Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΤΗΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ" ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Ι.ΣΤΑΥΡΙΔΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/5/2001

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΤΗΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ"
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Ι.ΣΤΑΥΡΙΔΗ

 

Τρίτη 8 Μαϊου 2001

 

Κύριε Κουσελά, ποια είναι η θέση της ΟΤΟΕ στο φλέγον ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης; Με ποιο τρόπο το ασφαλιστικό θα επιλυθεί, προς όφελος των εργαζομένων;

Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα υγιές και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ενα ασφαλιστικό σύστημα που θα δώσει τη δυνατότητα με ασφάλεια και σιγουριά και σε εμάς και τα παιδιά μας, να πάρουμε τις συντάξεις μας.

Από την άλλη πλευρά πρέπει η διαμόρφωση αυτού του ασφαλιστικού συστήματος, να διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα υγιές και βιώσιμο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ταυτόχρονα θα είναι και κοινωνικά αποδεκτό. Για να προχωρήσει αυτό χρειάζονται πόροι. Χωρίς την μεταφορά πόρων θα ανακυκλώσουμε το πρόβλημα και θα καταλήξουμε ξανά στις αρχικές απαράδεκτες προτάσεις της κυβέρνησης.

 

Παρεμπιπτόντως τι αναμένετε από την Κυβέρνηση μετά την αναδίπλωσή της στο συγκεκριμένο ζήτημα; Και τι προϋποθέσεις θέτετε για τον διάλογο;

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να κάνει αποδεκτές και να προχωρήσει τις προτάσεις του συνδικαλιστικού Κινήματος σε σχέση με τη χρηματοδότηση και τους νέους πόρους που πρέπει να εξευρεθούν για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα που υπάρχει, δεν είναι πρόβλημα παροχών, αλλά πόρων.

Το ζήτημα της τριμερούς χρηματοδότησης είναι βασικό κομβικό στοιχείο, για να διαμορφωθεί ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα, όπως επίσης και τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη μεταφορά πόρων μέσα από μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα δώσει τη δυνατότητα να μεταφερθούν χρήματα από τα πολύ υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πέρα βέβαια από αυτές τις προτάσεις έχουμε κάνει κι άλλες προτάσεις που αφορούν και στη δομή και στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, στην είσοδο νέων ασφαλισμένων, στη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, που νομίζουμε ότι θα βοηθήσουν αποφασιστικά.

Το συνδικαλιστικό Κίνημα έχει προτάσεις και οι προτάσεις του είναι και ρεαλιστικές και εφικτές και θα έλεγα και οικονομικά μετρήσιμες.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι αντίθετο στο διάλογο. Ο διάλογος όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Έχει αξία και θα συμμετάσχει όταν κινείται σε ένα πλαίσιο που να μπορούν να δοθούν λύσεις κοινωνικά αποδεκτές και βιώσιμες. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης για την τριμερή χρηματοδότηση πρέπει να οριοθετηθεί. Όπως επίσης να γίνει σαφές, ότι δεν θα ξαναμπούν τα ζητήματα της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας.

 

Ναι αλλά η πρότασή σας για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου ασφάλισης για όλους τους εργαζομένους στις Τράπεζες, είναι εφαρμόσιμη; Ποιες προοπτικές για τον κλάδο σας δημιουργεί;

Η πρότασή μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, δεν είναι απλά μια συνδικαλιστική πρόταση, είναι μια πρόταση που έχει επιστημονικά μελετηθεί, είναι τεκμηριωμένη και αφορά όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Η πρόταση αυτή εάν γίνει αποδεκτή από τους εργοδότες και από την Κυβέρνηση, θα δημιουργήσει ένα ενιαίο ασφαλιστικό τοπίο, θα διαμορφώσει ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση σε όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Θα δώσει έτσι τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα, που θα βοηθήσει, θα εξυγιάνει την ίδια τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει και θα κατοχυρώσει σε μακροπρόθεσμη βάση τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Παράλληλα θα βοηθήσει την αύξηση της κινητικότητας, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στη προστασία της απασχόλησης στον τραπεζικό χώρο.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πρότασή μας εμπεριέχει θετικά στοιχεία, για όλους τους ενδιαφερόμενους. Για τους εργαζόμενους, για τις Τράπεζες, αλλά και για το κράτος συνολικότερα και την κοινωνική ασφάλιση.

 

Ποιους τρόπους βελτίωσης της τραπεζικής λειτουργίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα σας, δεδομένης και της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης, θα προτείνατε;

Πιστεύω ότι είναι ανάγκη οι Τράπεζες ν ανταποκριθούν με τον πλέον θετικό τρόπο στις σύγχρονες προκλήσεις. Να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα, να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συναλλασσόμενους, χωρίς δηλαδή γραφειοκρατία και με άμεσες απαντήσεις στα αιτήματα των συναλλασσόμενων και των πολιτών.

Οπως επίσης είναι ανάγκη να αλλάξουν φιλοσοφία σχετικά με το μεγάλο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της χρηματοδότησης μέσα από τις εμπράγματες ασφάλειες, μέσα δηλαδή από τις υποθήκες και να χρησιμοποιήσουμε κριτήρια επιχειρηματικότητας και αποδοτικότητας. Κριτήρια αναπτυξιακά, που έχουν σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των επιχειρήσεων που ζητούν σήμερα να δανειστούν.

