Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΤΟΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουσελά στην Εφημερίδα CITY PRESS με τίτλο: "Έχουμε βρει το μηχανισμό χρηματοδότησης που επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα υγιές ταμείο". " Θέλουμε αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο ταμ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/8/2003

Συνέντευξη του  Προέδρου της ΟΤΟΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουσελά στην Εφημερίδα CITY PRESS  με τίτλο:

"Έχουμε βρει το μηχανισμό χρηματοδότησης που επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα υγιές ταμείο".
" Θέλουμε αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο υγείας"

                                                                                                                                           6 Αυγούστου 2003

Πως κρίνεται τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα;     

    Νομίζω ότι δίνουν  μια πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή του κράτους απ’ ευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και η διαχρονική στήριξή του τα επόμενα 30 χρόνια.
     Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων και υπολογίζονται με βάση τα τριακοστά πέμπτα και όχι τα πεντηκοστά , όπως προέβλεπε ο ν. 2084/92. Όσον αφορά το πλαφόν στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων, αυτό μπορεί πλέον να καταργηθεί, αφού τα ταμεία μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ. με διασφάλιση όμως της βιωσιμότητάς τους.

Με ποιο τρόπο θα γίνει η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στον τραπεζικό χώρο;

    Θα προχωρήσει μέσα από την συνένωση των επικουρικών ταμείων, που λειτουργούν στο χώρο των τραπεζών και τη δημιουργία ενός μεγάλου ΝΠΙΔ, που θα καλύπτει με επικουρική και συμπληρωματική σύνταξη όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, με εξαίρεση την τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη ο νέος νόμος 3029/2002 μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οι διαδικασίες της συζήτησης από όλα τα ενδιαφερόμενα ταμεία και την ΟΤΟΕ έχουν προχωρήσει αρκετά. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε βρει το μηχανισμό χρηματοδότησης που επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο υγιές. Εμείς ως τραπεζοϋπάλληλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μέσα από τη σημαντική αύξηση των εισφορών μας, για αυτό το ταμείο.
    Πρέπει όμως να τις αναλάβουν σε ό,τι τους αφορά η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών.    

Ποια μορφή θα έχει το νέο ταμείο υγείας που θέλετε να φτιάξετε στο χώρο των τραπεζών; Πόσο θα κοστίσει η δημιουργία του και πως θα καλυφθεί οικονομικά η λειτουργία του;

   Είναι γεγονός, ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάθεση σχετικής μελέτης στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
    Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός αυτόνομου και αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου υγείας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των υφισταμένων έξι (6) ταμείων, επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές σε όλα τα επίπεδα. Ήδη τρία από τα παραπάνω ταμεία που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έχοντας σωματειακή μορφή (της Εθνικής, της Αγροτικής και Ελλάδος) έχουν δημιουργήσει ομοσπονδία. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει θετικά ένα τέτοιο εγχείρημα, εάν θα είναι βιώσιμο. Η μελέτη θα μας δείξει τις οικονομικές διαστάσεις και τις ανάγκες για τη δημιουργία του.
    Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το προχωρήσουμε. Είναι προφανές, ότι θα στηριχθεί στις εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων, αλλά και στην υπάρχουσα περιουσία των ταμείων.

Η "ακρίβεια" είναι μια λέξη που τον τελευταίο καιρό ακούγεται με την ίδια συχνότητα από τα στόματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Μήπως με το ευρώ …. είμαστε χειρότερα;

Ένα μέρος της ακρίβειας οφείλεται και στην μορφή του νομίσματος. Βλέπεται μάθαμε να αναγνωρίζουμε τα χάρτινα νομίσματα ως νομίσματα αξίας και να υποτιμούμε τα κέρματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με την εμφάνιση του ευρώ να αλλάξουν οι αξίες, αλλά εμείς να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει. Γι αυτό και ως ΟΤΟΕ πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την κυκλοφορία χάρτινου νομίσματος του ενός και των δύο ευρώ.
Βέβαια η ακρίβεια δεν απορρέει μόνο από την υποτίμηση της αξίας του Ευρώ. Ο πληθωρισμός που σήμερα υπάρχει δεν είναι πληθωρισμός που οφείλεται στους μισθούς, αλλά στις τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα των ειδών διατροφής. 
    Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και στους μεσάζοντες πιστεύω ότι θα αποδώσει. Χρειάζεται όμως χρόνος και προσπάθεια απ’ όλους μας.