Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους Αγγ. Μοσχοβά και Γ. Λοβέρδο
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/11/2010

Συνέντευξη Δ. Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84

και στους δημοσιογράφους Αγγ. Μοσχοβά και Γ. Λοβέρδο

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κύριε Κουσελά.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Καλημέρα, καλημέρα.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στη Μεσσηνία δεν ξέρω πώς πήγαν τα πράγματα, στην περιφέρειά σας

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Νομίζω δεν πήγαν, στη Μεσσηνία δεν ξέρω, γενικά στην Πελοπόννησο.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα αναμενόμενα.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Στην Πελοπόννησο δεν είναι και τόσο αναμενόμενα, γιατί για τον Τατούλη μας πιπίλαγαν τα’ αυτιά στην Ιπποκράτους ότι το’ χουμε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όπως γνωρίζετε το ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη, «Νέα Πελοπόννησος» είναι μπροστά. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι τη δεύτερη Κυριακή θα γίνει η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η Πελοπόννησος. Δεν είναι ένα αίτημα δικό μας, δεν είναι αίτημα κομματικό, είναι ένα αίτημα των ίδιων των πολιτών. Η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να μπει σ’ ένα νέο δρόμο ανάπτυξης.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να ρωτήσω τώρα, εσείς πώς τα βγάλατε τα συμπεράσματα; Μάλλον, τι είδους συμπεράσματα βγάλατε; Πώς τα είδατε τα αποτελέσματα;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εντάξει, θα έλεγα ότι η ψήφος των Ελλήνων πολιτών δεν είναι ούτε μια ψήφος αποδοκιμασίας ούτε μια ψήφος επιδοκιμασίας. Είναι ψήφος κατανόησης των δυσκολιών που περνάμε σαν χώρα, είναι ψήφος που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μια πορεία σταθερότητας και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι αυτό που αμφισβητεί σήμερα ο Έλληνας πολίτης είναι η ίδια η λειτουργία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του και το οποίο, βέβαια, πρέπει ν’ αλλάξει. Και ο Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ με το μήνυμά του, πιστεύω ότι αυτό ακριβώς σηματοδότησε, δηλαδή τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ν’ αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα βασιζόταν στην κατανάλωση και στα δανεικά, να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την οικονομία της χώρας μας.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγγνώμη, αυτό δεν χρειαζόταν δίλημμα εκλογών για να γίνει, θα μπορούσε να το αλλάξει  με το 10% διαφορά που είχε από την προηγούμενη εθνική αναμέτρηση. Το δίλημμα έπιασε;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ένα καθαρό προβάδισμα. Νομίζω ότι έτσι όπως τέθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης το διακύβευμα των εκλογών, δεν θα μπορούσαμε να κυβερνήσουμε, να πάμε παραπέρα, εάν, όπως είπα, δεν υπήρχε ένα καθαρό προβάδισμα μολονότι αυτό δεν σημαίνει ούτε επιδοκιμασία, ούτε αποδοκιμασία οποιασδήποτε πολιτικής.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα λέτε ότι έπιασε το δίλημμα του Πρωθυπουργού. Να ρωτήσω και κάτι ακόμη, γιατί το λέγαμε και πριν, σ’ αυτήν την πορεία βάρυναν πολλά και για την απόφαση του Πρωθυπουργού να παίξει εντός ή εκτός εισαγωγικών με το δίλημμα, και για το περί εθνικών εκλογών και στην κυβερνητική πορεία. Ένα από αυτά ήταν η ιστορία της περαίωσης, το οποίο εγώ το βρήκα, το συνάντησα μπροστά μου, σε πάρα πολλούς με τους οποίους συζητούσα, ακόμη και φίλους και γνωστούς εννοώ, και ακόμα και σε Υπουργούς και βουλευτές. Έχετε εικόνα αν αυτό το πράγμα επηρέασε κόσμο και τι έγινε κυρίως; Μια απάντηση γιατί έγινε έτσι όπως έγινε, αυτή η ιστορία της περαίωσης; Μια και είναι στο αντικείμενο του Υπουργείου στο οποίο υπάγεστε.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, η περαίωση, όπως γνωρίζετε, εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό  τον Σεπτέμβρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης…

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και ήρθαν τα χαρτιά  μια βδομάδα πριν από τις εκλογές; Σε ανθρώπους που έχουν κάνει αυτοπεραίωση;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε, αλλά δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια. δεν υπήρχαν. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, θα έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα να υπάρξει προκαταβολή τον Νοέμβρη και να δοθεί η πρώτη δόση τον Δεκέμβρη. Από 01/01 είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σ’ ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι απείρως καλύτερο από το σημερινό. Θέλαμε να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή από το παρελθόν και ταυτόχρονα θέλαμε και θέλουμε να ενισχύσουμε και τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού, γιατί, όπως γνωρίζετε, για να πάρουμε την τρίτη δόση, θα πρέπει να ελεγχθούμε για τη μέχρι σήμερα πορεία μας και να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει στο τέλος του χρόνου σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, τις δαπάνες και τα έσοδα.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τα έσοδα πόσο υπολείπονται, 2,5 δισ.;

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα την πάρουμε την τρίτη δόση;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα την πάρουμε, κύριε Λοβέρδο, την τρίτη δόση, να είστε σίγουροι ότι στο τέλος του χρόνου θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε βάλει, μολονότι, όπως γνωρίζετε, υπήρξαν συνεχείς αναθεωρήσεις σε σχέση με το ύψος του ελλείμματος.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι. Πόσο υπολειπόμεθα σε σχέση με τα έσοδα; Τι νούμερο;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος για τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν να πιάσουμε 1 δισεκατομμύριο πάνω από τον μέσο όρο των εννέα τελευταίων μηνών. Δηλαδή φτάναμε τα 4 δισεκατομμύρια στα έσοδα, όταν ο στόχος μας ήταν να πάμε στα 5 δισεκατομμύρια. Αν δεν πάμε στα πέντε ακριβώς, θα είμαστε κοντά.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κοντά, δηλαδή τον πιάνουμε τον στόχο. Μια τελευταία ερώτηση να κάνω. Τι μας περιμένει μετά από πλευράς μέτρων; Γιατί αυτό νομίζω φοβάται κι ο κόσμος.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν νομίζω ότι μας περιμένει κάτι διαφορετικό από αυτά που είχαμε προγραμματίσει, το τι θα έχει ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός έχει ήδη προδιαγραφεί από τον Μάρτιο, Απρίλιο που μας πέρασε. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να συζητάμε πώς αυτά τα πράγματα θα εξειδικευτούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τον κρατικό Προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ε, αυτό φοβόμαστε.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ – Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Καλή σας ημέρα.