ΘΕΜΑ | [Συνέντευξη] Συνέντευξη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ Πρόεδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. στην Εφημερίδα «EXPRESS» |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 27/2/2002 |
Συνέντευξη του στην Εφημερίδα «EXPRESS»
Mεταξύ «σφύρας και άκμονα» κινούνται οι σχέσεις της ΟΤΟΕ και των διοικήσεων των τραπεζών με αφορμή στην παρούσα φάση την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σε πιο μόνιμο επίπεδο ,θα μπορούσαμε να πούμε για το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Με αφορμή την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί στην υπογραφή της ΣΣΕ η ΟΤΟΕ προχώρησε σε μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων για να καθίσουν και πάλι οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση να βρουν λύσεις κοινά αποδεκτές. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Κουσελάς μιλώντας στην Εξπρές κάνει λόγο ακόμα και για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» έναντι της ΟΤΟΕ από την πλευρά των τραπεζων θεωρώντας ότι η Ομοσπονδία θεωρείται από τις τράπεζες εμπόδιο στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας . Τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη μείωση του κόστους όχι στην εργασία αλλά στην καλύτερη οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τους. Επίσης σημειώνει ότι στο εξής η Ομοσπονδία θα είναι επιφυλακτική στο θέμα των συγχωνεύσεων και θεωρεί ότι στην περίπτωση της προσπάθειας συγχώνευσης Εθνικής –Αλφα οι τράπεζες χρησιμοποιήσαν για δικούς τους λόγους τους συνδικαλιστές τους. Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ Κουσελά έχει ως εξής;
Ερ, Κύριε Κουσελά η φετινή προσπάθεια της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης, έχει χαρακτηρισθεί από ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων από την πλευρά της ΟΤΟΕ. Δεν υπαρχει κοινό σημείωμα ή πρόκειται για μια κόντρα του στυλ ποιος είναι «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού;» Δ.Κ - Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά, οι διοικήσεις των τραπεζών, επιδεικνύουν μια αδικαιολόγητη σκληρότητα, σχετικά με την αντιμετώπιση των εργαζομένων και της ΟΤΟΕ Είναι χαρακτηριστικό, ότι ξεκινήσαμε με συζήτηση για την υπογραφή της νέας, συλλογικής σύμβασης, με προτάσεις από την πλευρά τους, που όχι μόνο δεν δίνουν αυξήσεις, αλλά οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων αν αυτές είχαν γίνει αποδεκτές από την πλευρά μας. Φαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, ότι στόχος και πρόθεσή τους είναι, να συμπιέσουν όσο γίνεται περισσότερο, και να μειώσουν το εργατικό κόστος. Και αυτό το βλέπουμε, όχι μόνο σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με την υπογραφή της νέας σύμβασης, αλλά και με τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά τους για μη υλοποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και της ίδιας της εργατικής νομοθεσίας. Δεν ξέρω τι βαραίνει στην επιλογή τους, το αν και κατά πόσο είναι κυρίαρχο το θέμα της μείωσης του εργασιακού κόστους, είτε του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών τους, με την ΟΤΟΕ. Αυτό θα το δούμε στην πορεία και ανάλογα με τη στάση τους.
ΕΡ. Μιλήσατε για ξεκαθάρισμα .Τι λογαριασμούς ανοιχτούς έχει η ΟΤΟΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και πρέπει να ξεκαθαριστούν; Δ.Κ - Να διευκρινήσω κατ αρχήν ότι δεν είναι με την Ένωση, αλλά με εκπροσώπους των τραπεζών. Η Ένωση δεν διαπραγματεύεται μαζί μας, γιατί έχει τεχνικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί εργοδοτική οργάνωση όπως είναι ο ΣΕΒ, ή άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. Αυτό που φαίνεται σε σχέση με το ερώτημά σας, είναι ότι οι διοικήσεις των Τραπεζών θεωρούν την ΟΤΟΕ εμπόδιο, στο να προχωρήσουν επιλογές και πολιτικές, από την πλευρά τους που οδηγούν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση ουσιαστικά μιας σειράς υφιστάμενων θεσμικών ρυθμίσεων που διέπουν τις αμοιβές, το ωράριο και την προστασία της απασχόλησης. Ερ. Όμως υπαρχει ελαστικοποίηση της εργασίας σε άλλες χώρες και δη ευρωπαικές .To Eλληνικό τραπεζικό σύστημα δεν πρεπει κατά κάποιο τρόπο να εναρμονιστεί; Δ.Κ - Το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα, είναι από τα χαμηλότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει δηλαδή συμπιεστεί αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμοιβές των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων υστερούν κατά 25 με 30% από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.Δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα, σχετικά με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, από το εργασιακό κόστος. Αν υπάρχουν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα των τραπεζών αυτά οι τράπεζες θα πρέπει να τα βρουν, στην καλύτερη οργάνωση και στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους. Ερ. Υπαρχει όμως χαμηλότερη παραγωγικότητα σε σχέση με την ΕΕ Δ.Κ - Η απόσταση που χωρίζει τον τομέα αυτό, τις ελληνικές τράπεζες απ’ τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, είναι πάρα πολύ μικρή. Δηλαδή η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα, που υπάρχει, στον ελληνικό, τραπεζικό τομέα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του ευρωπαϊκού, είναι μόλις 3,3% μικρότερη. Άρα η μικρή αυτή υστέρηση, της παραγωγικότητας δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση, τη σημερινή στάση των διοικήσεων των τραπεζών. Οι τραπεζίτες, αυτό που επιδιώκουν, είναι να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών με εκείνα της περιόδου 1999-2000.
