ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε.
Δημήτρη Κουσελά
στην εφημερίδα "ΙΣΟΤΙΜΙΑ"
Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001
Γιάννης Πανάγος, Fax: E-Mail: i.panagos@mail.gr
Ερώτηση 1η: Κύριε Κουσελά, τι έρχεται να προσθέσει στην πορεία των εργασιακών σχέσεων η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράψατε με τις τράπεζες ; Κατ’ αρχήν είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ;
Απάντηση: Η κλαδική Σ.Σ.Ε. της ΟΤΟΕ αποτελεί μια θεσμική ασπίδα στα εργασιακά και κοινωνικά θέματα για τον τραπεζικό κλάδο στο μέτρο που σύμφωνα με τον Ν. 1876/90 οι ρυθμίσεις αυτής της σύμβασης δεν επιδέχονται δυσμενέστερη για τους εργαζόμενους εξειδίκευση σε επιχειρησιακό ή και σε ατομικό επίπεδο. Η φετινή Σ.Σ.Ε. έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες και στα πλαίσια σκληρών διαπραγματεύσεων. Η άρνηση της ΟΤΟΕ να αποδεχτεί δυσμενείς για τους εργαζόμενους λύσεις για το ωράριο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη των θεσμικών μας αιτημάτων από τους εκπροσώπους των τραπεζών.
Το περιεχόμενο της σύμβασης είναι οικονομικό με αυξήσεις στα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου (Ε.Μ.), που αναπληρώνουν και προστατεύουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα αυξάνονται και όλα τα επιδόματα και βελτιώνονται οι κοινωνικές μας κατακτήσεις.
Είμαι ικανοποιημένος από τη σύμβαση, γιατί αυτή, πέραν των άλλων, διασφαλίζει τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις μας και αποτελεί ένα θετικό προηγούμενο για τα επόμενα βήματα.
Ερώτηση 2η: Ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι που δεν είδαμε να αντιμετωπίζονται, μ’ αυτή τη σύμβαση, τα θέματα του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών και του χρόνου απασχόλησης των τραπεζοϋπαλλήλων ;
Απάντηση: Επιδιώξαμε μία συμφωνία, που θα ωφελούσε όλους :
-
Τους τραπεζοϋπαλλήλους γιατί θα υπήρχε ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας.
-
Τις τράπεζες, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοικτές και
-
τους πολίτες, γιατί θα μπορούσαν πιο άνετα και με καλύτερους όρους να εξυπηρετηθούν.
Όμως η ατολμία και ο δογματισμός ορισμένων τραπεζών, που τα ήθελαν όλα δικά τους, οδήγησε σε αδιέξοδο. Επιζητούσαν μια λύση, που ουσιαστικά δεν έδινε τίποτα στους εργαζόμενους, αφού η μείωση του χρόνου, που πρότειναν, ήταν πολύ μικρή ενώ ταυτόχρονα ζητούσαν πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου συναλλαγών.
Τέτοια συμφωνία δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, γιατί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου συναλλαγών θα υπονόμευε το στόχο της ΟΤΟΕ για την καθιέρωση του 35ωρου και ταυτόχρονα θα εξόντωνε τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Ερώτηση 3η: Πάντως με τις αναβολές δεν κερδίζεται η μάχη της ανταγωνιστικότητας, ειδικά μετά την είσοδό μας στην ΟΝΕ.
Απάντηση: Θα συμφωνήσω, ότι οι αναβολές για ζητήματα, που έχουν ωριμάσει και πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν τώρα, συνιστούν οπισθοδρόμηση. Εμείς δεν είμαστε σ’ αυτήν τη λογική. Όμως η μάχη της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού δεν θα κερδηθεί μέσα από μία αχαλίνωτη λειτουργία της αγοράς. Στα πλαίσια ανεξέλεγκτων ελαστικοποιήσεων και αποσπασματικών ρυθμίσεων, που θα μετέτρεπαν είτε το ωράριο, είτε τις εργασιακές σχέσεις σε «ζούγκλα» περιπτωσιολογικών ρυθμίσεων.
