Αθήνα, 27 Ιουνίου 2005
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤH ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν
«ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΤΕ
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε στη Βουλή μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που αφορούν το σύνολο του Ελληνικού Λαού σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που τη συνθέτουν :
1. Η αδιάλλακτη και αυταρχική στάση της Κυβέρνησης που αναγκάζει τους τραπεζοϋπαλλήλους να απεργούν για 14η ημέρα.
2. Η κινητοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ για να μην υπάρξουν διαρροές από τους Βουλευτές της συμπολίτευσης κατά την ψήφιση των τροπολογιών .
Τροπολογιών για τις οποίες όσοι τις συνέταξαν, μόνο περήφανοι δε μπορεί να είναι.
Γιατί τέτοιου είδους πολιτικές επιλογές δεν έχουν καμιά σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που έχει ανάγκη σήμερα η Ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Δεν είναι μεταρρυθμίσεις …
Είναι διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων.
Είναι απορυθμίσεις ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων, που σκοπεύουν να προετοιμάσουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε «συσκευασία δώρου» για πώληση.
Σήμερα η ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ο ΟΤΕ αύριο το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, μεθαύριο και ποιος ξέρει τι άλλο.
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις επιχειρούμενες ανατροπές, είναι ότι το κόστος το πληρώνει το κοινωνικό σύνολο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι εργαζόμενοι μέσα από την αφαίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Επειδή αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει αντιληπτό, φροντίζετε από τώρα να ρίξετε το σπόρο του διχασμού και της διχόνοιας στην Ελληνική κοινωνία, να φέρετε σε σύγκρουση εργαζόμενους με εργαζόμενους.
Αυτό τουλάχιστον είναι πολιτικά ανήθικο, γιατί δεν επιδιώκετε σύγκλιση προς τα πάνω. Στόχος σας είναι η ισοπέδωση προς τα κάτω.
Για να περάσετε αυτή την πολιτική κύριοι της Κυβέρνησης λέτε ψέματα. Ασύστολα ψέματα, που βασίζονται στην άγνοια και την ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Όχι μόνο δεν εφαρμόζετε το νόμο 3029/2002 για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά τον ανατρέπετε και ειδικά και γενικά. Γενικά, γιατί ανατρέπετε τη βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος που θεμελίωνε ο συγκεκριμένος νόμος. Ειδικά, γιατί δεν εφαρμόζετε τις διατάξεις του νόμου αυτού σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.
α) Το άρθρο 5 παρ.2 προέβλεπε για την κύρια σύνταξη
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ υποχρεώνει τα ταμεία να μπουν στο ΙΚΑ χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη και χωρίς επιμερισμό του κόστους.
Το κόστος καλείται να πληρώσει εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ .
β) Για τα επικουρικά ταμεία το άρθρο 11 του ν.3029/2002 προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που θα λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ.
Την εγγύηση αυτού του ταμείου θα έχουν οι τράπεζες και το κόστος θα βαρύνει τις τράπεζες και τους εργαζόμενους .
Εσείς το καταργείτε.
Δημιουργείτε ένα Ν.Π.Δ.Δ, του οποίου την εγγύηση αναλαμβάνει το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες .
Είναι καθαρό ότι και στις δυο περιπτώσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης στέλνετε το λογαριασμό στο ΙΚΑ και στο φορολογούμενο πολίτη.
Η γραμμή σας είναι καθαρή :
-Σώστε τις τράπεζες .
-Βυθίστε το ΙΚΑ.
Γιατί το ΙΚΑ δεν μπορεί να αντέξει το κόστος 9 δις € για την κύρια σύνταξη.
Σας το είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Είχε άδικο; Πρέπει να τιμωρηθεί για αυτό;
Το ΙΚΑ δεν μπορεί να αντέξει άλλα 4,3 δις ,που είναι το κόστος ένταξης των επικουρικών ταμείων.
Εξάλλου το πρόσθετο οργανικό έλλειμμα που θα δημιουργήσετε κατ΄ έτος με βάση πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ είναι 234.000.000 €.
Τι θα γίνουν αύριο τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ; Γιατί πρέπει να χαρίσετε ένα ολόκληρο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης στις τράπεζες; Είναι ή δεν είναι αυτό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους; Τους τα χρωστάει ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες φορολογούμενοι; Ή μήπως σας εκβιάζουν;
Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δείξτε επιτέλους ότι είστε κυβέρνηση της λαϊκής κυριαρχίας και όχι κυβέρνηση των τραπεζιτών.
