Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2010
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/12/2009

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2010

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε με πραγματικό ενδιαφέρον τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλα στελέχη της, να ανακαλύπτουν εσχάτως τα προβλήματα που δημιούργησαν τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.

 

Αντί, όμως, να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, καταφεύγουν σε αυθαίρετους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και με αποδράσεις στο παρελθόν επιχειρούν να αποδείξουν τι;  Ότι τη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση, τη δημιουργήσαμε εμείς, μέσα σε διάστημα πενήντα ημερών;

 

Αυτό ισχυρίζεστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ή αποδέχεστε ότι τα περί θωρακισμένης οικονομίας, που μας έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης το 2007, ήταν φύκια και μεταξωτές κορδέλες; Γιατί είναι αδιανόητο να εγκαταλείπετε τη χώρα, αφήνοντας πίσω σας κομμάτια και θρύψαλα και να έρχεστε σήμερα να ζητάτε και τα ρέστα!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα βασικά στοιχήματα του Προϋπολογισμού του 2010 είναι τρία.

 

Το πρώτο, να διασφαλίσει μια ισορροπία παρεμβάσεων, νοικοκυρέματος και ποιοτικής επανεξέτασης στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες. Και αυτό χωρίς να τορπιλίσει την αναγκαία ανάκαμψη της οικονομίας. Σε μια χρονιά που οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βγαίνουν από την ύφεση, εμείς θα είμαστε ακόμα σε στασιμότητα.

 

Το δεύτερο στοίχημα είναι να νοικοκυρέψει τις δαπάνες, περικόπτοντας τις καταναλωτικές κατά 25%, για να δρομολογήσει την ανάταξη της οικονομίας, να προστατεύσει τους ευάλωτους και να πετύχει μια πιο αποτελεσματική κατανομή των δαπανών, υλοποιώντας βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης.  Λιγότερα χρήματα, λοιπόν, στα εξοπλιστικά, περισσότερα χρήματα στην παιδεία και την υγεία. Λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες, περισσότερες και καλύτερες δημόσιες επενδύσεις. Νοικοκύρεμα και για τους ασφαλιστικούς φορείς, όπου οι σπατάλες για τα φάρμακα και η εισφοροδιαφυγή κυριολεκτικά κάνουν πάρτι. Από την άλλη πλευρά, όμως, και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές στην περιφέρεια.

 

Το τρίτο στοίχημα είναι να απεικονίσουμε ρεαλιστικά -και επιτέλους με ειλικρίνεια- την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση, τις δυνατότητες και τους στόχους της χώρας μας, χωρίς αλχημείες και «μαγειρεμένα» στοιχεία, στοιχεία που χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν στην επιχειρηματολογία τους οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, για να δικαιολογήσουν την κατάσταση που παρέδωσαν.

 

Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τις αλχημείες αυτές δεν τις διαπιστώνουμε μόνο εμείς. Τις έχουν διαπιστώσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με αποτέλεσμα να γίνουμε το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. Μην κρίνετε, λοιπόν, εξ ιδίων τα αλλότρια.

 

Αγαπητέ φίλε που μιλήσατε πριν από εμένα…

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έχει όνομα αυτός ο φίλος!

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εννοείτε τον κ. Τραγάκη!

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω, κύριε Τραγάκη, ότι η παράταξή σας κατέχει το Νόμπελ των εθνικολογιστικών αλχημειών! Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια και μη συντείνετε με τις τοποθετήσεις σας στη διαιώνιση της «αξιοπιστίας» που υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας!

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για τον υποβιβασμό πείτε μας!

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για μένα, όμως, το κυριότερο, το σημαντικότερο στοίχημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκεται στην πλευρά των εσόδων. Αυτό το λέω γιατί τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είναι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είναι περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Σε μία χώρα, λοιπόν, όπου η παραοικονομία ξεπερνά το 30% και η φοροδιαφυγή τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια και να μιλάς για «θεραπείες σοκ» στην περικοπή των δαπανών, στον τομέα συνολικότερα των δαπανών !

 

Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες αλλαγές και τέτοιου είδους περικοπές θα είχαν ως αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά και να βυθίσουμε τη χώρα στην ύφεση ακολουθώντας μία τέτοια πολιτική, συρρικνώνοντας και το ήδη ελλιπές κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο Ζάππειο διάλεξε τον δύσκολο δρόμο.

 

Δεν υιοθέτησε τις συνταγές που θα ικανοποιούσαν πιο εύκολα τις αγορές, αλλά θα κόστιζαν στους αδύναμους και τους μικρομεσαίους, που άλλωστε δεν φταίνε για τη σημερινή κατάσταση. Επέλεξε να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στα πραγματικά προβλήματα που μας κρατάνε πίσω, στη διαφθορά, στην ανομία, στην παραοικονομία, στη φοροδιαφυγή, στο παραγωγικό έλλειμμα.

 

Με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα της περιφέρειας. Οικονομική ανάπτυξη χωρίς ανάπτυξη της περιφέρειας, δεν θα μπορέσει να υπάρξει. Οι αγρότες μας και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί περνούν μία πολύ δύσκολη χρονιά με τις τιμές του λαδιού να έχουν κατρακυλήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά στα 2 ευρώ και χρειάζονται πραγματική στήριξη για να επιβιώσουν και να περάσουν σε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα και σε πρότυπα «πράσινης» ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην αγορά, μείωση της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή.

 

Οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, ο τουριστικός τομέας έχει πληγεί και οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους απουσιάζουν. Τι θα κάνουμε με τους νέους αγρότες, τα νέα παιδιά, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να γίνουν πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες; Το τονίζω αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία ενέταξε για ψηφοθηρικούς λόγους στα προγράμματα για τους νέους αγρότες οκτώμισι χιλιάδες νέους, ενώ τα χρήματα που υπήρχαν έφθαναν μόνο για τρεις χιλιάδες!

 

Τι θα κάνουμε με τα εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου που τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και στις υπόλοιπες περιφέρειες, περιμένουν μήνες τώρα, αφού η απελθούσα Κυβέρνηση τα είχε εγκαταλείψει;

 

Σας ζητώ, κύριοι Υπουργοί, να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα προκειμένου να στηριχθεί η περιφέρεια, να τη βγάλουμε από τη σημερινή κρίση.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να διεκδικήσει το καλύτερο μέλλον που χρειάζεται και που της αξίζει. Γι’ αυτό, η στήριξη και η επιτυχής εκτέλεσή του είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας και για το μέλλον όλων μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.