Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον κ. ΠΑΠΑΔΗ για την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/7/1999

Αθήνα, 22 Ιουλίου 1999

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον κ. ΠΑΠΑΔΗ για την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”

1. Προσφάτως κρούσατε τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοικοκυριά, που δανείζονται με τα σημερινά επιτόκια. Τι θα συμβουλεύατε τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες αυτές τις δύσκολες εποχές ;

Αναφέρθηκα στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και καρτών, που εξακολουθούν να είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Υπάρχουν πολίτες, που παίρνουν καταναλωτικά δάνεια, γιατί υπάρχει πραγματική ανάγκη. Υπάρχουν όμως και άλλοι, που παρασύρονται από έναν άκρατο καταναλωτισμό ή παίρνουν τέτοια δάνεια για να παίξουν στο χρηματιστήριο. Δεν ισχυρίζομαι, ότι γίνεται μεγαλύτερη χρήση καταναλωτικών δανείων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε υπερχρέωση. Στην λήψη οποιουδήποτε τέτοιου δανείου, πρέπει να έχομε σαφή εικόνα για το τί ακριβώς θα πληρώσουμε και σε ποιό χρόνο. Να σταθμίσουμε εάν υπάρχουν οι δυνατότητες για την πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Οι τράπεζες δεν σκέπτονται με το χέρι στην καρδιά, όταν πρόκειται να απαιτήσουν τα οφειλόμενα. Βλέπουν αριθμούς, όχι ανθρώπους.

2. Παρά την πτώση του πληθωρισμού τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή η τεράστια διαφορά τους με τα επιτόκια καταθέσεων, εξηγεί τα υπέρογκα κέρδη των τραπεζών. Για πόσο χρόνο ακόμη ο Έλληνας πολίτης θα αποπληρώνει τόσο ακριβά τα δάνειά του ;

Κοιτάξτε.. η γνώμη μου είναι, ότι υπάρχει πρόοδος στον τομέα της μείωσης των επιτοκίων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και βλέποντας από που ξεκινήσαμε. Όμως, η μείωση των επιτοκίων χρηματοδοτήσεων δεν ακολούθησε τη μεγάλη πτώση του πληθωρισμού και τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων. Αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις, που υπήρξαν σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και τις επιβαρύνσεις που αυτό κουβάλαγε, λόγω εξωγενών παρεμβάσεων (προβληματικές επιχειρήσεις κλπ.). Όλα αυτά έχουν μια καταληκτική ημερομηνία. Με την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ όλες οι ελληνικές τράπεζες θα προσαρμόσουν τα επιτόκιά τους στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αφού δεν θα έχουμε πλέον «δραχμικές» τράπεζες αλλά τράπεζες που θα λειτουργούν με βάση το ΕΥΡΩ.

3. Μήπως αυτός είναι ο λόγος, που οι ισχυρές τράπεζες ερίζουν για την αύξηση του μεριδίου τους στην ελληνική αγορά;

Ασφαλώς. Η λειτουργία με βάση το ΕΥΡΩ θα εντείνει περισσότερο τον ανταγωνισμό. Οι τράπεζες, που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, μεγάλα διεθνή δίκτυα και ικανότητα προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων στους πελάτες, σε καλές τιμές. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και της προσαρμογής, γι’ αυτό όλοι στοχεύουν στο να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, αυξάνοντας τα μερίδιά τους στην αγορά.

4. Τότε γιατί η ΟΤΟΕ αντιτίθεται στις λεγόμενες «επιθετικές» εξαγορές τραπεζών και ποιο θεσμικό πλαίσιο αντιπροτείνει;

Γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να μετατραπεί σε μία «ζούγκλα» αθέμιτου ανταγωνισμού. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού αλλά και διασφαλίσεις, τόσο για τους εργαζόμενους που αποτελούν το πολυτιμότερο «κεφάλαιο» για τις τράπεζες, όσο και για τους μετόχους και τους πολίτες.

