυνση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρίως όταν έχει και αυτάρκεια μία χώρα μπορεί να επιβάλει τους όρους της. Όταν ζητάει δανεικά και ικετεύει και παρακαλεί να γίνει και καμία επιμήκυνση, είναι πολύ δύσκολο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και όταν είναι και συνεπής προς τις δεσμεύσεις της εν πάση περιπτώσει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς, κ. Οικονομέα, στο διάστημα που πέρασε, καταφέραμε εν πολλοίς να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Γιατί θυμάστε που βρισκόμαστε τον Οκτώβριο του 2009. Και την ανακτήσαμε γιατί όσα συμφωνήσαμε, τα υλοποιήσαμε. Δηλαδή βάλαμε στόχους και τους κάναμε πραγματικότητα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα που λέτε ότι τα υλοποιήσατε, η υστέρηση των εσόδων που έχετε με αφορμή και την παραίτηση του Γενικού σας Γραμματέα, υπάρχει υστέρηση; Μας λείπουν λεφτά; Τι έχετε κάνει γι’ αυτό; Τι θα κάνετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε πολύς θόρυβος γι’ αυτό το ζήτημα. Θέλω υπεύθυνα να σας ενημερώσω, ότι το πρώτο δίμηνο του 2010 το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 1 δισ. Φέτος, το πρώτο δίμηνο του 2011 το έλλειμμα αυτό είναι 950 εκατ. Η διαφορά από πέρυσι είναι 50 εκατ. ευρώ. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ένταση της ύφεσης. Είχαμε προβλέψει ότι η ύφεση θα κυμανθεί γύρω στο 4%, ξεπέρασε το 4%....
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τεράστιο πρόβλημα αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς κ. Σαραντάκο και θα σας πω πώς θα το ξεπεράσουμε.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει σε βάθος χρόνου να το δούμε, γιατί η αγορά στενάζει αυτή τη στιγμή. Η αγορά έχει πρόβλημα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχει μία εντύπωση ότι εσείς στο Υπουργείο Οικονομικών, και καλά κάνετε, αυτή είναι η δουλειά σας, το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι πώς θα μαζεύετε λεφτά, γιατί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και το κράτος.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και μπορεί να υπάρξουν περικοπές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ξέρετε, το έχουμε συζητήσει και μαζί. 
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη,  ιδιαίτερα αν δεν εξασφαλίσουμε τις χρηματορροές της χώρας. Η χθεσινή εξέλιξη ήταν πολύ σημαντική. Θέλω όμως να ολοκληρώσω στην ερώτηση που μου κάνατε για τα έσοδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα για τα έσοδα είναι συγκυριακό, με την έννοια ότι πέρυσι εισπράξαμε στις αρχές του χρόνου 500 εκατομμύρια από τα τέλη κυκλοφορίας. Είχαμε επιπλέον γύρω στα 200 εκατομμύρια από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα λόγω αποθεματοποίησης που είχε γίνει στο τέλος του 2009 και επίσης, φέτος για πρώτη φορά υπήρξαν μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες έδωσε ο νόμος 3842, καθώς όσοι είχαν στην κλίμακα από 30.000 εισοδήματα και κάτω, είχαν ελαφρύνσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, όλα αυτά καλά είναι, δεν είχατε προϋπολογίσει παραπάνω όμως;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι γεγονός. Εδω υπάρχει και αντανακλάται και μια υστέρηση…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά μαζί τα ξέρατε. Δεν είχατε προϋπολογίσει παραπάνω; 
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, θα μιλήσω με ειλικρίνεια. Υπάρχει μία υστέρηση στη λειτουργία των εισπρακτικών και των φορολογικών μηχανισμών.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Κάνουν λευκή απεργία λοιπόν οι εφοριακοί. 
