Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». 25-8-2010.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/8/2010

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». 25-8-2010.

 

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αποκτά ένα χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής που έπρεπε, όπως εξήγησε ο προλαλήσας συνάδελφος ο κ. Έξαρχος, να έχει εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, όμως, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Κόλλια, η Νέα Δημοκρατία ούτε στο παρελθόν ούτε και σήμερα δεν κατανόησε και δεν κατανοεί, την αναγκαιότητα αυτού του εργαλείου για το σχεδιασμό, για την αναδιάταξη και τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας που σε πολλές περιφέρειες της χώρας μας είναι, πλέον, μία πολυδραστηριότητα, μία πολυδυναμία του σύγχρονου αγρότη σε πολλούς τομείς.

Και εγώ βέβαια δεν αναφέρομαι στη γνωστή καρικατούρα του αγρότη του Κολωνακίου, όπως αναφέρθηκε, στους αγρότες «μαιμού», δηλαδή, με τα πολυτελή δήθεν αγροτικά τζιπ. Αναφέρομαι στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας αγρότης, ο οποίος αναγκάζεται, για να συμπληρώσει το συνεχώς απομειούμενο εισόδημά του, να βρει διέξοδο είτε στον αγροτουρισμό, είτε στα φωτοβολταικά, είτε στην αξιοποίηση της μεσογειακής διατροφής, είτε αλλού. Αυτές οι συνδυασμένες δραστηριότητες που δίνουν στήριγμα στο εισόδημα του  αγρότη δεν μπορεί να μένουν έξω από το πεδίο μέριμνας και σχεδιασμού μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ύπαιθρο. Γιατί εμείς έτσι θέλουμε να είναι μία ολοκληρωμένη πολιτική η οποία βασίζεται και στο διατροφικό τομέα και στη περιβαλλοντολογική πολιτική.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική και επιβεβλημένη, θα έλεγα, η επικείμενη ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ, όπως και η δημιουργία, κυρία Υπουργέ, του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και τα άλλα μέτρα που έχετε σχεδιάσει στο πλαίσιο της στρατηγικής 2010-2011. Βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα γιατί το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής -και δεν το λέω από τοπικισμό- θα πρέπει να είναι στη Βυτίνα, μιας και το έμβλημα της μεσογειακής διατροφής είναι το λάδι και όχι στην Καλαμάτα ή σε κάποια άλλη εν πάση περιπτώσει ελαιοπαραγωγική περιοχή. Στη Βυτίνα θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα που αναμένονται μεγάλες αλλαγές και σκληρή διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ μετά το 2013 πρέπει να γνωρίζουμε ολοκληρωμένα και το μέγεθος, αλλά και τη διάρθρωση στο σύνολό του του αγροτικού τομέα. Στόχος μας είναι να στηριχθούν ουσιαστικά οι αγρότες, ώστε όχι μόνο να μείνουν ενεργοί στην ύπαιθρο σε βιώσιμες, ποιοτικές καλλιέργειες, αλλά να έχουν πραγματική κατάρτιση και προοπτική και ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν μπορείτε να έρχεστε σήμερα και να κάνετε κριτική για τους νέους αγρότες, όταν γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι εντάξατε διπλάσιο αριθμό νέων αγροτών σε ότι αφορά το πριμ εγκατάστασης ενώ δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κονδύλια. Και το κάνατε αυτό για ψηφοθηρικούς, προεκλογικούς λόγους.

Προσωπικά έχω και στο παρελθόν υποστηρίξει ότι συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο αγροτουρισμός είναι αναγκαίες γιατί συμβάλλουν στο να στηριχθεί και να συμπληρωθεί το αγροτικό εισόδημα, χωρίς από την άλλη πλευρά να εγκαταλειφθούν -και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, ίσα-ίσα, πρέπει να αναδιαρθρωθούν- οι αγροτικές καλλιέργειες. Πρέπει, κυρίως, να υπάρξουν στοχευμένες τομεακές παρεμβάσεις και πολιτικές ανά προιόν, για να ενισχυθούν τα επώνυμα και τα ποιοτικά προιόντα. Είναι ανάγκη εγώ το έχω τονίσει πολλές φορές  ιδιαίτερα στα προιόντα εθνικής εμβέλειας, όπως είναι το λάδι, το κρασί και άλλα, να υπάρξει χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής σε βάθος χρόνου.

Όπως, ήδη, ξεκαθάρισε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυρία Υπουργός, το μητρώο που συζητάμε εδώ δεν συνδέεται ούτε ανατρέπει το καθεστώς των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ενώ η εγγραφή σ αυτό δεν θα έχει το παραμικρό κόστος για τους αγρότες. Η μεγαλύτερη και για εμένα η πιο ρεαλιστική ευελιξία στον ορισμό του επαγγελματία αγρότη που υιοθετεί αυτό το νομοσχέδιο, λύνει περισσότερο παρά δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα. Θέλω να σημειώσω ότι ο προηγούμενος νόμος άφηνε απέξω τα 2/3 των απασχολούμενων σε αγροτικές δραστηριότητες. Είναι, όμως, ανάγκη, κυρία Υπουργέ, να εξειδικευτούν σωστά τα κριτήρια και να αντιμετωπισθούν ακραίες περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο.

Αντίθετα πιστεύω ότι η πλήρης καταγραφή των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα βοηθήσει στη δημιουργία και μίας αξιόπιστης βάσης δεδομένων με τις χρήσεις της αγροτικής γης, ώστε να ορισθούν ζώνες καλλιέργειας, όπως βιολογικής ή προστατευμένης ονομασίας προέλευσης, που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προιόντων μας με την παράγωγη επώνυμων ποιοτικών προιόντων και κατάλληλα συνδυασμένων μ αυτό υπηρεσιών. Είναι, λοιπόν,  κατά τη γνώμη μου απαραίτητο να επισπευτούν οι διαδικασίες έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας το μητρώο το ταχύτερο δυνατόν.

Τέλος, θα ήθελα να πω στον κ. Ροντούλη ότι έρχεται, όπως είπε και η κυρία Υπουργός και η δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων από τη μία πλευρά, αλλά και του Παρατηρητηρίου Τιμών. Και πιστεύω ότι με βάση τα δύο αυτά εργαλεία μαζί με ένα νομοσχέδιο, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αναφέρεται ειδικά στην αγορά, θα πρέπει να μπει φρένο στα καρτέλ, αλλά και στην ασύδοτη συμπεριφορά ορισμένων εμπόρων αγροτικών προιόντων. Θα πρέπει  να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στην προέλευση, στη διακίνηση και στη δημιουργία των τιμών των αγροτικών προιόντων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα «βαφτίσια» και όλα τα συναφή, σχετικά με την προέλευση των αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, μέσα από την παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να κλείσει επιτέλους η ψαλίδα, η οποία φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 1 προς 5,5 μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή. Αυτό το οφείλουμε και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν σε πολύ υψηλές τιμές τα αγροτικά, και όχι μόνο, προιόντα.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θέλω να σας καλέσω όλους να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μία άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός χώρος.

Σας ευχαριστώ πολύ.