Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/11/2010

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»  ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μαζί μας είναι σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να πούμε ότι δόθηκε παράταση για την περαίωση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Αλλά καλό είναι τα εκκαθαριστικά που δεν έχουν έρθει, οι φορολογούμενοι να επισκεφθούν την Εφορία και ναι τ  αναζητήσουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες αναγκαστήκατε, είχατε αποφασίσει, δεν το είπατε βέβαια για λόγους τεχνικούς για να πάει ο κόσμος να πληρώσει…

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Έτσι γίνεται κάθε φορά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δώσατε παράταση μέχρι 29 Νοεμβρίου;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι 29 Νοεμβρίου κ. Οικονομέα. Η περαίωση, παρά τις δύσκολες συγκυρία και την κατάσταση στην αγορά, πάει καλά. Πάνω από 170.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν μέχρι προχθές να περαιώσουν και έχουν εισπραχθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις Τράπεζες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με το δωράκι που τους κάνατε, φυσικά θα έρχονταν να περαιώσουν. Αφού είναι δώρο που πολλοί το χαρακτήρισαν εξωφρενικό, να τους δίνετε συγχωροχάρτι για ό,τι έχουν κάνει στο παρελθόν. Αλλά τέλος πάντων.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι δίνουμε συγχωροχάρτι, κάποιοι άλλοι μας έλεγαν ότι στέλνουμε προεκλογικά χαράτσια. Είναι γεγονός ότι η περαίωση χτυπήθηκε και από τη μια πλευρά και από την άλλη, είναι όμως γεγονός ότι αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για το φορολογούμενο να γυρίσει σελίδα στη σχέση του με την Εφορία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά κατέληξε Υπουργέ μου, ενώ είναι ένα μέτρο το οποίο κατά βάση ευνοεί τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατέληξε να εξοργίσει πολύ κόσμο διότι ξέρετε ότι φτάσανε περαιώσεις σε ανθρώπους που είχαν μπλοκάκια στα συρτάρια τους από χρόνια και άνοιγε ξαφνικά το φάκελο κι έβλεπε 5.000, 3.5000, 4.000…

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Επιχειρήσεις που είχαν διακόψει δραστηριότητα..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Διευκρίνισαν όμως ότι αυτοί που δεν είχαν τίποτα να κρύψουν να το αγνοήσουν…

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Είναι προαιρετικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως η οργή ήταν μεγάλη για πολλούς.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω να υπογραμμίσω ότι για πρώτη φορά έγινε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Επιλέξαμε αυτή τη διαδικασία για να μην προσέρχονται μαζικά στις Εφορίες, να γλιτώσουμε δηλαδή και χρόνο και κόστος, και ήταν φυσικό και επόμενο ότι θα υπήρχαν λάθη. Ζητήσαμε και ζητάμε την κατανόηση των φορολογούμενων γι αυτά τα λάθη, τα οποία μπορούν να διορθωθούν και διορθώνονται πλέον πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα και δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που θα πάει να διορθώσει επί τόπου αν θέλει, είτε να μπει στην περαίωση και να πληρώσει, είτε να μη μπει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και επίσης ήρθαν περαιώσεις για τους πεθαμένους… Έχει πεθάνει τ αλλουνού ο άνθρωπος πέντε χρόνια και ξαφνικά έρχεται ένα χαρτί..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δημήτρη δε μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού βγαίνει αυτόματα από το σύστημα…

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ δε μπορούν να τους διαγράψουν από τους εκλογικούς καταλόγους, φοβερό πράγμα αυτό…

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να υπογραμμίσουμε ότι αν οι συγγενείς δεν έχουν κάνει αποποίηση της κληρονομιάς με βάση το νόμο που υπάρχει, θα πρέπει να πάει ειδοποίηση, αν υπάρχει εκκρεμότητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πείτε μου κάτι: Ο στόχος απ όσο ξέρω ήταν 700 εκατομμύρια από την περαίωση..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για το 2010 αυτό που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό είναι λιγότερο απ όσα γνωρίζετε, αλλά πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν έχετε πιάσει καμιά 300αριά..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μένουν και οι εταιρείες που δεν είχαν βγει…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι Γιώργο, είναι η πρώτη δόση, είναι η προκαταβολή αυτή. Σε βάθος χρόνου το 300 είναι…