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν κάνουν λευκή απεργία.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όλος ο κόσμος αυτό λέει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχουν όμως προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε άμεσα με το νομοσχέδιο…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί πρέπει όλο να φταίνε οι εφοριακοί επειδή κάνουν λευκή απεργία; Μπορεί να είναι και θέμα δομών και θέμα υποδομών και θέμα κανονισμών.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι και θέμα δομών.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι και θέμα δομών, είναι, αλλά και λόγω ενιαίου μισθολογίου νομίζω ότι υπάρχει και μια δυσαρέσκεια.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η δομή και η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι πεπαλαιωμένη, είναι απαρχαιωμένη. Έχει ξεπεράσει, αν θέλετε, τα όριά της και έπρεπε…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά είστε και δυο χρόνια κυβέρνηση κ. Κουσελά όμως. Δηλαδή αυτό δεν πρέπει να το αλλάξει κάποια στιγμή αν είναι έτσι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δύο χρόνια δεν είμαστε.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ενάμιση χρόνο, ναι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ξεκινήσαμε ήδη με το φορολογικό νομοσχέδιο. Ανασυγκροτείται κατ’ αρχήν εκ βάθρων ο ελεγκτικός μηχανισμός και στο επόμενο διάστημα προχωράμε σε μια συνολική ανασυγκρότηση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το έχετε συζητήσει αυτό κ. Υπουργέ το θέμα της υστέρησης; Δηλαδή σας ανησυχεί ή πιστεύετε ότι θα το αναπληρώσετε, θα τρέξετε λίγο παραπάνω στη συνέχεια και θα το αναπληρώσετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι μόνο το έχουμε συζητήσει, αλλά προχωράμε, ήδη έχουμε προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας σειράς προτάσεων για την αντιμετώπισή του. Κατ’ αρχήν να σας πω ότι έχουμε σημαντικές υστερήσεις στην είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009. Εκκρεμούν ένα εκατομμύριο σημειώματα, που έπρεπε ήδη να έχουν σταλεί. Μιλάμε για το ΕΤΑΚ του ΄09.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί δεν έχουν σταλεί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, που αφορούν στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τα προετοιμάσει. Ούτε για τον  Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010  έχουν σδταλεί τα σημειώματα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μαζί θα πάνε αυτά τα δύο σημειώματα ή χωριστά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Χωριστά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Χωριστά. Πιστεύω ότι έχει σχεδιαστεί να φύγουν τα πρώτα Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα περιμένετε λεφτά και από εκεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αλλά στην υστέρηση να σας πω και ένα παράδοξο. Με την περικοπή του 13ου και του 14ου έκανε οικονομίες το Υπουργείο, αλλά στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς έχασε έσοδα από φόρο μισθωτών υπηρεσιών, γιατί δεν υπήρχαν αυτά, έτσι δεν είναι; Κατάλαβες; Το ένα φέρνει το άλλο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βέβαια.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι καραμπόλες αυτά, το ένα φέρνει το άλλο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είχαμε μια μείωση, που νομίζω ότι φτάνει το 25%...
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από πού αλλού περιμένετε χρήματα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με το φορολογικό νομοσχέδιο τι γίνεται, πότε θα ψηφιστεί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τελειώσαμε με τη διαδικασία συζήτησης στις Επιτροπές της Βουλής και την Τετάρτη μπαίνει στην Ολομέλεια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Που σημαίνει ότι εντός του Μαρτίου θα έχει…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Που σημαίνει, ναι...
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μέσα στο Μάρτιο θα έχει ψηφιστεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 4 – 5 ημέρες μετά…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορούμε να πούμε κ. Χριστοδουλάκη, με τη βοήθεια του Υπουργού, τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να έχουμε μία εικόνα τι μας περιμένει από δω και πέρα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, τη φοροδιαφυγή, τις ποινές για τη φοροδιαφυγή να πούμε, γιατί είναι σημαντικό, για να ξέρουμε τι μας περιμένει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με βάση το καινούργιο νομοσχέδιο.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Με βάση το καινούργιο νομοσχέδιο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, στα ληξιπρόθεσμα χρέη, όταν έχει κάποιος ληξιπρόθεσμα χρέη μπορεί να έχει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο αν χρωστάει από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Βέβαια εδώ θα υπάρχει και μια σχετική ελαστικότητα. Μη φανταστεί κανείς ότι με 5.100 ευρώ θα τρώει ένα χρόνο φυλακή.
