Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο «Φ.Ω.»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/4/1999

Αθήνα, 27 Απριλίου 1999

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο «Φ.Ω.»

Ερώτηση: Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε εδώ. Ποιους δεσμούς κρατάτε με την Τριφυλία;

Κατ’ αρχήν δεν έπαψα ποτέ να είμαι κάτοικος της Τριφυλίας, με την έννοια ότι το σπίτι μου και οι γονείς μου είναι εδώ. Δεν είμαι απ’ αυτούς που ξεχνάνε τις ρίζες τους και τους δικούς τους ανθρώπους, γι’ αυτό και βρίσκομαι στην περιοχή πολύ συχνά.

Ερώτηση: Κύριε Κουσελά, είστε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. Πείτε μου σας παρακαλώ τι πετύχατε όλα αυτά τα χρόνια και τι χαρακτηρίζει τη θητεία σας;

Καταφέραμε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πολύ μεγάλους αγώνες, να διασφαλίσουμε κατ’ αρχήν και να βελτιώσουμε το εισόδημα των εργαζομένων στις τράπεζες, υπογράφοντας σημαντικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε καινοτομικούς θεσμούς, που έχουν σαν στόχο την προστασία της απασχόλησης των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σ’ ότι αφορά το τελευταίο, εννοώ τα ασφαλιστικά δικαιώματα, έχουμε διαμορφώσει μια τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση και την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, που πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν πιλότος για όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Τη δημιουργία δηλαδή ενός Ενιαίου Ταμείου Κύριας Σύνταξης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Ενιαίο Ταμείο μέσα από το οποίο θα υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και έξω απ’ αυτές. Σε συνεργασία μάλιστα με την κυβέρνηση, πιο συγκεκριμένα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, παίξαμε πολύ σημαντικό ρόλο για την οικονομική διείσδυση της χώρας μας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, γιατί ο απολογισμός μας είναι ιδιαίτερο πλούσιος, θα έλεγα ότι η θητεία μου στην Ο.Τ.Ο.Ε. είναι δημιουργική, αποτελεσματική και συναρπαστική, μπροστά μάλιστα στις προκλήσεις του παρόντος και στις απαιτητικές ανάγκες του μέλλοντος.

Ερώτηση: Μας λέτε ότι εκπροσωπείτε τους εργαζόμενους στις τράπεζες για αρκετά χρόνια, διεκδικείτε τις καλύτερες λύσεις για τα προβλήματά τους, αγωνίζεστε γι’ αυτούς. Τι είναι αυτό άραγε που σας κάνει να εγκαταλείψετε αυτό το χώρο του συνδικαλισμού και να θέλετε να εκπροσωπήσετε (όπως ακούγεται) το λαό, ως Βουλευτής;

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, πρέπει οι θητείες να έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα όσο αφορά το Κοινοβούλιο ή το χώρο του συνδικαλισμού, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ανάγκη να συζητηθεί σήμερα και να συμφωνήσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο μέσα στο οποίο ο καθένας θα υπηρετεί αυτούς τους θεσμούς. Διανύω ήδη την τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. και θέλω αυτή η θητεία να ολοκληρωθεί θετικά. Από εκεί και πέρα στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στο χώρο μου, στον τόπο μου τη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Τριφυλία. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά, από όποια θέση μου εμπιστευθούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αυτού του τόπου.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι για να γίνει κάποιος Βουλευτής είναι θέμα προσωπικών ικανοτήτων ή πολιτικών συγκυριών;

Κατ’ αρχήν είναι θέμα και προσωπικών ικανοτήτων, είναι θέμα διάθεσης και ικανότητας για προσφορά. Είναι όμως και θέμα κατά πόσο έχει συλλάβει σωστά τα μηνύματα και τις προκλήσεις των καιρών, έχει κατανοήσει και αναλύσει αξιόπιστα τα προβλήματα, κατά πόσο μπορεί να προσφέρει βάσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος και οι πολίτες.

Ερώτηση: Θεωρείτε κύριε Κουσελά γλυκιά την εξουσία;

Η εξουσία είναι και γλυκιά και πικρή για όποιον έχει πραγματική επίγνωση των ευθυνών του μπροστά στις ανάγκες του λαού και του τόπου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να αντιμετωπίσεις και να λύσεις τα προβλήματα, να εκφράσεις αξιόπιστα τις ανάγκες των συμπολιτών και του τόπου σου, είναι μια δέσμευση που οφείλεις να αναλάβεις, μαζί με τις ευθύνες σου απέναντι σ’ αυτούς που σου την εμπιστεύονται, με διαφάνεια, ειλικρίνεια, συνέπεια και αξιοπιστία.

Ερώτηση: Κάποια στιγμή θα ζητήσετε την ψήφο των κατοίκων της περιοχής. Τι έχετε κάνει γι’ αυτούς; Ποια είναι η παρουσία σας στην καθημερινή αγωνία τους και τα προβλήματά τους;

