ΘΕΜΑ | [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 13/7/2006 |
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2006
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Άκουσα προσεκτικά και τον Υπουργό και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω σε σχέση με αυτά που άκουσα και επί των άρθρων πάντα ομιλώντας, να κάνω κάποιες γενικές παρατηρήσεις.
Σε ότι αφορά στο κεφάλαιο Α και ειδικότερα για τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει αντίρρηση απ όλες τις πλευρές με τη ρύθμιση που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των εταιριών leasing από τις τράπεζες. Γι αυτό θέμα των εργαζομένων ο Υπουργός δεν ανέφερε, μολονότι προκλήθηκε επανειλημμένα, ούτε λέξη για το τι ακριβώς θα γίνει μ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι χίλιοι διακόσιοι, είναι όμως αρκετές εκατοντάδες.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε μια ευχή. Εκτιμητέα η ευχή, κύριε συνάδελφε, και καλοπροαίρετη η άποψή σας για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Όμως επειδή προέρχομαι από το συγκεκριμένο χώρο, να σας γνωρίσω ότι δεν είναι καθόλου καλοπροαίρετη η διάθεση των τραπεζών. Οι τράπεζες ακόμη και σήμερα και μολονότι παρενέβη και το Υπουργείο Απασχόλησης, αρνούνται να πάνε σε διαπραγματεύσεις, να βγάλουν εκπροσώπους και να συνάψουν συλλογική σύμβαση με την ΟΤΟΕ.
Πώς λοιπόν, αυτή η καλοπροαίρετη διάθεση, την οποία δείξατε εσείς, εάν δεν ενσωματωθεί σαν ρήτρα μέσα στο νομοσχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά;
Αύριο, αν τα πράγματα μείνουν έτσι, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα από απολύσεις που θα γίνουν στο συγκεκριμένο χώρο.
Κύριε Υπουργέ, εδώ οφείλετε να δώσετε μια καθαρή απάντηση σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Ναι, να προχωρήσει αυτή η δυνατότητα. Δεν έχει κανείς αντίρρηση. Θα ευνοηθούν οικονομικά οι τράπεζες. Παράλληλα όμως πρέπει να διασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι. Δεν μπορείτε σαν Κυβέρνηση να το αρνείστε. Κάτι πρέπει να μπει στο νόμο σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Σε ότι αφορά στο κεφάλαιο Γ, στο άρθρο 9 σας είπα κάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκε κανένας άλλος συνάδελφος και που βγαίνει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
Σήμερα ισχύει ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορούν να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η κανονικότητα της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων.
Με το κεφάλαιο Γ και το άρθρο 9 έχουν αφαιρεθεί οι διατυπώσεις που αφορούν αυτούς ακριβώς τους ελέγχους. Τα ο αποτέλεσμα είναι ότι εάν εδώ δεν υπάρξει τουλάχιστον η πρόβλεψη που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο, θα έχουμε ασυδοσία στη διακίνηση των προϊόντων. Το επαναλαμβάνω αυτό τώρα που είμαστε στην κατ άρθρο συζήτηση για να το διορθώσετε.
Όσον αφορά το άρθρο 10, δεν απαντήσατε, παρ ότι προκληθήκατε και από την κυρία Παπανδρέου πολλές φορές, γιατί δεν κάνετε χρήση του άρθρου 78.
Υπάρχει μια πρόβλεψη η οποία έχει συμπεριληφθεί στο Σύνταγμά μας, προκειμένου να προστατεύει το κοινωνικό σύνολο από τέτοιες καταστάσεις κερδοσκοπίας που θα μπορούσαν να υπάρξουν, λόγω της πρακτικής αυτών των εταιριών.
Υπάρχει, λοιπόν, το άρθρο 78, παρ. 3 που σας δίνει το δικαίωμα η ημερομηνία των νέων τιμών να είναι η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου σας. Εσείς επιμένετε και στη δευτερολογία σας στις προσδιορισμένες από τώρα ημερομηνίες. Εξηγείστε μας ποιοι είναι οι λόγοι. Έχετε τη δυνατότητα και την πλειοψηφία να το ψηφίσετε και θα το ψηφίσετε, αλλά πείτε μας για να καταλάβουμε και εμείς και ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι λόγοι. Υπάρχουν πραγματικοί λόγοι; Θα ωφεληθεί από την επιμονή σας αυτή το κοινωνικό σύνολο; Θα ωφελήσει ή θα βλάψει τους Έλληνες πολίτες; Εξηγείστε μας για ποιους λόγους
Το κάνετε, γιατί μέχρι σήμερα και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες, γι� αυτό υπάρχει η πρακτική. Η συνταγματική πρόβλεψη είναι άλλη. Τουλάχιστον εξηγείστε μας τους λόγους.
Δεν απαντάτε, επίσης, πως θα προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο από τις ανατιμήσεις. Με τις ανατιμήσεις που κάνατε στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, βάλαμε φωτιά στα τόπια. Είδατε που έχει φθάσει η βενζίνη. Πώς προστατεύεται αυτή τη στιγμή το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις;
Υπάρχουν πορίσματα του Πολυτεχνείου σε σχέση με τη βενζίνη που πωλείται και με τα κλεψίματα πέρα από τις τιμές, που γίνονται από μια σειρά πρατηρίων Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με την κατάσταση αυτή παριστάνει τον τροχονόμο- ούτε καν τον τροχονόμο. Απλά βλέπει τα τρένα να περνάνε. Δεν κάνει τίποτα . Εσείς ως Κυβέρνηση πως θα προστατεύσετε το κοινωνικό σύνολο; Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ανεξέλεγκτος καλπασμός και υπάρχει η προσδοκία με βάση αυτά που είπατε για καινούργιες ανατιμήσεις. Πού θα φθάσει η τιμή της βενζίνης; Τι θα κάνετε, προκειμένου να προστατεύσετε το κοινωνικό σύνολο ; Γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήματα , δεν κάνετε αυτό το ελάχιστον , να δώσετε δηλαδή το επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Αυτό δεν θα προστατεύσει όλους, αλλά είναι το ελάχιστο για ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που το δικαιούται.
Όσον αφορά το άρθρο 15, δεν μας εξηγήσατε γιατί τροποποιείτε το νόμο 3429/2005. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από εσάς. Το άρθρο 3, παρ. 5 είναι ένα άρθρο το οποίο δεν υπήρχε. Τροποποιήσατε τον προηγούμενο νόμο και ψηφίσατε αυτό το άρθρο. Έρχεστε σήμερα και το τροποποιείτε και δίνετε τη δυνατότητα στον Πρόεδρο μιας Δ.Ε.Κ.Ο. να είναι και πρόεδρος θυγατρικών και άλλων εταιριών. Τροποποιήσετε το νόμο αυτό; Εδώ ή θα πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας και να πείτε «κακώς το κάναμε αυτό τότε , κάναμε λάθος», ή δεν υπάρχει άλλη εξήγηση παρά ότι κάνετε φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να ευνοήσετε συγκεκριμένους Προέδρους.
Θέλουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις. |