Για να υπάρξουν όμως αυτές οι συνθήκες, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Πρέπει να κατοχυρωθεί εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) ο ρόλος των εποπτικών αρχών και ιδιαίτερα της Τράπεζας Ελλάδος, όταν έχομε εξαγορές και αλλαγές διοικήσεων. Να υπάρχει έλεγχος της φερεγγυότητας και κατάθεση επιχειρηματικών σχεδίων, που να διασφαλίζουν την προοπτική ανάπτυξης της επιχείρησης. Να υπάρχει διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι. Έχουν και αυτοί δικαιώματα που σε μια εννομούμενη πολιτεία πρέπει να διασφαλίζονται.

5. Το ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες και κατ’ επέκταση το ωράριο απασχόλησης των υπαλλήλων, επανήλθε στην επικαιρότητα με την καταγγελία σας για την παραβίασή του από τρεις τράπεζες. Εκτιμάται ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο επαναδιαπραγμάτευσης των εργασιακών σχέσεων; Και πως θα αντιδράσει η ΟΤΟΕ σε κάτι τέτοιο;

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο τρεις οι τράπεζες που παραβιάζουν το ωράριο!. Είναι και άλλες που επιχειρούν την παραβίασή του. Οι τρεις εξέδωσαν εγκυκλίους οδηγίες. Όμως είναι άλλο πράγμα η όποια επαναδιαπραγμάτευση των εργασιακών σχέσεων και άλλο η παρανομία και η αυτοδικία. Γιατί τόσο το ωράριο συναλλαγών όσο και το ωράριο εργασίας είναι νόμοι του κράτους. Εάν κάτι δεν τους αρέσει μπορούν να το θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως στη φετινή σύμβαση συμφωνήσαμε την τήρηση του υφιστάμενου ωραρίου και την έναρξη του πιλοτικού 35ωρου, που δίνει επιπλέον 2 ώρες συναλλαγής στα πιλοτικά καταστήματα. Δεν νομιμοποιείται λοιπόν κανείς να κάνει ό,τι θέλει.

Με τέτοιες πρακτικές προκαλούν τους εργαζόμενους, προκαλούν τις τράπεζες που είναι νομοταγείς, αλλά και την ίδια την Πολιτεία. Έχομε ενημερώσει όλους τους αρμοδίους, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Ας το καταλάβουν καλά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν θα επιστρέψουμε στον εργασιακό μεσαίωνα. Οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς δεν είπαμε ακόμη την τελευταία μας λέξη... και ελπίζω να μη μας αναγκάσουν να το κάνουμε.

6. Πόσο κοντά είμαστε σε λύση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων και ποια χαρακτηριστικά του νέου ταμείου θεωρεί αδιαπραγμάτευτα η Ομοσπονδία;

Οι αναδιαρθρώσεις, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν εντείνει στο έπακρο τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν . Τώρα όμως πιστεύω, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και από την πλευρά των τραπεζών για τη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου για ολόκληρο τον κλάδο.

Δεν χωρά άλλη καθυστέρηση ή αναβολή. Στο ταμείο αυτό θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. Πρέπει να είναι ένα ταμείο υγιές και βιώσιμο, που θα αναβαθμίζει και σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίζει το σημερινό status. Επιδιώκουμε να το δημιουργήσουμε άμεσα, με συμφωνία των τραπεζών και της κυβέρνησης. Το ενιαίο ταμείο θα προχωρήσει έτσι ή αλλιώς, γιατί είναι όρος επιβίωσης για το ασφαλιστικό σύστημα στο χώρο των τραπεζών. Είναι όρος για τη διασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων. Είναι αν θέλετε και βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όλοι, τόσο καλύτερα.

7. Ποια καταστήματα των τραπεζών θα ανοίξουν την αυλαία του 35ωρου την 1η Αυγούστου ;

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η επιλογή δύο καταστημάτων και μίας μονάδας για κάθε τράπεζα, που διαθέτει πάνω από δέκα υποκαταστήματα και ενός υποκαταστήματος για κάθε μικρή τράπεζα. Την 1η Αυγούστου, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία του πιλοτικού 35ωρου όσες τράπεζες είναι έτοιμες και τα τις ακολουθήσουν στη πορεία και οι άλλες τράπεζες του κλάδου με βάση όσα συμφωνήσαμε στη κλαδική Σ.Σ.Ε. Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν την Ε.Ε.Τ. και την Ο.Τ.Ο.Ε. για τα καταστήματα και τις μονάδες που εντάσσουν στο πιλοτικό πρόγραμμα.