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Επειδή εχθές πρέπει να έχουν γίνει πολλές εισπράξεις, πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 350…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν είναι 350 είναι επί 3, επί 4, έτσι δεν είναι; Δηλαδή είναι αρκετά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί; Υπάρχουν και άλλοι που εξοφλήσανε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσο τοις εκατό πληρώνουν μπαμ και κάτω και πόσοι πάνε με τις δόσεις;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πήγαν αρκετοί. Δεν θα έχουμε αυτές τις αποδόσεις και στο επόμενο διάστημα, γιατί τα μικρά ποσά, τα οποία κατά μέσο όρο ήταν γύρω στα 1.600 ευρώ, πληρώθηκαν άμεσα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έδωσαν προκαταβολές. Το θέμα είναι ότι λείπουν ακόμα απ όσο ξέρω πολλές εταιρείες, ανώνυμες εταιρείες, όπου περιμένετε άλλα τόσα περίπου από εκεί.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι 250.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία δεν έχουν σταλεί για τεχνικούς λόγους. Οι Εφορίες ειδοποιήθηκαν προκειμένου κι εκείνες με τη σειρά τους να ειδοποιήσουν τους ενδιαφερομένους και θα στείλουμε και γράμμα στους ενδιαφερομένους..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, εμένα ο λογιστής μου είπε ότι μπορεί λέει αν θέλω, επειδή εμένα δε μου ήρθε για το μπλοκάκι μου, μου λέει «μπορώ να στο βγάλω μέσω internet». Πώς γίνεται αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γίνεται, αρκεί να έχεις κωδικούς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει στο internet και να μη μου έχει έρθει ο φάκελος στο σπίτι;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως. Μπορεί να υπήρχε λάθος διεύθυνση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να στο πω να μη μπερδεύεσαι γιατί έχεις αγωνίες; Κατ αρχήν πρέπει να είσαι γραμμένος στο ΤΑΧΙS, να έχεις έναν κωδικό. Μόνο εσύ θα μπορείς ή ο λογιστής σου να μπαίνεις μέσα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άμα δεν έχεις τι να σου κάνω κι εγώ; Να πας εκεί στην Εφορία να το μάθεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε τον κωδικό μας.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο TAXIS και να σου δώσουν τους κωδικούς.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μπορείς να το μάθει κανείς πάρα πολύ εύκολα, αλλά 250 χιλιάδες φορολογούμενοι -το τονίζω αυτό- θα ειδοποιηθούν με γράμματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Που θα τους λέτε τι στο γράμμα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να προσέλθουν στις εφορίες που ανήκουν, προκειμένου να..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι οποίοι δεν έχουν πάρει σημειώματα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχουν πάρει σημειώματα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλλά θα τους έρθει ειδοποίηση, όχι σημείωμα ότι τόσα χρωστάτε και τόσα πρέπει να πληρώσετε;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ειδικά στις εταιρίες οι οποίες είχαν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο κάποιες χρήσεις, δεν μπορεί το ΚΕΠΥΟ να τους βγάλει περαίωση, σημείωμα εκκαθαριστικό, διότι δε γνωρίζει μέχρι ποια χρήση έχει ελεγχθεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οπότε ανέλαβαν οι εφορίες;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Οπότε ανέλαβαν οι εφορίες κι εδώ πρέπει να τονίσουμε Υπουργέ ότι οι εφορίες έχουν ένα πολύ σημαντικό έργο τώρα, γιατί έχουν να κάνουν και τις διορθώσεις από τυχόν λάθη, γιατί έρχονται εκκαθαριστικά και όταν είναι λάθος πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει αίτηση για διόρθωση του λάθους, οπότε αναλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο και..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και έχουν και τους προσωρινούς ελέγχους.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και έχουν και τους προσωρινούς του 2010, το υπαλληλικό προσωπικό δεν είναι σε πληθυσμό αρκετό και πρέπει να πάρουν και κάτι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου να ρωτήσω και κάτι άλλο; Όπως λένε εδώ τα «Νέα» στην πρώτη σελίδα, δηλαδή με μια κουβέντα πείτε μας που θα βρεθούν 14 δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια; Για πείτε μας στα γρήγορα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, κατ αρχήν θέλω να πω ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι ένας προϋπολογισμός αναμόρφωσης συνολικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, που στοχεύει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού επιτελικού και διάφανου κράτους. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Ο στόχος δεν είναι να πάμε στις λογικές που πήγαμε πέρσι, προκειμένου να υπάρξει μια οριζόντια περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αλλά μέσα από μια γενναία αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση αφενός των ΔΕΚΟ αφετέρου της Δημόσιας Διοίκησης, να υπάρξουν οικονομίες, οι οποίες θα είναι διατηρήσιμες. Δηλαδή η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων να είναι σε διατηρήσιμη και διαχρονική βάση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό πως θα γίνει; Έρχεται τώρα το λογιστήριο του ΟΣΕ ή του ασφαλιστικού ταμείου τάδε του ΙΚΑ του ΟΑΕΕ σε σένα και σου λέει αυτός είναι ο προϋπολογισμός και του λες όχι, πάρ το πίσω και ξαναγύρισέ μου το με 20% περικοπή, έτσι δεν του λες;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πρακτικά κάπως έτσι θα γίνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από πού θα τα κόψει; Θα τα κόψει από τη μισθοδοσία.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πρακτικά θα πρέπει η κάθε ΔΕΚΟ, η κάθε επιχείρηση να κάνει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο και πλάνο στη βάση..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με τι στόχο, εξοικονόμηση πόσο, 20%, 30%;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν συνολικά 800 εκατομμύρια από τις ΔΕΚΟ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι σύμφωνοι, αλλά μία ΔΕΚΟ σου λέει κόψε 30%, 40%, 20%; Έχετε ορίσει ποσοστό οικονομίας;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Το μεγαλύτερο κόστος είναι η μισθοδοσία. Αν δεν κοπεί από τη μισθοδοσία δεν πετιέται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, μα εκεί θέλει να καταλήξει ο Δημήτρης.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από που, αφού σου λέει πάρ το πίσω με 30% κάτω, από πού;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι περικοπές λειτουργικών δαπανών και αναδιάρθρωσης συνολικότερα στη λειτουργία της, με στόχο οι σπατάλες, οι οποίες υπάρχουν να αντιμετωπιστούν, να αλλάξουμε δομές και λειτουργίες προκειμένου..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Απολύσεις θα γίνουν κ. Υπουργέ; Γιατί είναι ένα βασικό θέμα αυτό και έχει πολύς κόσμος ανασφάλεια. Ήρθε η τρόικα εδώ, από ότι διαβάζουμε στα ρεπορτάζ και σας πιέζει να κάνετε απολύσεις. Εσείς ανθίσταστε ως ένα σημείο, αλλά ως πότε θα ανθίσταστε;

 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα, θέλω κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω το εξής: Από τις περικοπές πέρσι της 13ης και της 14ης σύνταξης, εξοικονομήθηκαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ απορροφήθηκαν δυστυχώς από την αύξηση της δαπάνης 2007-2009 των ΔΕΚΟ. Δηλαδή ότι έχασε ο κόσμος, οι θυσίες που έγιναν πέρσι με τη 13η και 14η σύνταξη χάθηκαν, μπήκαν αν θέλετε στη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, ουσιαστικά μέσα σε μια χρονιά ουσιαστικά. Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, γι αυτό είμαστε κατηγορηματικοί, εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και όχι να τις καταργήσουμε και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν δεν απολύσεις όμως οικονομίες δε γίνονται, λέει ο αντίλογος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ή δραστικές μειώσεις μισθών Γιώργο. Μπορεί να μην απολύσει εκατό από τους τριακόσιους, αλλά να μειώσει 30% αυτών των τριακοσίων.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, ο στόχος μας δεν είναι οι θέσεις εργασίας, όπως σας είπα έχουμε πολύ υψηλή ανεργία..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και βεβαίως απολύσεις εννοούμε μονίμου προσωπικού. Οι συμβάσεις δε θα ανανεωθούν σε πολλές περιπτώσεις και το έχετε αποφασίσει αυτό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι ήδη αποφασισμένο και ψηφισμένο με το νόμο Ραγκούση. Όπως γνωρίζετε 10 χιλιάδες συμβάσεις που υπάρχουν γενικότερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως οι μέχρι τώρα συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν έτσι και αυτές δε θα ανανεωθούν. Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε τέτοιες λογικές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ρωτήσω κάτι, αληθεύει ότι τα ρεπορτάζ που γράφουν ότι έχετε γίνει εσείς το επιτελείο το οικονομικό σας μισούν όλοι οι άλλοι Υπουργοί γιατί τους κόβετε ή δεν τους δίνετε λεφτά, άλλοι σας ζητήσανε προσλήψεις αντί για απολύσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι αλήθεια αυτό;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα υπάρχει στενή συνεργασία, δε θα μπορούσε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας πιέσανε να κάνουν και προσλήψεις μερικοί;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση ούτε να καταρτίσει τον Προϋπολογισμό, ούτε να τον εκτελέσει, αν δεν υπήρχε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία. Και χθές η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πήρε εύσημα και συγχαρητήρια από τους άλλους Υπουργούς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αφού τώρα Υπουργέ μου ξέρουμε πολύ καλά ότι γνωρίζοντας ότι θα τους κόψετε 20% με 30% ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πρώτοι προϋπολογισμοί που σας φέρανε ήταν 20% πάνω φουσκωμένοι για να τους κόψετε το 20% και να ξαναγυρίσουν στα περσινά. Έτσι δεν είναι;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής, ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, γιατί από άλλη αφετηρία περιμέναμε να ξεκινήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Ενώ δηλαδή καταφέραμε έναν κυριολεκτικά άθλο μέσα σε μια χρονιά κ. Οικονομέα να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια και υπολογίζαμε να πάμε στα 18 δισεκατομμύρια όντας στα 32,5 το δημοσιονομικό έλλειμμα, με την αναθεώρηση που έγινε της Eurostat βρεθήκαμε ξαφνικά..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε άλλο σημείο αφετηρίας, ναι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς, βρεθήκαμε στα 36,5 δισ. Οπότε τώρα καλούμαστε για το 2011 να πάμε στα 17 δισεκατομμύρια όχι από τα 18 που θα βρισκόμαστε 31/12/2010 αλλά από τα 22. Δηλαδή αντί να κάνουμε μείωση 0,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να κάνουμε μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε μου λέτε κάτι, το ότι μειώσατε το ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στον τουρισμό και καταργήσατε και το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία για δύο χρόνια, δείχνει ότι καταλάβατε έστω και αργά ότι αλλιώς δεν υπήρχε καμία περίπτωση να υπάρξει κάποια στοιχειώδης έστω ανάπτυξη και όχι ύφεση; Αργήσατε.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν το καταλάβαμε αργά, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι από ένα σημείο και πέρα όσο και να αυξήσεις τους φορολογικούς συντελεστές, γι αυτό άλλωστε και το αποφύγαμε και στο μνημόνιο όπως γνωρίζετε..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Κι ότι έπρεπε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς αυτό θέλω να πω, ότι πρέπει να μειωθούν, αλλά..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, η Ιρλανδία έχει 12,5% φορολογικό συντελεστή και λέει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε καμία περίπτωση δε θα αυξήσω συντελεστές.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, είδαμε και την Ιρλανδία όμως που κατάντησε.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι λέω, έχουν 12,5 και στηρίζονται, καμία περίπτωση δεν υπάρχει να αυξήσουμε τον συντελεστή στις επιχειρήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι φορολογικοί συντελεστές είναι εξοντωτικοί για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι εξοντωτικοί βεβαίως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν το συζητάμε τώρα, τώρα μην λέμε..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει είπαμε να δώσει και το κεφάλαιο κάτι τι, να μη δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα υπήρχε δέσμευση από το μνημόνιο για μετάπτωση των συντελεστών από το 11 στο 23. Όχι μόνο δεν πήγαμε σε αυτή τη λογική, αλλά όπως πολύ σωστά είπατε μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και στον τουρισμό συνολικότερα, γιατί ο τουρισμός είναι ένας βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι πολύ θετικό μέτρο και θα έχει απήχηση. 

