Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/12/2005

 

Αθήνα, 08 Δεκεμβρίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Κύριε Υπουργέ, μετά τους όρκους και τις δεσμεύσεις που μέχρι σήμερα η κυβέρνησή σας ανέλαβε για την τήρηση και το σεβασμό των συμφερόντων από τους κοινωνικούς εταίρους ή τους κοινωνικούς ανταγωνιστές, μετά τη χθεσινή συμφωνία ενώπιόν μας, περιμένουμε σήμερα από εσάς να αναθεωρήσετε τη στάση σας.

Αντί γι’ αυτό βλέπουμε ο Υπουργός και η κυβέρνηση, ακόμη και μετά τις χθεσινές εξελίξεις, να εξακολουθούν και να επιμένουν στην ενοχοποίηση των εργασιακών σχέσεων και του εργασιακού κόστους.

Κύριε Υπουργέ, ο θεσμός μεσολάβησης και διαιτησίας γνωρίζετε ότι ψηφίστηκε το 1990, επί Οικουμενικής κυβέρνησης, και από το κόμμα σας. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην τιμάτε την υπογραφή σας σε σχέση με το θεσμό αυτό, που έχει δώσει δείγματα γραφής στην ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν αρκέστηκε ο κ. Υπουργός μόνο σ’ αυτά, αλλά εξαπέλυσε και μύδρους ενάντια στην δικαιοσύνη που όλοι θέλουμε να είναι ανεξάρτητη. Κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. δε νομίζετε ότι περισσεύει σ’ αυτή την αίθουσα η αλαζονεία και ο αυταρχισμός όταν γίνονται τέτοιου είδους κρίσεις;

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε τέσσερα τουλάχιστον άρθρα του νομοσχεδίου, γιατί τα υπόλοιπα από την αρχή μέχρι και το άρθρο 13 είναι επαναλήψεις και αναδιατυπώσεις διατάξεων που είχε εισάγει το ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7, που ορίζει ότι κάθε δημόσια επιχείρηση οφείλει να τηρεί την εισοδηματική, την τιμολογιακή και δανειοληπτική πολιτική της κυβέρνησης, φαίνεται καθαρά ότι ακυρώνονται στην πράξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το άρθρο 14 είναι ένα άρθρο εξόφθαλμα αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα παραβιάζει το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος. Η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία είναι εντεταλμένη να τηρεί και να ελέγχει την τήρηση των νόμων και της εργατικής νομοθεσίας, καταστρατηγεί το Σύνταγμα που αποτελεί τον υπέρτατο νόμο! Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι οι εργοδότες δεν σέβονται και δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εσείς τους λέτε « μπείτε μπροστά και μην αφήσετε τίποτα όρθιο». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου: Με βάση τη διατύπωση αυτού του άρθρου, μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις ακόμη και στον ΟΤΕ, που φέτος εμφανίζει ζημιές.

Το άρθρο 13 που αφορά το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό, είναι ένα άρθρο που κατ’ εξοχήν αλλάζει και ανατρέπει το εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ, εισάγοντας παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των εσωτερικών κανονισμών εργασίας. Όσον αφορά στις προσλήψεις των νεοπροσλαμβανόμενων, είναι ένα απαράδεκτο άρθρο, γιατί διαιρεί το προσωπικό σε παλιούς και καινούριους. Συγκεκριμένα, διασπά την ενότητα της διαχείρισης του προσωπικού και αποτελεί μια συνομωσία σε βάρος της νέας γενιά , στην οποία πέραν των άλλων φορτώνουμε τα χρέη του παρόντος και του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, την ευνουχίζουμε ασφαλιστικά. Αυτή είναι η προοπτική που δίνετε στη νέα γενιά.

Τέλος, το άρθρο 17 αναφέρεται στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπου το δημόσιο κατέχει μειοψηφικό πακέτο . Με αυτό θέλετε να φτιάξετε κομματικό στρατό στις ΔΕΚΟ. Δεν σας ενδιαφέρει η καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών. Πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά, όταν οι προσλήψεις γίνονται με αναξιοκρατικά κριτήρια; Πιστεύω ότι αποτελούν, τελικά, υποκρισία.