ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή, έχουμε τον Υφυπουργό κ. Δημήτρη Κουσελά, τον καθ’ ύλην αρμόδιο, ο οποίος έχοντας θητεύσει ως συνδικαλιστής επί πάρα πολλά χρόνια, και μάλιστα και στην ΟΤΟΕ, γνωρίζει το τι γίνεται με διάφορα χρήματα που φεύγουν προς τα έξω. Φήμες λένε πως έχουν φτάσει κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Κύριε Κουσελά γεια σας.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γεια σας κύριε Κορωναίο και τους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα τα καταφέρουμε, γιατί με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και εξοπλίζονται οι φορολογικές αρχές με τα νομικά και θεσμικά εργαλεία και τα τεχνικά μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Γιατί όπως σωστά είπατε, μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολος και ο εντοπισμός των φοροφυγάδων αλλά και η τιμωρία τους. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να είναι εθνικό σπορ, ενώ παράλληλα θέλουμε να διευκολύνουμε τους έντιμους φορολογούμενους που έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους στο κράτος με μία σειρά από διατάξεις και μέτρα τα οποία παίρνουμε και είναι θετικά για αυτούς, όπως είναι για παράδειγμα η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ η οποία θα γίνεται σε τρεις δόσεις, σε τρεις μήνες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε σε τεχνικές λεπτομέρειες θέλουμε να μας πείτε για την ουσία. Δεδομένο είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι –που δεν έχουμε κανένα περιθώριο στο τέλος τέλος να φοροδιαφύγουμε, θέλουμε αυτοί που φοροδιαφεύγουν να συλληφθούν. Δεν πιστεύουμε ότι ήταν τεχνικό το ζήτημα. Η αίσθηση είναι ότι αξιοποιούσαν υπαρκτές «τρύπες» που μπορεί να είχαν δημιουργηθεί για πολλούς λόγους προκειμλενου να φεύγουν τα χρήματα. Διαβάσαμε πριν από λίγο καιρό για 600 δις ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Δεν είναι αποτέλεσμα μεροκάματου το να έχουν βρεθεί αυτά τα χρήματα εκεί αυτά. Και αν αυτά τα χρήματα είχαν φορολογηθεί δεν ξέρω αν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κουβεντιάζουμε για το που θα βρούμε τα 50 δισ. Θα τα είχαμε βρει.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το νούμερο αυτό είναι υπερβολικό και δεν διασταυρώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή, δοθέντος ότι στις ελληνικές τράπεζες το σύνολο των καταθέσεων είναι περίπου το 1/3 από αυτό.
Με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν παύει να έχουμε το 2010 ένα σημαντικό ποσοστό απόσυρσης των καταθέσεων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πήγε στο εξωτερικό. Είναι γύρω στο 12% του συνολικού αριθμού των καταθέσεων, 29,1 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν το 2010 από τις ελληνικές τράπεζες. Ένα μέρος πήγε στο εξωτερικό, ένα μέρος προφανώς χρησίμευσε για τις ανάγκες του οικογενειακού προϋπολογισμού των νοικοκυριών και ένα τρίτο μέρος ίσως πήγε και σε θυρίδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Το ψάχνετε αυτό;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ψάχνουμε αυτά που πήγαν στο εξωτερικό. Να σας ενημερώσω ότι για πρώτη φορά έχουν δρομολογηθεί -και έχουμε ήδη θετικά αποτελέσματα-, μεγάλες διασταυρώσεις. Κάνουμε χρήση και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει και με άλλες τρίτες χώρες, όπως το Λιχτενστάιν και χώρες που αφορούν σε φορολογικούς παραδείσους. Ζητάμε στοιχεία, τα οποία διασταυρώνονται και έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ειδικά για την Ελβετία, που θίξατε πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ελβετίας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την ομόλογό του προκειμένου να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και ελβετικών φορολογικών αρχών για τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ευχόμαστε αυτό να γίνει κύριε Υπουργέ αλλά μέχρι τώρα η Ελβετία δεν μας έχει δώσει δείγματα ότι δίνει τους ανθρώπους που έχουν πάει παράνομα τα χρήματά τους εκεί.