Ερ. Εννοείτε τότε που η πορεία του Χρηματιστηρίου ήταν ανοδική . Δ.Κ - Του Χρηματιστηρίου και της μεγάλης διαφοράς μεταξυ των επιτοκίων χορηγήσεων . Αυτές οι εποχές, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για το τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σ’ εκείνη την περίοδο. Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία περίπτωση να εκτονώσουν την πίεσή τους, επειδή έχουμε αυτές τις εξελίξεις στον παράγοντα εργασία και στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι από τους ευνοημένους τομείς, γιατί όπως σας είπα υπάρχουν σημαντικές διαφορές, με την Ε.Ε. όπως επίσης, εμείς είμαστε πίσω, ακόμα και με άλλους αντίστοιχους παραγωγικούς τομείς.
ΕΡ. Το εργασιακό κόστος και η ανταγωνιστικότητα είναι σημεία αναφοράς για τους τραπεζίτες φαντάζομαι όμως και για σας, καθώς συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος άρα και με τις θέσεις απασχόλησης. Δ.Κ - Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στις Ελληνικές Τράπεζες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, είμαστε η χώρα με την δεύτερη καλύτερη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων μετά την Φινλανδία. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, για καλύτερη οργάνωση και περισσότερο εκσυγχρονισμό στις ελληνικές τράπεζες. Όμως δεν είναι το εργασιακό κόστος, η ειδοποιός διαφορά, ή το σημείο εκείνο, το οποίο βαραίνει σχετικά με το ζήτημα αυτό. Είναι τα ζητήματα που έχουν σχέση όπως σας είπα, με την καλύτερη οργάνωση, και ιδιαίτερα με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, που θα πρέπει να προσέξουν οι διοικήσεις. Γιατί ο ανταγωνισμός από εδώ και πέρα, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αφορά, και δεν θα αφορά, τα στοιχεία της ποσότητας, από τη στιγμή που τα επιτόκια περίπου, κινούνται στα ίδια επίπεδα, αλλά τα στοιχεία της ποιότητας.
Ερ. Εννοείτε νέα τραπεζικά προϊόντα; Δ.Κ - Εννοώ νέα, τραπεζικά προϊόντα, και ιδιαίτερα, προϊόντα τα οποία δίδουν μια διέξοδο στους καταθέτες και ιδιαίτερα στους μικροκαταθέτες, γιατί αυτή τη στιγμή τα επιτόκια καταθέσεων έχουν σχεδόν μηδενιστεί, δεν υπάρχουν αποδόσεις και δεν υπάρχει και άλλη διέξοδος, για το αποταμιευτικό εκείνο κοινό, το οποίο, θεωρούσε –και σωστά θεωρεί- ότι η αποταμίευση είναι ο θεσμός που έχει προσφέρει πολλά στη χώρα μας, και στον ίδιο τον μικροκαταθέτη και αυτός ο θεσμός, πρέπει να προστατευθεί.
Ερ. Ποια νέα προϊόντα θα μπορούσαν να προωθγθούν; Δ.Κ - Είναι νέα προϊόντα που έχουν διάφορες καταθετικές μορφές, και που πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει μια εύλογη απόδοση. Δεν μπορεί δηλαδή, οι αποδόσεις στον τομέα αυτό, να είναι μικρότερες, να είναι κάτω και από τον πληθωρισμό.
