Αθήνα, 30 Ιουνίου 2005
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤH ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν
«ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΤΕ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της από το Βήμα της Βουλής προσπάθησαν να ακολουθήσουν το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Όμως, σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να χρεώσετε άλλους, όπως συνηθίζετε να κάνετε. Θα χρεωθείτε στο ακέραιο τις επιλογές σας και απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια σειρά από άρθρα που συζητάμε, με εξαίρεση το άρθρο 73, είναι άρθρα που υπονομεύουν και συρρικνώνουν την κοινωνική ασφάλιση. Είναι άρθρα τα οποία διακρίνονται για την αντισυνταγματικότητά τους -και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν πήραμε καμιά απάντηση σχετικά με το ζήτημα αυτό- είναι άρθρα που διακρίνονται για το αντικοινοτικό τους περιεχόμενο.
Πάνω απ’ όλα, όμως, τα περισσότερα απ’ αυτά, συνιστούν ένα πελώριο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Μια τεράστια αναδιανομή που γίνεται όχι, όπως προσπαθούν να ισχυριστούν, υπέρ κάποιων συγκεκριμένων κρατικών τραπεζών, αλλά υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών τραπεζών, σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων, σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Επιχειρήθηκε το χρονικό διάστημα που πέρασε, ένας άνευ προηγουμένου αποπροσανατολισμός σχετικά με το αν εφαρμόζεται ή όχι ο Ν.3029/2002 και κάποιοι έγιναν στα λόγια όψιμοι υπερασπιστές αυτού του νόμου.
Όμως, η λογική λέει ένα πράγμα: ένας νόμος για να εφαρμοστεί, δεν θέλει άλλο νόμο. Αυτό που μπορεί να θέλει είναι κοινωνικό διάλογο, είναι εξειδίκευσή του παραπέρα και κάτι τέτοιο σχετικά με το Ν. 3029/2002 δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Η ΟΚΕ δεν κλήθηκε καν να δώσει τις θέσεις της, παρά αφότου το νομοσχέδιο είχε μπει στη Βουλή και αρνήθηκε, όπως ήταν φυσικό, να κάνει κάτι τέτοιο.
Μιλάει η Κυβέρνηση ότι έγινε ένας διάλογος έξι και πλέον μηνών.
Κύριε Υπουργέ της Οικονομίας, η πρώτη συνάντηση που κάνατε με την ΟΤΟΕ -η πρώτη από τις δυο ημίωρες συναντήσεις- έγινε στις 2 Φεβρουαρίου και η πρώτη συνάντηση που έκανε η ΟΤΟΕ με τις τράπεζες ήταν στις 21 Μαρτίου. Αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν και πρακτικά σχετικά με τις συναντήσεις αυτές, για να μη λέμε ο καθένας ό,τι θέλει.
Σε σχέση με τις συναντήσεις αυτές, υπήρξαν προειλημμένες αποφάσεις. Ήδη από την πρώτη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, εδόθη ένα σημείωμα από τον κ. Σιδηρόπουλο το οποίο, όχι μόνο υλοποιήθηκε στο ακέραιο - θα το καταθέσω μόλις τελειώσω την ομιλία μου στα Πρακτικά- αλλά χειροτέρευσε η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις θέσεις των εργαζομένων, που σημαίνει ότι σας ενόχλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, επειδή εδώ πρέπει να μιλάμε με τα γεγονότα, θα καταθέσω στη Βουλή μια επιστολή της ΟΤΟΕ, Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2005. Αυτή είναι απόδειξη ότι ο διάλογος γινόταν πολύ πιο πριν.
Σε αυτή την επιστολή λέει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι η ΟΤΟΕ αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, με ημερομηνία εκκίνησης την 31η Ιανουαρίου 2005, διεκδικώντας ενιαία και συνολική λύση του ασφαλιστικού σε όλες τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που κάνουμε, με βάση την πρότασή της που αφορά στη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης, η οποία σας είναι ήδη γνωστή».
Κάνουμε ενιαίο ταμείο ασφάλισης. Η διαφορά είναι ότι εμείς το κάνουμε δημοσίου δικαίου και η ΟΤΟΕ θέλει ιδιωτικού δικαίου. «Σας επισημαίνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ή πρωτοβουλία για επιμέρους λύση του ασφαλιστικού κατά τράπεζα...», αυτό που κάνουμε τώρα δεν το κάνουμε κατά τράπεζα, αλλά ενιαία, «από όπου και αν προέρχεται και κατά συνέπεια από την πλευρά μας δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να την καταθέσετε την επιστολή, εγώ όμως και οι συνάδελφοί μου εδώ στη Βουλή, δεν καταλαβαίνουμε πώς γινόταν ο διάλογος, εκτός και αν εννοείτε διάλογο δια τηλεφώνου, όταν η πρώτη συνάντηση έγινε την ημερομηνία που σας είπα.
