Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM 99,5 ΚΑΙ ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΚΟΥΣΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/1/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM 99,5 ΚΑΙ ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΚΟΥΣΗ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Χρόνια πολλά κύριε Υφυπουργέ, καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας ημέρα, καλή χρόνια με υγειά, δύναμη και αλληλεγγύη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Καλό κουράγιο που έλεγε κι ο Όλι Ρεν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η καινούργια χρόνια είναι δύσκολη, ξεκινάει όμως από καλύτερη αφετηρία γιατί καταφέραμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και σε μια σωστή στρατηγική που ακολουθήσαμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 14 δισ. ευρώ, χθες είχαμε το ευχάριστο ότι τα έσοδα έκλεισαν πολύ κοντά στον στόχο που είχαμε βάλει. Κι αυτό κ. Κακούση θα έλεγα ότι είναι ένας άθλος με την έννοια του ότι η Ιρλανδία με ύφεση 2% είχε μείωση των εσόδων κατά 8 %  εμείς με ύφεση 4 % είχαμε αύξηση των εσόδων σε ετήσια βάση 5,4 %.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Κλείσαμε λίγο πιο κάτω από τον αναθεωρημένο στόχο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός αυτό που λέτε, αλλά μην ξεχνάτε  ότι ο προϋπολογισμός, μιλάμε για αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού του Οκτώβρη του 2009, γιατί τότε έγιναν οι εκλογές, όταν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Δεν είχατε εικόνα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι μόνο δεν είχαμε εικόνα, αλλά η αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας ότι το έλλειμμα δεν ήταν 9,8 δισ. αλλά 36, έφτασε τα πράγματα εκεί που τα έφτασε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτά τα 280 εκατ. ευρώ που λείπουν, καμία 300 σχεδόν αν τα στρογγυλέψουμε, πώς θα τα εξασφαλίσετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε όλοι οι προϋπολογισμοί συνήθως έπεφταν έξω δισεκατομμύρια και όχι 280 εκατομμύρια, θα κλείσει ο προϋπολογισμός και το έλλειμμα εκεί που ακριβώς είχαμε υπολογίσει γιατί ο προϋπολογισμός δεν κλείνει μόνο, όπως γνωρίζετε, με τα έσοδα, κλείνει και με τις δαπάνες, δεν υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Άρα δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα για αυτά τα 300 εκατ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για το όνομα του Θεού, όχι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: 31 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την ρύθμιση  των ληξιπρόθεσμων χρεών. Θα δοθεί παράταση, κύριε Υπουργέ;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για τα ληξιπρόθεσμα υπάρχει ένα κυλιόμενο πρόγραμμα μπορεί να μπει ο καθένας όποτε θέλει με βάση του όρους βέβαια που υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιοι τεχνικοί όροι, δεν έληξε η προθεσμία για να μπει κάποιος στα ληξιπρόθεσμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Ουσιαστικά λέτε ότι και τώρα μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από αυτήν την διαδικασία και να μπορέσει να μπει μέσα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. 31 Δεκεμβρίου έληξε η περαίωση, υπάρχει όμως η δυνατότητα μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου, μέχρι 24 του μήνα οι εφορίες θα πρέπει σε αυτούς που έκαναν αίτηση να μπουν στην περαίωση και δεν είχαν βγάλει το εκκαθαριστικό σημείωμα, θα πρέπει να το βγάλουν και μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα κληθούν σταδιακά βέβαια, όχι τέλος του μήνα, όλοι ή να αποδεχτούν αυτό το σημείωμα ή να μην το αποδεχτούν, να το αποδεχτούν και να πληρώσουν και να μπουν στην περαίωση ή να μην το αποδεχτούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Με αυτούς που δεν μπήκαν στην περαίωση τι θα γίνει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με αυτούς, με βάση όπως είχαμε πει δείγματα ελέγχου με κριτήρια κινδύνου που θα βγουν και από τον ELENXIS αλλά και συνολικότερα  από το σύστημα που έχουμε διαμορφώσει θα υπάρξει έλεγχος, θα ελεγχθούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Σε τι ποσοστό; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό δεν το ξέρω αυτήν τη στιγμή, πάντως θα υπάρξει έλεγχος με βάση  κριτήρια κίνδυνου, όπως είχαμε τονίσει δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν ήρθε στην περαίωση, ντε και καλά θα ελεγχθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Ποιοι είναι στην κόκκινη περιοχή, ποιοι είναι αυτοί που έχουν μεγάλες πιθανότητες να ελεγχθούν;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτοί που παρουσιάζουν δυσαρμονία μεταξύ της δήλωσης εισοδήματος που έκαναν, για παράδειγμα και της ακίνητης περιουσίας που παρουσιάζουν, ή μεταξύ της δήλωσης εισοδήματος και του ΦΠΑ, έχουμε την δυνατότητα πλέον να προχωρήσουμε και προχωρούμε σε διασταυρώσεις που δεν γίνονταν ποτέ στο παρελθόν, και έχουμε τη δυνατότητα με βάση το ELENXIS, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Παρουσιάστηκε προχθές πιλοτικά αρχίζει από τις αρχές του χρόνου να εφαρμόζεται σταδιακά, και θα έχουν μπει όλοι οι τομείς μέσα, υπολογίζουμε μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά γιατί μας δίνει τη δυνατότητα πλέον, οι τακτικοί έλεγχοι να είναι στοχευμένοι, να γίνονται με κριτήρια κινδύνου, και τις υπόλοιπες δηλώσεις οι οποίες είναι έξω από το δείγμα έλεγχου θα τις θεωρούμε ως ειλικρινείς. Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια αμοιβαία σχέση και εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και του κράτους και δεν θα υπάρχει κανένα θέμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Δεν σημαίνει ότι θα κλείνουν φορολογικά αυτές οι υποθέσεις και αυτές οι χρήσεις;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μιλάμε για τον τακτικό έλεγχο, τις υποθέσεις θα τις θεωρούμε ειλικρινείς, κλεισμένες θα είναι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Μάλιστα, υπάρχει τώρα ένα θέμα με αυτά που έχουν ακουστεί και έχουν γίνει γνωστά  με τον ΦΠΑ. Μπορείτε να μας πείτε ποιο θα είναι το όριο πάνω από το οποίο κάποιος θα οδηγείται στο αυτόφωρο εάν παρακρατά παρανόμως ΦΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αρχικά να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα δυστυχώς ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε ούτε τον εντοπισμό, τον εύκολο εντοπισμό των φοροφυγάδων, ούτε τη παραδειγματική τιμωρία του. Θεσπίσαμε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαδικασίες στο πλαίσιο των οποίων τα φορολογικά δικαστήρια θα μπορούν να γίνονται και στους τρεις βαθμούς πάρα πολύ σύντομα. Αντί για 7 χρόνια που ήταν ο μέσος όρος εκδίκασης μια υπόθεση που έφτανε και τα 10 χρόνια, θα πάει γύρω στα 3 με 3,5. Αποσυνδέεται για ποσά πάνω από 75000 ΦΠΑ η ποινική διαδικασία από τη διοικητική διαδικασία, και έχουν θεσπιστεί ποινές, που θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ μεγάλες. Φυλάκιση για παράδειγμα ενός έτος, τουλάχιστον ενός έτους, για φοροκλοπή του ΦΠΑ από 3000 ευρώ μέχρι 75000, κάθειρξη δέκα χρόνια εφόσον το πόσο υπερβαίνει τις 75000, αύξηση της φυλάκισης από 2 σε 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, ή εκδίδουν ανακριβείς αποδείξεις κλείσιμο και καταστημάτων, 48 ώρες..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Σύμφωνοι, τα καταλαβαίνω, το όριο  για να περνάει κάποιος αυτήν τη διαδικασία του αυτοφώρου, την οποία θέλετε να εισάγετε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι σήμερα αυτόφωρο δεν μπορούσε να λειτουργήσει γιατί τα δικαστήρια ερμήνευαν την φοροκλοπή σαν στιγμιαίο αδίκημα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε μέχρι τέλη του τρέχοντος μήνα, του Ιανουαρίου, δηλαδή στη Βουλή, τις λεπτομέρειες θα τις δούμε εκεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Θέλει συνταγματική ρύθμιση μας έλεγε ο Πρόεδρος της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αυτό το θέμα, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να κλείσει τόσο εύκολα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, γιατί, το τονίζω αυτό, δεν είναι δυνατό κάποιος να σπάει μια βιτρίνα και να συλλαμβάνεται και να έχει αυτόφωρο, και κάποιος να είναι φοροκλέφτης και μάλιστα στο διηνεκές και να μην τιμωρείται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Οι δικαστικοί λένε επίσης ότι αυτή η ιστορία στα δικαστήρια δεν μπορεί να τσουλήσει πάρα πολύ εύκολα για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος στα δικαστήρια, χωρίς προσλήψεις δικαστικών δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία λένε, εσείς τι απαντάτε σε αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Είναι ζήτημα  που δεν αφορά το δικό μας Υπουργείο, όμως εμείς θα συνδράμουμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου τα μέτρα τα οποία παίρνουμε να είναι αποτελεσματικά. Έχουμε ζητήσει να υπάρξουν κι αμιγώς φορολογικά δικαστήρια, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Να υπάρχουν δηλαδή δικαστήρια που θα δικάζουν αμιγώς φορολογικές υποθέσεις, όπως θέλουμε να υπάρξει και Οικονομικός Εισαγγελέας πλήρους απασχόλησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν προσλήψεις στη Δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει αυτήν τη στιγμή;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας είπα ότι δεν αφορά, το θέμα των προσλήψεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το δικό μας Υπουργείο...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Φυσικά και το αφορά γιατί το δικό σας Υπουργείο είναι τοποτηρητής του μνημονίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν ξέρω τι έχει κάνει πάνω σε αυτό το ζήτημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Λέτε ουσιαστικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι πρέπει  να βρεις ένα τρόπο αυτά τα μέτρα να τα κανείς να λειτουργήσουν στην πραγματικότητα, σωστά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε καλή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε και ήδη νομίζω η συνεργασία αυτή έχει αποδώσει καρπούς και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας γιατί η φοροδιαφυγή είχε καταντήσει τα τελευταία χρόνια να γίνει δυστυχώς εθνικό σπορ, κι  αυτό πρέπει να σταματήσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Πριν από λίγες εβδομάδες φέρατε μια ρύθμιση με την οποία διαγράφονταν κάποια χρέη προς το δημόσιο την οποία ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα τη επαναφέρει σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια, θα είναι μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διαγράφαμε πρόστιμα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Διαγράφατε χρέη...