Στείλτε τους το λογαριασμό! Να πληρώσουν εκείνοι που ωφελούνται, όχι εκείνοι που δε φταίνε.
Οι προτάσεις των κ. Έβερτ και Μάνου έρχονται να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των απόψεων, που από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε.
Εάν συμφωνείτε ότι το κόστος δεν πρέπει να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφήστε τις περικοκλάδες.
Δεχθείτε αυτές τις τροπολογίες, διαφορετικά θα αναγκάσετε τους βουλευτές σας να γίνουν απολογητές των τραπεζών.
Και μην ψάχνετε σαν τον πνιγμένο να βρείτε σανίδα σωτηρίας.
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το ΤΑΠΙΛΤ συμψηφιστικά.
Το ΤΑΠΙΛΤ ήταν ένα Ν.Π.Δ.Δ. χωρίς ελλείμματα. Με σχέση εν ενεργεία συνταξιούχων 2:1. Με περιουσία 219 εκ. ευρώ. Πέραν των άλλων η ALPHA BANK ανέλαβε να καλύψει και το ταμείο πρόνοιας, που ήταν προβληματικό, χωρίς να έχει υποχρέωση.
Εάν τα παραπάνω δεν σας κάλυπταν είχατε τρεις μήνες να ανακαλέσετε την Υπουργική Απόφαση. Η έναρξη της ισχύος της ήταν η 01-06-2004.
Γιατί δεν το κάνατε; Τώρα γιατί φωνάζετε; Για να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να κάνετε συμψηφισμούς, με αυτά που επιχειρείτε;
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η επιμονή μας να πληρώσουν οι τράπεζες, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε, πως το κράτος δεν έχει ευθύνη για την κοινωνική ασφάλιση.
Δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από τη λογική της τριμερούς χρηματοδότησης, που άλλωστε εμείς την κάναμε για πρώτη φορά πράξη. Ζητάμε να πληρώσουν οι τράπεζες γιατί ανατρέπεται ο «νόμος Ρέππα».
Γιατί οι τράπεζες χρωστάνε στα ταμεία! Όχι οι εργαζόμενοι
Κύριοι της κυβέρνησης, είναι υποκριτικό και ψευδές να ισχυρίζεστε ότι δε θίγονται κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Θίγονται και γεγενημένα και θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αλλάζετε τα όρια συνταξιοδότησης στο 45% και πλέον των τραπεζοϋπαλλήλων ,οι οποίοι (άντρες και γυναίκες) θα επιβαρυνθούν από 3 μέχρι και 17 χρόνια.
Μειώνετε τις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 44,4% και την κύρια από 15% μέχρι και 57%.
Το είχατε πει, κύριε Υπουργέ, αυτό προεκλογικά ή μήπως είχατε διαψεύσει ότι θα εφαρμόσετε τον 2084/1992;
Τουλάχιστον μην προκαλείτε τη νοημοσύνη και τους αγώνες των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα όταν τους λέτε ότι το ταμείο που φτιάχνετε ως Ν.Π.Δ.Δ, που μόνο το όνομά του υιοθετήσατε, το Ε.Τ.Α.Τ, θα τους εγγυηθεί τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Είναι ένα ταμείο εκ προοιμίου πεθαμένο. Χωρίς εισφορές, χωρίς αναλογιστική μελέτη, ένα ταμείο διαμεσολαβητικό και διαχειριστικό, ένα ταμείο δηλαδή μιας και μόνο χρήσης.
Θέλετε απλά :
α) Να ρίξετε στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων .
β) Να καλύψετε μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το ύψος του ποσού που θα καταβάλλουν οι τράπεζες και θα εγγράψετε στον προϋπολογισμό του.
Τέλος ψεύδεστε, κύριοι της Κυβέρνησης, όταν λέτε ότι εφαρμόζετε το σύνταγμα της χώρας.
Η λύση που επιχειρείτε, παραβιάζει ευθέως τα άρθρα 5, 12 & 22 του συντάγματος και μια σειρά από Διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας .
Η αυτονομία των επικουρικών ταμείων έχει αναγνωριστεί από δεκάδες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε και του Αρείου Πάγου.
Υπάρχουν δεκάδες γνωμοδοτήσεις καθηγητών και επιστημόνων που αποφαίνονται για αυτή την αυτονομία
Σας καταθέτω:
· Πρόσφατη τοποθέτηση των καθηγητών, Άρη Καζάκου, Αντώνη Μανιτάκη και Δημήτρη Τραυλού για αυτό το θέμα
· Σας καταθέτω την γνωμοδότηση που έδωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, για τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας των συγκεκριμένων ταμείων.
· Tην πρόσφατη τοποθέτηση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, από την οποία θα σας διαβάσω μόνο την τελευταία παράγραφο: «Τα ταμεία που λειτουργούν στα πλαίσια του τραπεζικού συστήματος ως ΝΠΙΔ, σωματειακής μορφής ή ενώσεις προσώπων ή λογαριασμοί, είναι αυτοδιοικούμενα και αυτοδιαχειριζόμενα. Συνεπώς δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε μορφής παρέμβαση στην εν γένει λειτουργία τους και ειδικότερα στη σύσταση ,διοίκηση ή κατάργησή τους».
Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,
Στη βάση όλων των παραπάνω καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την αντικοινωνική ,αντισυνταγματική και απαράδεκτη τροπολογία .
Να συνεχίσει το διάλογο με τους εργαζόμενους – γιατί διάλογος ουσιαστικός δεν έγινε - στη βάση του άρθρου 11 του ν.3029/2002, προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, με την ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξής στο ΙΚΑ, με βάση τις διατάξεις των καταστατικών τους, όπως περιγράφει ο νόμος, και με καταβολή του κόστους από τις τράπεζες και με τη δημιουργία ενός επικουρικού ταμείου ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.
Έρχομαι τώρα στον ΟΤΕ. Καταγγέλλουμε τη ρύθμιση για τον ΟΤΕ ως κοινωνικά προκλητική, αντιαναπτυξιακή και αντίθετη στο Κοινοτικό Δίκαιο.
1. Το δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ με τη μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων, όχι για να στηριχθεί το ΤΑΠ-ΟΤΕ αλλά ως έμμεση κρατική ενίσχυση του ΟΤΕ . Αυτό απαγορεύεται από το Κοινοτικό Δίκαιο.
Ο κ. Βουρλούμης αποκάλυψε στην κοινή συνεδρίαση της 22-06-2005 των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι δεν έχει ενημερωθεί η Ε.Ε εγγράφως ,αλλά μόνο προφορικά …
2. Οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δεν μπορεί να αναλάβουν το βάρος μιας εθελούσιας εξόδου με προνομιακούς όρους για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες.
Δεν μπορεί όλοι οι Έλληνες πολίτες να επωμισθούμε το κόστος αυτής της εθελούσιας μέσα από την αύξηση των τιμολογίων που θα κάνει ο ΟΤΕ .
Γιατί ,μη μας πείτε ότι το 80% του κόστους, που λέει η κυβέρνηση ότι θα το αναλάβει ο ΟΤΕ, δεν θα το μετακυλήσει αύριο στις πλάτες των συναλλασσόμενων μέσα από την αύξηση των τιμολογίων;
Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη η σύνδεση της εθελούσιας εξόδου με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και μάλιστα για τους νέους εργαζόμενους .
Το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που οραματίζεται η Κυβέρνηση με φθηνή και εξαθλιωμένη εργασία, με πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση του 8ωρου, ταιριάζει σε άλλες χώρες. Ίσως σε Ανατολικές ή του Τρίτου κόσμου, όχι στη χώρα μας.
Μας πάτε πίσωστον εργασιακό Μεσαίωνα. Αυτό θέλετε να κάνετε; Έτσι θα αντιμετωπίσετε τον Διεθνή ανταγωνισμό;
Το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Με τους λίγους να κερδίζουν και τους πολλούς να χάνουν.
Είναι απαραίτητο, κυρίες & κύριοι συνάδελφοι, να γίνουν μεταρρυθμιστικές τομές στη χώρα μας. Αυτές όμως πρέπει να γίνουν όχι με γνώμονα μια κακώς εννοούμενη ανταγωνιστικότητα, αλλά στηριγμένες στην ποιότητα, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, στη σωστή οργάνωση της εργασίας, στην ποιοτική ευελιξία. Με ουσιαστική προστασία και ασφάλεια για τους εργαζόμενους .