Προφανώς υπήρξαν κινητοποιήσεις και πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις, αλλά όχι μόνο σε αυτό το χρονικό διάστημα. Κινητοποιήσεις έγιναν και πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια, γιατί το θέμα του ασφαλιστικού ήταν και είναι ένα μεγάλο και ευαίσθητο ζήτημα.
Όμως εσείς, κύριε Υπουργέ, λέτε ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό, επειδή υπάρχει πρόβλημα, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Το θέμα των διεθνών λογιστικών προτύπων σε ό,τι αφορά τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, στις οποίες αναφέρεστε, αφορά μόνο την Εμπορική Τράπεζα, για την οποία υπήρχε, όπως πάρα πολύ καλά γνωρίζετε, τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα χωρίς να χρειαστεί να ξεθεμελιώσετε κυριολεκτικά ολόκληρο το ασφαλιστικό οικοδόμημα που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ο τρόπος αυτός δεν ήταν η πρόταση του κυρίου Στουρνάρα. Ήταν πρόταση της City Group, που είχε σχέση με την εφαρμογή ενός ασφαλιστικού συστήματος που από τις εγγυημένες παροχές μας πήγαινε στις εγγυημένες εισφορές.
Άρα, στην προκειμένη περίπτωση, η επίκληση της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόσχημα, στα πλαίσια του οποίου θέλετε να απαλλάξετε, όχι μόνο τις κρατικού ενδιαφέροντος, αλλά και ιδιωτικές τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί στόχος σας είναι να μειώσετε και το ασφαλιστικό και το εργασιακό κόστος και αυτό όχι μόνο στο χώρο των τραπεζών αλλά συνολικότερα.
Απλά η αρχή γίνεται από το χώρο των τραπεζών.
Στόχος σας -και αυτό φάνηκε- είναι να φορτώσετε στο ΙΚΑ τα πάντα. Ένα ΙΚΑ το οποίο ήδη επιβαρύνεται με 3.000.000.000 εισφοροδιαφυγή κάθε χρόνο, ένα ΙΚΑ για το οποίο φροντίσατε να ρυθμίσετε ληξιπρόθεσμες οφειλές 2.000.000.000 ευρώ και από αυτά δεν αποδόθηκαν, παρά τις ρυθμίσεις που κάνατε σε ογδόντα δόσεις, παρά μόνο το 20%.
Τα φορτώνετε λοιπόν τώρα όλα στο ΙΚΑ. Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει και τις εθελούσιες εξόδους. Προσθέτετε και τις εντάξεις των ταμείων κύριας σύνταξης, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το ΙΚΑ δεν θα μπορέσει να αντέξει και αύριο θα αντιμετωπίσει πελώριο πρόβλημα. Είστε έτοιμοι σε σχέση με το πρόβλημα αυτό να πείτε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές, θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μειωθούν οι παροχές ακόμα και του ΙΚΑ. Αυτό είναι το σχέδιό σας.
Πάμε όμως τώρα στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν σχέση με αυτά που λέτε και με αυτά που πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσα από τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες.
Τι λέτε λοιπόν και τι ακούσαμε και από εσάς και από άλλους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας; Δεν επιβαρύνεται λέει- το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Ε.Α.Μ. σε σχέση με τις ρυθμίσεις που γίνονται. Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, το ίδιο το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε για ψήφιση, σας διαψεύδει.
Η επικουρική σύνταξη των τραπεζοϋπαλλήλων, με βάση το νομοσχέδιό σας, θα χορηγείται από τη ψήφισή του και μετά, από το Ε.Τ.Ε.Α.Μ., άρθρο 58, παρ.1α και 1β.
Διαβάστε το, παρακαλώ. Το Ε.Τ.Α.Τ., το οποίο λέτε ότι συστήνετε σαν Ν.Π.Δ.Δ, δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να δίνει τις διαφορές των επικουρικών συντάξεων που προκύπτουν από τον υπολογισμό της σύνταξης, με βάση το καταστατικό του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. από τη μια πλευρά και τα οικεία καταστατικά των ταμείων από την άλλη.
