ΘΕΜΑ | [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 5/12/2010 |
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, πόσο αισιόδοξος είστε για τα έσοδα του κράτους από τη στιγμή πλέον που μειώνονται μισθοί και συντάξεις; Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η ύφεση και οι πιέσεις στα εισοδήματα δυσκολεύουν, αλλά δεν αναιρούν την επίτευξη των στόχων. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που ακόμα και μέσα στην κρίση ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ. Γι’ αυτό τον λόγο προχωράμε σε ριζική αναδιάρθρωση και ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών, σε αυστηροποίηση των κριτηρίων, των ποινών και των ελέγχων. Για να μην επωμίζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι τα φορολογικά βάρη. Γι’ αυτό χρειάζεται και ενεργή σύμπραξη των πολιτών, με μηδενική ανοχή σε πρακτικές που αφαιρούν πόρους πολύτιμους για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μνημόνιο αποτελεί για τη χώρα πανάκεια ή πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικας; Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το μνημόνιο περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πιστωτές μας, για να πάρουμε τα 110 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης. Αυτή η ενίσχυση ήταν απόλυτα αναγκαία, καθώς η χώρα φλέρταρε επικίνδυνα με τη χρεοκοπία. Επίσης περιλαμβάνει και μια σειρά αναγκαίων αλλαγών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάταξη της οικονομίας, ώστε να μη χρειαζόμαστε ποτέ πια μηχανισμούς στήριξης. Όσο περισσότερο υλοποιούμε τους στόχους μας, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης υπάρχουν, τα οποία κάθε φορά αξιοποιούμε. Ήδη όπως γνωρίζετε είμαστε σε καλό δρόμο για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. Για μένα, η πιο κρίσιμη «κόκκινη γραμμή» είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών. Και αυτό θα γίνει μόνο αν βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το στόχαστρο των αγορών, ενισχύοντας τη διεθνή της αξιοπιστία, χτυπώντας χρόνιες κακοδαιμονίες και στηρίζοντας το παραγωγικό της δυναμικό σε νέες και βιώσιμες βάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον τρόπο το Υπουργείο σας, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή; Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Παθογένειες και στρεβλές νοοτροπίες δεκαετιών, δεν εξαλείφονται μέσα σε ένα χρόνο. Έχουμε όμως ήδη σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον εντοπισμό μεγάλων φοροφυγάδων, στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην επιβολή προστίμων. Βελτιώνουμε συνεχώς τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς, τους οποίους θυμίζω πως παραλάβαμε σχεδόν διαλυμένους. Η αποτελεσματικότητά τους ενισχύεται με την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών, με τα νέα εργαλεία που παρέχει ο φορολογικός νόμος, με την αξιοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών και διασταυρώσεων και με τη σημαντική επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων. Προχωράμε άμεσα σε πλήρη αναδιοργάνωση των κεντρικών υπηρεσιών και των ΔΟΥ και σε νέους θεσμούς επίλυσης φορολογικών διαφορών. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Γι’ αυτό, εξετάζουμε επιπλέον κίνητρα χρήσης της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών, που θα ισχύσει από το νέο χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, κυβερνήσεις συνεργασίας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης; Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που απαιτείται σήμερα, είναι συναίνεση και εθνική συστράτευση πολιτών, πολιτικών δυνάμεων και φορέων. Όταν υπάρχει ισχυρή Κυβέρνηση, με πρόσφατη και ανανεωμένη λαϊκή εντολή, είναι περιττό να συζητάμε για άλλα σχήματα, που μπορεί και να περιπλέξουν την κατάσταση, εισάγοντας στοιχεία αστάθειας και δυσκινησίας στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην οικονομική πολιτική απέναντι στους πολίτες που δεν διαθέτουν οικονομική ευμάρεια; Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εξαντλούμε κάθε περιθώριο εξεύρεσης πόρων. Ήδη ανακοινώθηκαν 17 προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που βοηθούν και στηρίζουν 670.000 εργαζόμενους και ανέργους. Πρόσφατα, αποφασίστηκε η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας. Επίκειται η λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, με άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας. Παράλληλα, αναζητούμε πόρους για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Για το 2011 θεσπίσαμε πλήρη κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και επαναφέραμε την 13η και 14η σύνταξη στους παραπληγικούς. Τέλος, επίκειται ψήφιση της διάταξης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων, που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Όσο θα βελτιώνονται τα οικονομικά δεδομένα, τόσο θα διευρύνεται η στήριξη των οικονομικά αδύναμων, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
|