ΕΡ. Στην παρούσα φάση, στις προτάσεις υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας, υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί τραπεζίτες; Μας έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών τραπεζών είναι πιο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ και δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ιδιωτικές τράπεζες. Είναι έτσι ; Δ.Κ - Δεν θα ήθελα να τους ξεχωρίσω. Ο παρονομαστής πιστεύω ότι είναι κοινός και οι προσπάθειες που καταβάλλονται, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο, είναι με κάθε τρόπο η μείωση του εργασιακού κόστους.
Ερ. Πριν από λίγους μήνες είχαμε το εγχείρημα συγχώνευσης ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ALPHA όπου απέτυχε . Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα βασικά αίτια αυτής της αποτυχίας; Οι συγχωνεύσεις αυτής της μορφής στην Ελλάδα, δεν έχουν μέλλον ; -Δ.Κ Τα αίτια ήταν η αποστασιοποίηση από τις συμφωνίες, οι οποίες, είχαν γίνει μεταξύ τους, για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και δεν υπήρξε απ’ ότι φάνηκε εκ των υστέρων, προετοιμασία για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Αυτά ήταν τα δύο βασικά αίτια της αποτυχίας των συμφωνιών και η αποστασιοποίηση από τα συμπεφωνημένα. Πρέπει να προσθέσω ότι σε σχέση με το θέμα των συγχωνεύσεων υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, σε ότι αφορά τον παραπάνω παράγοντα και ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας της απασχόλησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου. Παρότι υποβάλαμε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις και προς την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι προτάσεις αυτές, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν γίνει αποδεκτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα θεσμικό έλλειμμα, στον τομέα αυτό.
Ερ. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν γίνει δεκτό το νομοθετικό πλαίσιο, που έχετε προτείνει για τα εργασιακά και για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν θα προχωρήσετε σε καμία μεγάλη συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα . Δ.Κ - Ενώ μέχρι τώρα είχαμε στηρίξει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις συγχωνεύσεις, θα είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, από εδώ και στο εξής, σε οποιαδήποτε διαδικασία συγχώνευσης, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο. Και ιδιαίτερα, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε μεγάλες συγχωνεύσεις. Δηλαδή δεν πρόκειται να συναινέσουμε, σε διαδικασία συγχώνευσης, όπως αυτή που πήγε να γίνει της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την ALPHA BANK, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο.
Ερ. Η πρώτη σας αντίδραση ως ΟΤΟΕ , με την ανακοίνωση της συγχώνευσης ήταν πολύ θετική. Δ.Κ - Ήταν θετική υπό προϋποθέσεις, με την έννοια του ότι ζητήσαμε να διασφαλιστούν ορισμένα πράγματα και είπαμε ότι θα κρίνουμε στην πορεία των εξελίξεων την τελική μας στάση, πράγμα το οποίο έγινε. Όταν διαπιστώσαμε δηλαδή ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις τις οποίες θέσαμε, ήραμε ουσιαστικά την εμπιστοσύνη που δείξαμε και την στήριξή μας σ’ αυτή τη διαδικασία. ΕΡ. Αυτό φάνηκε όμως και σαν μια κόντρα μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ, που προέρχεται, ή ανήκει σε κρατικές τράπεζες και αυτών που προέρχονται ή ανήκουν σε ιδιωτικές τράπεζες. Δ.Κ - Νομίζω ότι έγινε μια προσπάθεια από την πλευρά των εργοδοτών, να χρησιμοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δικοί τους στόχοι. Όμως οι διαφορές οι οποίες υπήρξαν δεν ήταν διαφορές μεταξύ των εργαζόμενων, ήταν διαφορές που αφορούσαν το πλαίσιο των συμφωνιών που είχαν γίνει μεταξύ των διοικήσεων.