Για το ΠΑΣΟΚ στόχος είναι, να υπάρχει ένας ΟΤΕ που στο πλαίσιο μιας υγιούς και δυναμικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες τις καλύτερες, πληρέστερες και τις φθηνότερες δυνατές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες .
Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μας, ο ΟΤΕ δεν έχει ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή, αλλά από στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο ζητήσαμε επιμόνως και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής και το οποίο δεν υπάρχει.
Έρχομαι τώρα στις ρυθμίσεις για το χρηματιστήριο
Ο προτεινόμενος νόμος αναδιατυπώνει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο με βάση εκκρεμούσες διατάξεις οδηγιών της ΕΕ και μεταθέτει αποφασιστικές αρμοδιότητες σε θέματα κεφαλαιαγοράς στο χρηματιστήριο Αθηνών στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησής του.
Εδώ όμως φαίνεται ανάγλυφα για άλλη ακόμη μια φορά η διάσταση λόγων και έργων της Ν.Δ.
Γιώργος Αλογοσκούφης: Συζήτηση στη Βουλή 27-06-2002 για την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, έλεγε: «Δημιουργούμε ένα τέρας που συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες. Μόνο την τέταρτη εξουσία δεν έχει. Δεν την ελέγχει κανένας».
Προκόπης Παυλόπουλος, 01-08-2002, έλεγε: «Ο κανόνας στην ΕΕ είναι ότι υπάρχει ανεξάρτητη Διοικητική αρχή που εποπτεύει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των συναλλαγών».
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Δημήτρης Κωστόπουλος στις 18-07-2002 έλεγε : «Θέλουμε μια ανεξάρτητη επιτροπή κεφαλαιαγοράς από ανθρώπους Κύρους ,που θα διορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 101 Α του συντάγματος».
Σήμερα που δεν θα νομοθετεί πλέον η βουλή αλλά το χρηματιστήριο που είναι Α.Ε., η κυβέρνηση ξεχνά τις δεσμεύσεις της.
Αφήνει τη νομοθετική, τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία στους ιδιώτες και σε ένα διορισμένο από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών όργανο.
Το αποκορύφωμα όμως της διάστασης λόγων και έργων έρχεται με το άρθρο 71 που αφορά στην προείσπραξη δημοσίων εσόδων .
Για το θέμα αυτό, ο σημερινός Πρωθυπουργός, στις 16 Ιουνίου του 2001, δήλωνε: « Η Κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί το παρόν και κλέβει το μέλλον του τόπου. Με προεισπράξεις, προμέτοχα και τιτλοποιήσεις, αφαιρεί πόρους που ανήκουν στις επόμενες γενιές. Με νομοθετικές ρυθμίσεις και αδιαφανείς διαδικασίες δημιουργεί ένα δεύτερο, κρυφό χρέος».
Ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα η Κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί τα ίδια, επεκτείνοντας επιπλέον την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων και στα φορολογικά έσοδα που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν εξαιρέσει.
Πρόκειται, κυρίες & κύριοι συνάδελφοι, για πράξη που αποτελεί ομολογία για την κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού που ψήφισε μόνη της και μόνη της υλοποιεί σήμερα η Ν.Δ.
Σύμφωνα με έγκυρη κυριακάτικη εφημερίδα θα έχουμε υστέρηση εσόδων 2,5 δις € ενώ η υπέρβαση δαπανών θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. € ενώ το χρέος αυξάνεται με ρυθμό 1 δις € το μήνα .
Για τα παραπάνω κύριοι της Κυβέρνησης φταίει η δική σας έλλειψη στρατηγικής , η δική σας ανικανότητα να κάνετε πράξη τους στόχους και τις δεσμεύσεις σας.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Καταψηφίζουμε επί της αρχής το σύνολο αυτών των ρυθμίσεων :
-
Γιατί βασικές θέσεις που υποστήριξε προεκλογικά η ΝΔ, όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά ανατρέπονται πλήρως .
-
Για τις αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές ρυθμίσεις που μας καλεί να ψηφίσουμε
-
Για την υπέρμετρη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου και του κοινωνικού συνόλου με χαριστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες και τους επίδοξους αγοραστές .
-
Για την απαράδεκτη επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση, ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων ,για την ανατροπή των ασφαλιστικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων
Σας ευχαριστώ. |