Θα κερδηθεί με την έγκαιρη λήψη των αποφάσεων, που επικεντρώνονται:
-
στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών,
-
στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση,
-
στην καινοτομικότητα των προϊόντων,
-
στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ερώτηση 4η: Θα ήταν λάθος να πει κανείς, ότι η τελευταία σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων έχει κάτι από την ατελέσφορη διαδικασία επίλυσης του ασφαλιστικού ;
Απάντηση: Ο αγώνας για την επίλυση του ασφαλιστικού ΔΕΝ τελείωσε. Έκλεισε η πρώτη του φάση με την απόσυρση των άδικων και αδιέξοδων μέτρων, που πρότεινε η κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα όντως δεν μπορούσαν να τελεσφορήσουν. Όπως δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές προτάσεις των εργοδοτών για το ωράριο, όπως αυτές, που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Όμως, και στα δύο αυτά ζητήματα θα συνεχίσουμε. Η δυναμική που αναπτύχθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους δείχνει, ότι οι εργαζόμενοι θέλουν λύσεις. Λύσεις, όμως, που θα προστατεύουν τα δικαιώματά τους και θα διαμορφώνουν βιωσιμότητα και προοπτική.
Ερώτηση 5η: Αλήθεια, δεν σας είδαμε και πολύ ζωηρούς «ως Ομοσπονδία» στις παρεμβάσεις σας για το ασφαλιστικό.
Απάντηση: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ΟΤΟΕ αποτέλεσε ένα βασικό πυλώνα και στήριγμα της Γ.Σ.Ε.Ε. σε όλη την πορεία, πράγμα που άλλωστε ανεγνωρίσθη από όλους.
Ξεκινήσαμε μαζί με τη Γ.Σ.Ε.Ε. στις αρχές του Απρίλη με τη συνδιοργάνωση μεγάλης Ημερίδας για το Ασφαλιστικό και συμπορευτήκαμε μέσα από απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες ανεπανάληπτες σε συμμετοχή, όγκο και παλμό.
Μη ξεχνάτε, ότι η ΟΤΟΕ ήταν η μοναδική οργάνωση, που είχε ξεκινήσει με απεργίες τον αγώνα για το Ασφαλιστικό από τον περασμένο Οκτώβρη.
Ότι έχουμε διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση, που είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Όμως, δεν θα μπορούσαμε να υπερφαλαγγίσουμε τη Γ.Σ.Ε.Ε. Είμαστε και θα είμαστε κάτω από τη δική της «ομπρέλα».
Ερώτηση 6η: Από δω και μπρος τι βλέπετε να γίνεται ; Η επίλυση του ασφαλιστικού είναι θέμα διαλόγου ή ουσίας πολιτικής ;
Απάντηση: Λύσεις χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν για κανένα θέμα. Όμως ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο συνεννόησης και έχει αξία, όταν δεν είναι προσχηματικός. Για να υπάρξουν κοινωνικά αποδεκτές λύσεις στο ασφαλιστικό, πρέπει κατ’ αρχήν να γίνουν κάποιες βασικές συμφωνίες : Για την διάσταση του προβλήματος, τις αιτίες που το δημιούργησαν και το χαρακτήρα του, σε τι δηλαδή συνίσταται.
Είναι πρόβλημα παροχών, όπως κάποιοι ισχυρίζονται ή είναι πρόβλημα πόρων, όπως λέμε εμείς και η Γ.Σ.Ε.Ε.
Όλα αυτά όμως έχουν σχέση με αντιλήψεις και επιλογές. Είναι και πολιτικά ζητήματα. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα. Είναι πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.
Ερώτηση 7η: Κατά την άποψή σας, η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιλύσει το ασφαλιστικό συναρτάται και σε ποιο βαθμό με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ;
Απάντηση: Δεν θα έλεγα μόνο από αυτό. Σίγουρα οι εξελίξεις αυτές παίζουν ένα ρόλο. Όμως αυτό, που θα βαρύνει είναι η ουσία και το περιεχόμενο των πολιτικών της θέσεων, το γενικότερο πολιτικό κλίμα, καθώς επίσης και η απόφασή της να συνεργαστεί ή όχι με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ερώτηση 8η: Επειδή είστε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να σας πω, ότι 15 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ 10 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σημίτη λιγότερο ικανό, για πρωθυπουργό, από τον κ. Καραμανλή.
Απάντηση: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στη δοσμένη συγκυρία. Σήμερα τα πράγματα, όντως, δεν είναι καλά για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί.
Χρειάζονται κατά τη γνώμη μου τρία πράγματα :
1. Αλλαγή πολιτικής σε ορισμένους τομείς και ουσιαστική στήριξη των τάξεων και στρωμάτων, που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από την ένταξη στην ΟΝΕ (μισθωτοί, αγρότες, μικρομεσαίοι), μέσα από ανακατανομή του εισοδήματος και άλλα κατάλληλα μέτρα.
2. Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση και στην κρατική μηχανή με κύριο κριτήριο την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
3. Μια στέρεη πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, που θα εγγυάται τη συλλογική λειτουργία, τον τερματισμό των ατομικών στρατηγικών και την υλοποίηση του προγράμματος, που ο ελληνικός λαός ψήφισε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
|