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό μας ενδιαφέρει το παράνομα που είπατε μας ενδιαφέρει. Γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχει η ελευθερία της επιλογής των καταθέσεων. Αυτό που εξετάζεται είναι το αν και κατά πόσο στον τόπο φορολογικής κατοικίας οι τόκοι επί των καταθέσεων έχουν πληρωθεί και δεύτερον το πόθεν έσχες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καθώς είχαμε δώσει κίνητρα τα οποία σε έναν βαθμό απέδωσαν. Σχετικά με τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων μέχρι 31/12, επαναπατρίστηκαν ή δηλώθηκαν στο εξωτερικό 405 εκατ. ευρώ και έχουμε εισπράξει πάνω από 23 εκατ. φόρους από τους τόκους των χρημάτων αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αν συνεργάζονται σε αυτό οι εφοριακοί. Γιατί στο παρελθόν είχαμε κατ’ επανάληψη την πληροφορία ότι οι εφοριακοί δεν βοηθούν το στην πάταξη της φοροδιαφυγής γιατί προτιμούν να το λύνουν με άλλους τρόπους. Είναι έτσι;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα κρούσματα αυτά είναι μικρά σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και ταυτόχρονα προχωρούμε, για να αντιμετωπίσουμε έστω και αυτά τα φαινόμενα, σε μια γενναία αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού. Στην ουσία ανασυγκροτούμε εκ βάθρων το ελεγκτικό σώμα. Δημιουργούμε υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό με δικές της πειθαρχικές διαδικασίες, με έλεγχο του πόθεν έσχες και με ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο όλες αυτές οι υποθέσεις και τέτοιου είδους φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ευχόμαστε. Για να δούμε, μαζί σας είμαστε, όλοι οι εργαζόμενοι θέλουμε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, όλο αυτό το αδήλωτο, το οποίο τελικά πέφτει στην πλάτη μας. Απλά η ιστορία μας κάνει επιφυλακτικούς κύριε Κουσελά.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Κορωναίο η ιστορία δεν έχει σχέση μόνο με την έλλειψη τεχνικών ή θεσμικών μέσων γιατί ήταν ένα πρόβλημα και αυτή. Όταν για παράδειγμα πας στο φορολογικό δικαστήριο και ξέρεις ότι θα βγει η απόφαση μετά από 7 ή 10 χρόνια, ήταν ουσιαστικά μία «κερκόπορτα» από την οποία μπορούσες ουσιαστικά να φοροδιαφύγεις. Την ίδια στιγμή, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Σήμερα λοιπόν, δεν είναι μόνο η νομοθεσία, δεν είναι μόνο η αυστηροποίηση των ποινών. Με από το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες, δίνεται η δυνατότητα συγκρότησης εθνικού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής με το συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Θα δείτε τις λεπτομέρειες στο νομοσχέδιο. Υπάρχει η αυστηροποίηση των ποινών, υπάρχει ο Οικονομικός Εισαγγελέας, υπάρχει ανασυγκρότηση ολόκληρου του ελεγκτικού μηχανισμού. Ειδικώς για τις καταθέσεις που θίξατε πριν στο εξωτερικό γίνεται ειδικό τμήμα διεθνούς συνεργασίας. Αυτό θα αναλάβει την επικοινωνία με το ΣΔΟΕ και τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών, θα συζητήσει με τις ξένες φορολογικές αρχές για την αναβάθμιση των συμφωνιών που έχουν γίνει και θα αντιμετωπίσει συνολικότερα τα ζητήματα σχετικά με τις καταθέσεις είτε είναι σε λογαριασμούς είτε είναι σε καταθετικά προϊόντα στο εξωτερικό και στο κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες ή παράνομες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά όπως λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι «το γκολ μετράει». Αυτό περιμένουμε και εκεί θα πέσει το χειροκρότημα. Να ‘στε καλά. Καλή σας μέρα.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα.
|