Ομιλία του Προέδρου της ΟΤΟΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
στην 7η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ της ΟΤΟΕ
στην ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ 11 – 12 Οκτωβρίου 2003
Ολυμπία, 11 Οκτωβρίου 2003
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,
Η ΟΤΟΕ δεν μπορούσε παρά να οργανώσει την 7η Πολιτιστική της Συνδιάσκεψη εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.
Στον ομφαλό της γης που εκπέμπει διαχρονικά το εκτυφλωτικό φως των πανανθρώπινων ιδανικών της ειρήνης, του πολιτισμού, της ευγενούς αθλητικής άμιλλας ανάμεσα στην υψηλή αισθητική των πιο σημαντικών μνημείων του κόσμου.
Σε τούτη εδώ την ευλογημένη γη, εναπόθεταν τις ελπίδες τους για ειρήνη οι λαοί του κόσμου.
Έστω για μια πρόσκαιρη ειρήνη, που επέβαλλε ο πανίσχυρος θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων που για πρώτη φορά οργανώθηκαν εδώ πριν 2.769 χρόνια.
Αντίθετοι στρατοί ακουμπούσαν τα όπλα τους, τις πανοπλίες τους, έξω από το στάδιο της Ολυμπίας για να αγκαλιαστούν και να συναγωνιστούν τίμια και καθαρά στην παλαίστρα και στο σκάμμα, στο δέκαθλο και στα άλλα αγωνίσματα εκείνης της εποχής. Έτσι για λίγο σταματούσαν οι οιμωγές, κούρνιαζε φοβισμένος ο θάνατος, τυφλωμένος από τη λάμψη της ειρήνης που και σήμερα αναδύεται με την ίδια αίγλη από τα σπασμένα αγάλματα.
Συναδέλισσες και συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,
Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε τον πλούσιο πολιτιστικό απολογισμό των εργαζομένων στις τράπεζες, να ανταλλάξουμε ιδέες, να συνθέσουμε προτάσεις για μια ακόμα πιο ουσιαστική πολιτιστική πορεία της ΟΤΟΕ στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Όμως μαζί με τη χαρά της συντροφικότητας για μια κοινή πορεία στον κόσμο του πολιτισμού, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι διακατεχόμαστε από μεγάλη θλίψη για την πολεμική υστερία των ισχυρών της γης, που εκτός από ανθρώπινες ζωές συντρίβουν και πολιτιστικά αγαθά αιώνων.
Ήρθαμε εδώ για να προβάλουμε το πολιτιστικό έργο των εργαζόμενων ως ένα θεσμικό πλέον γεγονός μεγάλης σημασίας, ως μία παράλληλη πορεία των συνδικαλιστικών, κοινωνικών, πολιτικών και επαγγελματικών μας αγώνων.
Ήρθαμε εδώ όμως και για να καταγγείλουμε τον ακραίο παραλογισμό, την χωρίς ντροπή χρήση της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του πολιτισμού των Σουμερίων, του πολιτισμού δηλαδή του Ιράκ.
Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι μπορεί να διαφέρουν οι σύγχρονοι σταυροτήδες της φύσης και του πολιτισμού από τους Ταλιμπάν που καθοδηγούμενοι από έναν τυφλό θρησκευτικό φανατισμό κατέστρεψαν επίσης αναντικατάστατα πολιτιστικά στοιχεία χιλιάδων ετών στο Αφγανιστάν.
Αντικρίζοντας κανείς τα ερείπια της Ολυμπίας και τις ορδές των βαρβάρων που κατέστρεψαν τους απαράμιλλους ελληνικούς θησαυρούς νιώθει πιο έντονα τις επιπτώσεις στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων από το έλλειμμα της αισθητικής πληρότητας που εξέπεμπαν αυτοί οι μεγάλοι καλλιτεχνικοί θησαυροί.
Κάτι τέτοιες εποχές θυμάται κανείς γεγονότα που κατέστρεψαν την γνώση, που σταμάτησαν ή στρέβλωσαν την ιστορία, που εμπόδισαν για πολλούς αιώνες την πρόοδο και την πληροφόρηση.