Είναι φανερό και είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω καμιά θεσμική ιδιότητα προκειμένου να ασχοληθώ εξειδικευμένα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Παρ’ όλα αυτά - και νομίζω ότι το ξέρετε ήδη - ως πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. συνεργάστηκα και εξακολουθώ να συνεργάζομαι με τους θεσμούς και τους φορείς της περιοχής έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία πρώτα απ’ όλα σαν πατριώτης και σαν άνθρωπος που κατάγεται από αυτήν την περιοχή. Ήδη υπάρχει στενή συνεργασία με το επιμελητήριο της Μεσσηνίας, όπως και με άλλους φορείς. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ήδη εμφανές για την περιοχή. Έχουμε οργανώσει ως τώρα μια σειρά από κοινές εκδηλώσεις με την Ο.Τ.Ο.Ε., εκδηλώσεις οι οποίες είχαν σαν στόχο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων της Μεσσηνίας. Επίσης ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και καταφέραμε ύστερα από επίπονες προσπάθειες και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και ενώ όλα τα εργοστάσια κλείνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Μεσσηνία να ανοίξει η Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων LEVI’S. Αυτό ήταν, πιστεύω, ένα σημαντικό επίτευγμα που δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή και σηματοδοτεί τις προθέσεις και τους στόχους μας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης ανέλαβα, στο διάστημα αυτό σημαντικές πρωτοβουλίες και για άλλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και αφορούν την απασχόληση, τις τράπεζες, τον αγροτικό τομέα, τις επιχειρήσεις, τις υποδομές. Λ.χ. πρωτοστάτησα στην ένταξη της Τριφυλίας στις σεισμόπληκτες περιοχές μετά τον τελευταίο σεισμό και για την αναβάθμιση και ένταξη στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του Λιμανιού της Κυπαρισσίας (έργο 2,8 δις) . Συνολικότερα πιστεύω ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια συγκροτημένη στρατηγική για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Μεσσηνίας, μια στρατηγική με συγκεκριμένους και αξιόπιστους στόχους. Στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω και βέβαια να προωθήσω την εφαρμογή της με όλες μου τις δυνάμεις.

Ερώτηση: ...ήρθε ο Βουλευτής στο χωριό, έλεγε κάποτε ένα τραγούδι. Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει τίποτα από τότε; Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο ορισμός του σύγχρονου πολιτικού;

Εγώ κατ’ αρχήν δεν είμαι βουλευτής. Το αν θα είμαι θα το κρίνει ο πρωθυπουργός και θα το αποφασίσει ο λαός της Μεσσηνίας. Από εκεί και πέρα ένας σύγχρονος Βουλευτής, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, πρώτα και πάνω απ’ όλα να βάζει τα συμφέροντα του τόπου και όχι τα προσωπικά του συμφέροντα. Να έχει τη δυνατότητα να αναλύσει σωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, να έχει όραμα, να έχει στόχευση και να μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, προκειμένου να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων. Ένας Βουλευτής πρέπει να είναι σύμβολο ενότητας και όχι σύμβολο διχασμού, είτε των πολιτών είτε του χώρου από τον οποίο προέρχεται. Να αφουγκράζεται τις ανάγκες, να εκφράζει αξιόπιστα τις απαιτήσεις, να προωθεί λύσεις. Σύγχρονες ιδέες και έργα, όχι λόγια και υποσχέσεις που χαϊδεύουν τ’ αυτιά, αυτός είναι ο ορισμός του σύγχρονου πολιτικού για μένα.

Ερώτηση: Τι θα λέγατε για την περιοχή της Τριφυλίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της;

Πιστεύω ότι έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η Τριφυλία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει στο περιθώριο. Χρειάζεται να υπάρξει μια ειδική στρατηγική, ένας ειδικός σχεδιασμός για την Τριφυλία. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα συσπείρωση, συστράτευση και κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων που διαθέτει, γύρω από τους στόχους που προανέφερα. Η γνώμη μου είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν στην περιοχή μας, φτάνει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα. Πρέπει να δοθεί, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από την πολιτική εκπροσώπηση και την εξουσία συνολικότερα στο νομό Μεσσηνίας, αλλά και από την πλευρά των ίδιων των κατοίκων και των φορέων, ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τριφυλία. Πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε - και μπορούμε να προχωρήσουμε - περισσότερο θετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Σ’ ότι με αφορά στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις και υπηρετώ αυτή την προσπάθεια.

Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι στη Μεσσηνία έχουμε παράδοση σε κομματάρχες, σε ομαδάρχες και παράγοντες που επηρεάζουν τους ψηφοφόρους για λογαριασμό κάποιων Βουλευτών. Εσείς συμφωνείτε μ’ αυτή την κατάσταση; Τι καινούργιο έχετε να προτείνετε;

Πιστεύω ότι λειτουργίες και λογικές αυτού του είδους ανήκουν σε άλλες εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο λαός μας και ο πολίτης της Μεσσηνίας ζητάει ανθρώπους με ειλικρίνεια, με συγκρότηση και εντιμότητα, ζητάει ανθρώπους με αρχές, ανθρώπους που θα του πουν το ναι ναι και το όχι όχι. Πιστεύω ότι με βάση τέτοιες αρχές θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπίζουμε τον πολίτη, αν πράγματι τον σεβόμαστε και είμαστε υπεύθυνοι απέναντί του και όχι στη λογική μιας ακατάσχετης υποσχεσιολογίας, μιας πρακτικής δηλαδή που κατά το παρελθόν οδήγησε στην υπογραφή ακάλυπτων επιταγών, επιταγών χωρίς αντίκρυσμα.

Τέτοιες πρακτικές ο λαός πρέπει με την ψήφο του να την στείλει εκεί που ανήκουν, στο χρονοντούλαπο! Τα προβλήματα δεν λύνονται με «παράγοντες» και με λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά. Λύνονται με έργα, με συγκεκριμένες επιλογές, με συστράτευση των πολιτικών με τους πολίτες και τους φορείς, με τεκμηριωμένες λύσεις, με σεβασμό στον τόπο και στον πολίτη.