Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/3/2005

Αθήνα,

05

Μαρτίου 2005

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μέσα από το συνέδριό μας γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα με διόρθωση των δομών και των λειτουργιών, με οριοθέτηση των πολιτικών μας θέσεων, με ανανέωση στελεχών αλλά και ιδεών.

Χρειαζόμαστε όμως και νομίζω ότι αποτελεί κοινή συνείδηση μία νέα κοινωνική συμφωνία. Μία κοινωνική συμφωνία, που να επανασυνδέει τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί. Τις συντεταγμένες αυτής της κοινωνικής συμφωνίας έθεσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρός μας ο Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι γεγονός αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ αλλά και στη δεύτερη πετύχαμε πολλά.

Αποδείξαμε ότι πέρα και πάνω απ’ όλα ως χώρα μπορεί να βάζουμε στόχους και να τους κάνουμε πραγματικότητα.

Μειώσαμε κατά πολύ την απόσταση που μας χώριζε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργήσαμε μεγάλες και σοβαρές εθνικές υποδομές και στα δίκτυα και αλλού.

Επιτελέσαμε ένα πελώριο έργο που όμοιο του δεν έχει ξαναζήσει η χώρα μας. Όμως, από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε και μία σειρά από ζητήματα που δεν τα καταφέραμε όσο έπρεπε.

Μένω ιδιαίτερα στη μη ολοκλήρωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Οι αγρότες στενάζουν κυριολεκτικά και κάθε μέρα που περνάει, στα πλαίσια της πολιτικής που ασκείται από τη Ν. Δημοκρατία, τα προβλήματα αυτά θα οξύνονται. Είναι φανερό πλέον, ότι η Ν. Δημοκρατία τους εξαπάτησε.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται σχεδόν ανυπεράσπιστες έναν ανελέητο ανταγωνισμό.

  • Με την πολιτική μας μειώσαμε τις αποστάσεις ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας μας. Όμως, δεν αποφύγαμε την ανισοκατανομή πόρων σε σχέση με την ανάπτυξη και η περιοχή από την οποία εγώ κατάγομαι, η Νότια Πελοπόννησος και η Μεσσηνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υπανάπτυξης.

  • Δεν αποφύγαμε επίσης την ανισοκατανομή του πλούτου ανάμεσα σε τάξεις και στρώματα και είναι γεγονός ότι άλλοι ήταν οι μη προνομιούχοι τη δεκαετία του ’80 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, άλλοι είναι σήμερα.

  • Καταπολεμήσαμε την ανεργία μειώνοντας τα ποσοστά της, δεν μπορέσαμε όμως να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας που να απαντούν δομικά στο πρόβλημα της ανεργίας.

  • Κάναμε πολλές αλλαγές στη διάρθρωση και τη λειτουργία του κράτους και ειδικά με τον εκσυγχρονισμό των δομών του, δεν καταφέραμε όμως ούτε να σπάσουμε τη γραφειοκρατία ούτε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη διαφθορά.

  • Κατοχυρώσαμε μία σειρά από ζητήματα στη λειτουργία της Εκκλησίας. Δεν προχωρήσαμε όμως στον αναγκαίο διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος και σήμερα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και πρέπει να επιμείνουμε στη θέση αυτή.

  • Κάναμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, δεν καταφέραμε όμως να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα πολιτικής διακυβέρνησης που να δίνει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα και ιδιαίτερα στα σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση αλλά και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η Ν. Δημοκρατία όχι μόνο δεν έχει τη διάθεση και τη δύναμη να συνεχίσει από εκεί που μείναμε εμείς, όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά η πολιτική της διογκώνει και οξύνει τα προβλήματα. Μας πάει πολύ πίσω στο παρελθόν. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος του Κράτους , των θεσμών και των μηχανισμών και η διαιώνιση της εξουσίας της.

Εμείς λοιπόν πρέπει να επιχειρήσουμε στο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας, με βάση τους εννιά άξονες που προτείνονται από την εισήγηση, να προχωρήσουμε κάνοντας τις αναγκαίες τομές και ρήξεις που είναι σήμερα απαραίτητες. Τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στη λειτουργία του κράτους, στην παραγωγική διαδικασία, στην ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

Όμως αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, η πολιτική μας χρειάζεται να έχει όραμα και στίγμα γιατί βάζουμε πολλά ζητήματα μαζί. Όραμα και στίγμα που θα καθοδηγεί τα βήματά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε ένα καινούργιο σύνθημα, όπως ήταν η «ΑΛΛΑΓΗ» τη δεκαετία του ’80 και ο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» τη δεκαετία του ’90. Το σύνθημα αυτό, κατά την άποψή μου, συμπυκνώνεται σε τρεις φράσεις:

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».

Κοινωνική δικαιοσύνη στην αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη στην απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη στην ανάπτυξη της περιφέρειας, κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων, κοινωνική δικαιοσύνη στην κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική δικαιοσύνη παντού.

Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να είναι το σύνθημά μας από εδώ και εμπρός, ένα σύνθημα ενός ανοιχτού δημοκρατικού, σοσιαλιστικού κινήματος που θα οριοθετεί τα βήματά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη μέρα μετά το συνέδριό μας και με βάση και τις αποφάσεις που θα πάρουμε, την ανανέωση που πρέπει να κάνουμε πράξη, αλλά και με τη δουλειά μας από τη Δευτέρα κι εμπρός, θα μπορέσουμε να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ.