Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/10/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε λοιπόν στον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Κουσελά, να τον καλημερίσουμε να μας πει τι ακριβώς κάνει με αυτή την υπόθεση των εσόδων, τα οποία δεν πάνε καθόλου καλά. Εκεί είναι το θέμα μας. Καλημέρα κ. Υπουργέ. Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα σε σας και στους ακροατές σας.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να είστε καλά. Δηλαδή, τι κάνετε περιοδείες στις εφορίες για να τους πείσετε για να μαζέψετε λεφτά;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε υπάρχει μια πανελλαδική εκστρατεία σε ότι αφορά τον μεγάλο στόχο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του «χτυπήματος» της φοροδιαφυγής.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Μισό, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ή να μαζευτούν λεφτά από αυτούς που δεν δίνουν;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Άλλο, αυτός είναι ο στόχος όντως αλλά τα έσοδα  όμως, τα οποία δεν πάνε καλά δεν πρέπει να τα μαζέψουμε από αυτούς που δεν τα δίνουν πρώτα;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχει σχέση και με αυτούς που δεν δίνουνε. Δεν είναι αντικρουόμενα πράγματα.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει. Έχει, αλλά λέω  αν το ρυθμίσει κανείς θεσμικά και είναι εντάξει στη φορολόγηση και ορισμένους, οι οποίοι νομίμως φοροδιαφεύγουν με τις ρυθμίσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, τότε ακόμα καλύτερα. Γινόμαστε  περισσότεροι όσοι πληρώνουμε θέλω να πω,  αυτό.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε αυτά κόπηκαν και θα είναι περισσότερο κομμένα από 01/01. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Έχουμε ήδη προχωρήσει για πρώτη φορά σε διασταυρώσεις σε στοχευμένους ελέγχους σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή σε ομάδες με πολλή μεγάλη επιφάνεια. Υπάρχουν πλάνα ειδικά αυτή την περίοδο ανά εφορία και ανά ελεγκτή. Έχουμε διαμορφώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με αυστηροποίηση του υφιστάμενου με δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ήδη προχωρεί. Έχουμε δώσει τις προτάσεις μας θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο επόμενο χρονικό διάστημα του κ. Καστανίδη που αλλάζει τον τρόπο απονομής της φορολογικής δικαιοσύνης.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Γρήγορη διαδικασία και σε ειδικά δικαστήρια;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ακριβώς. Και υπάρχουν και σκέψεις και για δημιουργία άλλων καινούργιων θεσμών, όπως αυτός της φορολογικής διαιτησίας, τον οποίο επεξεργαζόμαστε, προκειμένου να μη χρειάζονται οι διαδικασίες δύο ή τριών χρόνων μέχρι σήμερα -εφτά με δέκα χρόνια. Ελπίζουμε με τις καινούργιες παρεμβάσεις που γίνονται ο χρόνος να συντομευτεί πάρα πολύ.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους στόχους θα τους πιάσετε κ. Κουσελά μέχρι το τέλος του χρόνου που είναι πολύ υψηλός ο στόχος;

