Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2005
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θα επαναλάβω τα όσα θετικά επισημάνθηκαν για τη σημασία της βιομάζας και των βιοκαυσίμων, καθώς και της ανάγκης τήρησης της Συνθήκης του Κιότο. Άλλωστε, η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλη, είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η αντίστοιχη των δεκαπέντε χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε μία σειρά από ζητήματα:
-
Για ποια βιοκαύσιμα μιλάμε; είναι εμφανές ότι δεν μιλάμε για τα στερεά που έχουν πάρα πολύ μεγάλη γκάμα αξιοποίησης. Και το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται, κύριε Υπουργέ, είναι γιατί αφήνουμε έξω τον ελαιοπυρήνα που αφορά δεκαοκτώ ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας και που θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο και από άλλες μορφές; Δεν μιλάμε ούτε για το βιοαέριο. Περιοριζόμαστε μόνο στο βιοντίζελ και στη βιοαιθανόλη. Αρα, είναι εμφανές ότι θα χρειαστούμε και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις στο μέλλον σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
-
Πού βρίσκουμε τα βιοκαύσιμα; το νομοσχέδιο δεν απαντά, επειδή προφανώς δεν έχουμε ουσιαστική εγχώρια παραγωγή. Δεν απαντά πώς θα αποφύγουμε τον κίνδυνο να υποκαταστήσουμε μία σοβαρή ενεργειακή εξάρτηση που έχουμε από το πετρέλαιο με μία άλλη που πιθανώς μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος.
-
Σε ποια αγορά μπαίνουν τα βιοκαύσιμα; προφανώς μπαίνουν στην αγορά μεταφορών. Εδώ τίθενται μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη διάρθρωση της αγοράς, τις δυνατότητες νόθευσής της, τις δυνατότητες τήρησης ορισμένων προδιαγραφών, της εισαγωγής μεταλλαγμένων σπόρων ή υλικών κλπ.
-
Ποιος θα ωφεληθεί; ασφαλώς θα ωφεληθεί το περιβάλλον -λιγότερα θα είναι τα άμεσα οφέλη για τον καταναλωτή γιατί με αυτές τις συνθήκες τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν θα έχουμε φθηνές πρώτες ύλες- θα ωφεληθούν τα διυλιστήρια. Όμως, αν δεν αποκτήσουμε ολοκληρωμένο κύκλωμα ενεργειακών καλλιεργειών μεταποίησης και διάθεσης, δεν θα ωφεληθεί η οικονομία μας, όπως ελέχθη από τον κύριο Υπουργό, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τρίτες χώρες και παραγωγοί, αν απελευθερωθούν οι εισαγωγές, η Βραζιλία και άλλες που έχουν άφθονες τέτοιες πρώτες ύλες. Και
-
Πώς εισάγονται τα βιοκαύσιμα; έχουμε ξεκαθαρίσει τι ποσοστό θέλουμε να καλύψουμε με αυτές τις μορφές στο σύνολο του ενεργειακού μας ισοζυγίου, σε ποια κομμάτια της αγοράς θα απευθυνθούμε και με ποιες μονάδες; Γνωρίζουμε ακόμα ποιοι αγρότες, συνεταιρισμοί, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες καλλιέργειες θα μας εξασφαλίσουν την πρώτη ύλη που χρειαζόμαστε;
Για όλα τα παραπάνω είναι εμφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε λογικές αυτοματισμού της αγοράς. Η αγορά δεν μπορεί από μόνη της να λύσει αυτά τα ζητήματα. Χρειαζόμαστε σχέδιο και κατευθύνσεις. Αν δεν μπορείτε τώρα να δώσετε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έβαλα, τότε δεν μπορείτε να μιλάτε, κύριοι της Κυβέρνησης, για μείζονα μεταρρύθμιση, όπως ακούσαμε, ούτε πολύ περισσότερο να υποσχόμαστε στους αγρότες ένα υποτιθέμενο el dorado.
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι -και επιβάλλεται να το συνειδητοποιήσουμε όλοι- ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ούτε ολοκληρωμένη άποψη, ούτε συνολικό σχέδιο για όλα αυτά, ούτε άλλωστε υπάρχει ολοκληρωμένη τεχνογνωσία για ορισμένες μορφές του εγχειρήματος, παραδείγματος χάρη για τη βιοαιθανόλη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μέχρι τώρα συζήτηση έδειξε ότι:
-
χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης. Και μιας και μιλάμε γι’ αυτό το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, πρέπει να αναλάβετε μία συγκεκριμένη δέσμευση ότι το ταχύτερο, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα υπάρξει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης.
-
να είναι αφορολόγητο το σύνολο της ποσότητας των βιοκαυσίμων. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του άρθρου 8, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα στην παραγωγή. Αυτό το περιθώριο άλλωστε το αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
-
να υπάρξει δέσμευση για τις κατανομές ποσόστωσης που θα κάνει το Υπουργείο, ώστε να ενθαρρυνθεί πρώτα και κύρια η εγχώρια παραγωγή και όχι τα εισαγόμενα. Μιλάω για την παράγραφο 4 του άρθρου 8.
-
να υπάρξει καθετοποίηση της παραγωγής, δηλαδή δημιουργία μονάδων από τους ίδιους τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους
-
να μειωθεί στα 50 κυβικά μέτρα ο ελάχιστος όγκος των αποθηκευτικών χώρων, αλλιώς η παραγωγή θα μείνει στα χέρια των λίγων.
-
να υπάρξει ολοκληρωμένη ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ειδικά για τις ενεργειακές καλλιέργειες.
Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εφόσον έχετε πράγματι την πολιτική βούληση να γίνουν ουσιαστικές τομές στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.
Εάν θέλετε να μην χάσουμε μία ακόμη ευκαιρία για τον αγροτικό τομέα, με τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης και φιλικής στο περιβάλλον μεταποιητικής δραστηριότητας, η πρόκληση, κύριε Υπουργέ, είναι μπροστά σας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Ευχαριστώ |