Και θα δίνει επίσης και τη διαφορά του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος στις δύο τράπεζες που έχουν αυτό.
Άρα λοιπόν ολόκληρη την επικουρική σύνταξη την χρεώνεται το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. Και εδώ είναι το σκάνδαλο όσον αφορά την επικουρική σύνταξη. Θα καταβάλλουν, λέτε, οι τράπεζες το κόστος της ένταξης των συνταξιούχων; Μα, δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι. Είναι πενήντα χιλιάδες ασφαλισμένοι από τους 65.000, που αυτή τη στιγμή, όπως εγώ, για παράδειγμα, που έχω διανύσει 25 χρόνια και που θα πάρω σύνταξη από το Ε.Τ.Ε.Α.Μ χωρίς να έχω δώσει δραχμή στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.. Αρα λοιπόν το κόστος είναι πελώριο και αφορά και το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ψέμα που λέτε σχετικά με την επικουρική σύνταξη.
Δεύτερον, λέτε: «Διασφαλίζουμε την καταβολή των συντάξεων σε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες». Οι όποιες συντάξεις αναφέρεστε στο ταμείο, που μόνο κατ’ όνομα είναι το ταμείο που πρότεινε η ΟΤΟΕ, δεν είναι διασφαλισμένες. Και αυτό, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Το ταμείο αυτό είναι ένα θνησιγενές ταμείο. Δεν υπάρχει καμία αναλογιστική μελέτη για την ίδρυσή του. Δεν έχει εισφορές, δεν έχει νέους ασφαλισμένους, άρα πώς θα διασφαλίσει τις συντάξεις αύριο;
Τρίτον, λέτε: Διασφαλίζουμε την εύρυθμη λειτουργία και τους ίσους όρους ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, προς όφελος της οικονομίας. Είναι ψευδές και ανυπόστατο.
Ποιους ίδιους όρους ανταγωνισμού διασφαλίζετε, όταν έχουμε τράπεζες οι οποίες είχαν υποχρεώσεις απέναντι σε συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία και των οποίων οι υποχρεώσεις περνάνε στο Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και στον κρατικό προϋπολογισμό και άλλες τράπεζες οι οποίες δεν ωφελούνται; Και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει ξεσπάσει ένας πολύ μεγάλος πόλεμος μεταξύ των τραπεζών και οι παράπλευρες απώλειες, κύριε Υπουργέ, αφορούν και το κόμμα σας.
Τέταρτον, λέτε ότι δεν επιβαρύνεται το κράτος και ο φορολογούμενος, σε σχέση με την επικουρική σύνταξη. Αντίθετα, το κράτος λέτε- και οι φορολογούμενοι ωφελούνται. Ερωτώ: Ένα ταμείο το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως είναι το Ε.Τ.Α.Τ. που λέτε, ποιος το εγγυάται; Δεν το εγγυάται το κράτος; Αν αύριο βουλιάξει και δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις συντάξεις, ποιος θα το καλύψει; Δεν θα το καλύψει το κράτος και οι Έλληνες φορολογούμενοι; Ενώ ο νόμος, που λέτε ότι υλοποιείτε, προέβλεπε στο άρθρο 11 τη δημιουργία ενός ταμείου που θα λειτουργούσε σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
Λέτε: Δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Έχουμε πει πολλές φορές ποιοι θίγονται. Δεν θέλω να τα επαναλάβω, αλλά θέλω να βάλω και ένα καινούργιο στοιχείο σήμερα στην ενημέρωσή σας. Δεν θίγονται απλά οι ασφαλισμένοι, αλλά θίγονται- και αυτό είναι πρωτόγνωρο- για πρώτη φορά και οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι. Και θίγονται, γιατί όσον αφορά τους συνταξιούχους αυτούς, κύριε Υπουργέ, η αναπροσαρμογή των συντάξεών τους γινόταν μέχρι σήμερα με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με τον τρόπο που τίθεται το ζήτημα αυτό, οι αναπροσαρμογές αυτών των συντάξεων θα γίνονται με βάση την εισοδηματική πολιτική. Και δεύτερον, ο τρόπος καταβολής της σύνταξης, σας το λέω, αν δεν το ξέρετε,- του Ε.Τ.Ε.Α.Μ, είναι διαφορετικός από τον τρόπο καταβολής των συγκεκριμένων ταμείων.