Αν χρωστάει από 50.000 έως 150.000, πάντα για ληξιπρόθεσμα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός χρόνου, τουλάχιστον 12 μηνών. Και βέβαια τα δύσκολα ξεκινάνε από τις 150.000 ευρώ και πάνω που έχει τουλάχιστον τρία χρόνια κάθειρξη. Αυτό δηλαδή το τρίτο και τελευταίο είναι το πιο δύσκολο.
Φόρο εισοδήματος. Εάν δεν έχει αποδώσει φόρο εισοδήματος από 15.000 μέχρι 150.000, έχει τουλάχιστον 12 μήνες φυλάκιση. Και τα δύσκολα ξεκινάνε, αν δεν έχει αποδώσει φόρο εισοδήματος, από 150.000 και πάνω, όπου πάμε από 5 μέχρι 20 χρόνια, γιατί αυτό από κει και πέρα θεωρείται κ. Κουσελά πολύ σοβαρό αδίκημα. Έτσι δεν είναι; 
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στον ΦΠΑ, που είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 3.000 ευρώ αν χρωστάς ΦΠΑ, έχεις τουλάχιστον 10 ημέρες φυλακή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από τα 3.000 μέχρι τα 75.000 έχεις τουλάχιστον ένα χρόνο και από τα 75.000 και πάνω – εδώ είναι τα δύσκολα γιατί θεωρείται κακούργημα – είναι από 5 μέχρι 20 χρόνια. Και τέλος για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, υπάρχει οφειλή τουλάχιστον 3 μηνών για ποσά από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Από 3.000 μέχρι 150.000 ευρώ έχουμε τουλάχιστον ένα χρόνο και από 150.000 ευρώ και πάνω από 5 έως 20 χρόνια και εδώ. Και έχουμε το πότε ενεργοποιείται και το αυτόφωρο, το οποίο είναι σημαντικό. Σε ποιες περιπτώσεις δηλαδή έρχεται το αυτόφωρο. Εάν δεν αποδώσουμε φόρο εισοδήματος από 15.000 ευρώ και πάνω. Εάν δεν αποδώσουμε ΦΠΑ από 75.000 ευρώ και πάνω που, επαναλαμβάνω, θεωρείται κακούργημα, και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 5.000, εφόσον όμως περάσει ένα τετράμηνο από τη στιγμή που γίνεται ληξιπρόθεσμο το χρέος. Δηλαδή εάν πρέπει να πληρώσεις εσύ 30 Ιανουαρίου πάνω από 5.000, πρέπει να περάσουν 4 μήνες μετά την 30η Ιανουαρίου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τι, μετά έχει αυτόφωρο; Κι άμα δεν έχεις να τα πληρώσεις;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Άμα δεν έχεις να τα πληρώσεις…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα σε πάνε φυλακή;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Να μας τα πει εδώ ο Υπουργός.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η ενεργοποίηση του αυτόφωρου, υπάρχει θεωρητικά όπως ακριβώς το περιέγραψε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αφού το λέει ο νόμος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έτσι λέει ο νόμος, ακριβώς. Από κει και πέρα η ενεργοποίηση του αυτόφωρου προϋποθέτει μια σειρά από ζητήματα. Καταρχήν, για παράδειγμα, στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος ή του ΦΠΑ, που ελέχθη πριν ή του συγκεκριμένου ζητήματος που συζητάμε, σε καλεί ο έφορος και σου ζητά να πληρώσεις αυτά που χρωστάς. Έχεις τη δυνατότητα, εκεί, να συμβιβαστείς. Εάν δεν συμβιβαστείς, υπάρχει πάλι η δυνατότητα προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια, στα φορολογικά Δικαστήρια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, υπάρχει μια διαδικασία. Δεν σε πηγαίνουν κατευθείαν μέσα, σου βάζουν χειροπέδες και σε πηγαίνουν μέσα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι. Αυτό ακριβώς θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Από κει και πέρα η προσφυγή εκεί αναστέλλει την ποινική δίωξη. Ουσιαστικά, το αυτόφωρο επέρχεται άμεσα για τις περιπτώσεις που ελέχθησαν, για μεν το ΦΠΑ επέρχεται μετά τις 75.000 ευρώ, για δε το εισόδημα μετά τις 150.000, εκτός αν στον ΦΠΑ… 
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως λέει η αγορά, δεν ξέρω τι δικλείδες ασφαλείας έχετε, ότι με αυτή την απειλή του αυτόφωρου και αυτά, ενδεχομένως κάποιοι επίορκοι εφοριακοί μπορεί να εκβιάζουν τους φορολογούμενους. 