 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα έχει απήχηση και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Και στα φάρμακα από την άλλη πλευρά που το κατεβάζουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Που πάει στο 6,5.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς που πάει στο 6,5. Και ταυτόχρονα αναστέλλεται για δύο χρόνια το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, προκειμένου να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις η οικοδομή γύρω από την οποία δραστηριοποιούνται 25 και πλέον επαγγέλματα να λειτουργήσει. Ταυτόχρονα μειώνουμε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν θέλετε να επαναπατριστούν κεφάλαια, πρέπει να βάλετε και δεύτερη..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Εγώ θα σας έλεγα Υπουργέ αναστολή του πόθεν έσχες σε όλες τις περιπτώσεις για δύο χρόνια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ή τουλάχιστον για τα εξοχικά.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Σε τέτοια περίοδο ύφεσης, χρειαζόμαστε ρευστότητα στην αγορά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι, να δώσει λεφτά στο παιδί του να αγοράσει ένα σπίτι για πρώτη κατοικία, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αιτιολογήσει το πόθεν έσχες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλάζει δραματικά αυτό και υπολογίζουν οι κατασκευαστές και η αγορά ότι θα γίνουν πολλές αγοραπωλησίες.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Γιατί υπάρχει μαύρο χρήμα ακόμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι υπάρχει και θα επαναπατριστούν και κάποια κεφάλαια, έτσι υπολογίζουν δηλαδή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν τις πληρώνει..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, για να σας δώσω κι ένα στοιχείο, επαναπατρίστηκαν -όχι ό,τι περιμέναμε- γύρω στα 113 εκατομμύρια ευρώ. Δώσαμε παράταση μέχρι τέλος του χρόνου και έχουμε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν διασταυρωμένοι έλεγχοι, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει σε κάθε κατεύθυνση στο εξωτερικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για μετά το Δεκέμβριο λέτε.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Και τώρα γίνονται, αλλά θα ενταθούν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 113;

