Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ 9η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/8/2001

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ 9η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001


Συντρόφισσες και σύντροφοι είναι αλήθεια και το αναγνωρίζουμε όλοι, ότι με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, δημιουργούνται νέα δεδομένα, με ευκαιρίες και δυνατότητες, αλλά με προκλήσεις και με κινδύνους.

Ο σύντροφος Πρόεδρος το πρωί στην κατάληξή του της ομιλίας του, με σαφήνεια και ενάργεια έδωσε το στίγμα μας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Είπε με τρεις φράσεις:

  • Ισχυρή Ελλάδα,

  • Ισχυρή κοινωνία,

  • Ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

Από το πολιτικό περιεχόμενο που θα δώσουμε σε αυτές τις τρεις φράσεις, οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες, θα εξαρτηθεί και η έκβαση της προσπάθειάς μας.

Αλλά αλήθεια, ποιος είναι ο άμεσος και επιτακτικός στόχος μας; Ποιος είναι ο σκοπός και η αποστολή του Συνεδρίου; Είναι ή δεν είναι να ξαναβάλει το ΠΑΣΟΚ στη νικηφόρα στρατηγική; Στη στρατηγική της νίκης. Αυτή είναι η απαίτηση των μελών μας, αυτή είναι η απαίτηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειαζόμαστε τρία πράγματα:

Πρώτον. Χρειαζόμαστε καθαρές πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Πολιτικές, οι οποίες θα απαντούν στα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας, θα είναι υλοποιήσιμες, θα εμπνέουν και θα συσπειρώνουν. Πρέπει γύρω από τις πολιτικές σε κάθε τομέα, να δημιουργήσουμε ένα Κίνημα. Να φύγουμε από τη ρουτίνα μιας μίζερης υλοποίησης, να ανασκουμπωθούμε, να εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε, να συσπειρώσουμε.

Καθαρές πολιτικές όμως σημαίνει σαφήνεια στους στόχους και στο περιεχόμενο. Σημαίνει π.χ. ότι δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για ανάπτυξη. Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη με απασχόληση και με ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

Όταν μιλάμε για απασχόληση δεν έχει νόημα να μιλάμε για δημιουργία γενικά νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να μιλήσουμε για μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Γιατί αν δεν καταφέρουμε σε αυτό το ευνοϊκό χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας, όλους αυτούς τους μεγάλους σταθμούς -δηλαδή να διαχειριστούμε το Γ ΚΠΣ και τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας κλπ.- να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά, πάρα πολύ χαμηλά, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό μετά.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι χωρίς ανακατανομή δεν μπορούμε να πάμε σε πραγματική σύγκλιση. Δεν θα μπορέσει να λυθεί το μεγάλο ζήτημα του Ασφαλιστικού, εάν δεν υπάρξει η μεταφορά πόρων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που ξέρουμε ότι έχει καταληστευτεί. Δεν θα μπορέσουν ν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε το Χρηματιστήριο, αυτή η άγρια ανακατανομή που έκανε, εάν δεν υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση και ανακατανομή. Βέβαια, με συγκεκριμένους στόχους και με συγκεκριμένες προτεραιότητες, για τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα.

Όταν μιλάμε για πραγματική σύγκλιση επίσης πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους μας. Γνωρίζουμε ότι σήμερα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι στο 69% περίπου του αντίστοιχου μέσου κατά κεφαλήν ευρωπαϊκού εισοδήματος. Μπορούμε να πούμε ότι στο τέλος του 2004 αυτό το 69% θα το έχουμε κάνει 85%; Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος που έχει αναφορά στην πραγματική σύγκλιση.
Πρέπει να μιλήσουμε για ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα όχι όμως μέσα από απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

  • Ανταγωνιστικότητα με ποιότητα. Αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα·

  • Ανταγωνιστικότητα με καλύτερη οργάνωση.·

  • Με αξιοποίηση της γνώσης και της πληροφορικής.·

  • Με καινοτομικότητες.

Στο κρίσιμο όμως αυτό ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ, θα πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος σε δυο τομείς: ο ένας είναι ο αγροτικός που κάνει φοβερές προσπάθειες αυτή τη στιγμή να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Όπως επίσης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να βοηθήσουμε αποφασιστικά στην καλύτερη οργάνωσή του.·

  • Στη μείωση του καλλιεργητικού κόστους που αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο. ·

  • Όπως επίσης και στην τυποποίηση και στην ονομασία προέλευσης για να βάλουμε μπροστά την ποιότητα των προϊόντων μας.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

  • Πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς στήριξης της επιχειρηματικότητας, που σήμερα δεν υπάρχουν στη χώρα μας, όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά με το κράτος.

  • Θέλουμε ένα αποτελεσματικό κράτος. Αυτό δεν σημαίνει περισσότερο ή λιγότερο κράτος.·

  • Σημαίνει νέες δομές.·

  • Σημαίνει σωστή οργάνωση.·

  • Σημαίνει ικανοί και κατάλληλοι άνθρωποι ως επικεφαλείς οι οποίοι θα ελέγχονται για το έργο και την αποτελεσματικότητά τους. Και αυτό θα πρέπει να γίνει καθαρό και φανερό και με τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν και να είναι σαρωτικές, αμέσως μετά το Συνέδριο.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι οι προσωπικές στρατηγικές, δεν μπορεί να γίνονται κυρίαρχες. Τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συλλογική στρατηγική. Στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Το ένα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο και όλοι μαζί να στηρίζουν τον Πρόεδρο.

Δεν νοείται Κυβέρνηση να υπονομεύει τον εαυτό της.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι μετά το Συνέδριο ο Πρόεδρος να βγει πιο ενισχυμένος και το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ισχυρό. Περισσότερο ισχυρό κατά την άποψή μου, δεν θα βγει μέσα από τις όποιες καταστατικές αλλαγές όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Περισσότερο ισχυρό θα βγει το Κίνημά μας αν δώσουμε τη δυνατότητα στην Οργάνωσή μας να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις που την αφορούν. Ο ρόλος είναι εκείνος ο οποίος θα του δώσει περιεχόμενο και αποτελεσματικότητα. Οι οργανωτικές αλλαγές θα ακολουθήσουν και πρέπει να ακολουθήσουν.

Με αυτές τις προϋποθέσεις πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, υλοποιώντας τους στόχους μας, κάνοντας ένα καινούριο ξεκίνημα:

Με τόλμη και αποφασιστικότητα,

Με όραμα και προοπτική,

Με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, που εκπροσωπούμε και που από εμάς περιμένει.

Σας ευχαριστώ.