Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελάς κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών), 26-4-2010.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/4/2010

Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελάς κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών), 26-4-2010.

 

Κυρία Πρόεδρε, έχω κατ’ αρχάς δύο απορίες. Πριν από μερικές μέρες, οι εκπρόσωποι της Ν. Δ. και ειδικά ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, μας κατηγορούσαν ότι φουσκώσαμε τεχνητά το έλλειμμα και το φτάσαμε στο 12,6% του ΑΕΠ.   Η πρώτη μου   απορία είναι,  τι έχουν να πουν  τώρα που η ΕUROSTAT  ανεβάζει το έλλειμμα  στο 13,6%; Η δεύτερη, αφορά στο δημόσιο χρέος . Από γενέσεως Ελληνικού κράτους  μέχρι το 2004 ,  το δημόσιο χρέος ήταν 180 δισεκατομμύρια ευρώ.  Από το 2004 μέχρι σήμερα   ανέβηκε στα 300 δισεκατομμύρια και πλέον.   Αλήθεια, πού πήγαν αυτά τα 120 δισεκατομμύρια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Κύριε Υπουργέ , υπάρχει ζήτημα, αν και κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναζητήσει και τις προσωπικές ευθύνες που αναλογούν, σε όσους κατασπατάλησαν τον δημόσιο πλούτο.

 

Μιλήσαμε, κύριε Υπουργέ, για την ύπαρξη -και είναι γεγονός-, ενός θεσμικού κενού στην Ε. Ε. Γνωρίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα δόγμα, η κάθε χώρα να αντιμετωπίζει από μόνη της τα προβλήματά της. Καταφέραμε, χάρη στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στις δικές σας και στις θυσίες του ελληνικού λαού, να υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης.

 

Το ερώτημά μου είναι, τι θα συνέβαινε σήμερα στην ελληνική οικονομία, που θα πήγαινε η χώρα μας, ποιες θα ήταν οι συνέπειες, εάν δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει αυτός ο μηχανισμός στήριξης; Ποιες θα ήταν οι επιλογές της χώρας μας; Ακόμα, ποιες είναι οι διαφορές ως προς τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα μας, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος που αναφέρατε, απέναντι στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό και ποιες θα ήταν απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν είχαμε  προσφύγει σε αυτό απευθείας;

 

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω, αν είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ιδιαίτερα ως προς τις ευθύνες των επιμέρους Υπουργείων. Γνωρίζουμε ότι η Βουλή ψηφίζει κάθε φορά έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος γίνεται λάστιχο από τα επιμέρους Υπουργεία, χωρίς να υπάρχει καμία μα καμία ευθύνη και αυτός που επιχειρεί (σαν τον παραδοσιακό... Βελιγκέκα, επιτρέψτε μου την έκφραση), να κρατήσει την τήρηση του Προϋπολογισμού, είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι λοιπόν διατεθειμένη η Κυβέρνηση  να θεσπίσει τις ευθύνες των επιμέρους Υπουργείων ως προς  την τήρηση του Προϋπολογισμού;