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 113 εκατομμύρια που επαναπατρίστηκαν δεν είναι και τίποτα μπροστά στα δις που έχουν φύγει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου μόνο εγώ από τις πληροφορίες που έχουμε και ο Οικονομέας, ξέρουμε υπερπολλαπλάσια εκατομμύρια που φύγανε έξω τον περασμένο χρόνο. Μόνο εγώ και ο Γιώργος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δισεκατομμύρια είναι αυτά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δισεκατομμύρια φύγανε, το θέμα είναι ότι ένα μέρος από αυτά έχει επιστρέψει μέσω των τραπεζών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και ίσως επιστρέψει κι άλλο τώρα με το πόθεν έσχες που καταργήσατε για δύο χρόνια έστω, το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί ο άλλος θέλει να πάρει στο παιδί ένα σπίτι και μέχρι τώρα δεν μπορούσε.

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο αυτό, επειδή έχουν πέσει σημαντικά οι τιμές σε ορισμένες περιοχές των ακινήτων, ίσως είναι δέλεαρ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έλα καημένε που έχουν πέσει οι τιμές.

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Πάντως υπάρχουν ευκαιρίες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή Βαγγέλη, ένας πατέρας που θέλει να πάρει ένα σπίτι στην κόρη του, 200.000, μέχρι τώρα δε μπορούσε να το πάρει αν δε δικαιολογούσε…

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, γιατί θα έπρεπε να της κάνει δωρεά και η δωρεά είχε φορολόγηση και είχε και πόθεν έσχες και όλα αυτά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα μπορεί να πάει η κόρη του 20 χρονών και να πει ορίστε, πάρτε 200.000 και φέρτε μου ένα σπίτι;