ΕΡ. Χωρίς ενωμένο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να προχωρήσει ο κλάδος, μπορεί να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, έχοντας απέναντι «σκληρούς» μερικές φορές εργοδότες; Δ.Κ - Το θέμα της ενότητας είναι κορυφαίο για μας ζήτημα και επιδιώκουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε εξασφαλισμένη την ενότητα είτε σε προγραμματικό επίπεδο, μέσα από προγραμματικές δηλαδή συμφωνίες, είτε στο επίπεδο της υλοποίησης των στόχων, όταν υπάρχουν αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει, μέσα από την πολυφωνία, την πολυχρωμία που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, να εξασφαλίζεται η σύνθεση ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά την δράση. Και πιστεύω ότι όταν αυτό το καταφέρνουμε και το καταφέρνουμε στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα αποτελέσματα είναι θετικά και για τους εργαζόμενους και για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ερ. Απασχόληση και εργασιακές σχέσεις, ποιο είναι το μέλλον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Και πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει, όχι μόνο ο εργαζόμενος ως τραπεζικός υπάλληλος που υπηρετεί χρόνια, αλλά ιδιαίτερα ο νέος που αρχίζει την σταδιοδρομία του από μια ιδιωτική τράπεζα . Δ.Κ- Το θέμα της απασχόλησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, το υπ’ αριθμόν ένα και για μας και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, θέλω να πω ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ήταν και δεν είναι ακόμα κορεσμένο, για να αντιμετωπίζουμε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το υπόλοιπο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ούτε η πυκνότητα τραπεζών ανά κάτοικο, αλλά ούτε το εύρος των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, είναι στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει από σήμερα, να υπάρξουν και να δημιουργηθούν θεσμοί που θα προστατεύουν την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ένας τέτοιος θεσμός, ήταν για μας και είναι η ίδρυση και η λειτουργία του παρατηρητηρίου απασχόλησης. Όμως πρέπει και μέσα από τη συλλογική σύμβαση που έχουμε προτείνει την λήψη και άλλων μέτρων, και για να μην βρεθούμε στο μέλλον μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Ερ. Πώς χαρακτηρίζετε τις μορφές των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν σήμερα στο χώρο; -Δ.Κ Το θεσμοθετημένο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων μπορώ να πω ότι είναι καλό. Το πρόβλημα που υπάρχει, είναι στην υλοποίηση. Υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις, από την πλευρά τραπεζών που επιδιώκουν την αποσύνθεση, την δημιουργία ανεξέλεγκτων θα έλεγα καταστάσεων στο τομέα αυτό.
ΕΡ. Υπάρχουν ωστόσο νέες μορφές εργασίας, έχουμε δηλαδή υπαλλήλους που δουλεύουν σε τράπεζες, ή μορφές τραπεζών, οι οποίοι δεν είναι τραπεζικοί υπάλληλοι; Δεν ανήκουν στην ΟΤΟΕ συνδικαλιστικά. Δ.Κ -΄Εχουμε σοβαρά τέτοια προβλήματα για παράδειγμα τα OPEN 24 και παρόμοιες μορφές εργασίας, είναι μορφές εργασίας που κινούνται στα όρια θα έλεγα της νομιμότητας, είναι δηλαδή ημιπαράνομες καταστάσεις, που λειτουργούν χωρίς άδεια από την Τράπεζα Ελλάδος, αλλά βασισμένες σε κάποια εγκύκλιο, ότι δύναται να δημιουργηθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, με μεσολαβητικό όμως στόχο. Αυτή τη στιγμή οι καταστάσεις αυτές που υπάρχουν, τα OPEN 24 δεν μεσολαβούν, κάνουν τραπεζικές εργασίες, χωρίς στην ουσία να είναι τραπεζικά καταστήματα. Και οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούν δεν είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, όπως επίσης και δεν δεσμεύονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είτε σ’ ότι αφορά το ωράριο, είτε σε σχέση με τα ζητήματα των αμοιβών.
ΕΡ. Δεν καλύπτονται από τις Σ.Σ.Ε. της ΟΤΟΕ; Δ.Κ - Δεν καλύπτονται από τις Σ.Σ.Ε. .Εχουν δημιουργήσει ένα πελώριο πρόβλημα και στους εργαζόμενους και στις υπόλοιπες τράπεζες, γιατί πέραν του ότι υπονομεύουν το επάγγελμα το δικό μας, το τραπεζικό επάγγελμα, δημιουργούν ένα duping σε βάρος και των υπόλοιπων τραπεζών. Και είναι ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα και η κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδος, να αντιμετωπίσει και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Δεν μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να μετατραπεί σε μια ζούγκλα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ερ. Το θέμα του ασφαλιστικού είναι και επίκαιρο και βεβαίως αφορά και την ΟΤΟΕ .Πάγιο αίτημα είναι να δημιουργηθεί ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, σε τι φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις; Δ.Κ - Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις με την κυβέρνηση, σχετικά με την λύση του ασφαλιστικού στον τραπεζικό κλάδο. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρότασή μας για την δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού και συμπληρωματικού ταμείου σύνταξης για τον τραπεζικό κλάδο. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών και αυτό που πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα, στις αμέσως επόμενες μέρες, είναι να γίνει πλέον μια κοινή συνάντηση της ΟΤΟΕ, της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών, προκειμένου να συμφωνηθεί ή όχι, αυτό το πλαίσιο που έχουμε προτείνει, το οποίο είναι ένα πλαίσιο, που διασφαλίζει από την μια πλευρά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και δίνει τη δυνατότητα από την άλλη, να υπάρξει μια υγιής και βιώσιμη κατάσταση για όλο το τραπεζικό κλάδο. Η λύση του ασφαλιστικού στο κλάδο των τραπεζών, δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζοϋπαλλήλων, είναι κατεξοχήν πρόβλημα των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και έμπρακτα απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανάληψη των ευθυνών σημαίνει να καλύψουν οικονομικά τις υποχρεώσεις τους. Και οι υποχρεώσεις τους είναι μεγάλες, κυμαίνονται από τράπεζα σε τράπεζα. Και αυτό είναι και το κρίσιμο στοιχείο. Εάν στη συνάντηση που θα γίνει, υπάρξει βούληση και δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την αντίστοιχη ανάληψη των ευθυνών τα πράγματα θα πάνε καλά. Εάν όχι, τότε είμαστε υποχρεωμένοι στις διεκδικήσεις τις οποίες έχουμε, να προσθέσουμε και μιλώ και για τις απεργιακές διεκδικήσεις και το θέμα του ασφαλιστικού.