Προσαρμόζονται -λέτε- οι νέοι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι ασφαλισμένοι μετά το τέλος του 1992, σε όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους μισθωτούς. Ναι, προσαρμόζονται. Αλλά προσαρμόζονται και εξισώνονται προς τα κάτω. Αυτός είναι ο στόχος σας; Αυτό θέλετε; Την εξίσωση προς τα κάτω; Αυτό είχατε πει προεκλογικά;
Στηρίζονται -λέτε- οι κρατικές τράπεζες. Ποιες κρατικές τράπεζες στηρίζονται; Την Εμπορική και την Αγροτική τις έχετε βάλει σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και εκποίησης και το έχετε δηλώσει και στο πρόγραμμά σας αλλά και επανειλημμένα. Άρα δεν στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες. Ελαφρύνονται οι τράπεζες αυτή τη στιγμή προσωρινά, προκειμένου να τις πάρει άνετα ο υποψήφιος αγοραστής, όποιος και αν είναι αυτός.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε σχέση με την κύρια σύνταξη νομίζω ότι τα έχουμε πει πάρα πολύ καλά. Άρα αυτό το οποίο βγαίνει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι, βασισμένοι στην άγνοια και στην ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και στην πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού -υπήρξαν πολλοί συνάδελφοι που προσπάθησαν το χρονικό διάστημα που πέρασε να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και δεν το κατάλαβαν- επιχειρείτε να παραπλανήσετε την κοινή γνώμη και να προχωρήσετε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο θα είναι ένα πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο.
Έρχομαι τώρα στον ΟΤΕ . Καταγγείλαμε τη ρύθμιση του ΟΤΕ και περιμέναμε πειστικές απαντήσεις, γιατί είναι και κοινωνικά προκλητική και αντιαναπτυξιακή, αλλά και αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, είναι και πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη με αυτό που επιχειρεί σε βάρος των νέων εργαζόμενων και τους διαχωρισμούς που θα επιφέρει. Δυστυχώς, ξαναλέω μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία πειστική απάντηση για το κόστος και ενώ προκληθήκατε ότι, πέραν αυτών που λέτε, ο ΟΤΕ θα αυξήσει την άλλη μέρα τα τιμολόγιά του, προκειμένου να καλύψει το 80%, δεν υπήρξε καμία απάντηση σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Σε σχέση με το άρθρο 70 που αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα: Είμαστε στη μέση του 2005 και λέτε ότι θα συστήσετε μία επιτροπή η οποία θα σας κάνει προτάσεις για την ανταγωνιστικότητα. Ποια ανταγωνιστικότητα επιλέγετε; Την ανταγωνιστικότητα που έχει σχέση με τη μείωση του εργατικού και του ασφαλιστικού κόστους; Πιστεύετε στην ποιοτική ανταγωνιστικότητα; Ποιες είναι οι κατευθύνσεις τις οποίες δίνετε σχετικά με το ζήτημα αυτό; Όλα αυτά δεν τα ξεκαθαρίζετε.
Απλά εκείνο το οποίο ζητιέται από εμάς, από τους Βουλευτές, είναι να σας εξουσιοδοτήσουμε εν λευκώ προκειμένου να φτιάξετε αυτή την Επιτροπή με όποιους θέλετε, χωρίς κριτήρια, να φτιάξετε μια γραμματειακή υποστήριξη χωρίς νούμερα, χωρίς τίποτα και να υπερβείτε τις κείμενες διατάξεις και τους κείμενους κανόνες σχετικά με την πληρωμή των συγκεκριμένων ανθρώπων. Ε, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, το καταψηφίζουμε και είναι ευνόητοι οι λόγοι.
Το άρθρο 71 το οποίο αναφέρεται στην προείσπραξη των δημοσίων εσόδων, δείχνει σε όλη του τη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων την αναξιοπιστία της Κυβέρνησής σας. Μίας Κυβέρνησης που πριν 4 χρόνια διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, δήλωνε ότι κλέβουμε και υπονομεύουμε το μέλλον του τόπου. Και σήμερα, έρχεστε όχι μόνο να εφαρμόσετε τον ν.2801/2000 που είχε κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά να τον επεκτείνετε σε ό,τι αφορά την προείσπραξη μη σίγουρων εσόδων και πόρων.
Τέλος, κλείνω με το θέμα της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών.