 

Στο "τοπίο στην ομίχλη" που έχει διαμορφωθεί μετά τις άκαρπες συναντήσεις της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών, πως σκοπεύετε να διεκδικήσετε τα αιτήματά σας;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν έντονα προβλήματα σχετικά με την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Φαίνεται ότι οι διοικήσεις των Τραπεζών δεν έχουν πάρει το μήνυμα και στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, εμφανίστηκαν προκλητικές σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν και τις οικονομικές μας διεκδικήσεις, αλλά και τα θέματα που έχουν σχέση με το ωράριο.

Όσον αφορά το πρώτο, η πρότασή τους είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, που όχι μόνο δεν βελτιώνει αλλά και δεν προστατεύει τα εισοδήματα των εργαζόμενων.

Δεν μπορούμε να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας και μάλιστα τριετούς διάρκειας με αυξήσεις της τάξης του 3,8% για την πρώτη χρονιά, 3,5% για τη δεύτερη και 3% για την τρίτη που προτείνεται από την πλευρά των διοικήσεων.

Οι Τράπεζες τα τελευταία χρόνια είχαν και εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, υπερκέρδη ορισμένες, από τα οποία οι εργαζόμενοι δεν ωφελήθηκαν ουσιαστικά σε τίποτα. Οι αυξήσεις που δόθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν πάρα πολύ μικρές. Ιδιαίτερα πέρσι, όχι μόνο αύξηση δεν είχαμε, αλλά μείωση των αποδοχών μας από τη στιγμή που υπογράψαμε μια συλλογική σύμβαση, που κυμαινόταν στο 2,4% όταν ο πληθωρισμός έτρεχε σε μέσα επίπεδα με 3,2%.

Από την άλλη πλευρά οι προτάσεις που κάνουν σχετικά με το ωράριο, εάν τις κάναμε αποδεκτές, θα δημιουργείτο στον τραπεζικό χώρο μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Είναι προτάσεις για ωράρια πολλών ταχυτήτων. Ο τραπεζικός χώρος στον τομέα αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ζούγκλα περιπτωσιολογικών ρυθμίσεων που κανένας δεν θα γνωρίζει πιο είναι το ωράριο εργασίας και πιο το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών.

 

Αυτό θα σας ρώταγα προηγουμένως. Πως θ αντιδράσετε στην επιχειρούμενη διάλυση του ωραρίου;

Έχουμε ήδη προκηρύξει για τις 17 και τις 18 του μήνα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και προειδοποιούμε τις διοικήσεις των Τραπεζών, ν αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γνωρίζετε ότι ό,τι θετικό υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τραπεζικό χώρο, έγινε γιατί υπήρξε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα.

Εάν εξακολουθήσουν να τηρούν αυτή τη στάση, τότε θα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι προκύψει και για την ένταση που θα επακολουθήσει, στον ευαίσθητο και νευραλγικό αυτό χώρο.

 

Σας κάνω αυτή την ερώτηση, γιατί σας έχω δει να βάζετε στο περιθώριο την προσωπική σας φιλοδοξία με το ΠΑΣΟΚ και να μάχεστε σκληρά την Κυβέρνηση για τα θέματα των εργαζομένων στις Τράπεζες. Και η ερώτησή μου είναι η εξής: στην κόντρα του συνδικαλιστή με το κομματικό στέλεχος, ποια πλευρά σας υπερισχύει και τι βάζετε ως πρώτη προτεραιότητα;

Για μένα δεν υπάρχουν διλήμματα. Εκπροσωπώ τους εργαζόμενους, εκπροσωπώ τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία σήμερα στην Ελλάδα και είναι φυσικό και επόμενο ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων, είναι εκείνα με βάση τα οποία προσδιορίζω την στάση μου.

Η επιλογή είναι μία: η εξυπηρέτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των συμφερόντων των εργαζόμενων. Εξάλλου το συνδικαλιστικό Κίνημα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και απέναντι στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά Κόμματα. Έχει διαμορφώσει τη δική του στρατηγική και στο βαθμό που η Κυβέρνηση και τα πολιτικά Κόμματα συμφωνούν με αυτή τη στρατηγική, δεν έχει κανένα πρόβλημα να το αναγνωρίσει.

Όταν όμως η Κυβέρνηση είναι απέναντι από τις θέσεις των εργαζομένων -και στην προκειμένη περίπτωση σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ήταν σαφέστατα στην αντίπερα όχθη- το συνδικαλιστικό Κίνημα είναι και θα είναι απέναντι στην Κυβέρνηση, με όλες του τις δυνάμεις.

 

Το ΠΑΣΟΚ πως πιστεύετε ότι θ ανατρέψει την κάκιστη εικόνα που δημιουργήθηκε από τους χειρισμούς του στο ασφαλιστικό; Η κρίση την οποία έχει περιέλθει το κυβερνών Κόμμα πως θα αποσοβηθεί;

Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε ορισμένους τομείς. Το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα, είναι ένα Κίνημα το οποίο εκφράζει και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Συνολικότερα των μη προνομιούχων.

Η πολιτική του, λοιπόν, πρέπει να γίνει αποτελεσματική σχετικά με την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων αυτών των τάξεων και στρωμάτων. Πρέπει, επίσης, να κάνει εμφανές ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή, μεταξύ της δικής του πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που έχει η Νέα Δημοκρατία και στο Ασφαλιστικό.

Είναι ανάγκη ταυτόχρονα να υπάρξουν πολιτικές συμφωνίες στην ηγεσία του, που θα εξασφαλίζουν την ενότητα της έκφρασης και της δράσης του και θα εγγυώνται την υλοποίηση του προγράμματος και των στόχων του.