Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά στο σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις», 1-6-2010.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/6/2010

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά στο σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις», 1-6-2010.

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, πέρα από το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, είναι η κρίση ανταγωνιστικότητας σε πολλούς τομείς της. Κρίση ανταγωνιστικότητας, που είναι άρρηκτα δεμένη με το αναπτυξιακό μοντέλο, όπως αυτό δομήθηκε μέχρι σήμερα. Ένα μοντέλο το οποίο έχει πλέον ξεπεραστεί και πρέπει να αλλάξει.

 
Δεν είμαι από εκείνους που εύκολα και αβασάνιστα σπεύδουν να «φορτώσουν» τα όποια προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις πλάτες των εργαζόμενων, στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές. Άλλωστε, αυτά ποτέ δεν έφτασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Ούτε, βέβαια, θα τα απέδιδα σε νομοθετικές αγκυλώσεις της αγοράς εργασίας, όταν εδώ και αρκετά χρόνια επικρατεί στην αγορά αυτή η de facto ανομία, η ακραία ευελιξία με την παραβίαση νόμων και συλλογικών συμβάσεων, η αποδυνάμωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού.



Αντίθετα, πιστεύω -και έχουμε πολλές αποδείξεις γι’ αυτό- πως τα κορυφαία προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας, εντοπίζονται στη λειτουργία του Κράτους, στην αδιαφάνεια, στη γραφειοκρατία, στην έλλειψη σχεδιασμού και ενθάρρυνσης της υγιούς επιχειρηματικότητας και στο κέντρο, αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Από την άλλη, μεγάλο μερίδιο των σημερινών προβλημάτων ανταγωνιστικότητας πρέπει να αποδοθεί στις ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, στα καρτέλ, που οδηγούν στο να είναι η χώρα μας πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε μεγάλο αριθμό βασικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών τα αγροτικά προϊόντα, όπου η σχέση μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή ξεπερνάει το 1 προς 5, τα τρόφιμα, τα βασικά αγαθά, αλλά και οι υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας και βεβαίως τα φάρμακα. Αυτή η κατάσταση δεν θίγει μόνο την ελληνική οικογένεια, η οποία υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, αλλά και τις σύγχρονες επιχειρήσεις, αυτές που θέλουν να μπουν στην αγορά, αυτές που μπορούν να επενδύσουν στο νέο μοντέλο ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας.

 

Είναι φανερό, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι για να λύσουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό της έλλειψης ανταγωνιστικότητας στη χώρα, χρειαζόμαστε πολλαπλές παρεμβάσεις στο πλέγμα ρύθμισης των αγορών, της επιχειρηματικότητας, της διαμόρφωσης των τιμών, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι πρέπει με γοργά βήματα να προχωρήσει η Κυβέρνηση.

 

Το νομοσχέδιο, που σήμερα συζητάμε, πέρα από τις επιμέρους θετικές του ρυθμίσεις, όπως για τις εμπορικές μισθώσεις, το πάγωμα των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, για την αναγκαία μείωση της τιμής των φαρμάκων μέχρι και 30%, ώστε να σταματήσει το πάρτι της υπερτιμολόγησης σε βάρος των ασφαλισμένων και των ταμείων τους, τη δίμηνη παράταση που δίνει για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων μέχρι 30/7, αποτελεί για μένα –και το τόνισε άλλωστε και ο Εισηγητής μας, ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος- ένα πρώτο σημαντικό βήμα, που εκφράζει την αταλάντευτη θέληση της Κυβέρνησης να τελειώνει με γραφειοκρατικές και αντιπαραγωγικές δομές.

 

Με αυτό το νομοσχέδιο κάνουμε την αρχή, απλοποιώντας το πρώτο βήμα: Την ίδρυση των επιχειρήσεων, στη λογική της ίδρυσης «σε ένα βήμα, από ένα σημείο και σε μια μέρα», θεσπίζοντας και αξιοποιώντας ένα εξαιρετικά χρήσιμο λειτουργικό θεσμό, την Υπηρεσία μιας Στάσης στα Επιμελητήρια και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

 
Ενεργοποιούμε, επιτέλους, το Ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο που εδώ και μια τριετία είχε θεσπιστεί, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι έμενε ανενεργό. Απλοποιούμε αποφασιστικά τις διαδικασίες, για παράδειγμα, μειώνουμε τα δεκαέξι βήματα που χρειαζόντουσαν για την ίδρυση μιας Ομόρρυθμης ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας σε ένα βήμα. Μειώνουμε δραστικά το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων ακόμα και πάνω από 70%, με την κατάργηση, λόγου χάρη, του κόστους παράστασης των δικηγόρων και δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Θέλω εδώ, λοιπόν, να προσθέσω πως απαραίτητο αντάλλαγμα στις διευκολύνσεις αυτές από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, πρέπει να είναι η συστράτευση σε πολλαπλά επίπεδα για λογικές και ανταγωνιστικές τιμές, για στήριξη της απασχόλησης, για συνέπεια στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, για επενδύσεις καινοτόμες, ποιοτικές και βιώσιμες, που να μπορούν να ανοίξουν προοπτικές για το μέλλον.

Το να χρησιμοποιούμε την κρίση, όπως δυστυχώς κάνουν ορισμένοι, σαν ευκαιρία αρπαγής εισοδηματικών μεριδίων η μία επιχείρηση από την άλλη και όλοι μαζί από το Κράτος, χωρίς να αυξάνουμε την αναπτυξιακή πίττα σε ποσότητα και κυρίως, σε ποιότητα, θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνουμε όλοι φτωχότεροι. Κάτι τέτοιο ούτε το θέλουμε, ούτε και συμφέρει κανένα!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα από την Υπουργό ότι η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου, θα μας ανεβάσει, εν μέσω κρίσης, δεκαεννιά ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, από την 109η στην 90η. Καιρό είχαμε, αγαπητοί συνάδελφοι, την τελευταία εξαετία να ακούσουμε τέτοια θετικά νέα. Μία κατρακύλα βλέπαμε στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

 
Φυσικά, κάτω από τις αντίξοες σημερινές συνθήκες μένουν ακόμα να γίνουν και θα γίνουν –πιστεύω- πολλά, για να ανατάξουμε και να ανασυγκροτήσουμε συνολικότερα την οικονομία, να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το φάσμα του χρέους και το δημοσιονομικό, που είναι η κορφή του παγόβουνου, αλλά και την ίδια τη μεγάλη πρόκληση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, σε νέες και υγιείς βάσεις για την ευημερία των πολιτών της και την προοπτική της νέας γενιάς.

 

Και τούτο πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μόνο με ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, που θα αξιοποιούν και τις μεγάλες δυνατότητες της ηλεκτρονικής δικτύωσης, θα απλοποιούν, θα εξυγιαίνουν, θα διευκολύνουν και θα στηρίζουν τον νέο επιχειρηματία, τη σύγχρονη, την υγιή και τη βιώσιμη επιχείρηση. Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ όλους να ψηφίσουμε θετικά επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.