Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ Προέδρου Ο.Τ.Ο.Ε. στο περιοδικό «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» «Έχουν κέρδη ας μας δώσουν αυξήσεις…»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/5/2002

Αθήνα, 11 Μαΐου 2002

Συνέντευξη του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Προέδρου Ο.Τ.Ο.Ε.

στο περιοδικό «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»

«Έχουν κέρδη ας μας δώσουν αυξήσεις…»

 

Ερώτηση 1η: Η Ομοσπονδία δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να ελέγχει και να προστατεύει τους εργαζόμενους υπό εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;

Απάντηση: Δεν θα το έλεγα, υπάρχουν βέβαια σήμερα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σε εργασιακό επίπεδο, γενικότερα, και στις τράπεζες, ειδικότερα. Στις εν λόγω, υπάρχουν έντονα προβλήματα με το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, όπου παρατηρούνται παραβιάσεις, όπως επίσης και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις αμοιβές, τη μη καταβολή δηλαδή επιδομάτων που έχουν θεσπισθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια, από πλευράς εργοδοτών, έντονης συμπίεσης του εργασιακού κόστους. Φαίνεται ότι στόχος των διοικήσεων των τραπεζών είναι να διατηρήσουν αμείωτα τα υπερκέρδη της περιόδου 1999-2000. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη, γιατί εκείνη η περίοδος χαρακτηρίσθηκε – και όντως ήταν – «παχιών αγελάδων». Το τραπεζικό σύστημα είχε τη δυνατότητα από ένα χρηματιστήριο που βρισκόταν στα ύψη, αλλά και από τη μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, να βγάζει, όχι απλώς, κέρδη, αλλά και υπερκέρδη. Είναι αδιανόητο οι διοικήσεις των τραπεζών να συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση με του παρελθόντος».

 

Ερώτηση 2η: Αυτό είναι και το επιχείρημά τους. Ότι, δηλαδή, η κερδοφορία τους είναι χαμηλότερη, άρα δεν μπορούν να δώσουν τις αυξήσεις που διεκδικείτε.

 

Απάντηση: Είναι φανερό ότι υπάρχει όξυνση του ανταγωνισμού, πηγές κερδοφορίας όπως αυτές που ανέφερα έχουν μειωθεί, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όμως, εξακολουθεί να παράγει κέρδη, αρκετά υψηλά σε σύγκριση με του ευρωπαϊκού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, είμαστε στη δεύτερη θέση, ενώ προηγείται η Φινλανδία. Αυτό, άλλωστε, το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι με υπομνήματά τους σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτά που ζητούμε δεν είναι παράλογα. Η διεκδίκησή μας είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Διεκδικούμε διασφάλιση από την αύξηση του πληθωρισμού, που αναμένεται, φέτος, να κυμανθεί, σε μέσα επίπεδα, γύρω στο 3,5%. Υπάρχει, δηλαδή, απώλεια 0,5% από πέρυσι. Επίσης, απαιτούμε συμμετοχή στην αύξηση της παραγωγικότητας των τραπεζών. Η κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ισχυρίζεται ότι πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της πραγματικής σύγκλισης. Αυτή τη στιγμή, η απόσταση που μας χωρίζει από τους άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας είναι αρκετά μεγάλη. Έχουμε διαφορά σε μέσα επίπεδα, όσον αφορά όχι ονομαστικές αποδοχές αλλά μισθούς εκπεφρασμένους σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, της τάξεως του 25% - 30%. Αν, σταδιακά, κάθε χρόνο δεν ενσωματώνουμε στις συμβάσεις ποσοστό κάλυψης αυτής της διαφοράς, είναι εμφανές ότι ποτέ δεν θα υπάρξει πραγματική σύγκλιση. Εμείς δεν ζητήσαμε να ενσωματωθούν μεγάλα ποσοστά σε αυτή τη σύμβαση, όταν κάνουμε λόγο για αυξήσεις της τάξεως του 7%, το 2002. Διεκδικούμε μείωση του χρόνου εργασίας και λήψη μέτρων για την προστασία της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των συγχωνεύσεων και των αναδιαρθρώσεων. Τέλος, αξιώνουμε την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων που σε ορισμένες τράπεζες καταστρατηγούνται κατά κόρον.

 

Ερώτηση 3η: Ναι, αλλά αυτό που διεκδικείτε είναι ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της ΓΣΕΕ.

Απάντηση: Έτσι είναι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος των τραπεζών είναι και κερδοφόρος και κατά πολύ ανταγωνιστικότερος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

 

Ερώτηση 4η: Οι παρατάξεις της Αριστεράς, αλλά και άλλοι, έχουν επικρίνει την ηγεσία της Ο.Τ.Ο.Ε. για την επιλογή της ημερομηνίας της απεργίας, αμέσως μετά την αργία του Πάσχα, αλλά και για το ότι στις διεκδικήσεις σας δεν συμπεριλάβατε ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό.

Απάντηση: Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ουσία δεν τις προκηρύξαμε εμείς, οδηγηθήκαμε σε αυτές μετά την άρνηση των διοικήσεων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, οι διοικήσεις των τραπεζών διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις λέγοντας: «ή αποδέχεστε αυξήσεις της τάξεως του 3,5% ή διακόπτουμε τη διαδικασία διαλόγου». Να θυμίσω ότι έχουμε αρχίσει την προσπάθεια για υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης από αρχές του χρόνου.

Το Πάσχα πέρασε και ακόμη δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

Μπορείτε, λοιπόν, να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιος ευθύνεται. Από εκεί και πέρα, όλες οι παρατάξεις – εγώ βέβαια έχω ένσταση για το ποιες είναι αριστερές, ή συντηρητικές, καθώς αυτό φαίνεται από τη πρακτική του καθενός και όχι από το τι δηλώνει – ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων. Βέβαια, υπήρχαν διαφορές ως προς την εκτίμηση, αλλά η πλειοψηφία με την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και όλοι δήλωσαν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

 

Ερώτηση 5η: Γιατί δεν συμπεριλάβατε το ασφαλιστικό στις διεκδικήσεις σας;

Απάντηση: Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε εξέλιξη. Καταρχήν, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη πρόταση που υποβάλαμε για δημιουργία ενιαίου ειδικού ταμείου, που θα παρέχει επικουρική και συμπληρωματική ασφάλιση στον κλάδο των τραπεζών. Το επόμενο βήμα, μετά τη συνάντηση της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών, είναι να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, όπου οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεών τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι σε εξέλιξη, λοιπόν, και γι’ αυτό δεν το ενσωματώσαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις μας. Αν στη συνάντηση αυτή υπάρξει άρνηση, από πλευράς τραπεζών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των ασφαλιστικών ταμείων και να αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό βάσει της πρότασης που έχει υποβάλει η Ο.Τ.Ο.Ε. και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, προφανώς θα ενσωματώσουμε και αυτό το θέμα στις κινητοποιήσεις μας.