Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗ « ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/5/2005

 

Αθήνα, 18 Μαΐου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗ « ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ»

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε για τη μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, ενός σημαντικού κομματιού της Ολυμπιακής μας κληρονομιάς .

Οι εγκαταστάσεις αυτές σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση όχι απλώς για να καλύψουν τις συγκυριακές ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με σκοπό να αποδοθούν στους πολίτες, στα αθλητικά σωματεία, στη νεολαία, στις τοπικές κοινωνίες, ως δημόσια, κοινωνικά αγαθά.

Με βάση το δικό μας σχεδιασμό, αυτή η σημαντικότατη «ολυμπιακή προίκα» θα προσέφερε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με τη δημιουργία χώρων άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού, ανοικτών σε όλους τους πολίτες.

Εξαρχής στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός δημόσιου δικτύου πόλων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, οργανικά συνδεδεμένων με τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να αλλοιώνεται ο σκοπός τους και χωρίς να θυσιάζονται οι ανάγκες της κοινωνίας στην εμπορευματοποίηση.

Η Νέα Δημοκρατία, όσο ήταν Αντιπολίτευση, δυσφημούσε την Ολυμπιακή προετοιμασία. Και παρά την πανθομολογούμενη θετική απήχηση της επιτυχούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, δεν έπαψε ούτε ως Κυβέρνηση να δυσφημίζει τα Ολυμπιακά έργα. Είναι χαρακτηριστικές ακόμη και σ’αυτή τη συζήτηση οι τοποθετήσεις συναδέλφων της Ν.Δ. που δυσφημούν τα Ολυμπιακά έργα.

‘Οπως αποδεικνύεται και από τα όσα σήμερα συζητάμε, η Κυβέρνηση συνειδητά ήθελε να παρουσιάσει αυτά τα έργα ως «βαρίδια» για τον ελληνικό λαό, ώστε να τα ξεφορτωθεί το ταχύτερο, παραδίδοντάς τα όσο-όσο στην ιδιωτική εκμετάλλευση.

Γι’ αυτό προσανατολίστηκε στο να αλλάξει χρήσεις, όρους και προϋποθέσεις δόμησης και χωροθέτησης, ολόκληρη σχεδόν τη φιλοσοφία σχεδιασμού της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ο νόμος 2730/1999, που χωροθετούσε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δεν ήταν, όπως αυτό το σ/ν, «στον αέρα». Συνοδεύθηκε από εκτενή επιστημονική έκθεση με τίτλο «Xωροταξική και Πολεοδομική Θεώρηση», που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παρουσιάστηκε από τα τέλη του 2003.

Με βάση ποιά, αλήθεια, μελέτη, κυρία Υπουργέ, και με ποιό συνολικό σχεδιασμό τα ανατρέπει όλα αυτά η Κυβέρνηση με το δικό της σ/ν;

Γιατί κύριοι της Κυβέρνησης αγνοήσατε επιδεικτικά, στη διαμόρφωση αυτών των ρυθμίσεων, αλλά και για την παραπέρα αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, το αθλητικό κίνημα;

Φαίνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η έννοια των δημόσιων, των κοινωνικών υποδομών και αγαθών είναι ξένη προς τη λογική αυτής της Κυβέρνησης.

Δεν αντιδρούμε κυρία Υπουργέ για τις εμπορικές χρήσεις αυτών των εγκαταστάσεων.

Αντιδρούμε για:

  • Την εκποίησή τους στο μέγιστο βαθμό σε ιδιωτικά συμφέροντα,

  • Την ανατροπή των χρήσεων για τις οποίες προορίστηκαν, την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου, την οικιστική επιβάρυνση,

  • Την αθέτηση των υποσχέσεων για χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και για πάρκα που θα έδιναν την απαραίτητη ανάσα, ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής,

  • Την ανυπαρξία συνεργιών στην αξιοποίησή τους, ανυπαρξία συνολικού σχεδιασμού, σκοπού και οράματος για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη στην Αθήνα και στις ολυμπιακές πόλεις.