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εδώ κ. Οικονομέα να σας πω ότι οι ποινές όμως…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι λίγοι επίορκοι που υπάρχουν, γιατί οι περισσότεροι, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ελάχιστοι. Είναι κάποιες εξαιρέσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εδώ, λοιπόν, γίνεται κακούργημα όχι από τις 73.000 και πάνω που υπήρχε, αλλά από το ένα ευρώ και πάνω…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η δωροδοκία λέτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Για τους εφοριακούς, δηλαδή, γίνεται κακούργημα το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από το ένα ευρώ και πάνω  και αυτό για πρώτη φορά ήταν μέσα στις τροπολογίες που καταθέσαμε προχθές στη Βουλή. Πέρα από την…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, προσέξτε να σας πω κάτι, μια γνώμη εγώ. Βρείτε μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που ξέρετε ότι κλέβουν συστηματικά και που έχουν αλλά δεν δίνουν και εφαρμόστε αυτή την ιστορία του αυτόφωρου. Κλείστε μερικούς φυλακή, διότι εάν δεν γίνει, θα είναι άλλος ένας νόμος που ουδέποτε θα εφαρμοστεί και θα συνεχιστεί το ίδιο παραμύθι. 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλλά μη βρείτε τον πρώτο κακομοίρη που είναι μπροστά σας και τον μπουζουριάσατε στο Γεντί Κουλέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, με προλάβατε. Ακούστε, αυτό ακριβώς θέλω να πω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κι άμα ρωτήσετε τους φίλους σας, τη γυναίκα σας, το παιδί σας, θα σας πουν ονόματα.
 (Διαλογικές συζητήσεις)
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και η Εφορία ξέρει πολύ καλά τα ονόματα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Λοιπόν, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό με κατηγορηματικό τρόπο.  Αυτό που μας ενδιαφέρει με την αύξηση του ποινολόγιου είναι να αντιμετωπίσουμε και να τιμωρηθούν αυτοί που συστηματικά, αν θέλετε, φοροδιαφεύγουν ή κλέβουν το Δημόσιο. Το ξαναλέω, συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έτσι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε θέλουμε να βάλουμε απέναντί μας είτε τον επιχειρηματία που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το χρέος του για πολύ συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να σημαίνει ότι και αυτός δεν έχει ευθύνες, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας, ούτε πολύ περισσότερο ο λιανοπωλητής που έχει…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας λέω ως παράδειγμα για να το μάθει όλος ο κόσμος και να καταλάβει ότι εφαρμόζεται ένας φορολογικός νόμος, αλλά να βρείτε τους πραγματικούς απατεώνες. Κλείστε 5 – 6 μέσα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και αυτό θα κάνουμε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό, για να πει και ο άλλος «ωχ, μπορεί και να πάω φυλακή».
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και τους ξέρουν στις Εφορίες…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλλά επειδή αυτοί τη σκαπουλάρουν μη..
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και τη σκαπουλάρουν με τους γνωστούς τρόπους, αυτό που λέγαμε προηγουμένως, με τους ελάχιστους επίορκους. 
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πάμε σε διάλειμμα Γιώργο, να ευχαριστήσουμε, τι να κάνουμε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν ξέρω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχουμε τον κ. Σιμόπουλο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο κ. Σίμος Σιμόπουλος, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής.
Επικοινωνία με τον κ. Σ. Σιμόπουλο
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ανησυχεί όλος ο κόσμος, όχι μόνο με τι μέτρα θα πάρετε εσείς. Εδώ υπάρχουν υπεράνω των δυνάμεων του ανθρώπου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή τι έχει πέσει πάνω στο κεφάλι αυτών των ανθρώπων. Δηλαδή τους ήρθε σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικά. Μόνο το Δ.Ν.Τ. λείπει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας με όλους τους τρόπους στον δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τα ξαναπούμε. Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ. Καλή συνέχεια. Πάμε σε διάλειμμα.