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι λέτε;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, δεν έχουμε στοιχεία αυτή τη στιγμή για τον Οκτώβρη, για την πορεία του Οκτωβρίου θα τα έχουμε τη Δευτέρα το μεσημέρι, τα στοιχεία του 9μήνου. Μιλάμε για αύξηση των εσόδων συνολικότερα κατά 3,6%.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν ήταν το νούμερο το οποίο θέλαμε.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η εικόνα όμως στον ΦΠΑ είναι πολύ καλύτερη το προηγούμενο μήνα. Είχαμε 16,9% αύξηση των εσόδων από  ΦΠΑ, γιατί ο μεγάλος όγκος είναι εκεί και ελπίζω και σήμερα, στα στοιχεία που θα πάρουμε, σήμερα το μεσημέρι να είναι πολύ καλύτερη εικόνα, έχουμε μπροστά μας την περαίωση, τα ληξιπρόθεσμα.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Α, τώρα που είπατε περαίωση πότε θα στείλετε τα σημειωματάκια;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα  σημειώματα έχουν αρχίσει και ηλεκτρονικά πρέπει να έχουν ήδη φύγει.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έρχονται, έρχονται.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από 1η Νοέμβρη μέχρι και τις 18 Νοέμβρη θα υπάρχει δυνατότητα για όσους θέλουν να μπουν στην περαίωση να το δηλώσουν.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε επίσης το ΕΤΑΚ, έχουμε το ΦΜΑΠ όλα αυτά τι γίνεται;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το  ΕΤΑΚ προχωρεί έμεινε λίγο πίσω γιατί προηγήθηκε η περαίωση.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έμεινε πίσω, υπήρχαν λάθη πολλά.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Προηγήθηκε η περαίωση έχουν φύγει 4-5 αποστολές, θα φύγουν όλες μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως θα γίνει προσπάθεια να φύγουν και τα σημειώματα μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά, η οποία θα πλαισιωθεί και από τη δουλειά για την αναδιοργάνωση ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και με άμεσες και με μεσοπρόθεσμες προσβάσεις. Μας βοηθάει πολύ και το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίσαμε τον Νόμο 3842, το νέο φορολογικό νόμο που μας δίνει τη δυνατότητα από 01/01 να έχουμε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και όλα τα τιμολόγια θα περνάνε μέσα από το τραπεζικό σύστημα και θα ενημερώνεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά και στοχευμένα δηλαδή με βάση κριτήρια κινδύνου και έτσι δεν θα έχουμε τους όγκους των ανέλεγκτων χρήσεων που είχαμε μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των οποίων αναγκαστήκαμε να κάνουμε την περαίωση. Θα μπορούμε άμεσα και αποφασιστικά να ελέγξουμε εκείνες τις δηλώσεις που κατά τη γνώμη μας παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και του Κράτους, η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, από άλλες πηγές τώρα μαζεύετε λεφτά, από ημιυπαίθριους που μαθαίνουμε πάνε καλύτερα, υπάρχει σκέψη και από εσάς, γιατί το ακούμε,  από παράγοντες ειδικά των πολεοδομιών για τα αυθαίρετα για να μαζέψετε και από εκεί χρήματα τι λέτε κύριε υπουργέ; είναι αρμοδιότητα δικιά σας αυτό το θέμα, κυρίως, στο τμήμα των εσόδων, έτσι:

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ε, ασφαλώς θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει και στο κομμάτι της αξιοποίησης της περιουσίας όχι μόνο αυτό που είπατε -γιατί ο μεγάλος στόχος της αύξησης των εσόδων είναι ένα στοίχημα για όλους μας  καθότι από ότι γνωρίζετε δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών. 

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, έχει κοιτάξει το Υπουργείο Οικονομικών ας πούμε να στοχεύσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες θυμάμαι που λέγατε παλιά κάτι ελεύθεροι επαγγελματίες κάτι πολιτικοί, ιατροί κ.λπ. υπάρχει μια στόχευση σε αυτές τις κατηγορίες, είπατε γενικώς.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι όπως σας είπα οι έλεγχοι από τον καινούργιο χρόνο θα γίνονται στοχευμένα. Θα γίνονται στοχευμένα γιατί το δείγμα ελέγχου θα βγαίνει με κριτήρια κινδύνου, θα είναι δηλαδή για συγκεκριμένες κατηγορίες όπου εκεί φαίνεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σου λέει είναι επικίνδυνος να την κάνει. Μάλιστα κατάλαβα. Μάλιστα κ. Κουσελά. Ευχαριστούμε πολύ. Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της περιοδείας και μετά θα τα ξαναπούμε να δούμε τα αποτελέσματα κιόλας. Και να μας πείτε και μία – μία υπάρχει μία εφορία που έχει πιάσει τους στόχους.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως υπάρχουν πολλές εφορίες που έχουν πιάσει τους στόχους και στα έσοδα.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πόσες δύο; Γιατί φοβάμαι ότι είναι πολύ περισσότερες αυτές που δεν πιάνουν τους στόχους.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σαν κι αυτούς που έλεγε ο Πρωθυπουργός ότι βάζουν μέσα. Βάλαμε ένα γιατρό. Ένα γιατρό σε όλη την Ελλάδα. Έναν βρήκαμε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχουν εφορίες που έχουν πιάσει τους στόχους, τις οποίες θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλώς. Ευχαριστούμε κ. Κουσελά. Καλημέρα.