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ακριβώς. Μπορεί ν αγοράσει το σπίτι αυτό και να μη χρειαστεί να δικαιολογήσει το εισόδημά της διότι έχει πάρει αναστολή το πόθεν έσχες για δυο χρόνια. Δε θα ζητήσει δηλαδή η Εφορία «πού βρήκες τα 200 χιλιάρικα και αγόρασες το σπίτι».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν ο πατέρας της τα έχει βγάλει έξω τα λεφτά και πει «φέρτε μέσα ένα έμβασμα για να τα δώσω στην κόρη μου», θα του πει ο κ. Κουσελάς «έλα εδώ, γιατί τα λεφτά είναι έξω;»

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: Ότι δεν είναι όλα τα λεφτά που βγήκαν έξω παράνομα, έτσι δεν είναι Υπουργέ;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Γιατί υπάρχει ελεύθερη διακίνηση του χρήματος. Άρα, στην προκειμένη περίπτωση κάποιος που έχει βγάλει τα λεφτά έξω και μπορεί να αποδείξει ότι τα έχει νόμιμα στην Ελλάδα, τα έχει φορολογήσει…

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Παράνομα είναι αν δεν έχει πληρώσει τη φορολογία στους τόκους που του αναλογεί είτε στη χώρα που τα έχει είτε εδώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αυτός που τα έχει βγάλει παράνομα έστω έξω.

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Αυτός που τα έχει βγάλει παράνομα πρέπει να πληρώσει το 5% για να τα επαναφέρει μέσα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ή το 8% αν τα αφήσει εκεί και τα κλειδώσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλιώς δε μπορεί να τα φέρει μέσα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν τα λέτε σωστά. Διότι οι άνθρωποι που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω, δε λένε «τα λεφτά μου», λένε «τα λεφτουδάκια μου».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, να το διορθώσουμε.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι όλοι, μην ορκίζεστε ότι είναι όλοι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Τα λεφτουδάκια μου στην Ελβετία».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όσα και να ναι, «λεφτουδάκια» τα λένε κ. Υπουργέ μου. Άντε να πούνε «τα εκατομμυριάκια μου».

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχετε δίκιο ότι πρέπει να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στον τομέα της ανάπτυξης και γι αυτό εμείς πήραμε αυτά τα μέτρα που συζητάμε και επιπροσθέτως ότι γίνεται πράξη και η δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα είναι επανεπενδυόμενα κέρδη από 24% που ήταν ο φόρος στο 20% και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων φέτος δεν περικόπτεται και δίνουμε άρα πολύ μεγάλο βάρος στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δηλαδή στο σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα, προκειμένου να απορροφηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ. Γιατί πόροι στο ΕΣΠΑ υπάρχουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να βρείτε έναν τρόπο να υπάρξει χρήμα μέσω των Τραπεζών στην αγορά. Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω των Τραπεζών, με κάποιον τρόπο.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχετε δίκιο κ. Καμπουράκη, ήδη το ΤΕΜΠΜΕ αναμορφώνεται και θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση και με εγγυήσεις και με χρηματοδοτήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα το δούμε αυτό, στην πράξη θα κριθούν όλα. Είναι ο πιο σκληρός προϋπολογισμός αυτός, να μην ξεχνιόμαστε..

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Μια παρατήρηση: Σε κάθε περίπτωση κ. Υπουργέ πρέπει να δείτε το άρθρο 13 του νόμου 3842 που μιλάει για τα διανεμόμενα, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσετε την επόμενη χρήση που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις τις δηλώσεις τους. Είναι ασαφές και δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει η διανομή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό τώρα ο κόσμος Βαγγέλη μου δεν το καταλαβαίνει, θα το δούμε στη συνέχεια.

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δεν το καταλαβαίνει, αλλά είναι για 100.000 επιχειρήσεις, είναι σημαντικό. Είναι εγκλωβισμένες 100.000 επιχειρήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα πρέπει να το δουν ή από τον Ιανουάριο;

B. AΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Από τώρα πρέπει να το δουν. Με το μίνι φορολογικό που θα καταθέσετε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας κ. Υπουργέ.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.