Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/2/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο κ. Κουσελάς, καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα, κύριε Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλη εβδομάδα σε σας και τους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, το καλή εβδομάδα, τώρα σχετικό είναι, με τους επισκέπτες που έχουμε εδώ, όποτε τους έχουμε εδώ τραβάμε ένα ζόρι. Και εννοώ την τρόϊκα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς. Τους έχουμε εδώ και θα τους έχουμε για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία του μνημονίου. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν η τρόικα ήταν ή δεν ήταν εδώ εμείς θα έπρεπε να πάρουμε μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που έχουμε. Γιατί θεωρώ αδιανόητο, για παράδειγμα, ένα χρέος που ξεπερνάει σήμερα τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, να το μετακυλίσουμε στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τους όρους και τις προϋποθέσεις  του μνημονίου, θα έπρεπε να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης, γιατί πρέπει να ξαναφτάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πιάσουμε λοιπόν ένα –ένα. Να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά και σ’ αυτό το να μειώσουμε τα ελλείμματα, υπάρχουν μια σειρά τρόποι. Οι συγκεκριμένοι που έχουν επιλεγεί μέχρι τώρα θεωρείτε ότι ήταν οι πιο ενδεδειγμένοι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, ήταν αποτελεσματικοί. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε άλλο μίγμα πολιτικής -και ακούμε πολύ συχνά να λέγεται κάτι τέτοιο, ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Μην ξεχνάμε, όμως, το πού βρεθήκαμε πέρυσι τέτοιον καιρό, την άνοιξη όταν είχαμε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Και καταφέραμε μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στις θυσίες που έγιναν, από πλευράς του ελληνικού λαού αλλά και σε μια στρατηγική που ακολουθήθηκε, όχι μόνο να μην χρεοκοπήσουμε αλλά να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια. Και αυτό δεν είναι μία αμελητέα ποσότητα, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το δικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή, θα έλεγα ότι έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα –εμείς είμαστε ένα μέρος ενός συνολικού προβλήματος. Και ο μηχανισμός στήριξης, τον οποίο εμείς ζητούσαμε πέρυσι, όπως θυμάστε με την ψυχή στο στόμα, έχει γίνει αυτή τη στιγμή ένα αίτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σκέλος, στο οποίο έχετε και την αρμοδιότητα εσείς, είναι τα φορολογικά, έτσι δεν είναι, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τον τρόπο που μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής. Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο σήμερα, το ερώτημα είναι – και τέθηκε και από τον κ. Παπακωνσταντίνου – ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτό το αυτόφωρο, που λένε, πού έχετε καταλήξει τελικά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αρχικά, για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Για πρώτη φορά επίσης, έγινε μία τόσο μεγάλη συζήτηση για το ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα έγκλημα κατά της κοινωνίας και η τιμωρία της θα πρέπει να είναι αναπόφευκτη.  Αυτό που επιχειρούμε, λοιπόν, να κάνουμε, όπως και εσείς είπατε, είναι να συμπληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο με όσα νομικά εργαλεία είναι απαραίτητα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση. Και θέλω να τονίσω πως ο στόχος μας εδώ είναι η αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η αναδιοργάνωση του εισπρακτικού και του ελεγκτικού μηχανισμού και, παράλληλα, θέλουμε να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα, η οποία δοκιμάζεται στο πλαίσιο της ύφεσης που υπάρχει. Έτσι λοιπόν με το φορολογικό νομοσχέδιο εισάγονται μία σειρά από νέοι θεσμοί, για παράδειγμα ο Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος. Διότι σήμερα έχουμε Εισαγγελείς για την τρομοκρατία, έχουμε Εισαγγελείς που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα, δεν είχαμε όμως Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Θέλουμε, λοιπόν, αυτός ο Εισαγγελέας να είναι κοντά στα ανακριτικά όργανα, να συντονίζει την ανακριτική προσπάθεια, να εποπτεύει, αν θέλετε, τις ενέργειες που γίνονται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για ένα τυφλό φοροκυνηγητό;  Ή μιλάμε για κάτι πιο συγκεκριμένο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ για το αυτόφωρο, κύριε Κουσελά, με το αυτόφωρο…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν μιλάμε για τυφλό φοροκυνηγητό. Αυτό που μας ενδιαφέρει κύρια, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η φοροδιαφυγή του ψιλικατζή ή ου κουλουρά, όπως πολλές φορές έχω πει. Μας ενδιαφέρει και αυτό, με την έννοια του να καλλιεργήσουμε μια φορολογική συνείδηση σε όλους τους Έλληνες πολίτες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως το λέτε, κύριε Κουσελά, είναι σαν να λέτε στον περιπτερά «εσύ μπορείς να φοροδιαφεύγεις».