Η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών δεν έγινε επειδή έτσι κάπνισε σε κάποιους τότε. Έγινε επειδή έπρεπε να γίνει στα πλαίσια οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στον ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών έπρεπε και πρέπει να ρυθμίζεται ομαλώς η λειτουργία, ο ανταγωνισμός κλπ. Δυστυχώς, εσείς αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να καταργήσετε την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης Αρχής, όπως άλλωστε κάνατε και με τη ΡΑΕ και με άλλες ανεξάρτητες αρχές που πρέπει σήμερα να υπάρχουν. Αυτό δείχνει το αν και κατά πόσο εννοούσατε τη διαφάνεια, και τις δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού και όχι μόνο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την πλειοψηφία και είναι φανερό ότι θα περάσει αυτές τις επιλογές που σήμερα κάνει, όμως κύριοι της Κυβέρνησης, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ακόμη και αν περάσετε αυτό το νομοσχέδιο με την πλειοψηφία που διαθέτετε, δεν θα το περάσετε ποτέ στη συνείδηση των εργαζόμενων, στη συνείδηση των πολιτών, στη συνείδηση της κοινωνίας, η οποία κοινωνία στην επόμενη φάση θα γίνει πλειοψηφία και μέσα στη Βουλή!
Σας ευχαριστώ πολύ.
2η Παρέμβαση του Βουλευτή και Εισηγητή κ. Δ. Κουσελά κατά την Διάρκεια της Συζήτησης του εν λόγω σ/ν
Κυρία Πρόεδρε, ζητήσαμε, όπως είναι γνωστό, την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων, επειδή τα άρθρα αυτά έχουν ένα εξόχως αντιασφαλιστικό περιεχόμενο, που θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο Ι.Κ.Α. και στους Έλληνες φορολογούμενους.
Όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τα συγκεκριμένα άρθρα. Ανέτρεψε έτσι στην πράξη την ισορροπία, η οποία υπήρχε στο ν. 3029/2002 σχετικά με την κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά την κύρια και την επικουρική σύνταξη μεταξύ του κράτους από τη μια πλευρά και των Τραπεζών από την άλλη. και ιδιαίτερα με την κατάργηση που έκανε στην πράξη, ψηφίζοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις του άρθρου 11, που προέβλεπε τη δημιουργία ενός Ν.Π.Ι.Δ., την ευθύνη του οποίου θα είχαν οι Τράπεζες και όχι το κράτος.
Έτσι, λοιπόν, σε σχέση, πρώτον, με το ζήτημα αυτό και, δεύτερον, με τη λογική που η ίδια η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί, η Κυβέρνηση έρχεται και καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι χρησιμοποίησε το άρθρο 4 παρ. 3 για την ένταξη του ΤΑΠ-ΙΛΤ στην κύρια σύνταξη του Ι.Κ.Α.. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να καταγγέλλει αυτή τη διαδικασία και από την άλλη πλευρά να έρχεται και να θέλει να εφαρμόσει τώρα, όπως έχει, το άρθρο 4 παρ. 3 και να χρεώνει δηλαδή ολόκληρο το κόστος στο Ι.Κ.Α. και στον κρατικό προϋπολογισμό.
Έχει μια ηθική και πολιτική υποχρέωση απέναντι και στα ερωτήματα τα δικά μας και στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Έβερτ να έρθει στην πρόταση που γίνεται αυτή τη στιγμή από τον κύριο Μάνο, από τη στιγμή που ψηφίσατε, κύριοι της Κυβέρνησης, αυτά τα άρθρα, προκειμένου το κόστος αυτό να μη μετακυλιστεί ούτε στο Ι.Κ.Α. και στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία θα βουλιάξει ούτε πολύ περισσότερο στους Έλληνες φορολογούμενους. Θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που θα ωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές που κάνετε. Αν συμφωνείτε, λοιπόν, σε αυτό, είστε ηθικά και πολιτικά δεσμευμένοι να προχωρήσετε στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, η οποία δεν λέει τίποτα άλλο, παρά να αναλάβουν το κόστος αυτοί που ωφελούνται, αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να το σηκώσουν και αυτοί είναι οι Τράπεζες.
Έτσι, με αυτό το σκεπτικό και χωρίς να αφιστάμεθα από τη λογική που πάγια έχουμε, ότι τα ταμεία που είναι Ν.Π.Δ.Δ. ανήκουν στη σφαίρα της κοινωνικής ασφάλισης και το κράτος έχει ευθύνη με αυτά, ψηφίζουμε και ζητάμε και από εσάς να ψηφίσετε τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Σας ευχαριστώ.
|