Ανάμεσα από τα πολλά δραματικά γεγονότα είναι το κάψιμο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, η καταστροφή των Μουσείων του σημερινού Ιράκ, η καταστροφή ενός μεγάλου πολιτισμού εκείνου του Αφγανιστάν, όπου σε πολλά σημεία του είναι νωπά ακόμα τα βήματα του Μεγάλου Έλληνα της Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δυστυχώς ούτε και αυτήν τη φορά τα γεράκια της Ουάσινγκτον και ο «ευρωπαίος» τοποτηρητής τους, αμετανόητος Μπλερ δεν μπόρεσαν γιατί δεν ήθελαν να αξιολογήσουν θετικά τα μηνύματα της Ολυμπίας.
Έσπρωχναν και σπρώχνουν τον κόσμο στην καταστροφή για να δουλεύουν εντατικά οι πολεμικές τους βιομηχανίες, υπονομεύοντας σοβαρά τις κοινωνικές πολιτικές και πολιτιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
Η ΟΤΟΕ ήταν και θα είναι μπροστάρισσα στους αγώνες για την ειρήνη και τον πολιτισμό. Συμμετείχε και θα συμμετέχει μαζί με όλο το φιλειρηνικό κίνημα και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο, ελπίζοντας ότι θα έρθει η εποχή, που οι χωροφύλακες του πλανήτη θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Οι εργαζόμενοι της χώρας πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμα πιο δυναμικά. Πρέπει να απελευθερώσουν όλες τις πνευματικές τους δυνάμεις. Πρέπει να συμμετέχουν στη ζωή των συνδικάτων, να συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Είναι απαραίτητη η πλατιά συμμετοχή των εργαζόμενων σε κάθε μορφή τέχνης είτε ως θεατές, είτε ως δημιουργοί.
Η καλλιτεχνική έκφραση ενισχύει την πολύτιμη ανθρώπινη οντότητα που από μόνη της είναι ένα βιολογικό θαύμα.
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει να βρούμε το χρόνο να γίνουμε καλύτεροι.
Πρέπει να βρίσκουμε το χρόνο για να καλλιεργούμε τις πνευματικές μας ανησυχίες.
Έχουμε μεγάλη ατομική και συλλογική ευθύνη να διαφυλάξουμε το περιεχόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στη δωρεά της ζωής να ζήσουμε όπως μπορούμε πιο ουσιαστικά την κάθε στιγμή.
Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της φύσης.
Η ΟΤΟΕ με τη βοήθεια όλων σας έχει καταφέρει να παρεμβαίνει με αυτόνομη παρουσία και με εξαιρετική ποιότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Δεν παρακολουθεί απλώς, συμμετέχει και διαμορφώνει τα πολιτιστικά γεγονότα.
Ο βαθύς και πλούσιος πολιτιστικός απολογισμός που θα κάνει σε λίγο ο υπεύθυνος της Γραμματείας Πολιτισμού της Ομοσπονδίας μας θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου.
Άλλωστε είσαστε όλοι συμμέτοχοι και συνδημιουργοί στην πλούσια παραγωγή πολιτισμού της ΟΤΟΕ.Ο χώρος των τραπεζοϋπαλλήλων έχει αναδείξει σημαντικούς ανθρώπους στην επιστήμη, στην τέχνη και στην πολιτική.
Θα αναφέρω σήμερα μερικούς από αυτούς στον τομέα της τέχνης, του γραπτού λόγου και της ζωγραφικής.
Την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά
Τους συγγραφείς Παύλο Μάτεσι, Τάκη Χατζηαναγνώστου, Κική Βαρελά, Μανώλη Κασδαγλή
Τον ζωγράφο Κώστα Σεργουλόπουλο
Τον ποιητή Μανώλη Τσακίρη
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Πάμε και πάλι, όλοι μαζί στους κοινούς αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, των παραδοσιακών οικισμών, την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού, του δημοτικού τραγουδιού, της δημοτικής ποίησης, της λαϊκής αρχιτεκτονικής, την προστασία του αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού και ευρωπαίου πολιτισμού. Το οφείλουμε στους αγώνες των προγόνων μας, το οφείλουμε στον εαυτό μας, το οφείλουμε στους άγιους παγκόσμιου πανελλήνιους τόπους σαν την Ολυμπία, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, τη Βεργίνα, τη Δήλο, τη Φαιστό.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ. |