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν λέω κάτι τέτοιο, και έσπευσα, όπως είδατε ευθύς αμέσως να το συμπληρώσω. Όμως, μας ενδιαφέρει εκείνη η φοροδιαφυγή, η οποία γίνεται συστηματικά, από ορισμένους που δεν φοροδιαφεύγουν, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά επειδή πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα -και μέχρι σήμερα την είχαν- να εξαπατούν το κράτος και το Δημόσιο σε μια τέτοια κατεύθυνση. Μας ενδιαφέρει λοιπόν το συστηματικό, από τη μια πλευρά, και το ύψος της φοροδιαφυγής από την άλλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα υπάρχει ένα πλαφόν σε αυτό που συζητείται για το αυτόφωρο ένα πλαφόν εκεί, ξέρω εγώ, πάνω από ογδόντα, εκατό, διακόσιες χιλιάδες θα υπάρχει αυτόφωρο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, τα συγκεγκριμένα ζητήματα, το ύψος δηλαδή είτε των ποσών, είτε της χρονικής διάρκειας είναι ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα  θα έχουμε καταλήξει στις τεχνικές αυτές λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και πρέπει ορισμένα τουλάχιστον αδικήματα της φοροδιαφυγής να πάψουν να είναι στιγμιαία να γίνουν διαρκή, προκειμένου αυτοί οι οποίοι τα διαπράττουν, να πληρώσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κουσελά, ποια είναι τα δύσκολα σημεία που θα βρείτε μπροστά σας τώρα σε σχέση με την επίσκεψη της τρόικας;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σε σχέση με την επίσκεψη της τρόικας αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση, του τι έγινε, των συμφωνιών και όσων είχαν συμπεριληφθεί για το τέταρτο τρίμηνο. Πιστεύω, ότι, τελειώνουμε θετικά, με την έννοια του ότι εμείς έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Άρα, δεν υπάρχει θέμα σε ότι αφορά στην τέταρτη δόση, γιατί έχουμε πετύχει και τους στόχους μας σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και είμαστε συνεπείς και στις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έπρεπε να πραγματοποιήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε, είσαστε σίγουρος; Γιατί εγώ μπορούσα να ρυθμίσω τρία, τέσσερα πράγματα τα οποία δεν είμαι και πολύ σίγουρος; Για παράδειγμα ας πούμε…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Για το τι έγινε το τέταρτο τρίμηνο του 2010;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, από αυτά που έχουν ζητήσει ήδη. Ας πούμε, το νέο μισθολόγιο, ένα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η αξιολόγηση που γίνεται τώρα αφορά ζητήματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, και που από αυτά εξαρτάται η τέταρτη δόση. Το νέο μισθολόγιο είναι ένα ζήτημα, το οποίο πάει στα μέσα του 2011. Άρα, λοιπόν, μην προτρέχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε κάτι άλλο; 2012-2014 αυτά τα περίφημα 12 κάτι δις κλπ., συνεπάγονται νέα μέτρα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μιας και πολύ σωστά το θίγετε, αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπιει να γίνει, με τον προϋπολογισμό του 2011, ο στόχος μας είναι το έλλειμμα να κατέβει στα 17 δισ. Από εκεί και πέρα, για τα δύο επόμενα χρόνια θα πρέπει τα 17 δισ., στο τέλος, δηλαδή, του 2013 να κατέβουν στα 6 δισ. Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια πορεία μείωσης  του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 11 με 12 δισ. ευρώ περίπου. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε φθάσει πλέον και θα έχουμε φθάσει τότε στο σκληρό πυρήνα των ελλειμμάτων. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση, δεν μπορεί να προκαταλάβουμε, και η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει να προκαταλάβει με συγκεκριμένα μέτρα το τι θα κάνουμε για αυτό το χρονικό διάστημα. Πρέπει να ανοίξει, όμως, μια συζήτηση ουσίας και με τους κοινωνικούς φορείς και με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να δούμε η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της,  το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ζητούμενο, κύριε Κουσελά, επειδή είπατε ότι πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, μην έχουμε ατυχήματα σε αυτό τον οδικό χάρτη και καταλαβαίνετε τι εννοώ ατυχήματα, ε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ατυχήματα θα έχουμε εάν παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση, εάν αφήσουμε τα ελλείμματα να διογκώνονται και εάν επιχειρήσουμε να μετακυλήσουμε το κόστος όλων των συνεπειών αυτών της πολιτικής που ευθυνόμαστε εμείς, το πολιτικό σύστημα στην επόμενη γενιά. Αυτό νομίζω ότι κανένας δεν νομιμοποιείται να το κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να ρωτήσω κάτι τελευταίο με απασχολεί και μένα να πω την αλήθεια. Κύριε Κουσελά, πριν τις γιορτές είχε ξεκινήσει αυτή η ιστορία με την απόσυρση των αυτοκινήτων, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει βγει κοινή υπουργική  απόφαση για να προχωρήσει και η εγκύκλιος. Πότε σκεπτόσαστε…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχει προχωρήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα όντως υπήρξε μια καθυστέρηση όχι με δική μας ευθύνη, πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί, οπότε όπως προβλέπει ο νόμος μετά από δέκα μέρες από την δημοσίευση της,  θα αρχίσει να ισχύει. Είναι έτοιμη δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα περιλαμβάνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι έτοιμη δηλαδή,  το πακέτο περιλαμβάνει τι; Δηλαδή απόσυρση αυτοκινήτων παλιάς…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα περιλαμβάνει τη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας κάθε πολίτης θα μπορεί να αποσύρει το αυτοκίνητο που θέλει, με βάση αυτά που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, έχει δύο - τρεις φάσεις: η πρώτη, η να πάει στις πιστοποιημένες εταιρίες αποσύρσεων, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, στις ΔΟΥ και μετά στο Τελωνείο... Είναι δύο τρεις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να πάρει το πιστοποιητικό με βάση, το οποίο θα του μειώνεται κατά πολύ το τέλος της  ταξινόμησης ή θα αφαιρείται τελείως, ανάλογα με αυτά που προβλέπει ο νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.  Ήταν ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο κύριος Κουσελάς. Κύριε Κουσελά, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.