Ερ. Υπάρχει εκτίμηση για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να καταβάλουν οι τραπεζίτες στο ταμείο σας. Δ.Κ -Αυτό ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα, οι υποχρεώσεις δεν είναι ίδιες. Είναι αλλού μεγαλύτερες. Ερ. Αλλοι μιλάνε για πεντακόσια δις, άλλοι για περισσότερα. Δ.Κ - Αυτή τη στιγμή γίνεται μια αναμέτρηση στη βάση των καινούργιων στοιχείων, προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος. Πάντως είναι ύψος που μπορεί, υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει δηλαδή λύση στο πρόβλημα, δεν είναι άλυτο το πρόβλημα.
Ερ. Υπάρχει διάθεση από τους τραπεζίτες, ποια είναι η εκτίμησή σας; Δ.Κ - Αυτό θα το δούμε στην πράξη.
ΕΡ. Κλείνοντας την συζήτηση θα ήθελα να μου πείτε πώς κρίνει ο Δημήτρης Κουσελάς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δ.Κ - Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα βήματα προόδου και σ’ αυτό συνετέλεσαν σημαντικά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι, μολονότι δεν έχει αυτό έμπρακτα αναγνωριστεί, όμως μέλλει να κάνει αρκετά βήματα ακόμα προς τα εμπρός, προκειμένου να μπορέσει να παίξει ένα κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο, όχι μόνο στη δημιουργία κερδών ή υπερκερδών, αλλά στην στήριξη και της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας..
ΤΙΤΛΑΚΙΑ ----Οι διοικήσεις των τραπεζών επιδεικνύουν αδικαιολόγητη σκληρότητα στην αντιμετώπιση των εργαζομένων . --- Δεν ξέρω αν βαραίνει στην επιλογή των τραπεζών η μείωση του κόστους εργασίας ή το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την ΟΤΟΕ. ---Οι τράπεζες θεωρούν εμπόδιο την ΟΤΟΕ στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων . --Οι τράπεζες πρεπει να αναζητήσουν τη μείωση του κόστους στην καλύτερη οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους και όχι στο κόστος εργασίας . ---- Οι τραπεζίτες επιδιώκουν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών με εκείνα της περιόδου 1999-2000. ----Ο ανταγωνισμός δεν αφορά τα στοιχεία της ποσότητας αλλά της ποιότητας . ---Χρειάζεται άνοιγμα σε νέα τραπεζικά προιόντα. --- Στην απόπειρα συγχώνευσης Εθνικής –Alpha το συνδικαλιστικό κίνημα χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά των εργοδοτών. --- Στο μέλλον θα είμαστε παρα πολύ επιφυλακτικοί στο θεμα των συγχωνεύσεων . ----Η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος κορυφαίο ζήτημα για την Ομοσπονδία. ---Το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι κορεσμένο. ----Υπαρχει σοβαρό πρόβλημα με τα open 24. Κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Είναι ημιπαράνομα. ---Δημιουργούν duping σε βάρος και των υπόλοιπων τραπεζών . ---Δεν μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να μετατραπεί σε μια ζούγκλα αθέμιτου ανταγωνισμού. ---Να αναλάβουν οι τραπεζίτες έμπρακτα τις ευθύνες τους στα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου. ----Το ασφαλιστικό αν παραμείνει σε εκκρεμότητα θα οδηγηθούμε σε απεργιακές διεκδικήσεις. |