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  ...αυτό που ήρθε στην βουλή ήταν κάποιες διατάξεις συγκεκριμένες με βάση τις οποίες καθιερωνόταν, θεσπιζόταν μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας θα ξεκαθαρίζονταν αρχικά από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ποια είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως και τα ανεπίδεκτα εισπράξεως στο πλαίσιο μιας διαδικασίας θα διεγράφοντο, αλλά με τον νόμο δεν διαγράφαμε κανένα πρόστιμο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτήν τη διαδικασία θα την επαναφέρετε στο νέο νομοσχέδιο, στο φορολογικό ή όχι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει γιατί αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα όγκο τεράστιο από τέτοιου είδους υποθέσεις δεν ξέρω αν θα έρθει στο φορολογικό νομοσχέδιο ή όχι, όμως πρέπει για το ζήτημα αυτό να ληφθούν μέτρα να ξεχωρίσουν δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα εκείνα τα οποία μπορούν και πρέπει να εισπραχθούν και τα υπόλοιπα να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μια αντικειμενικής διαδικασίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Την περιμένουμε ξανά αυτήν τη διάταξη. Άλλο ερώτημα που θα ήθελα να σας θέσω. Πριν από λίγες ημέρες προχωρήσατε με την θέσπιση αντικειμενικών αξίων σε πολλές περιοχές της χώρας, αυτούς τους περίφημους 25 νόμους, ωστόσο σήμερα εκτός αντικειμενικών αξίων μένουν περιοχές της Αττικής οι οποίες ανήκουν στη Εκάλη, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, αυτές γιατί έχουν μείνει εκτός συστήματος αντικειμενικών αξίων και ποτέ αναμένετε να τις εντάξετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν ξέρω αν οι περιοχές στις οποίες αναφέρεστε δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικών αξίων...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ:.. κάποια κομμάτια τους δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα αντικειμένων αξίων...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ...δεν νομίζω ότι δεν είναι, μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρότερες περιοχές. Να σας πω ότι κάναμε μια πολύ σημαντική δουλειά γιατί το σύστημα αντικειμενικών αξίων θεσπίστηκε το 1985 και από τότε μέχρι σήμερα οι νομοί που ήταν ολοκληρωμένα ενταγμένοι ήταν μόνο δυο, τα Γρεβενά κι η Καστοριά. Εντάξαμε με την απόφαση που πήραμε προχθές 25 νόμους ολοκληρωμένα, και δίνεται πλέον η δυνατότητα με επιστημονικά κι αντικειμενικά κριτήρια να προσδιορίζεται η φορολογητέα ύλη και να μην αποτελεί αυτό αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως σε κάποιες περιπτώσεις, δεν λέω παντού. Ξέρει εκ των πρότερων ο φορολογούμενος τι θα πληρώσει, τι καλείται να πληρώσει, και ξέρει επίσης και ο αγοραστής με συγκεκριμένα κριτήρια τι είναι εκείνο που πάει να αγοράσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτή η δουλειά ήταν καλή, αυτές οι περιοχές θα τις δείτε κάποια στιγμή,  η αύξηση των αντικειμενικών ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η προσπάθεια μας για την ένταξη του συνόλου της χώρας θα συνεχιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, αυτός είναι ο στόχος μας να προχωρήσουμε στην ένταξη και των υπόλοιπων περιοχών, των νομών που είναι απ’ έξω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Η αύξηση των αντικειμενικών αξίων για το σύνολο της χώρας ποτέ πρέπει να αναμένεται;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όπως γνωρίζετε δεν θα προχωρήσουμε στην αύξηση αυτή στην οποία αναφέρεστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο εξάμηνο γιατί θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να υπάρξουν αναταράξεις στην κτηματαγορά. Εν τω μεταξύ η ένταξη, κ. Κακούση, έγινε σε τιμές, μολονότι γράφτηκαν αυτά που γράφτηκαν, ειπώθηκαν διάφορα και ιδιαίτερα από τη Νέα Δημοκρατία, για φοροβόμβες κ.λπ., τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Πείτε μας ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης πάνω κάτω το δεύτερο εξάμηνο, από - έως καταλαβαίνω ότι δεν είστε σε θέση αυτήν την στιγμή να μας δώσετε κάτι συγκεκριμένο αλλά να έχουμε μια τάξη μεγέθους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχουμε συζητήσει πάνω σε  κάτι τέτοιο και θα έλεγα ότι δεν είμαστε κι έτοιμοι κιόλας αυτήν τη στιγμή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ: Μάλιστα. Κ. Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ και σας καλημερίζουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα. Καλή χρονιά.