Γιατί αυτά σηματοδοτεί το συγκεκριμένο σ/ν, που έρχεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία με τραγική καθυστέρηση, οφειλόμενη στον ερασιτεχνισμό, και στην πολυδιάσπαση των απόψεων της Κυβέρνησης για την ουσιαστική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Λείπει η φιλοσοφία, η κεντρική κατεύθυνση για μια βιώσιμη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Οι χωριστές ρυθμίσεις για κάθε εγκατάσταση, ασύνδετα με τις υπόλοιπες, δεν συνιστούν ούτε φιλοσοφία, ούτε συνολική κατεύθυνση αξιοποίησης.

Σαν να μιλάγαμε για...μεμονωμένα οικόπεδα προς πώληση, στη φτήνεια και μ’ ευκολίες πληρωμής!!!

Πέρα όμως από αυτό, τίθεται σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την περιφρόνηση του δημοσίου χρήματος και την έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας της Κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία, στην οποία επένδυσε η Πολιτεία και μέσω αυτής ο φορολογούμενος πολίτης.

Γιατί είναι γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα για την τύχη των ολυμπιακών έργων.

Απόδειξη ότι πολλά από αυτά, 9 μήνες μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και κινδυνεύουν με απαξίωση, αν δεν έχουν κιόλας λεηλατηθεί.

‘Η μήπως το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», για τη δημιουργία δικτύου αθλητικών υποδομών στους Δήμους της Περιφέρειας πέρα από τις Ολυμπιακές Πόλεις, είχε καλύτερη τύχη;

Αλήθεια, τι έγιναν τα δισεκατομμύρια που είχαν προγραμματιστεί να πάνε στους δήμους και στις κοινότητες σε κάθε νομό για τη βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων και για τα οποία οι δήμοι είχαν υποβάλλει μελέτες και σχέδια;

Παραμένει, ακόμα, άγνωστο πότε και πως αυτές οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραδοθούν για χρήση στον τελικό τους αποδέκτη, στους πολίτες.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2007, ενώ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προγραμμάτιζε την απόδοσή τους στο κοινό στα τέλη του 2004!

Είναι πολλά επίσης τα προβληματικά σημεία και οι «γκρίζες» ζώνες αυτού του σ/ν, που πέρα από τις διαφωνίες μου επί της κεντρικής του φιλοσοφίας, με οδηγούν στην καταψήφισή του.

Ενδεικτικά αναφέρω:

- τη νομικά έωλη θεσμοθέτηση ζωνών σε όλες τις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα ισχύουν ειδικοί-χαριστικοί όροι για τις οικοδομικές άδειες, τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και για το ωράριο, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη!

-την αδικαιολόγητη εκχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων όπως η Νίκαια, τα Λιόσια, το Γαλάτσι, το Πανθεσσαλικό, το Παμπελοποννησιακό, το Παγκρήτιο κ.α. σε ιδιωτικές χρήσεις και σε «λυόμενες» εκθέσεις, χωρίς σχέδιο και με κίνδυνο σαφούς αλλοίωσης του βασικού τους σκοπού. Δεν μπόρεσε να σκεφτεί η Κυβέρνηση τίποτα καλύτερο για τη χρήση τους, ειδικά στην Περιφέρεια που διψά για σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις;

- τη θέσπιση «βαριάς δόμησης» στην παραλία του Αγ. Κοσμά, με αύξηση στο 15% του συντελεστή δόμησης, δηλ. μέχρι 4όροφων κτιρίων ύψους 11,5 μέτρων και με πρόβλεψη για ξενοδοχείο 4 αστέρων!

- την αμφισβητούμενη εισαγωγή εξαιρέσεων από το Π.Δ. για τις ακτές του Φαλήρου που προώθησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγκρίθηκε από το ΣτΕ στις αρχές του 2004.

- την κατάτμηση του Eλληνικού σε 2 τμήματα, ένα περίπου 3.000 στρεμμάτων, που παραμένει στην KEΔ, ένα άλλο 2.200 στρεμμάτων που θα πάει στα «Oλυμπιακά Aκίνητα». Υποδηλώνετε έτσι την εγκατάλειψη κάθε ιδέας δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις των κατοίκων και τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ.α.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις είναι περιουσία του Ελληνικού λαού!

Δεν πρέπει να γίνουν βορά σε λογικές εκποίησης και εμπορευματοποίησης, με χαριστικές ρυθμίσεις και με προφανή αλλοίωση του αρχικού τους σκοπού, όπως εισηγείται η Κυβέρνηση με αυτό το σ/ν!